Revizyon Burun Estetiği Nedir?
Revizyon Burun Estetiği
Burun estetiği operasyonu burun şeklinde ve fonksiyonlarındaki sorunlarda uygulanan estetik bir operasyondur.
Burun içinde bulunan kemik ve kıkırdak dokuda kalıcı değişimler yapılarak, burun şekli ve fonksiyonlarda düzenlemeler gerçekleştirilir.
Literatürde burun estetiği ameliyatı geçiren her dört hastanın birinde çeşitli sorunlar ortaya çıktığı ve revizyon bir ameliyata ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.
Burun estetiği ameliyatı olmasına rağmen, sorunları geçmeyen ya da sorunlarının devam ettiğini düşünen hastalarda yeniden düzeltme için revizyon burun estetiği ameliyatı yapılabilir. Hastalarda yeni oluşturulan burun şeklinden ya da solunum sıkıntısından kaynaklanan sıkıntılar olabilir.
Bazı hastalarda yeni burun şeklini gördüklerinde üzerinde bazı değişimler yapılmasını isteyebilir. Çünkü burun estetiği kişiye özel yapılan bir estetik operasyondur. Hastanın memnuniyeti ölçüsünde ameliyatın başarısı söz konusudur. İnsanlar doğuştan olan sorunları bu derece sorun etmezler.
Ancak kendi istekleriyle estetik operasyon sonucunda oluşan sorunları daha fazla büyütürler.
Revizyon burun estetiği ilk ameliyata oranla hem hasta açısından, hem de doktor açısından daha zor koşullarda ilerler.Buna rağmen burun cerrahının hastasını rahatlatması, gereken bilgilendirmeyi yaparak güven kaybı yaşanmamasını sağlaması ve revizyonla birlikte sorunların giderilmesini sağlamalıdır.
Burun estetiği ameliyatı olan hastalarda yeni oluşturulan burun şekli hemen görülemez. İlk zamanlarda burun ve yüzde oluşan ödem ve morluk buna engel olur. Bu etkilerin geçmesi için hastaların belirli bir süre beklemesi gerekir. Yeni burun şeklindeki olumsuzluklar için hemen karar vermemesi gerekir.
Yeni burun şeklinde ödem kaynaklı bir memnuniyetsizlik varsa minimum 6 ay veya 1 yıl beklenmelidir.
Bu yüzden revizyon ameliyatın yapılması için tam iyileşmenin beklenmesi ve burun şeklinin buna göre değerlendirilmesi gerekir. Bu süreden önce yapılan ikinci ameliyatlarda, elde edilecek başarı oranı düşük olur. Burun oturduktan sonra revizyon ameliyatına karar verilmelidir. Hasta ile yakın bir dialogda kalınarak revizyon süreci yönetilmelidir.
Ancak yeni burunda eğrilik ve düşüklük gibi şekilsel bozukluklar gözlemleniyorsa, bunun giderilmesi için 3 aylık bir sürecin sonrasında revizyon burun estetiği ameliyatı yapılabilir.
Revizyon ihtiyacı duyulduğunda, bu operasyonun burun estetiği ameliyatını yapan doktorun yapması en doğrusudur.
İlk ameliyatta dokulardaki iyileşmede sorun yaşanmadıysa, ilk ameliyatı yapan doktorunuzun operasyonu yapması uygun olacaktır.
Çünkü doktorunuz ilk ameliyatta burun içinde ve dış yapısında neler yaptığını bilir. Bu nedenle revizyon ameliyatı sırasında yapılacak değişikliklerde daha başarılı olur.Ancak hasta hekim arasında bir güven kaybı veya iletişimsizlik ve empati eksikliği söz konusu ise hasta daha ehil başka bir doktora yönelebilir. Yeni doktorun tam ameliyatı ve notlarını bilmesi, öncesindeki burun fotoğraflarının incelenmesi, defektif alanların belirlenmesi ve nasıl rekonstrükte edilip düzelteceğini hastası ile detaylıca konuşması lazımdır.
Revizyon Burun Estetiği
Revizyon ameliyatları daha önceden yapılan burun estetiği üzerinde düzeltmeler yapılmasına olanak verir. Yani burun şekli yeniden düzeltmeyle yapılandırılacaktır. Bu nedenle ameliyat sırasında yapılan işlemlere göre hemen tamamında kıkırdak ihtiyacı olabilir.
İlk ameliyatta burun içindeki kıkırdak doku kullanıldığından, vücutta başka alanlardan kıkırdak doku alınması gerekebilir. Bu durumda kulak kepçesi ya da kaburga kıkırdakları söz konusu olur. Kulaklardan kıkırdak alınması herhangi bir sorun yaratmaz. Kıkırdak dokunun alınmasından sonra, sadece kulakların bir gün süreyle bandajlı kalması gerekir.
Kulaklardan yeteri kadar kıkırdak alınamazsa, kaburga kıkırdaklarından ihtiyaç karşılanır.
Hastaların vücutlarından kıkırdak doku alınmasını istememesi halinde, kadavradan ya da bazı sentetik ürünlerden kıkırdak elde edilebilir.
Fakat bu tercih enfeksiyon, vücudun dokuyu kabul etmemesi, volüm azalması gibi sorunları gündeme getirebilir. Bu yüzden uzmanlar her zaman hastanın kendi dokularını daha güvenli kabul ederler. Belli özel durumlarda diğer prosedürler de geçerli olabilir.
Revizyon burun estetiği yapılması için hangi sebepler olabilir?
İkinci operasyonun talep edilmesi, hastanın nefes alma sorunlarından ya da burun şeklindeki istenmeyen sorunlardan kaynaklanabilir. Hasta memnuniyeti burun estetiğinde önemli olduğundan, gerçekleştirilebilecek her değişim revizyon burun estetiğinde yerine getirilir.
Hastanın daha düşük burun isteği varsa revizyon burun estetiğinde ne yapılır?
Hastanın ilk ameliyatında burun içinden yeteri kadar doku çıkarılmamış olması bu sorunu gündeme getirebilir. Ameliyat planına göre gerçekleşen burun estetiğinde, bu durum en fazla görülen sorunlar arasında yer alır. Yapılan revizyon ameliyatta burun içindeki fazla doku alınarak, kolayca hastanın talebi yerine getirilir.
