Sağlıklı Seyahat İçin İpuçları
Sağlıklı Bir Yolculuk için hazırlanın
- Seyahat etmek heyecan verici, ama ister aktif bir tatil ya da sahile rahatlatıcı bir gezi düzenliyor olun, doğru bir gözle planlayın. Neyin paketleneceğini ve hazırlamanın diğer yollarını bilmek seyahat güvenliğini sağlayabilir. Sağlıklı seyahat, hedefinize vardığınızda belirli önlemlerin alınması anlamına da gelir. Kaygısız bir kaçış durumunda bile sağlığınızı korumanın daima önemli olduğunu unutmayın.
Gerekli İmmünizasyonları Alın
Uluslararası bir yolculuğa çıkacak olursanız, sizi hastalıklardan korumak, birçoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde tehdit teşkil etmeyen için doğru . Gerekli olan aşılar, ziyaret ettiğiniz ülkeye bağlı olacaktır, ancak diğerlerinin yanı sıra, seyahat sağlığını teşvik etmek için sarı veya tifo, kuduz veya veya B için de çekime ihtiyacınız olabilir. İhtiyaç duyduğunuz bağışıklamanın birden fazla atış ve bir ziyaret gerektirmesi durumunda, seyahatinizden önce doktorunuzla randevu alınız – en az altı hafta -.
Kendinizi Sigorta ile Koruyun
Ülkeyi terk ediyorsanız, uluslararası sigorta kapsamınızı kontrol etmeden önce sağlık sigortanızı arayın. Sigortanız sizi Amerika Birleşik Devletleri'nin dışında tutmazsa, sizi korumak için geçici bir politika alıp alamayacağınızı öğrenin. Tabii ki, sigortanızı kullanma gereksiniminizi azaltmak için seyahat güvenliğinizi tatbik etmek istersiniz, ancak her ihtimale karşı hazırlıklı olmak size huzur getirebilir ve aktif tatilinizin tadını çıkarmanızı sağlayabilir.
İlk Yardım Seti Paketleme
sağlamak için, ilk yardım çantasının ambalajlanması şarttır. Temelleri arasında, bir çift cımbız, küçük makas veya makas ucu, bir termometre, bandaj ve antibiyotik merhem yer alır. Güneş kremi, el dezenfektanı ve el mendilleri, kaşıntılı deri reaksiyonları için bir tüp hidrokortizon krem ve blister pedleri (örneğin, bir yürüyüş yaptıktan sonra bir blister açılır) kitinizde bulunan tüm akıllı ürünlerdir. Acil durum planınız ayrıca ağrı kesici, alerji rahatlama, soğuk algınlığı ve öksürük ilacı, bir anti-diyare ve hareket hastalığı ilacı gibi temel unsurları getirebilir.
Tüm Reçetelere Devam Et
Tüm düzenli olarak aldığınız sizinle birlikte seyahat etmelidir. Bunlar, taşıma çantanızın öncelikli öğeleridir ve kaybolup gidebilecekleri bagajlara güvenilmemelidir. Eve dönüşünüzün gecikmesi durumunda ihtiyacınız olandan daha fazlasını getirin. Seyahat sağlığı için, herhangi bir ilacı acil bir durumda tekrar doldurmanız gerektiğinde, taşıdığınız diğer önemli belgelerle her ilaca yönelik yazılı bir reçete almak da iyi bir fikirdir.
Uçak Mikroplarını Gönderin
Öksürük gezginleri tarafından kuşatılmış hedefinize doğru uçarken sağlıklı seyahat etmek zor olabilir. Kabin havası yakalayabilir ve eğer hapşırdığınız insanlar arasında sandviç yaparsanız, onlardan kaçmak zordur. Seyahat sağlığı için, ellerini sık sık yıkayın ya da tuvalete gidemezseniz el dezenfektanı jeli kullanın. Ellerinizi ağzınızdan uzak tutmaya çalışın ve öksürük veya hapşırma hissi geldiğinde koltuk arkadaşınızın ağzını veya burnunu kapatmasını isteyin.
Jet Gecikmesini Önle
Zaman dilimlerini değiştirirseniz, uzun mesafelere seyahat etmek vücudunuzun karışmasına neden olabilir. Sağlıklı seyahat ve için, yeni saat diliminizi olabildiğince çabuk takip etmeyi deneyin. Kendinizi güneş ışığına maruz bırakmak, vücudunuzun uyum sağlamasına yardımcı olabilir ve düzenli egzersiz yapmak, bol su içmek ve jet lagından kurtulmak için alkol kullanmaktan kaçının.
Ne yediğine dikkat et
Seyahat sağlığınız yanlış pişirilmiş yiyecekler yiyerek tehye sokulabilir. Sadece bir asla temiz, saygın restoranlarda yiyin ve tüm yiyeceklerin parazitleri öldürmek ve seyahat ishali önlemek için tamamen ve tamamen pişirildiğinden emin olun. Yabancı ülkelerde taze meyve ve sebze söz konusu olduğunda, sadece soyulabilenleri yiyin – derileri önleyin. Sadece şişelenmiş su içirin – dişlerinizi fırçalamak için kullanın – ve şişirilmiş sudan yaptığınız sürece buzları atlayın.
