Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

içerik

Hava yoluyla bulaşan hastalıklar solunum yoluyla bulaşan hastalıklar

Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

  • Grip
  • Nezle
  • Bademcik iltihabı
  • Bronşit
  • Faranjit
  • Orta kulak iltihabı
  • Zatürre

Hava ve solunum yoluyla bulaşan hastalık nedir?

Havaların soğuduğu mevsimlerden itibaren, özellikle kış aylarında havayla ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda çok ciddi artışlar meydana gelmektedir. Aslında bu hastalıkların artmasının asıl nedeni özünde soğuk havalar olarak bilinse de, işin içeriğinde bu tip havalarda havaya yayılıp solunmak zorunda kalınan bakteriler ve virüslerdir.

Bu tip zorlu kış şartlarında insanlar dışarıda kendilerini üşütmemek için kapalı ortamlara kaçsa da aslında kendileri için daha zararlı bir durum yaratmaktadırlar. Bunun sebebi gidilen kapalı ortamlar alışveriş merkezi, kapalı gösteri alanları, sinemalar vb.

alanlar olduğu için bu tip bölgelerin havalandırma şartları çok daha kötü olmakta ve her türlü virüs, bakteri çok daha kolaylıkla yayılıp çoğalmaktadır.

Havaların soğukluğu, burundan akciğere kadar devam eden solunum yolunun enfeksiyonlara karşı hazırlıksız kalmasına neden olmaktadır.

Yani bağışıklığını kaybeden vücut her türlü hastalık mikrobuna açık hale gelerek çok kolay bir şekilde hasta olmaktadır.

Bunun dışında hareketsiz yaşam, havaların sürekli soğuk olmasından mütevellit vücudun güneş ışığının direnç kazandırma durumundan mahrum kalması gibi durumlar da bu tip hastalıklara yakalanmamıza zemin hazırlamaktadır.

Bahsi geçen havayla solunarak bulaşan hastalıklardan hastalığa kapılmadan önce kış ayları başlangıcında yakalanılmak istenmeyen hastalığa bağışıklık kazandıracak aşılardan yaptırmak engelleyici yöntemler arasında en işe yarayanlardır. Ancak aşı olunmaya geç kalınmışsa ve vücutta hastalık başlamışsa, o süreçte de sadece doktorun verdiği doğru ilaçları dozunda ve saatinde kullanarak hastalıklardan kısa bir sürede kurtulmak mümkün olmaktadır.

Bu tip hastalıkların genel adına “akut solunum yolu enfeksiyonları” ismi verilmektedir. Vücudumuzda solunum yolu olarak adlandırılan kısımlar; kulak, burun, ağız, boğaz, bademcikler, geniz, ses telleri, sinüsler, soluk borusu ve akciğerdir.

Saydığımız tüm bu kısımlarda bir nedenden dolayı ortaya çıkan hastalıklar iltihaplanmayla birlikte akut solunum yolu enfeksiyonları kıstasında değerlendirilmektedir.

Bu enfeksiyonlar halk arasında grip, nezle, bademcik iltihabı, bronşit, faranjit, orta kulak iltihabı ve zatürre olarak bilinmektedir.

Hava ve solunum yoluyla bulaşan hastalıkların nedenleri nelerdir?

Grip : Grip hastalığına bakıldığında, solunum sistemi hastalıklarından en çok bulaşan tipte bir hastalık olduğu öğrenilir.

Grip olan kişi soğuk soğuk terlemekte, ateşi çıkmakta, kaslarında ağrılanmalar oluşmakta ve halsizlik sıkıntısından yakınmaktadır.

Gribe müdahale edilmezse ilerleyerek bronşite, zatürreye, kulak iltihabına ve hatta kalp yetmezliğine varabilecek sonuçlara yol açabilir.

Nezle : solunum yollarında iltihap oluşması sonucunda sıvı salınımı durumuna denilmektedir. Soğuk algınlığının sebep olduğu nezle, burunda burun çukuru denilen alanların kurumasıyla ve rahatsız edici bir kaşıntının başlamasıyla devam eder, hapşırma ve sürekli burun akıntısıyla devam eden bir süreç ortaya çıkartır.