Hastanın daha kalkık burun isteği varsa revizyon burun estetiğinde ne yapılır?
Hastanın böyle bir talebi olursa, revizyon burun estetiği ameliyatında daha zorlu işlemler yapılır. Çünkü düşük burnu kaldırmak, kalkık burnu indirmekten daha zorludur. Bunun yapılması için, vücuttan başka bir alandan kıkırdak doku alınması gerekir.
Alınan kıkırdak doku burun içine yerleştirilerek, hastanın kalkık burun isteği yerine getirilir.
Hastanın burun sırtının az alındığını belirtmesi halinde revizyon burun estetiğinde ne yapılır?
Burun estetiği olan bir hastanın yeni burun şeklinde hala kemerli yapının düzelmemiş olması halinde, ikinci operasyona gerek duyulur. Bu düzeltme de kolayca yapılabilir.
Burun içindeki kemik ve kıkırdak doku fazlalığı törpülenerek, burundaki kemerli yapı giderilir.
Hastanın burun sırtı fazla alınmışsa, revizyon burun estetiğinde ne yapılır?
Bu sorunda burun estetiği sırasında burun sırtından alınan dokunun fazla olması, dolayısıyla göze hoş gelmeyecek şekilde burun sırtında çökük bir görünümün oluşmasına neden olur. Bunun revize edilmesi gerekir.
Yine burun sırtına kıkırdak doku ilavesi yapılacağından, başka alanlardan alınan doku burun sırtına ilave edilir.
Burun estetiği sonrasında burun tıkanıklığı olursa, revizyon gerekli midir?
Burun estetiği ameliyatında yapılacak değişimler hastada burun tıkanıklığı sorunu yaşanmamasını sağlamalıdır. Ameliyatta hem var olan nefes alma sorunları giderilmeli, hem de yapılan değişiklikler burun tıkanıklığına neden olmamalıdır.
Hasta ameliyattan sonra iyileşme dönemini geçirmesine rağmen, burun tıkanıklığı sorunu yaşıyorsa, revizyon burun estetiği ameliyatı kaçınılmaz olur.
Burun içi fizyolojisinin tam anlamı ile oturması ve karar verme 6. aydan sonra olmalıdır.
Revizyon burun estetiğinde yeniden ameliyat planı yapılır mı?
İkinci operasyonun başarılı bir şekilde geçmesi için, burun cerrahı tarafından eksiksiz bir ameliyat planı yapılmalıdır.
Burunda yapılacak düzeltme işlemleri belirlenmeli, yapılacak işlemlere göre doku ihtiyacı tespit edilmeli, bunun nereden sağlanacağı gibi belirlemeler mutlaka yapılmalıdır.
Çoğu burunda burunu açmadan tam net bir fikir vermemektedir, dolayısı ile, cerrah her türlü duruma hazırlıklı halde hastasının onayını alarak ameliyata girmelidir.
Revizyon burun estetiği ameliyatında burun yeniden şekillendirilebilir mi?
Burun şeklinin yeniden yapılması revizyon ameliyatlarda tam anlamı ile mümkün değildir.
Bu nedenle ilk ameliyat sırasında deneyimli bir burun cerrahı işe girişilmeli, ameliyat planı en iyi şekilde yapmalı ve hastanın memnuniyeti sağlanmalıdır.
Revizyon burun estetiği sadece ilk ameliyatta yapılan şekillendirme üzerinde düzeltmeler yapabilir. Bunu dikkate alarak, ilk ameliyatın değeri bilinmelidir.
Revizyon ameliyatları daima ilk ameliyatlara göre çok daha zordur ve başarı şansı ilk ameliyata göre daha düşüktür ancak yine de ehil ellerde çok daha tatmin edici sonuçlar alınabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.
Tecrübeli, ehil, iletişimi güçlü ellerde yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.
Источник: //www.selcukinanli.com/blog/revizyon-burun-estetigi
Revizyon burun estetiği nedir? Ne zaman yapılmalı?
Burun estetiği, burun şeklinin yüz estetiğini olumsuz şekilde etkilemesi halinde, aynı zamanda burun fonksiyonlarında yaşanan sorunların düzeltilmesinde yapılan estetik uygulamalardan biridir. Estetik alanında en fazla tercih edilen operasyonlar arasında yerini almıştır.
Operasyonda burun dokusundan kemik ve kıkırdaklarda kalıcı değişimler yapılmakta, burun şekli hastanın istediği ve uygun olan şekilde düzeltilmektedir.
Riski az ve güvenli olarak kabul edilen burun estetiği operasyonunda amaç hem kişinin yüzüyle uyumlu burun şeklinin oluşturulması, hem de operasyon sonrasında solunum problemi olmamasıdır. Bu amaçlar doğrultusunda operasyonda planlı değişimler yapılabilir.
Ancak bazı operasyonlardan sonra burundaki değişimlerin kişinin isteklerini karşılamaması gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Bu durumda ikinci bir ameliyata gerek duyulabilir. Revizyon burun estetiği olarak tanımlanan bu ameliyatta risksiz olarak yapılabilir.
Revizyon burun estetiği daha önceden burun estetiği operasyonu geçirmiş, ancak burun şekliyle ve fonksiyonlarıyla ilgili hala sorun yaşayan kişilere uygulanır. Burun estetiği ameliyatı normalde kişinin talebi üzerine yapılan ve hastanın memnuniyetiyle başarı oranı ölçülen bir estetik operasyondur.
Bu yüzden burun estetiği sonrasında memnuniyetsizliği devam eden kişiler için revizyon burun estetiği yapılması planlanır. Ameliyatla oluşturulan yeni burun yapısından memnun olunmaması, çeşitli solunum sorunlarının yaşanması revizyon için yeterlidir.
Kişiye özel yapılan burun estetiği sonrasında herhangi bir sorun varsa bunun giderilmesi gerekir.Revizyon burun estetiği daha önce yapılan burun estetiği ameliyatı ile kıyaslandığında, hasta ve cerrah açısından daha zorludur. Fakat operasyonu yapan cerrahın hastayı her konuda bilgilendirerek, bu operasyonu da başarılı bir şekilde planlaması gerekir.