Egzersizden Bir Tatil Yapma
Düzenli olarak evde egzersiz yapıyorsanız seyahat sağlığınızı teşvik edebilir. Egzersizi, yemeklerden uzak ağırlıklarda ambalajlamanızı engelleyebilir, daha iyi uyumanıza, jet gecikmesini yönetmenize ve enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olabilir. Çok sayıda yürüyüş, yürüyüş, bisiklet, yüzme ile aktif bir tatil için plan yapın – hedefinizin manzaralarını görmek için herhangi bir etkin yol.
Ayaklarınızı Yorgunluktan Koruyun
Gün boyu yürüyüş yapmak harika bir egzersizdir, ancak doğru bakımdan olmadan tootsies hızlı bir şekilde yorgun ve acı çekebilir. Sağlıklı seyahat için, kaldırımı vururken rahat, sağlam ve destekleyici . Seyahat sağlığı için modadan daha konforlu ayakkabılara odaklanın – eğlenceli gezilerinizle geçen uzun bir günün sonunda ayaklarınız size teşekkür edecektir.
Uykunuzla Devam Edin
Bol bol eğlenmeye ve aktif tatilinizde mümkün olan her şeyi görmeye ve yapmaya, sağlıklı seyahat için önemlidir. Skimp yapmayın – her gece yeterli restoratif uyku alın ve düzenli bir uyku programında kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Uyanık ve uyanık olmak seyahat güvenliğini artırabilir ve seyahatinizden en keyif almanıza yardımcı olabilir.
Источник: //tur.doctorsask.com/18056-prepare-for-a-healthy-trip
Seyahat için gereken aşılar – sağlıklı ipuçları 2019
Isı ne zaman sıkılmaya başladığında, ya da sonunda iyi hava bizi takip eder (aynı zamanda soğuk algınlığının iyi bir teşvik olabileceği de doğru olsa da) tatile gitmek istiyoruz, muhtemelen başka bir uzak ülkeye.
Çoğunlukla, bu ülkeler, her şeyden önce egzotik yerler ve ze almak ve dinlenmek için iyi bir iddia olarak, başlıca turistik yerler olma özelliğine sahiptir.
Ancak yolculuğu planlamaya başlamadan önce bilmek gerekir Seyahat için gereken aşılar nelerdirÖzellikle de tatil yerine çıkmadan önce bilmeniz gerekenler.
Tıbbi ve sağlık açısından, her şeyden önce esastır hangi ülkeye gideceğini bilmek; diğer bir deyişle, bazı hastalık türlerinde bulaşıcılık riski varsa ve nihayetinde gerekli aşılar nelerdir.
Bu anlamda, aşının her bir gezginin yanı sıra her geziye de bağlı olacağı akılda tutulmalıdır (seyahat edeceğiniz ülkenin bulunduğu duruma ek olarak). Aslında, uluslararası düzenlemelere tabi belirli bir aşı serisi vardır, böylece seyahat ettiğiniz ülke Uluslararası Aşı Sertifikasını isteyebilir.
Seyahat ediyorsanız en yaygın kullanılan 5 aşı
İşte biz gösterir seyahat edilecek aşıların listesi ana olarak kabul edebileceğimizi:
Hepatit A aşısı
Hepatit A, enfekte kişilerin dışkısıyla temas yoluyla yayılan hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Bir kişi bu virüsle enfekte olursa, ateş, iştahsızlık, halsizlik, eklem ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler, sarılık ve mide ağrıları ortaya çıkar.
Bu semptomlar virüse maruz kaldıktan 2 ila 6 hafta sonra ortaya çıkma eğilimindedir ve aşıları bu tür bir enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur ve bu durum nadiren de olsa karaciğer yetmezliği ve ölümüne neden olabilir.
Hepatit B aşısı
Hepatit A gibi, hepatit B de, enfeksiyonu birkaç hafta sürebilen veya hatta ömür boyu sürebilecek bir durum haline gelebilecek olan hepatit B virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığıdır. bu nedenle akut veya kronik olun.
Akut enfeksiyon ateş, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk, bulantı ve kusma, midede sarılık ve ağrı, kas ve eklemlerde ağrıya neden olabilir. Kronik enfeksiyon ise siroz (karaciğer hasarı), karaciğer kanseri ve ölümle sonuçlanabilir.
Tifo ateşi aşısı
Tifo ateşinin neden olduğu ciddi bir hastalık olduğu kabul edilir.zehirlenmeye neden olan mikrop Typhy, bir bakteri. Yorgunluk ve halsizlik, yüksek ateş, baş ağrısı ve mide ağrısı, iştahsızlık ve sadece zaman zaman ciltte kızarıklık olabilir.