Bronşit : Bronşit hastalığı, vücudumuzda bulunan bronşların (hava yolu olarak da adlandırılır) iltihaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Zamanında müdahale edilmezse “pnömoni” de denilen zatürre hastalığına dönüşebilmektedir.

Özel olarak sigara içen bireylerde çok daha sık olarak ortaya çıkmakta ve tehli olabilmektedir. Bronşit olan kişilerin hem boğaz ağrısı çektikleri hem de burun akıntısı sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Bu durumların ardından gelen kuru öksürük kişinin boğazını ve gırtlağını da rahatsız etmektedir.

Kuru öksürük zamanla artarak öksürük krizlerine ve balgamlı öksürüklere de dönüşebilmektedir.

Zatürre : Son olarak zatürre hastalığından bahsedecek olursak, enfeksiyon durumunun akciğerleri etkilemesiyle birlikte akciğerlerde iltihaplı bir tabakanın oluşması sonrasında meydana gelmektedir.

Zatürre hastası olan bir kişinin akciğer yapısında bulunan hava keseleri normal insanlarınkinden farklı olarak hava yerine iltihap ile dolmaktadır. Durum böyle olunca da metabolizmada kan yapısına yeterli oksijen verilemeyerek hücrelerde sıkıntılar meydana gelmektedir.

Bir kişinin zatürre olduğunda gösterdiği belirtiler şiddetli bir şekilde öksürük krizleri, aniden gelen ağır öksürükler, terleme durumu, ateşlenme durumu, çok koyu renkli balgam atma, kusma durumları, göğüs ağrısı ve halsizlik görülebilmektedir.

Hatta bazı hastalarda balgam yapısı kanlı olarak bile atılabilmektedir.

Hava ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan nasıl kurtulunur?

Kişilerin bu tip hastalıklarından korunmak içini öncelikle bu tip hastalıklara  yakalanmamak için yazımızın başında da söylediğimiz gibi aşı uygulaması yaptırılması gerekmektedir.

Eğer süreç olarak geç kalındıysa veya vücudumuzun aşıya karşı bir çeşit alerjisi bulunuyorsa, bu sefer hastalığa yakalanma aşamasını düşünerek önlem alınmalıdır.

Bu tip bir hastalığa kişi kendisi yakalandıysa kalabalık yerlerde mutlaka ağzını kapatarak öksürmeli veya hapşırmalı, eğer kendisi değil de ortamda başka biri hasta ise o kişiyi uyararak ağzını kapatmasını söylemelidir.

Sümüklü ya da balgamlı hastalıklarda asla dışarıda yerlere tükürülmemeli, hatta mümkün oldukça bu tip sorunlar peçete vasıtasıyla halledilmelidir. Evdeki odalardaki halılar, perdeler toz yaratmayacak şekilde temizlenmeli ve odalar hastalık süresince havada sürekli virüs ürediği için havalandırılmaya özen gösterilmelidir.

Hasta olunan dönemde veya hastalığa kapılınması muhtemel olan süreçlerde mümkün oldukça bakteri ve virüs bulaşacak kapalı ortamlara gidilmemeli, beden temizliği unutulmamalı ve doktora gidilerek onun verdiği ilaçlar eksiksiz olarak kullanılmalıdır.

Источник: //www.mailce.com/hava-ve-solunum-yoluyla-bulasan-hastaliklar.html

Hava yolu ile bulaşan hastalıklar, virüslerin solunum yoluyla vücuda yerleşmesi yada kuluçkaya yatmasıyla başlar. Kapalı ortamlar, okullar, avm’ler, toplu taşıma araçları, hasta bireylerin olduğu ev yada iş yeri ortamlarındaki kişiler devamlı risk grubundadır. Başlıca hava yolu ile bulaşan hastalıklar şunlardır:

  • Nezle (soğuk algınlığı),
  • Grip,
  • Verem,
  • Bademcik iltihabı (streptekok anjini),
  • Suçiçeği,
  • Kızamık,
  • Kızamıkçık,
  • Kabakulak,
  • Boğmaca,
  • Difteri (kuş palazı),
  • Menenjit.