Revizyon burun estetiği ne zaman yapılmalı
Burun estetiği operasyonu sonrasında oluşturulan yeni burun şekli hemen belli olmaz. Operasyon sonrasında oluşan ödem ve morluklar buna engel olan en önemli etkilerdir. Bunların tamamen geçmesi için, arada belli bir süre geçmesi gerekir.
Bu yüzden yeni burun şekli için yorum yapmak için en az 6 ayla 1 yıl kadar beklenmelidir. Burun tamamen iyileştiğinde, yüzdeki morluklar ve ödem geçtiğinde, yeni burun şekli değerlendirilmelidir.
Bu süreç beklenmeden aceleyle yapılacak revizyon ameliyatlarda elde edilecek başarıda düşük olur.
Revizyon burun estetiği hangi cerrah tarafından yapılmalı
Eğer burun estetiği sonrasında revizyona ihtiyaç duyulursa, bunu yapacak cerrahın ilk burun estetiğini yapan cerrah olması en sağlıklı olanıdır.
Özellikle ameliyat sonrasında doku iyileşmesinde bir sorun yaşanmadıysa, revizyonu ilk ameliyatı yapan cerrahın yapması tercih edilmelidir. Bunun en önemli sebebi ilk ameliyat sırasında cerrahın burundaki hangi değişimleri yaptığını bilmesidir.
Bu sayede revizyon burun estetiğinde yapılacak değişimler daha doğru şekilde tespit edilebilir.
Revizyon burun estetiği ameliyatındaki doku ihtiyacı
Revizyon amacıyla yapılan burun ameliyatlarında önceki ameliyatlarda yapılan işlemler üzerinde düzeltmeler yapılabilir. Burun şekli bu düzeltmeler yardımıyla yeniden şekillendirilir. Dolayısıyla revizyon sırasında doku ihtiyacı olur.
Yapılan ilk ameliyat sırasında burun içindeki kıkırdak dokularda kullanıldığı için, ihtiyaç duyulan kıkırdak doku vücudun diğer alanlarından elde edilir. Bunun için kullanılan bölgeler genellikle kulak kepçesi ile kaburgadaki kıkırdaklardır. Eğer kulak kepçesinden kıkırdak doku alınırsa, kulakların bir gün kadar bandajlı kalması gerekecektir.
Kaburga kıkırdakları da kulak kepçesinden doku karşılanamazsa devreye girebilir. Bazı kişilerde kendi vücudundan kıkırdak alınmasını istemeyebilir. Bu durumdan doku ihtiyacı kadavradan ya da sentetik dokulardan karşılanabilir.
Ancak bu yolla doku alınırsa, hastanın vücudu bunları kabul etmeyebilir, enfeksiyon riski yükselir ya da volüm azalması gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastanın kendi dokusu revizyon için en fazla tercih edilen yoldur.
Revizyon burun estetiği neden yapılır
Burun estetiği sonrasında hastanın yeni burnundan memnun olmaması bile revizyon burun estetiği için yeterli bir sebeptir.
Çünkü burun estetiği özel durumlar dışında kişinin talebi üzerine yapılır. Bunun dışında ameliyat sonrasında nefes almada sorun yaşanması da revizyon yapılmasını gerekli kılar.
Hasta memnuniyeti açısından ikinci ameliyat kararı alınır. Belli başlı revizyon gerektiren durumlar ise,
- Revizyon burun estetiği hastanın düşük burun isteği olması halinde yapılabilir. Bu sorun ilk ameliyatta burundan yeterli dokunun çıkarılmaması halinde oluşur. Bunun revize edilmesi daha kolaydır. Çünkü burunda kalan fazla doku çıkarılarak, sorun giderilebilir.
- Revizyon burun estetiği hastanın kalkık burun isteğinde yapılabilir. Bu revizyon daha zorludur. Çünkü burun içinden fazla doku çıkarıldığı için, revizyon sırasında doku ihtiyacı ortaya çıkar.
- Revizyon burun estetiği burun sırtının az alınması sonrası yapılabilir. Bu sorun burundaki kemerli yapının yeterince düzelmemiş olması halinde gündeme gelir. Revizyonda kemerli burun yapısında törpüleme yapılarak sorun giderilir. Eğer burun sırtı çok alındıysa, bu durumda başka yerden alınan dokuyla burun sırtı yeniden şekillendirilir.
- Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun fonksiyonlarında yaşanan sorunlarda revizyonu gerekli kılar. Hastanın nefes alma sorun yaşaması, burun tıkanıklığının olması gibi durumlarda revizyon ameliyat yapılmalıdır.
Revizyon burun estetiği ameliyatı öncesinde planlama
Burun estetiği ameliyatından sonra revizyona ihtiyaç duyulursa, bu ameliyatın başarısı için yeniden ameliyat planı yapılması gerekir.
Estetik cerrah revizyon burun estetiği ameliyatının başarısı için, burunda yapılacak düzeltmeleri itinalı bir şekilde belirlemeli, operasyonda gerekecek olan doku ihtiyacını tespit etmeli, doku ihtiyacının karşılanacağı bölgelerde gereken tespitleri yapmalıdır.
Yani ameliyat öncesi süreçler burun estetiği ameliyatından pek farklı değildir.
Revizyon burun estetiği burun şeklini yeniden şekillendirir mi?
Revizyon ameliyatta kişinin burnu yeni baştan şekillendirilemez.
Bunu dikkate alarak ilk yapılacak burun estetiği ameliyatının alanında uzman bir cerrah tarafından yapılması gerekir. Ameliyattan önceki planlamanın en iyi şekilde yapılması sağlanmalıdır.
Bu yüzden burun estetiğinde ilk ameliyat çok önemlidir. Hastanın memnuniyeti en iyi şekilde karşılanmalıdır.
Источник: //www.isvecklinik.com/revizyon-burun-estetigi-nedir-ne-zaman-yapilmali
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatları Neden Yapılır, Yapılma Aşaması Nasıl Süre Gelir?