Kirlenmiş su veya yiyecek ile taşınır ve işlenmezse bırakılırsa, vakaların% 30'unda ölümcül olabilir. Bu nedenle aşı, hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Toplam iki aşı vardır: biri enjeksiyonla tatbik edilen etkisiz hale getirilmiş, diğeri oral yolla tüketilen zayıflatılmış.
Kolera aşısı
Kolera, bakteri tarafından ciddi ishal ve kusmaya neden olabilecek bir hastalıktır, bu nedenle hızlı tedavi edilmezse dehidrasyona neden olabilir ve ölüme neden olabilir. Çoğu durumda, çoğu gezgin, enfeksiyonun yaygın olduğu bölgelere seyahat etmediği sürece kolera aşısına ihtiyaç duymaz. Bu durumlarda, yetişkinlerde 18 ila 64 yaşları arasında aşı önerilmektedir.
Tetanoz, difteri ve boğmaca aşısı
Tetanoz günümüzde, özellikle baş ve boyun kaslarında kaslarda ve gerginlikte ağrılı sertliğe neden olabilen nadir bir hastalıktır. Öte yandan, difteri boğazın arkasında kalın bir tabaka oluşumuna neden olabilir, bu da solunum problemlerine, felç, kalp yetmezliği ve ölüme neden olabilir.
Boğmaca, sırayla nefes darlığı ve kusmaya neden olabilecek şiddetli öksürük krizlerine neden olur. Başlıca komplikasyonlarından biri ölüme yol açabilen pnömonidir.
Tdap aşısı kişiyi tetanoz, difteri ve boğmacadan koruyabilir. Günümüzde, bu aşının bir dozunu 11 ila 12 yaş arası çocuklarda uygulamak olağandır, ancak bir yetişkin iseniz ve almadıysanız, seyahat ediyorsanız, idarenizi önermeleri mümkündür.
Seyahat için eşit derecede yararlı olan diğer aşılar
Seyahat edeceğiniz ülkeye bağlı olarak yönetimi önerilen başka aşılar da vardır. Bunlar:
- Japon ensefalit aşısı
- İlkbahar-yaz ensefalitinin aşılanması
- Grip aşısı
- Pnömokok aşısı
- Kuduz Aşısı
- Meningokok aşısı
Daha fazla bilgi için uluslararası seyahat edenler için bir bilgi merkezine ve Sağlık ve Tüketim Bakanlığı'nın uluslararası aşı merkezine gitmeniz önerilir.
Istockphoto görüntüleri. Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştır. Bir hekimle konsültasyonun yerini alamaz ve değiştirmemelidir. Güvenilir Doktorunuza danışmanızı öneririz. konularaşılar
Tek Seyahat Edenler İçin 10 İpucu – Seyahat Önerilerim (Temmuz 2019)
Источник: //tr.nature-via.com/vaccines-needed-to-travel
★ Ailenizi yolda sağlıklı tutmak için ipuçları ★ – Seyahat IpuçLarı
İki genç globetrotterin annesi olarak seyahat sağlık sorunlarımdan payımı gördüm. Ailemin yollarda sağlıklı kalmasının planlamanın içinde olduğunu fark ettim.
Evden ayrılmadan önce, çok az araştırma ve hazırlık ile kötü sürprizler, hareket halindeyken birkaç iyi alışkanlığı benimseyerek ve karşılaşabileceğiniz en sık karşılaşılan sorunların üstesinden nasıl geleceğinizi bilmekten çok şey önleyebilirsiniz. .
Yolculuğunuz sizi ve çocukları götürdüğü her yerde, sağlıklı kalmayla ilgili bazı hızlı ipuçlarını okuyun.
Gitmeden önce ne yapmalı?
Hedefinizi araştırın
Ek aşılara ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için hedefinizi araştırın ve rutin olanlar ile güncel olup olmadığınızı iki kez kontrol edin.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ihtiyacınız olan aşıları özetleyen kapsamlı bir destinasyon listesine (cdc.gov) sahiptir. Dövülmüş pistte seyahat ediyorsanız, seyahat sağlık uzmanına danışmak isteyebilirsiniz.
Bunu en son dakikaya kadar bırakmayın çünkü bazı ilaçlar – örneğin antimalaryaller – seyahatten en az iki hafta önce başlamalıdır.
Sigortayı ayır
Sağlık sigortanız olsa bile, yurtdışı seyahatlerini kapsamayabilir. Sağlık sigortası kapsamına giren iyi seyahat sigortası satın almaya değer. Güven bana, Taylandlı bir hastanede iki gecelik bir konaklama ekliyor! Daha ayrıntılı bilgi almak için Lonely Planet’in doğru seyahat sigortasını nasıl seçeceğinizle ilgili kılavuzunu okuyun.Bir tıbbi kit paketi
Son kullanma tarihi geçmiş tıp tıbbı ile doldurulmuş bir son tıbbi kitle birlikte çakılmayın. Netdoktor, oral rehidrasyon tuzları, yedek antibiyotikler ve antihistamin (netdoctor.co.uk) dahil olmak üzere neyin paketleneceği konusunda kapsamlı bir listeye sahiptir.