Şimdi sizlere bu hastalıklar hakkında ne olduklarını, sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yollarını kısaca anlatacağız.

Nezle (soğuk algınlığı) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Hava ile üşütme sonucu bağışıklık sisteminin düştüğü anda solunum yolu ile kolayca bulaşır. Özellikle hasta olan kişilerin öksürük yada hapşırmasıyla ortama yaydıkları virüsler etrafa dağılır.

Kişiye genelde ya solunum yada ellere bulaşan virüslerin ağız yada burundan girmesiyle meydana gelir. Virüslerin ortak kullanılan her maddenin üzerinde yerleşik olur.

Havlu, mendil, bardak, klavye, kapı kolları yani elinizin tuttuğu herşeyde risk vardır.

Bağışıklık sistemini meşgul ettiği için, tedavi edilmesse  başka bulaşıcı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Yaşlılarda, çocuklarda ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyredebilir.

Sonbahar’dan Kışa girerken, Kıştan İlkbahar’a geçerken Kapalı alanlardan (cafe gibi), mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Nezle Belirtileri Nelerdir?

  • Burun akıntısı, burun tıkanıklığı,
  • Boğazda ve burunda yanma,
  • Gözlerde sulanma ve kızarıklık,
  • Kulaklarda hava basınç hissi,
  • Yorgunluk ve bitkinlik,
  • Bebeklerde ve yaşlılarda hafif ateş.

Nezlenin Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Sadece sıvı tüketimini arttırmak ve dinlenmek.
  • C Vitamini ve Parasetemol ilaçlar doktorlarca verilen ilaç türleridir.
  • Antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Hatta zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan asla kullanmayınız.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Nezle

Grip (İnfluenza) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Grip Nezle gibi bulaşır. Ama daha kronik bir hastalıktır. Grip Ağız yolu ile hiç hissettrimeden, kuluçkaya yatabilen ve ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Nezleye benzeyen özellikleriyle, kesinlikle ayırt edilmesi gereken bir hastalıktır. Ağır seyrettiği ve vücut direncini ileri derecede düşürdüğü için başka hastalıklara yol açar (zatürree, ortakulak iltihabı vb.).

Grip (İnfluenza) Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı ile nezlede ki belirtilerde oluşuyorsa zaman kaybetmeden direk Aile Hekiminizi yada Hastanelerin aciline başvurun.

Grip (İnfluenza) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip mevsimi Sonbahardır. Bu aylarda grip aşıları olunur. Doktorunuza sormadan olmayın. Grip Aşısı sizi hasta olmanızı engellemez, hastalığın kolay geçmesini sağlar. Kronik bronşitli hastalar, kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, 65 yaşın üstünde olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar özellikle aşı olmadan doktora görünmeden yaptırmamalı.

Tedavisi sadece Doktora gitmektir. Doğal yollarla iyileşmek gibi bir yanılgıya kapılmayın.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Grip çok tehli bulaşıcı bir hastalıktır.

Verem (Tüberküloz) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Verem, solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Nadiren de olsa çiğ süt ile sindirim sistemine bulaşabilir. Genellikle akciğerlere yerleşir.Buradan da kan yolu ile bütün organlara yayılabilir.

Verem (Tüberküloz) Belirtileri Nelerdir?

Verem (Tüberküloz) akciğerlere yapışır. İştahsızlık, bitkinlik, yorgunluk, kuru ve keskin öksürük,  kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, kanlı ya da kansız balgam görülür.

Verem (Tüberküloz) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Verem özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Sadece akciğer değil, bağırsak, deri, kemik, beyin ve kalp zarlarını da tutarak ağır klinik tablolara sebep olabilir. Bağlı bulunan Verem Savaş Dispanserlerine gittiğinizde ücretsiz tedavi olma şansınız vardır. İlaçlar devlet tarafından karşılanır.