Revizyon burun estetiği ameliyatı yaptıracak olan kişilerin öncelikli olarak doktor seçimi konusundan detaylı bir araştırma yapması ve bu araştırma neticesinde ameliyata karar vermesi gerekir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı
Revizyon burun estetiği daha önceki burun estetiği ameliyatlarında yapılan işlemlerde veya fonksiyonel hataların düzeltilmesi sağlayacak olan uygulamalardır. Burun estetiği ameliyatı yaptıran kişilere baktığınız zaman birçok kişide mutsuzluk ve huzursuzluk görebilirsiniz.
Bu tarz huzursuzluklardan ve sağlık sorunlarından kaynaklı olarak tekrardan yapılan işlemlerin bütünüdür. İlk defa yapılan burun estetiği ameliyatları iki farklı sebepten kaynaklı olarak revizyon işlemleri yapılmaktadır. Bu sebepler burun yapısının fazla bozulmasından veya çok fazla dokunulmamış olmasından kaynaklanır.
Diğer problemler ile asimetriden kaynaklı ortaya çıkar. Revizyon burun estetiği ameliyatı işlemlerinde amaç yine burunun şeklinin fonksiyonun düzeltilmesi ve iyileştirilmesidir. İlk ameliyattan sonra ortaya çıkan sonucu cerrahın ya da hastanın beklentilerini karşılamaz. Bu tarz durumlarda revizyon rinoplasti işlemleri ile gerekli olan düzeltmeler yapılır.
Yapılacak olan uygulamalar 15 ila 20 dakikalık lokal anestezi altında yapılan müdahaleler ile yapılabileceği gibi komp işlemlerde yapılmaz. Burun estetiği ameliyatları yüz bölgesinde yapılan en zorlu işlemlerden meydana gelir. Bu uygulama sisteminde incelikli bir cerrahi gerekmektedir.Burunda yapılacak olan cerrahi işlemler kötü yapılırsa fonksiyonlarında da sorunlar yaşanmaya başlar. Revizyon burun estetiği ameliyatlarında aşağıda bulunan detaylar düzeltilmektedir. Bunlar;
- Burun ucunda meydana gelen asimetri
- Burunda meydana gelen eğrilikler
- Kıkırdak çıkıntıları
- Burunun ucunda sivrilik ve asimetrilik olması
- Aşırı düzeyde kalkık burun
- Kemerli burun
- Burunun deliklerindeki asimetri sorunu
- Semer burun deformiteleri
- Nefes alma sorunları
- Kuş gagası deformiteleri
Revizyon Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Aşamaları?
Revizyon burun ameliyatı yapılabilesi için hastanın sorunları ile alakalı olarak detaylı şekilde muayene olması gerekir. Detaylı muayenede hasta ile alakalı neler yapılacağı konusunda uzman hekim tedavi planlaması yapar.
Zaten revizyon burun estetiği konusundan doktor hastasına sorunun neden olduğunu, nasıl bir çözümü olduğunu, nelere odaklanmak gerektiğini ve kişiye göre çözümler olması gerektiğini anlatmalıdır.
Estetik burun ameliyatlarında burunun iç kısmındaki kıkırdak kullanımının hemen hepsi yapıldığından dolayı genelde rinoplasti ameliyatlarında kaburgadan ve kulaktan kıkırdak alma yoluna gidilmektedir. Yapılacak olan işlemler lokal ya da genel anestezi uygulaması altında yapılır.
Bu tamamen kişide bulunan sorunun düzeyine ve ne yapılacağına bağlı olarak değişmektedir. Revizyon estetiklerde kesinlikle doktor seçimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Yapılan işlemlerin tecrübeli ve konusunda usta ellerde yapılması şarttır.
Bu işlemler revizyon ameliyatı olduğu için ameliyattan 1 ay önce sigara ve alkol tarzındaki kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır. Ameliyat uzman doktor elinde kısa sürede biter. Yapılan işlemler ince ayrıntılar ile yapıldığı için kesinlikle iyileşme sürecinde büyük sorunlar yaşanmaz.
Ameliyat sonrası
Burun bölgesinin korunması ve iyileşmesi adına atel ile alçı kullanımı yapılır. Ameliyatın bitmesinden sonra yaklaşık olarak 48 saat boyunca bunların çıkarılması önerilmez. Yatma ve dinlenme esnasından baş bölgesini yukarda tutmak gerekir.
Bu sayede kanama, şişme ve morarma tarzındaki sorunlar ortadan kalkar. Birkaç gün boyunca revizyondan kaynaklı olarak hafif kanama olması doğaldır. Kanama aşırı ve şiddetli düzeyde meydana gelirse mutlaka doktor bilgilendirilmelidir.
Ameliyatın bitmesinden sonra kesinlikle aerobik, halter, yüzme gibi kan basıncını yükseltecek olan sporlardan uzak kalınır. Kan basıncının bu dönem içinde yükselmesi kanamalara sebep olurken burunda zarar meydana getirir. Diş fırçalanması esnasında yumuşak uçlu diş fırçası seçilir.
Ayrıca bu işlemlerde üst dudak bölgesi kesinlikle çok oynatılmaz ve zorlanmaz. Yapılan uygulamalardan sonra birçok kişi 2 ila 3 hafta içinde normal yaşamına geri döner.Ameliyat sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bazı kişiler 6 ay içinde iyileşirken bazılar 2 senede iyileşir.
Fiyatları
Burun revizyon estetiği ameliyatı fiyatları kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Çünkü insanlarda olan sorunlar ve insanların yapıları birbirinden farklıdır. Bundan kaynaklı olarak net fiyat vermek hiçbir zaman doğru olmaz. Doktor seçimleri fiyatı etkileyen önemli bir faktördür.
Doktorun tecrübesi, daha önce yaptığı ameliyatlarda yakaladığı başarılar oldukça önemli olan detaylardır. Bundan dolayı da rinoplasti ameliyatı yaptıracak olan kişilerin bu konuda eğitim olan uzmanları tercih etmesi uygun olacaktır.
Bu konuda eğitim alan ve başarılı olan doktor risk analizlerini ve cerrahi uygulamalarını en doğru şekilde uygulayacaktır. Ayriyeten ameliyatın gerçekleştirileceği hastanenin akreditasyonunu kontrol etmek, hastayla her türlü desteği sağlayıp sağlamayacağını kontrol etmek de gerekir.