Çocuğunuz özel bir ilaç çeşidine kısmi ise, o zaman yeterince paketlediğinizden emin olun (o, Filipinler'de çilek aromalı Panadol bulmaya çalışırken saatler geçirdiğini söylüyor).
Tıbbi kitiniz ayrıca sıva, makas ve antiseptik mendiller gibi temel ilk yardım ürünlerini de içermelidir.
Önemli bilgileri not edinn
Ailenizin tüm tıbbi bilgilerini kan grubundan ve aşılama kayıtlarından alerjilere ve düzenli olarak kullandıkları ilaçların ayrıntılarına kadar içeren bir dosya paketleyin. Gözlük / kontakt lens kullanan kişilerle seyahat ediyorsanız, gözlükçünün sizin için reçete yazmasını sağlayın.
Yoldayken taktikleri
Uçak, tren veya tekne olsun, insanlarla doluysa mikroplarla doludur. Hafif derecede nevrotik görünebilirken, antibakteriyel bir mendil ile yüzeyleri (tepsi masası, klozet) silme alışkanlığına girin. Her ebeveyn, tuvalete gidildikten sonra ve herhangi bir öğünden önce çocuklara slat dalacak bir şişe el dezenfektanı taşımalıdır.
Partinizin bir üyesinin hastalandığını düşünmesi durumunda yedek plastik poşet ve ıslak mendil taşıyın. Sıkışık bir bölmedeyseniz, uzun mesafe seyahat ederseniz, çocukları ayağa kalkıp hareket ettirin. Herkesi suyla nemlendirin ve düzenli tuvalet molaları sağlayın, ancak rahatsız edici durumlar olabilir.
Yolculuğun tüm noktalarında dole atmak için bol miktarda sağlıklı atıştırmalık ve şişelenmiş su koyun. Benim atıştırmalıklar, kurutulmuş meyveler, fındık, tahıl çubukları, pirinç kekleri ve krakerler.
Gelişmekte olan bir ülkede trenle seyahat ediyorsanız, her durakta gemiye tırmanan yiyecek satıcıları tarafından çok çekilmemeye çalışın. Yeni yiyecekleri denemek eğlencelidir, hijyenik olarak her zaman gözünüzün önünde hazırlanan yiyecekleri yemek en iyisidir.Dünya Sağlık Örgütü'nden bu mantrayı aklınızda bulundurun: ‘Onu kaynatın, soyun, pişirin ya da unutun!’
Yolculuğunuz bir tekne gezisi içeriyorsa, gözlerinizi deniz tutması belirtileri için soyulmuş tutun. Ailenin bir üyesinin duyarlı olduğunu biliyorsanız, bulantıyı önleyici bir ilaç almasını sağlayın. Hareket rahatsızlığı aç karnına kötü gelir, bu nedenle önceden hafif bir yemek yiyin.
Gemiye tırmanırken ve bir treni karaya çıkarırken, küçük ellerinizi tutun ve ayaklarını kaybetmediğinden emin olun. Ayrıca, çocukların bir pencere veya kapıdan dışarı çıkarak yerlileri kopyalamasına izin vermemek de akıllıcadır!
Klasik sağlık sorunları ve onlar hakkında ne yapılmalı?
- Gezginlerin ishali – CDC, uluslararası yolcuların% 50'sinin gezginlerin ishali ile karşılaşacağını tahmin ediyor. Semptomlar mide krampları, mide bulantısı ve kusmayı ve tabii ki banyoya yapılan gezileri içerir. Çocuğunuzu bol su ve oral rehidrasyon tuzları ile nemlendirin. Yiyeceklerse, pilav, patates, makarna veya ekmek gibi kompleks karbonhidratlar sunun. Dehidrasyon belirtileri için izleyin (ağlarken ağrılar, kuru ağız ve batık gözler). Bunlardan herhangi birini tespit ederseniz hemen tıbbi yardım alın.
- Jet lag – Jetlag sadece sinirli insanlara yol açabilir, aynı zamanda sinirli bağırsaklarda da kendini gösterir. Yolculuğunuzun tüm bölümlerinde hidrasyon anahtarıdır. Gideceğiniz yere vardığınızda, herkesi yerel bir zaman çizelgesinde bulmaya ve gün ışığına maruz kalmaya çalışın. Bu, vücut saatini sıfırlamaya yardımcı olacaktır.
- Kulak enfeksiyonları – Yüzme havuzundaki ve açık sudaki mikroplar kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Çocuğunuzun kulak enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen uçarak inip çıkmayacağınızı etkileyebileceğinden tıbbi yardım alın. Size nasıl hissettiklerini söyleyemeyen bebekler ve küçük çocuklar için, işaretler yüksek ateş ve kulak çekmeyi içerir.