Tedavi şekli sadece uzman yardımı ile yapılır. Onun dediği şekilde beslenmeli ve ilaçları düzenli kullanmalı. Erken teşhisi için doktora gitmekten çekinmeyin.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Akciğerlere yerleşen verem virüsleri

Bademcik iltihabı (streptekok anjini) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

A grubu beta-hemolitik streptokok adındaki virüsler bademciklerin iltihaplanmasına sebep olur. Solunum yolu ve ortak kullanılan kaşık, çatal ve havlu gibi malzemelerle bulaşır.

Bademcik iltihabı (streptekok anjini) Belirtileri?

  • Boğaz ağrısı, yüksek ateş, yutma güçlüğü gibi belirtiler görülür.
  • Dil başlangıçta beyaz kaplı, sonra kırmızı çilek gibi benekli görünümündedir.
  • Bademcikler üzerinde iltihap, beyaz zarlar ve kızarıklık görülür.
  • Vücut derisinde döküntüler başlar.

Bademcik iltihabı (streptekok anjini) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi edilmezse hastalık geçirildikten sonraki üç haftalık dönem içerisinde kalp kaslarında, eklemlerde ve böbreklerde hasara neden olabilir. Hastanın tedavisi ve kontrolü mutlaka hekim gözetiminde yapılmalıdır.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Bademcik enfeksiyonu dilden belli olur.

Su Çiçeği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Daha çok solunum yoluyla (öksürük, aksırık) bulaşır. Ancak döküntülere temas eden duyarlı sağlam kişilere de bulaşabilir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir? 

  • Nezleye benzer belirtilerle başlar.
  • Ateş ve deri döküntüleri görülür.
  • Deri döküntüleri; içi berrak su ile dolu, 1-2 mm büyüklüğünde kabarcık şeklinde sivilce görünümündedir.
  • Döküntülerin kaşıntılı olması önemli bir özelliktir.

Su Çiçeği  Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çok bulaşıcıdır ve hızla yayılır. Vücut direncini çok düşürür, suçiçeği geçiren çocuk mutlaka sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Birçok hastalığa yol açabilir, bu yüzden hastalığı geçirme sırasında veya daha sonra zatürree ve menenjit yol açtığı en önemli hastalıklardır.

Su Çiçeği için aşı vardır. Ancak, Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almamaktadır. Hekime danışarak aşı yaptırılabilir.

Doktorlar bu hastalığa yakalan kişilere tedavi ve hijyende yardımcı olurlar. Genelde su çiçeği hastalığında kaşıntı çok olduğundan, tırnak temizliğine önem verilir. Hastalığın kaşıntıdan dolayı ciltte iz bırakmaması için doktorunuzun kurallarına uymak gerekir. Doktordan habersiz aspirin ve antibiyotik kullanılmamalıdır.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Su çiçeği küçükken çıkmassa ilerki yaşlarda da çıkabilir.

Kızamık Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Solunum yolu ile havadan alınan, bulaşan bir hastalıktır. (öksürük, aksırık) bulaşır.

Kızamık Belirtileri, ilk başta Öksürük, gözlerde sulanma olarak sanki nezle gibi algılanır.Fakat sonra yüksek ateşle devam eder. Virüsün üremesi başlar. 1 yada 2 gün içinde yüz ve vücutta kırmızı döküntüler meydana gelmeye başlar.

Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) karma aşısı, bebeklik dönemi ile Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almaktadır. Aşı olmayan çocuklar riskli grubunda olup, salgın hastalıkta hedefte olurlar.

Kızamık, Bağışıklık sistemini bozduğu için, zatürree, ortakulak iltihabı gibi çeşitli hastalıklara kapı aralar.

Ayrıca beyin hasarına sebep olan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına kapılma riski çok yüksektir.