Çünkü hastaya en doğru desteği sağlayan hastanelerde uygulama yaptırma genel sağlık açısından da gereklidir.
(Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading…
Источник: //estetikhayat.com/revizyon-burun-estetigi
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı
Estetik burun ameliyatları sonrasında burunda oluşabilen eğilme, asimetri gibi anatomik problemler, burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar ya da oluşan görsel sonucun arzu edilen şekilde olmaması gibi durumlarda yapılan ikinci ya da daha fazla sayıdaki cerrahi müdahaleler “revizyon” olarak adlandırılmaktadır.
Burun estetiğinin en sık revizyon yapılan cerrahi işlemler arasında olmasının nedeni, yüzün ortasında yer alan burun üzerinde oluşan problemlerin göz önünde ve dikkat çekici olmasıdır.
Estetik burun ameliyatları sonrasında tekrar cerrahi uygulama gerektiren bir sorun oluşma oranı hakkında verilen oranlar çok farklılık göstermekle birlikte bu oranın %10-15 civarında olduğu kabul edilmektedir.
Ameliyat sonrasında istenilmeyen sonuç ya da problemlerin oluşmasına neden olan değişik etkenler vardır, bunların içerisinde en sık karşılaşılanlar;
· Ameliyat öncesinde problemlerin tam olarak belirlenememesi
· Hastanın beklentilerinin tam olarak anlaşılmamış olması
· Cerrahi teknikte yapılan hatalar
· Hastaya ait yapısal özellikler (çok ince ya da kalın cilt, eğri burun vb.)
· Ameliyat sonrası iyileşme döneminde yaşanan problemler (travma, enfeksiyon vb.) olarak sayılabilir.
Revizyon gerektiren görsel problemler dört farklı kategoriye ayrılabilir;
· Estetik açıdan belirgin bir problem olmamasına karşın hastanın arzu ettiği sonucun elde edilmemesi
· Minör problemler: Burun sırtında küçük düzensizlikler, burun ucunda hafif asimetriler
· Orta derecede problemler: Burun solunumunu da olumsuz etkileyen asimetri ve düzensizlikler
· Majör problemler: Kıkırdak ya da kemik yapılarda kayıp ya da bozulma ile birlikte burun solunumunu olumsuz etkileyebilen ciddi asimetri ve deformiteler.
Burun estetik ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinin tamamlanması ve burnun en son şeklini almasının yapılan cerrahi müdahalenin içeriğine bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında sürdüğü kabul edilmekle birlikte burun cildinde oluşan değişikliklerin sonuçlanması daha da uzun sürebilmektedir. Bu nedenle genel olarak ikinci bir ameliyat yapılmadan önce kesinlikle en az bir ya da bir buçuk yıl beklenmesi önerilmektedir.
Revizyon ameliyatın zamanlaması için belirleyici rol oynayan en büyük etken revizyon gerektiren problemin nedeni ve içeriğidir.
Hafif düzensizlikler, asimetrik oluşumlar ve hastanın cilt yapısının kalın oluşu ya da aşırı iyileşme dokusunun bölgesel birikmesinden kaynaklanan problemlerde genellikle iyileşmenin tamamlanmasının beklenmesi (en az 1 yıl) ve bu arada gerekli durumlarda kortizon enjeksiyonları ile kalın ve ödemli dokuların inceltilmesi uygun olmaktadır. İlk ameliyatta burun sırtına şekil vermek amacı ile kullanılan kıkırdak greftere yönelik ikinci bir düzeltici müdahale yapılmadan önce kullanılan greft tekniğine bağlı olarak 1,5-2 yıl beklenmelidir.Zaman içerisinde düzelme ihtimali olmayan, aynı zamanda hastanın burun solunumunu olumsuz yönde etkileyen majör problemlerde veya ameliyat sonrası buruna alınan darbelere sonucu oluşan asimetri ve deformitelerde iyileşme süreci beklenmeden ikinci ameliyatın yapılması tercih edilmektedir.
Estetik acıdan belirgin bir problem olmamasına karşın hastanın beklentilerini karşılanamaması nedeni ile yapılacak revizyonlarda üçüncü ameliyat riskini en aza indirebilmek için en doğru yaklaşım, en az 1 yıl iyileşmesini tamamlanmasını beklemek olacaktır.
Revizyon burun ameliyatları, bir önceki ameliyata bağlı olarak doku planlarında görülen bozukluklar, cilt ile kıkırdak ya da kemik çatı arasında oluşan yapışıklıklar ve kıkırdak ya da kemik dokularda oluşmuş hasar ve deformiteler nedeni ile cerrahi acıdan önemli zorluklar içeren müdahalelerdir.
Bu nedenle revizyon ameliyatlarda başarılı bir sonuç almak için mevcut problemlerin çok iyi değerlendirilmesi, ameliyat sırasında uygulanabilecek kulak, kaburga kıkırdağı alınması gibi alternatif yaklaşımların önceden planlanıp gereken hazırlıkların yapılması ve ameliyatı yapacak cerrahın bu tür müdahaleler için yeterli bilgi birikimi ve tecrübesinin olması gerekmektedir.
Revizyon Burun Ameliyatında Burun Ucu Estetiği
Revizyon burun ameliyatına en sık başvurulan neden burun ucunun arzu edildiği gibi olmayışıdır.
Öyle ki burun ucu kişinin profilden görünümünü tamamen değiştirmekte ve yüz şeklini belirlemektedir.
Bu nedenle burun ucunda görülen herhangi bir problem ya da ilk ameliyatrta istenmeyen bir sonuçla karşılaşılması durumunda revizyon burun ameliyatı içerisinde burun ucu estetiği uygulanmaktadır.
Revizyon burun ucu estetiği sırasında; burun kemerine ya da septuma müdahale edilmemekte, burun ucunda bulunan kıkırdak ve yumuşak dokular üzerinde çalışma yapılmaktadır.