- Güneş yanığı – Sıcak bir yerde seyahat ediyorsanız, özellikle gece 12.00 ile 14.00 arasında güneş ışınlarını en aza indirmeye çalışın. Çocukları örtülü tutun ve yüksek faktörlü suncream ile slathered.Güneşte yanarlarsa, sonradan bir losyon uygulayın ve ibuprofen ağrıyı hafifletir. Dehidrasyondan şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım alın.
- Isırıkları ve sokmaları – Genel olarak ısırık ve sokmalar kaşıntılı olmasına rağmen nispeten zararsızdır. Çocuğunuz bir arı tarafından sokulmuşsa, sokmayı kazıyın ve suyla yıkayın. Sivrisinek ısırıkları için, bir kalamin losyonu veya hidrokortizon krem uygulayın. Eğer enfeksiyon belirtileri varsa (kızarıklık, irin, ateş ve kusma), doktora başvurunuz.
- Seyahat hastalığı – Hastalık yapmaya eğilimli bir çocuğunuz varsa, Dramamine gibi bir antihistamin kullanmayı deneyin (yolculuktan bir saat önce ve yolculuk sırasında her altı saatte bir).
- Kabarcıklar – Genç çocuklar en iyi zamanlarda yürümekten şikâyet ederler, ancak özellikle bu sandaletler kabarcıkları yaratırsa. Bir blister seti paketleyin ve çatlamış cildin ilk işaretinde uygulayın.
Источник: //tr.theplanetsworld.com/5548-tips-to-keep-your-family-healthy-on-the-road-tr
Tatiliniz kâbusa dönmesin! Sağlıklı bir seyahat için ipuçları
Tatil keyfi ya da iş seyahati için sadece valizleri hazırlamanız ve biletleri almanız yeterli değil! Yola çıkmadan önce ‘seyahat doktorunuza’ uğrayarak, gideceğiniz bölgenin risklerini belirleyip, gerekli önlemleri alın ve aşılarınızı yaptırın. Böylece seyahatinizin sıtma ya da ishal gibi seyahat hastalıklarıyla kabusa dönüşmesini engelleyin.
Dünyada her yıl 1 milyardan fazla kişi işi nedeniyle veya turistik amaçla seyahat ediyor ve bu sayı her yıl giderek artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; seyahat edenlerin yüzde 65’i hastalanıyor. Hastalananların yüzde 15’inde ciddi sağlık sorunu oluşuyor, yüzde 4’ünün hastaneye yatması gerekiyor, yüzde 6’sı hastalık nedeniyle seyahatini yarıda kesmek zorunda kalıyor ve yüzde 1’i gittiği ülkede hayatını kaybediyor.
Gerekli sağlık önlemleri alınmaması durumunda seyahat keyfinin kabusa dönüşebileceği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu; seyahat öncesi yapılması gereken sağlık kontrolleriyle ilgili bilgiler verdi ve şu önerilerde bulundu:
- Seyahat ilişkili hastalıklar çoğunlukla az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Seyahat nedenli ölümlerde enfeksiyonlara bağlı en sık sebep sıtma hastalığı oluyor. Enfeksiyon kaynaklı olmayan ölüm sebepleri ise; kalp-damar hastalıkları, boğulma ve motorlu araç kazaları. Ölüme neden olmayan seyahat nedenli en sık karşımıza çıkan hastalık olarak ise turist ishalini görüyoruz.
- Bütün bu riskler nedeniyle, uluslararası seyahat planlayan kişilerin, seyahat tarihinden ideal olarak 4-8 hafta önce seyahat danışmanlığı alması tavsiye ediliyor. Ancak seyahat yaklaşmış olsa dahi seyahat danışmanlığını almalarında yarar olduğunu unutmamak gerekiyor.
- Seyahat danışmanlığı sırasında; kişi muayene ediliyor, yapılacak seyahatle ilişkili bireysel riskler değerlendirilerek gereken aşılar yapılıyor, sıtma, seyahat ishali ve yolculukla ilgili riskler değerlendirilerek kişi bilgilendiriliyor. Seyahat öncesi danışmanlığı sırasında, gidilecek bölgede bulunan enfeksiyon riskleri ve seyahat edecek kişinin sağlık durumu ile kişiye özel korunma yolları belirleniyor.
- Seyahatle ilişkili riskleri belirlerken şu faktörler değerlendiriliyor: Hangi ulaşım yolunun kullanıldığı, nereye gidildiği, seyahatin yapıldığı mevsim ve süre, seyahatin amacı, kalınan yerin konforu, yiyeceklerin hijyen durumu, seyahat eden kişinin davranış şekli ve sağlık durumu.