Hastalık sadece ve mutlaka hekim gözetiminde tedavi edilmelidir.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Kızamık

Kızamıkçık Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Solunum yolu ile havadan gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıkçık Belirtileri aynı nezleye benzer. Kafa ve yüzden başlayan deri döküntüleri, tüm vücuda yayılır.

Eğer çocuklukta görülmemişse, erişkin dönemde gözükebilir. Eğer hamile bayan bu hastalığa kapılırsa, doğacak çocuğun ölü veya sakat kalma riski vardır.

Bu yüzden çocuk sahibi olacak bayanların, bu hastalığa karşı aşı olmadıysa, bu aşıyı doktor kontrolünde yaptırmalıdır.

Sağlık Bakanlığı Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak (KKK) karma aşısı ile tüm çocukları takip etmektedir. Ayrıca ilköğretim 8. sınıfta kızamıkçık aşısı şeklinde uygulanmaktadır.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Kızamıkçık kızamığa göre biraz daha pulludur.

Kabakulak Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Solunum yolu ile havadan alınan virüslerle (öksürük ve aksırık) bulaşır. Salgına dönüşebilen bir hastalıktır. Kabakulak Belirtileri, Ateş, hâlsizlik, üşüme ve yemek yerken özellikle kulak arkasında ağrıyla beraber, Parotis denilen tükürük bezini tutar ve kulak arkasından boyuna doğru inen şişlik görülür.

Ergenlik ve sonrasında geçirilmesi halinde özellikle erkeklerde, nadir olarak da kadınlarda kısırlığa sebep olabilir.

Sağlık Bakanlığı özellikle bebeklikten takibe alıp, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) karma aşısı bulunmaktadır.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Kabakulak bazen tek bazende çift kulak tarafında da gözükür.

Boğmaca Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Solunum yolu ile (öksürük, aksırık) bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Boğmaca Belirtileri içinde, Öksürük nöbetler idir. Hasta öyle öksürür ki neredeyse boğulacak gibi mor rengine dönüşebilir. Bu durumda havale’de geçirebilir.

Boğmaca bakterisinin en yaygın olduğu zaman kış mevsiminin sonlarında ve ilkbaharın başlangıcıdır. Hastanelerin Acil servisi tedavi için en iyi yoldur. Boğmaca’nın Aşısı vardır. Difteri-Boğmaca-Tetanos (DBT) karma aşısı biçiminde, Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almaktadır.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Boğulurcasına öksürmekten gelen boğmaca hastalığı

Difteri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Bebeklik döneminde ve okul döneminde aşıları olunmakta. Fakat aksi durumda Ağız içerisinde, yutak, gırtlak, bademcikler, yumuşak damak ve burun mukozasında gri-yeşil tabaka (membran) görülürse bu difteridir. Solunum yolu ile gelen bu hastalığın belirtileri içinde, Ateş, boğaz ağrısı, ağrılı öksürük, ses kısılması, deride ve gözde kaşıntı  vardır.

Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan Difteri-Boğmaca-Tetanos (DBT) ve Difteri-Tetanos (Td) karma aşısı bulunmaktadır.

Hastalık ciddidir.Tedavi ertelenirse, kalp ve beyinde hasara neden olabilir.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Difteri belirtisi

Menenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Hava Yolu ile Bulaşan Hastalıkların belkide en tehsidir.  Solunum yolu ile (öksürük, aksırık) bulaşır. Meningokoksik yani Menenjit’in Belirtileri Ateş yükselmesi, halüsinasyon görme, ense sertliği, kusma, baş ağrısı ve şuur değişikliğinin yanında deride döküntüler meydana gelebilir.

İyileşmenin tek yolu Doktora ulaşmaktır. Acil Servise ulaşana dek hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır.

Hastanın çevresindekilere bulaşma önemli bir özelliktir. Bu nedenle hasta ile yakın teması olanlara koruyucu amaçlı ilaç verilir.
Körlük, sağırlık  gibi sakatlıklara neden olabilir.

Özellikle bebekler ve çocuklarda yüksek ateş ölümcül yada zihinsel engelli sonuçları doğurabilir.