Bu ameliyat çeşidi genellikle burun ucu düşüklüğü problemlerinde tercih edilirken aynı zamana burun ucunda asimetri bulunması ya da geniş olması ve aşırı kalkık sonucunda da uygulanmaktadır.Revizyon burun ucu estetiği yaklaşık 45 dakika sürmekte ve genellikle lokal anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir. Hasta ameliyattan 6 saat sonra taburcu edilebilmektedir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Görüşme
Revizyon burun estetiği; ilk ameliyatın başarılı bir şekilde sonlanamadığı durumlarda uygulanmaktadır.
Bir burun estetiği ameliyatının başarız olmasına neden olan faktörler; ameliyat planlamasının nitelikli bir şekilde yapılamaması, ameliyatı uygulayacak doktorun tecrübeli ve donanımlı olmaması ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinde burun bakımının doğru bir şekilde yapılamaması olarak belirlenebilmektedir.
Bununla birlikte burun ameliyatı uygulanan kişinin arzu etmediği bir sonucun ortaya çıkması ve burnun fonksiyonel özelliklerinin zarar görmesi, solunum problemleri yaşanmaya başlanması burun estetiği ameliyatının başarısızlıkla sonuçlandığı anlamına gelmektedir.
Revizyon burun estetiği ameliyatı öncesinde hastanın hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan kendini yeni bir operasyon sürecine hazır hissetmesi büyük önem taşımaktadır.
İkinci burun ameliyatlarında doktor ile görüşme ve ameliyat planlaması ilk ameliyata oranla çok daha özenli ve ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bu nedenle alanında uzman ve tecrübeli bir doktorun tercih edilmesinin yanında yaşanılan şikayetleri ve arzu edilen burun şeklini doktora çok ayrıntılı bir şekilde anlatmak gerekmektedir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Her cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süreci büyük önem taşımaktadır. Revizyon burun estetiği ameliyatında da iyileşme süreci oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Hastanın bu süreçte burun ve yüz bölgesini çarpma, düşme gibi travmatik olaylardan koruması, hapşırma ve öksürme gibi semptomlardan kendini koruması gerekmektedir. Aynı zamanda;
– Yüksek yastık kullanması
– Uygulanan tampon ve bandajların nemlenmesini ve ıslanmasını önlemesi
– Güneş ışınlarına direk maruz kalmaması
– Gözlük kullanmaması
– Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı gerekli önlemleri alması gerekmektedir.
Revizyon Burun Ameliyatı Sık Sorulan Sorular
Revizyon burun ameliyatı ilk ameliyattan ne kadar süre uygulanmadır?
Revizyon burun ameliyatı yaptıracak kişi ayrıntılı bir muayene sürecinden geçmektedir. Hastanın fizyolojik ve psikolojik açıdan revizyon ameliyatına uygun olup olmadığına ameliyatı uygulayacak doktor karar vermektedir.
Revizyon burun ameliyatının başarı oranı yüksek midir?
Revizyon burun ameliyatında başarı oranı ilk ameliyata oranla oldukça düşüktür. İşinin ehli doktorlar tarafından uygulanan ameliyatlar elbette çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Revizyon burun ameliyatı iyileşme süreci ne kadar sürer?
Revizyon burun ameliyatında iyileşme süreci ilk ameliyat ile aynı sürede gerçekleşmektedir. Ancak ameliyat sonrasında burun bakımı özenli bir şekilde gerçekleştirilmeli ve doktor önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.
Revizyon burun ameliyatının iyileşme sürecinde neler yapılmamalıdır?
Revizyon burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde;
- güneş ışınlarına maruz kalınmamalı
- gözlük kullanılmamalı
- tamponlara müdahale edilmemeli, nemlenmesine ya da ıslanmamasına dikkat edilmeli
- burun ve yüz bölgesi kaza, çarpma, düşme gibi travmatik olaylardan korunmalıdır.
Источник: //www.teomandal.com/revizyon-burun-estetigi-ameliyati
Revizyon Burun Ameliyatı Nedir? (Burun Düzeltme Ameliyatı) – Sağlık Ocağım .NET
Revizyon burun estetiği ameliyatı veya sekonder rinoplasti ameliyatı, burnundan herhangi bir nedenle ameliyat geçirmiş, burnunda herhangi bir sorun olan veya burnundan memnun olmayan kişilerde uygulanan burun estetiği ameliyatıdır. Revizyon burun estetiği, yeniden burnu yapılandırma anlamında uygulanan bir ameliyattır.
Burun estetiğinden sonra, burun tam istenen şekilde olmamış ise tekrar rötuş ameliyatları yapılır. Fakat revizyon burun ameliyatı ile rötuş ameliyatı birbirinden farklıdır. Revizyon burun estetiği ciddi anlamda kötü durumda olan burunlara (çökmüş, sarkmış, ameliyatı iyi yapılmamış gibi) burunlarda yapılır.
Revizyon burun estetiği neden yapılır?
Revizyon burun estetiği ameliyatı daha önceden burun estetiği olmuş ve görüntü olarak hastanın memnun olmadığı bir durum varlığında, burun özelliklerinden memnun olmayan bireylerde, normal burun estetiği sonrası burnu aşırı kaldırılmış, burunda çökme olması, kuş gagası görünümü varlığında, burnun yüz ile uyumsuz olması durumunda, hastanın nefes almasının bozulduğu durumlarda, hava kanallarında darlık oluşmuş ise, burun kemiğinin hatalı kaynaması gibi durumlarda, ameliyat sırasında buru gereğinden fazla küçültülmüş ise revizyon burun estetiği ameliyatına gerek duyulur.
Revizyon burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Revizyon burun estetiği ameliyatının, normal burun estetiği ameliyatından çok fazla bir farkı yoktur. Revizyon burun estetiği ameliyatları genellikle açık ameliyat tekniği ile yapılır. Bu işlem tüm burnun görülmesi için, burnun üzerindeki deri ve eklem tamamen burun üzerindeki iskeletten ayrılarak yapılır.
Daha önceki ameliyatında burun kıkırdağı alınmış olan bireylerde revizyon burun ameliyatı için hastanın kulaklarından, kaburgasından gibi bölgelerinden kıkırdak dokusu alınarak bu işlem yapılır.