- Kronik hastalığı olanların seyahat öncesi çok daha dikkatli olması gerekiyor. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyaliz gerektiren böbrek hastalığı, kanser, kronik solunum sistemi hastalığı, epilepsi, derin anemi, inflamatuar barsak hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımı veya bağışıklık sistemi hastalığı ve önceden pıhtı atması olanlar; seyahat öncesi mutlaka doktor muayenesinden geçmeli. Seyahat süresi boyunca, tedavileri için gereken ilaçları, yedek miktarlarıyla ve ilaç reçeteleriyle birlikte yanlarında bulunmalı.
- Seyahat öncesi gerekli aşıların yaptırılması durumunda; difteri, tetanos, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, bazı menenjit tipleri, çocuk felci, hepatit A, hepatit B, zatürree ve gribe karşı korunma sağlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü, gidilecek yerden bağımsız olarak, her seyahat eden kişinin tetanosa ve hepatit B’ye karşı aşılanmasını öneriyor.
- Yapışkan bant
- Antiseptik yara temizleyici veya alkali sabun
- Bandajlar
- Makas
- Çengelli iğne
- Yumuşatıcı göz damlaları
- Böcek uzaklaştırıcı
- Antihistaminik tablet ve kremler (alerjik durumlar için)
- Burun açıcı damla
- Oral rehidrasyon tuzları (ishalli hastalıklarda kaybedilen sıvıyı telafi etmek için)
- Basit ağrı kesici
- Steril sargı bezi
- Beden derecesi (ateş ölçmek için)
- Güneş kremi
- Kulak tıkaçları
Gidilecek yere ve bireysel ihtiyaçlara göre değişen ek malzemeler:
- İshal önleyici ilaçlar
- Yolcularda en sık görülen enfeksiyonlar için antibiyotikler
- Daha önce var olan hastalıklar için kullanılan ilaçlar
- Antibakteriyel krem ya da merhemler
- Cilt mantarlarına karşı krem ya da merhem
Seyahat sırasında uyulması gereken genel kurallar:
- Özel durumlara (hamilelik, şeker hastalığı vb.) yönelik kontrolleri yaptırın.
- Kronik hastalığınız varsa, kullandığınız ilaçları ve dozlarını belirten doktor raporunu yanınızda bulundurun.
- Seyahatiniz sırasında ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
- Musluk suyunun sağlık şartlarının kötü olduğu bölgelerde; kaynatılmış su ile hazırlanan çay ve kahve gibi içecekleri, kutulanmış veya şişelenmiş, ağzı kapalı ve mümkünse pastörize edilmiş meşrubatı tercih edin. Eğer içmek zorunda kalırsanız suları mutlaka kaynatın, filtre edin veya iyot tabletleri kullanın.
- Hangi suyla yapıldığını bilmediğiniz buzlu içeceklerden, tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdalardan, sokakta satılan yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
- İçecek kutuları veya şişelerin dış kısımları kontamine olabilir. Bu nedenle kutu ve şişeleri açmadan önce silin.
- Pişirilmiş yiyecekleri veya kendinizin soymuş olduğu kabuklu meyveleri tercih edin.
- Sivrisinek ve diğer böceklere karşı gerekli önlemleri alın.
- Temiz olmayan sularda yüzmek veya bu sularla temas etmek çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden, temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz sularında kesinlikle yüzmeyin. Tatlı sularda yüzmekten kaçının. Tuzlu sular, her zaman daha güvenlidir.
- Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının ve ısırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen sağlık kuruluşlarına başvurun.
- Seyahatin ardından özellikle ilk hafta gelişen ateş, kusma, ishal, sarılık veya idrar yolları ile ilgili şikayetler oluşursa mutlaka doktora danışın.
İshale karşı dişlerinizi kaynamış suyla fırçalayın!
Seyahat edenlerde en sık görülen sağlık sorunu turist ishali denilen durumdur. Kontamine yiyecek ve içecekler neden olur. Genellikle seyahatin ilk haftasında görülür. Ancak seyahatten döndükten sonra da başlayabilir. Seyahatin yapıldığı yere göre risk artar. Özellikle az gelişmiş ülkelerde risk fazladır.
Ani başlar, ishal ile birlikte kusma, karın ağrısı, ateş de görülebilir. İshal 3-4 günden fazla sürerse, ateş ve kusma ile seyrederse ve yoğun sıvı kaybı olursa mutlaka tıbbi destek alınmalı. Turist ishaline karşı şu önlemleri almak önemli fayda sağlar:
- Tuvalete gittikten sonra ve yemekten önce elleri mutlaka sabun ve suyla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanmak.
- Hijyenik olmayan yerlerden ve sokak satıcılarından yiyecek ve içecek tüketmemek.
- Çiğ veya iyi pişmemiş et ve deniz ürünlerinden uzak durmak.
- Çiğ meyveleri (portakal, muz, avokado gibi) ve sebzeleri temiz suda yıkayıp, soyduktan sonra yemek.
- Açıkta beklemiş yemekleri yememek, taze, iyi pişirilmiş, sıcak yemekleri tercih etmek.
- Çabuk bozulan, kötü kokulu ve renkli yiyeceklerden, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durmak.