Hava yoluyla insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi | Menenjit beyin fonksiyonlarını etkiler.

Hava Yolu ile Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

  • Nerede olursa olsun Öksürürken, aksırırken etrafa doğru öksürme ve hapşırma yapılmamalı.
  • Toplu Kullanım alanlarında, eller ağıza götürülmemeli. Pislendiğinde eller devamlı temiz tutulmalı.
  • Yerlere tükürülmemeli.
  • Kağıt mendil ya da kağıt havlu kullanmaya özen gösterilmeli.
  • İş yeri yada evler devamlı havalandırılmalı.
  • Tozdan kaçınılmalı, halılar ve kilimler temiz tutulmalı.
  • Eller, yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, dışarıdan eve gelince sabun ve bol su ile 15-30 saniye iyice yıkanmalı.
  • Kişisel vücut temizliğine dikkat etmeli.
  • Uzun süreli Kapalı ortamlardan (cafe, bar, toplu taşıma, ), mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Hasta insanların ağız mesafesine girmemeli, dokunmalardan uzak durmalı. Ortak kullanılan aletlerden sonra eller temizlenmeli.
  • Hava yolu ile bulaşan hastalıklar Sağlık Bakanlığı tarafından aşı çizelgeleriyle kontrol edilir. Aşı sizi koruyacaktır. Eksik aşınız yada çocuğun aşılarını yaptırın.

Источник: //www.gelgez.net/hava-yoluyla-insanlara-bulasan-hastaliklar-nelerdir-belirtileri-ve-tedavisi/

Sonbaharda Solunum Yolu Hastalıkları

Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar
Göğüs Hastalıkları (Akciğer Hastalıkları)
Memorial Ataşehir Hastanesi

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanları, “Sonbaharda görülen solunum yolu hastalıkları” ile ilgili bilgi verdi.

Havaların giderek soğuması ve artık daha fazla iç ortamda vakit geçirmeye başlanmasıyla birlikte solunum yolu hastalıkları artış göstermektedir.

Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar zatürreye dikkat!

“Pnömoni”, ya da halk arasında bilinen adıyla “zatürre”, akciğerin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Zatürre, tek bir hastalık gibi görünse de, birden fazla nedenle (bakteriler, virüsler, diğer infeksiyon etkenleri ve çeşitli kimyasallarla) oluşabilir. En sık zatürre etkeni, “Pnömokok” adı verilen bir bakteridir.

Bu bakteri, hava yoluyla bulaşmaktadır. Hasta kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile oluşan damlacıklar, kişiden kişiye mikrop geçişine neden olmaktadır.

Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, 65 yaşın üzerindekiler, akciğer, kalp ya da böbrek hastalığı bulunanlar, şeker hastaları, sigara kullananlar ve alkoliklerde zatürre gelişme riski daha fazladır.

Zatürrenin başlıca belirtileri, öksürük, balgam çıkarma, ateş, göğüs ya da sırt ağrısı ve halsizliktir. Tanıda; akciğer filmi, kan tetkikleri ve kimi zaman balgam tahlilinden yararlanılır. Tedavi de düşünülen etkene göre düzenlenir.

Genç, altta yatan hastalığı olmayan hafif zatürre olguları, evde tedavi edilebilir. Ancak, bağışıklığı bozan bir hastalık varlığında ya da hastanın genel durumu bozuksa hastanede yatarak tedavi önerilmektedir.

Düzgün tedavi edilmeyen zatürre öldürücü dahi olabilir.

Zatürreden korunmak için aşı öneriliyor

Pnömokok, sadece zatürre değil, sinüzit, orta kulak iltihabı, menenjit gibi hastalıklara da sebep olabilir. Pnömokok bakterisinin pek çok türü vardır. Bunlardan 23 adetine karşı aşı geliştirilmiştir. Bu bakteriden korunmada genel hijyen tedbirlerinin yanı sıra (el yıkama gibi), yukarıda sözü edilen risk faktörü olan kişilerin aşılanması da önerilmektedir.