Ayrıca ilk ameliyatında buru içerisinde yapışıklıklar kalmış ise revizyon burun estetiği ile düzeltme işlemi yapılır. Burun estetiği geçirmiş 100 hastadan 10’unda revizyon burun ameliyatına ihtiyaç duyulur. Revizyon burun estetiği, ilk burun estetiğinden 6 ay sonra yapılabilir. Çünkü ilk burun estetiğinin sonuçlarının belli olması 6 ay sürmektedir.
Revizyon burun estetiği ameliyatını kim yapar?
Revizyon burun estetiği ameliyatı genellikle ikinci kez yapılan bir ameliyat olduğu için, bu ameliyat yine ilk ameliyatı yapan doktor tarafından yapılmalıdır. Hastalarda bu konuda kendi doktorlarını tercih etmeye özen göstermelidir.
Sonuçta bir şekilde istenmeyen durumlar ortaya çıkmış ise bu durumları yine hastayı daha önce ameliyat eden doktoru düzeltmelidir. Başka doktorlara gitmek iyi sonuç vermeyebilir. Eğer hasta daha önce ameliyat olduğu doktoruna güvenmiyor ise referans ile gidebileceği uzman ve deneyimli bir estetik doktoruna da gidebilir.
Revizyon burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme
Burun estetiği ameliyatı sonrası
Revizyon burun estetiği ameliyatı sonrası, normal burun estetiği ameliyatı sonrasından çok farklı değildir. Ameliyat sonrası hastanın baş ucu yüksek tutulur. Ameliyat sonrası hasta bir gece hastanede gözetim altında tutulur. Ameliyat sonrası burunda kanama olabilir. Ameliyat sırasında kemik ile ilgili bir işlem yapılmış ise göz altındaki kas dokusu içine kan sızıntısı olabilir ve buna bağlı göz altında hafif morarma gelişebilir.
Burun ucunda, üst dudakta morluk, uyuşukluk ve şişlik oluşabilir. Ameliyatın ilk haftasından sonra iyileşme dönemi başlar ve bu şişlikler, morluklar geçer. Hastada çok ciddi bir ağrı, sızı olmaz. Hastanın iyileşme süresi ortalama on gün sürebilir.
Burada önemli olan nokta, eğer revizyon burun ameliyatı özellikle ikinci ameliyat ise ödemin inmesi biraz daha uzun sürebilir. Ödemin inmesi ve burnun eski haline dönmesi normal burun estetiğinde 6 ay, revizyon burun estetiğinde 8 ay kadar sürebilir.
Burun estetiği ameliyatından sonra hastalar efor gerektiren işleri veya egzersizleri 3-4 ‘üncü haftadan sonra başlayabilirler.
Burun estetiği sonrası 7’inci günden sonra bireyler işlerine dönebilirler. Gözlük kullananlar burun estetiğinden sonra 1 ay kadar daha hafif gözlükler kullanmalıdır.Burun estetiğinden sonra nefes almada güçlük olur ise hasta cerrahi işlemi yapan doktoru ile görüşmelidir.
Revizyon burun estetiğinin başarı oranı nedir?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi revizyon burun estetiği ameliyatında da yüzde yüz başarı sağlanamayabilir. Revizyon burun estetiğinin amacı, burnun eski halinden daha iyi olmasını sağlamaktır. Revizyon burun ameliyatından hastanın beklentisi, burnunun daha önce geçirdiği ameliyattan daha iyi duruma gelmesi olmalıdır.
Revizyon burun estetiği ameliyatı sıfır burun gibi olmaz. Çünkü hasta daha öncesinden bir burun ameliyatı geçirmiştir ve burun dokusu ve eklemi eskisi gibi değildir. Bütün bunları hastanın iyi anlaması ve kabul etmesi gereklidir. Yani bu ameliyatın başarısı, hastanın revizyon burun ameliyatı olmadan önce geçirdiği ameliyat veya ameliyatlara bağlı değişebilir.
Burun hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
Источник: //www.saglikocagim.net/revizyon-burun-ameliyat-nedir-burun/
Revizyon Burun EstetiğiEstetik International
Hastanın ameliyattan beklentilerini bilmek ve karşılığında cerrahın amacını belirlemesi açısından çok önemlidir. Bu sebeple bir sekonder burun estetiği muayenesinin sonunda, hasta ve cerrah, burnun hangi alanlarının ele alınması gerektiği ve rinoplasti için doğru aday olup olmadığı konusunda sonuca varır.
Nihai sonuçlar, cerrahın deneyimine ve hasta isteklerine bağlıdır. Gerçekçi beklentileri olan hastaların, sonunda daha mutlu olmaları muhtemeldir. Bu nedenle, hastanın ihtiyaçlarını anlamak ve nihai sonucun elde edilip edilemeyeceğini veya ameliyat olmaması gerektiğini onlara bildirmek önemlidir.
Ayrıca, farklı cilt tipleri olan hastalar, farklı sonuçlar alacaktır..
Sekonder – Revizyon Burun estetiği nedir?
Revizyon burun estetiği, daha evvel bir ya da birden fazla burun estetiği operasyonu geçirmiş ve memnuniyetsizlikler yaşayan hastalara yapılan cerrahi girişimlerdir.
Sekonder burun estetiği sebeplerini incelediğimizde, çoğunlukla karşımıza burun ameliyatlarını takiben hastanın nefes alma sorunları yaşadığını ayrıca nazal asimetriye, burun deliği orantısızlıklarına ve yapay bir görünüme de sahip olduklarını gözlemleyebiliriz. Estetik International doktorlarından Prof. Dr.
Cenk Şen tarafından gerçekleştirilen sekonder (revizyon) rinoplasti cerrahisinde, hastanın tatmin edici olmayan sonuçları büyük ölçüde iyileştirebilir ve burun için doğal bir görünüm kazandırabilir.
Şen, mesleki kariyerinin büyük bir kısmında bu tarz vakaların burun sorunlarını düzeltmek için kullanılan teknikleri mükemmelleştirmek için harcadı. Revizyon burun estetiği en iyi doktor kategorisinde uzun yıllardır yer alan Prof. Dr. Cenk Şen, rinoplasti operasyonlarının ilk başka çok çok iyi planlanması gerektiğini savunmuştur.