- Sular güvenli değilse gıdaları yıkarken, yemek hazırlarken, dişleri fırçalarken mutlaka kaynatmak veya kapalı şişe sularını tercih etmek.
- Seyahatler sırasında, açık hava aktiviteleri özellikle gece yapıldığında sağlık riski daha fazladır. Korunmak için akşamın erken saatinde böcek uzaklaştırıcıları uygulamak, dışarıda kalınacak ise cibinlik kullanmak, kapalı ve uzun kollu kıyafetler giymek etkili olabilir.
Böcek uzaklaştırıcılar özellikle boyun, el ve ayak bileklerine uygulanmalı. Böcek uzaklaştırıcıların kıyafetin üzerine uygulanması da oldukça etkilidir. Çadırda kalınacak ise böcek spreyleri uyunacak alana yatmadan önce sıkılmalı.
Etiketler: ishal ve kusmaseyahat hastalıkları
Источник: //www.gidahatti.com/tatiliniz-kabusa-donmesin-saglikli-bir-seyahat-icin-ipuclari-62441/
Uzun Uçuşlarda Rahat Seyahat Etmek İçin 5 İpucu
Çağımızın ulaşım aracı uçakla yolculuk yapmak her ne kadar zaman ve enerjiden tasarruf yaptırsa da özellikle uzun saatleri kocaman bir tüp içinde geçirme mecburiyetinde olmak can sıkıcı ve sonu gelmeyen bir durum haline dönüşebilir.
Geçmek bilmeyen saatler ve dakikalar, basınç farklılığından doğabilecek kulak tıkanmaları ve ağrılar, ikide bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedilmesi ve çoğu insanda bulunan kapalı kalma korkusu bu güzel yolculuğu bir cehennem azabına dönüştürebilir. Bu gibi olumsuz duygulardan kurtulmak için yapılabilecek birkaç şey mevcuttur.
Hem basit hem de pratik bazı yöntemler sayesinde ruhsal ve fiziksel olarak çok daha rahat seyahat etmeniz mümkün. İşte uzun uçuşlarda rahat etmek için uygulayabileceğiniz bazı pratik ipuçları!
1- UÇUŞ ÖNCESİ KİŞİSEL HAZIRLIK
Hiçbir zaman uzun uçuş rehavetine kapılmayın. Nasıl olsa saatlerce uyurum ve gideceğim noktaya varırım niyetiyle yola çıkarsanız baştan kaybedersiniz. Uçuş öncesinden birkaç saat önce hazırlıklarınızı tamamlayıp, havalimanına o şekilde gitmenizde büyük fayda vardır.
Eğer yolculuğunuz sabahsa, mutlaka saatinizi ayarlayın ve stres yaşamadan kişisel hazırlıklarınıza başlayın. Ilık bir duş almak ve hafif bir atıştırma sizleri daha rahat ve enerjik hissettirecektir. Karnınız aç olsa bile kesinlikle ağır, yağlı, çok tuzlu ve çok tatlı yiyeceklerden kaçının.
Bu işleri yaparken hafif bir müzik açabilir ve çıkacağınız uzun uçak yolculuğuna kendinizi psikolojik olarak hazırlayabilirsiniz. Modunuzu yükseltmek sizi her zaman bir adım öne geçirir.
2- MUTLAKA DOĞRU KOLTUK SEÇİMİ YAPIN
Uçuş öncesi internette ya da çağrı merkezindeki personel yardımıyla koltuk seçimi yapmak istiyorsanız, kafanızda önceden bir fikir elde etmelisiniz. Check-in işlemi esnasında havayolu şirketinin görevlisi bu konu hakkında genellikle sizlere doluluk oranı çerçevesinde yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.
Hangi tarafta oturursanız daha mutlu ve huzurlu bir yolculuk yaparsınız bunu düşünmelisiniz. Herkesin bildiği gibi orta koltuklar her zaman en rahatsız olanlardandır. Sağınızda solunuzda tanımadığınız insanların oturacağını bilmelisiniz. Özellikle kilonuz da varsa orta koltuk asla size göre değildir. Koridor her zaman kullanışlıdır.
Hem daha ferah hissedersiniz hem de tuvalet ya da yürüme ihtiyaçlarınızda kolaylıkla bu koltuktan kalkabilirsiniz. Cam kenarı ise, uzun yolculukların kurtarıcısı olabilir.
Bitmek bilmeyen uzun uçuşlarda eğer yakından bakma imkanınız olursa, muhteşem doğa ve şehir manzaralarıyla karşılaşabilir ve bir nebze de olsa her şeyi bir kenara atarak güzel hayallere dalabilirsiniz.
3- KİTAP, DERGİ VE FİLM SEÇİMİ
Uzun uçuşlarda yanınızdaki kişi en iyi arkadaşınız olmayabilir ancak yanınızda getirdiğiniz dergi, kitap ya da mini bir dvd oynatıcı ve kendi zeinize göre seçtiğiniz bir film koleksiyonu sizi içine düşeceğiniz bunalımdan bir anda çekip alabilir.