Aşının uygulanması için grip aşısında olduğu gibi özel bir zaman dilimi yoktur, her mevsim yapılabilir. Risk altındaki kişilerde 5 yıl sonra ikinci bir doz aşı önerilir.Pnömokok aşısı, Pnömokok bakterisine bağlı hastalıklardan yüzde60-70 oranında korunma sağlamaktadır. Aşı yerinde ağrı ve şişme gibi yan etkileri görülebilir. Alerjik reaksiyon nadirdir.

Hamilelere önerilmez.

Bronşit vakalarında da artış yaşanıyor

Sonbaharla birlikte artış gösteren başka bir hastalık da akut bronşittir. “Bronşit”, havayollarının iltihabı anlamına gelmektedir.

“Akut bronşit”, ani başlangıçlı bir hastalığı tanımlamada kullanılırken, “kronik bronşit” en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında süregelen öksürük ve balgamı ifade eder.

Kronik bronşit, mikropların yaptığı bir hastalık değil, sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Akut bronşit, çoğunlukla virüslere bağlı olarak gelişir. Bakteriler ve bazı kimyasallar da bronşite yol açabilir. Sigara içilmesi ya da sigaraya pasif olarak maruz kalınması da bronşit riskini arttırır.

Bulaşma, diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına benzer. Korunmada hasta kişilere yaklaşılmaması, özellikle ortak kullanılan eşyalara temas sonrası ellerin sabunlu suyla iyice yıkanması önerilmektedir.

Sigaradan uzak durulması da akut bronşitten korunmada önemlidir.

Bronşit belirtileri arasında öksürük, balgam çıkarma, ateş ve göğüs ağrısı bulunur. Eğer bronşit etkeni olarak virüs düşünülüyorsa antibiyotikler etkisizdir. Bakteriye bağlı akut bronşitlerde antibiyotik, balgam söktürücü, ateş düşürücü tedavilerden yararlanılır. Hastanın bulunduğu ortamın nemlendirilmesi ve bol su içmesi de önerilir.

Sonuç olarak hava değişimiyle artış gösteren tüm bu hastalıklardan korunmada genel sağlık tedbirlerine uyulması, sebze ve meyvelerden zengin dengeli bir beslenme düzeni, sigaradan uzak durulması, hasta kişilerden mümkün olduğunca kaçınılması uygun olacaktır.

Bu aylardan itibaren daha çok kapalı mekanlarda zaman geçirmeye mecbur olunsa da, evlerin ya da işyerlerinin sık sık havalandırılması, ortam havasının değişmesi açısından fayda sağlamaktadır.

Düzenli beslenemeyen kişilerin ilave vitamin ya da antioksidan takviyesi için hekime danışması uygun olacaktır.

Güncellenme Tarihi: 30 Nisan 2009Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2009

Benzer Sağlık Rehberleri

Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sonbaharda-solunum-yolu-hastaliklari/

Solunum Yolu Hastalıkları

Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Solonum sisteminde bulunan burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan hava akciğerlere ulaşmak üzere bir yola girer. Bu yolda yutak, gırtlak ve soluk borusu mevcuttur. Bu yoldan geçen hava son olarak akciğerlere gelir. Akciğerdeki bronş ve bronşçuklardan geçerek alveollere iletilir. Oradan da oksijen ihtiyacı bulunan diğer organlara geçiş yapılır.

  • Akciğer Kanseri
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
  • Astım
  • Zatürre
  • Tüberküloz
  • Grip
  • Soğuk Algınlığı
  • Sinüzit
  • Akut Bronşit
  • Larenjit
  • Farenjit
  • Tonsillit (Bademcik İltihaplanması)

Akciğer dokularında bulunan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğaldığı bir hastalık çeşididir. Bu kontrolsüz çoğalma hücrelerin çevre doku hücrelerini sararak ve ya akciğer dışı organlara yayılmalarıyla ortaya çıkar.