Revizyon Rinoplastinin Faydaları
Revizyon rinoplasti faydaları aslında aynen burun estetiği ile benzerlik gösterir
• Gençleşmiş Yüz: Revizyon rinoplasti, burnu yeniden şekillendirmek için kullanılır ve daha genç ve dengeli bir yüz görünümü sağlar.
• İyileşmiş Solunum: Revizyon rinoplasti, solunum ile alakalı sorunları da düzeltir.
• Yüz Simetrisi: Revizyon rinoplasti, burun ucunu, çarpık burnu ve diğer yüz problemlerini düzeltmek için kullanılır, bu da yüz simetrisinin iyileşmesine neden olur.
• Artan Kendine Güven: Revizyon rinoplasti, burnun görünümünü ve şeklini forma sokar ve bu nedenle, genellikle yüz görünümleri hakkında sorun yaşayan hastalar için özgüven tazelenmesine vesile olur.
Primer Rinoplasti ile Revizyon Rinoplasti arasındaki farklar
Primer rinoplasti ameliyatı yani ilk kez gerçekleştirilecek olan burun estetiği en popüler yüz estetik ameliyatlarından biridir. Yüz estetiğini vurgulamak, burnu yeniden şekillendirmek için kullanılır.
Burun ameliyatı ayrıca sapmış bir septumu, solunum problemlerini, burnun diğer yapısal kusurlarını tedavi etmek ve burun fonksiyonunu iyileştirmek için de yapılır. Revizyon burun estetiği, bir burun ameliyatından istenen sonuçlar alınamadığında gerçekleştirilir.
Revizyon burun operasyonu, birincil rinoplasti ile benzerdir, çünkü yüz estetiğini ele almak veya burunla ilişkili yapısal sorunları düzeltmek için gerçekleştirilir. Bununla birlikte, ilk burun ameliyatı bir hastanın tedavi hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmazsa revizyon rinoplasti prosedürü uygulanır.
Ayrıca şunu belirtmekte fayda var, revizyon rinoplasti, ilk rinoplasti prosedüründen daha uzun sürer çünkü daha karmaşıktır. Revizyon rinoplasti prosedürü, nazal yapı ve ileri cerrahi teknikler hakkında derin bir anlayışa, yüz plastik ve rekonstrüktif cerrahi bilgisine sahip bir doktor tarafından yapılmalıdır.Ayrıca, revizyon rinoplasti ameliyatının Prof. Dr. Cenk Şen gibi, her hastaya kişiselleştirilmiş tedavi planı sağlayan bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılması gerektiği de vurgulamak isteriz.
Sekonder Rinoplasti Adayları
İkincil rinoplasti, önceki rinoplasti prosedüründen sonra devam eden veya gelişen sorunları düzeltmek için yapılır. Zaman zaman, sorunlar küçüktür ve kolayca düzeltilebilir, ancak büyük sorunlar gerekenden daha fazla uzmanlık ve beceri gerektirebilir.
Bunun nedeni normal anatomi artık sağlam değildir ve ilk ameliyattan önce mevcut doku düzlemleri artık skar dokusu ile doludur, bu da kalan kıkırdak ve kemiğin yeniden konumlandırılmasını zorlaştırır. Bütün bunlar, neredeyse bir revizyon burun ameliyatı için uygun bir aday olacağı anlamına gelir.
İlk prosedürün sonuçlarından yeterince memnun kalmadıysanız, iyi bir aday olup olmadığınızı görmek için muayene olmanız şarttır. İlk konsültasyon sırasında, Prof. Dr. Cenk Şen hastalara revizyon rinoplasti, ameliyatın nasıl yapıldığı ve yararları hakkında bilgi verir.
Şen, hastaların revizyon burun estetiğinin tüm yönlerini anlamalarını ve bilinçli tedavi kararları almalarını sağlamanın son derece önemli olduğunu savunuyor.
Revizyon burun ameliyatı ve cerrahi
En ileri revizyon rinoplasti tekniklerini kullanan Prof. Dr. Cenk Şen, doğal görünen, düzgün işleve sahip ve diğer yüz özellikleriyle uyumlu, dengede olan burun tasarımları için çaba göstermektedir.
Bunu başarmak için, destek kıkırdağını, kemiği yeniden şekillendirmek, burnu yeni şekline sokmak için cildi yeniden yapılandırmak gereklidir. Her hastanın sorunu birbirinden farklılık göstereceği için yapılan müdahaleler de aynı şekilde farklılık arz edecektir.
Hastanın burnun görünümüne ilişkin istekleri her zaman göz önünde bulundurulur, ancak genellikle cilt dokusu ve kalınlığı, önceki ameliyattan gelen skar dokusu miktarı ve yüz oranları gibi sınırlayıcı faktörler sonucu etkileyecektir.Bu faktörlerin her biri revizyon rinoplasti ile elde edilebilecek sonuçta da önemli rol oynayacaktır.
Revizyon burun estetiği sonrası
Revizyon rinoplasti sonrasında iyileşme, hemen hemen ilk operasyonda yaşanan iyileşme süresi kadardır.
İlk burun estetiğinde olduğu gibi, ilk başta prosedürden sonra bir miktar morarma ve şişme belirgin olacaktır, ancak birkaç hafta içinde herhangi bir ameliyatın gerçekleştiğine dair çok az dışa dönük bir gösterge bulunur.
Tıpkı ilk estetik burun ameliyatınızda tecrübe ettiğiniz gibi, revizyon burun ameliyatınızdan sonraki ilk 6 ila 8 haftada değişimi fark eder; ameliyattan sonraki 6 ila 12 aya kadar da nihai sonucu gözlemlersiniz.
Revizyon rinoplasti sonrasında iyileşme süreci, güzel bir sonuç elde etmek için kritik öneme sahiptir. Ameliyattan sonraki süreçte mutlaka Prof. Dr. Cenk Şen’in uyarılarını dikkate alın. Revizyon rinoplasti iyileşme döneminde, herhangi bir noktada, herhangi bir sorunuz veya endişeniz olursa, ihtiyacınız olan her konuda size yardımcı olacağımızı belirtmek isteriz.
Источник: //www.estetikinternational.com.tr/revizyon-burun-estetigi