Önünüzde iki üç filmi bitirebilecek ya da bir romanı okuyabilecek saatler olduğuna göre, zeinize uygun ne varsa toplayın ve el çantanıza atın.
Romantik bir filmde ya da bir macera filminde saatin nasıl geçtiğini anlamayacak, kitabınızın her yeni sayfasında birkaç dakikanın daha geçip gitmiş olacağının bilincinde çok rahat bir uçak yolculuğu geçirebileceksiniz.
Eğer kitap okumayı tercih etmeyenlerdenseniz, gideceğiniz ülke ya da şehir hakkında rehber kitaplar bulundurarak hem zamanınızı geçirebilir hem de birçok pratik bilgiye sahip olabilirsiniz.Eğer dilini bilmediğiniz bir ülkeye seyahat ediyorsanız, belki de güzel bir konuşma kılavuzunu inceleyebilir ve varacağınız noktaya gelmeden birbirinden pratik ve yararlı kelime ve cümleleri ezberleyerek, acil durumlar karşısında kendinizi ifade edebilme endişesini üzerinizden atabilirsiniz. Bununla birlikte koltuk ceplerinde sizler için sunulan ücretsiz magazin ve seyahat dergilerini de karıştırabilirsiniz.
4- OYUN OYNAMANIN YARARLARI
Eğer akıllı telefonunuz varsa, mutlaka uçuş moduna da sahipsiniz demektir. Öncelikle telefonunuzu uçuş moduna getirin ve kulaklığınızı takın. Telefonunuza ait bir kulaklık takmanız önemle tavsiye edilir.
Bu sayede oyunun seslerine rahatlıkla konsantre olabilir ve açtığınız oyun tadını çıkarabilirsiniz. İster kelimelik oyunu, ister uzay savaşları, ister araba yarışları, ister sokak kavgası, hangi oyun olursa olsun zamanın nasıl geçtiğini asla anlayamayacaksınız.
Kulaklık sayesinde kendinizi diğer yolculardan ve uçağın stresinden uzaklaştırabilir, tamamıyla oyununuza adapte olabilirsiniz. Oyun indirmek ve oynamak sizleri sıkıcı bir uzun uçak yolculuğundan kurtarır.
Bu sayede çok sevdiğiniz ama bir türlü kazanmayı beceremediğiniz bir oyunun da kurdu olabilir, teknik becerinizin seviyesini yükseltebilir ve sayı üzerine sayı yaparak mükemmel puanlar kazanabilirsiniz.
5- UÇUŞ ESNASINDAKİ SAĞLIĞINIZ
Uçak kabinlerinin içi aşırı derecede kurudur. Bu yüzden her zamankinden daha çok susuz kalırız. İçerideki hava geri dönüşüm sistemi yoluyla verildiğinden kabindeki herkesle aynı havayı soluyup durmak zorunda kalırız.
Daha fazla oksijen alınabilmesi için kabine taze hava pompalanır ancak bu da irtifa yüksekliğinden dolayı oldukça kuru bir hava olmaktadır. Bu susuzluğun önüne geçebilmek ve alınacak zararı en aza indirmek için yanınızda mutlaka bir şişe su bulundurmanız önemle tavsiye edilmektedir.
Hatta birçok uzman, daha yolculuğa başlamadan iki üç gün öncesinden su takviyesine başlanması gerektiğini belirtmektedirler. Uzun mesafe yolculuklarda saatlerce havada kalacağınızı düşündüğünüzde bu bilginin hiç de abartılacak bir şey olmadığını fark edebilirsiniz.
Susuz kalmak özellikle kuru havanın olduğu ve kapalı mekanlarda uzun süre geçirdiğiniz yerlerde, bazı problemlere sebep olabilir. Kendinizi kısa bir süre sonra bitkin ve uykulu hissedebilir, boğaz ve ağız kuruluğu yaşayabilir, gereksiz terleyebilirsiniz. Ayrıca burun için üretilen deniz suyu spreylerinden de kullanabilirsiniz.Bu sizin genzinizin de açılmasına fayda sağlar. Bir diğer husus da uzun yolculuklarda hareketsiz kalmış olmanın getirdiği risklerdir. Bu riskleri sıfıra indirmenin en güzel ve sağlıklı yolu hem uçuş öncesi hem de uçuş esnasında basit ama etkili egzersizler yapmaktır.
Havalimanlarında bu işlemi yapan birçok Uzakdoğulu yolcuya rastlamanız mümkündür. Mümkün olduğunca eklemlerinizi açacak, nefes alışverişinizi düzene sokacak basit hareketlerle bu sorunu da ortadan kaldırmanız mümkündür. Egzersiz yapmak hem fiziksel hem ruhsal sağlığınıza iyi gelir ve mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olur.
Источник: //www.biletall.com/blog/uzun-ucuslarda-rahat-seyahat-etmek-icin-5-ipucu/