En sık görülme nedeni uzun süre tütün kullanımına maruz kalınmasıdır. Fakat sigara içmeyen insanlarda da görülme oranı vardır.

Ortaya çıkmasında genetik faktörler, radon gazı, hava kirliliği, tütün dumanı gibi pek çok sebebi vardır.

Akciğer Kanseri Belirtileri

  • Nefes darlığı
  • Öksürme ve kanlı öksürme
  • Göğüs ağrısı
  • Kilo kaybı

Bu belirtilerin pek çok hastalığın sebebi olabileceği için akciğer kanseri tanısı konması oldukça zorlaşabilir. Akciğer kanseri tanısı, göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi ile belirlenebilir. Kesin tanı ise biyopsi ile konmaktadır.

Akciğer Kanseri Tedavisi

Tedavi süresini hastalığın evresi, kanserin doku tipi hastanın genel durumu belirler. Hastalık küçük hücreli ve küçük hücreli dışı olarak ikiye ayrılır. Tedavide izlenecek yolu bu sınıflandırma yöntemi belirler. Küçük hücreli akciğer kanserinde kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir. Fakat küçük hücreli dışı kanser çeşidinde ise tercih yöntemi cerrahidir.

Akciğer kanserinin görülme oranı yaşa bağlı olarak artar, genelde 50-70 yaş aralığı arasında görülür. a vitamini yönünden eksik beslenen insanlarda kanser riski, beslenmeyenlere göre daha düşük orandadır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir?

Uzmanlara göre dünyada ölüme en çok sebebiyet veren dördüncü hastalık olarak belirlenmelidir. İlerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan fakat aynı zamanda önlenip tedavi edilebilen bir akciğer hastalığıdır. Hafif, orta şiddette ve ağır şiddette olmak üzere üç şekilde incelenir.

En önemli nedeni sigara kullanımıdır. Sadece sigara değil tüm tütün ürünleri bu gruba dahildir. Bunun yanında iç ortam kirliliği ve tozlu iş yerleri, daha önce yaşanan akciğer hastalıkları ve tedavi edilmemiş astım bu duruma sebebiyet vermektedir.

KOAH Belirtileri

  • Nefes darlığı
  • Balgam çıkarma
  • Hırıltılı solunum
  • Göğüste tıkanma
  • Morarma

KOAH Tedavisi

KOAH tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Fakat bu hastalığa rağmen hayatınıza devam edebilirsiniz. Hastalığın şiddetini azaltan ilaçlar ve iyi hissetmeye yardımcı terapi yöntemleri mevcuttur. Akciğerler tamamen eski sağlığına geri dönmezler ama zamanla hastalığın başlangıcına göre daha iyi duruma gelebilirsiniz.

KOAH Hastalarına Öneriler:

  • Yapılması gereken işleri kendinizi çok yormadan yapın.
  • Hangi durumlarda hangi, hangi durumlarda kötü olduğunuzu belirlemek adına günlük tutmaya başlayın.

  • Banyo yapmak yerine duş almaya özen gösterin. Banyo da çok uzun süre kalmak ve ya küvet kullanmak yorucu olabilir.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Düzenli olarak hareket edin.

  • Fazla eğilip kalkmamaya özen gösterin.

Astım Nedir?

Solunum yollarında oluşmuş iltihaplanma sonucu, çok fazla duyarlı olmasına ve kimi zamanlar nefes daralmasına yol açan bir hastalıktır.

Sebebi kesin olarak belli değildir. Genel olarak kabul edilen görüş ise doğuştan soluk borularının çevreye duyarlı olması ve ya zatürre gibi hastalıklardan sonra oluşabileceğidir.

Mikrobik hastalıklar, soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı, allerjen maddeler gibi sebepler astımın artmasına neden olmaktadır.

Astım Belirtileri

  • Ataklar
  • Nefes darlığı, hırıltılı solunum,
  • Öksürük
  • Sinüzit, göz alerjisi, egzama
  • Zor çıkarılan koyu balgam

Astım Tedavisi

İlk 6 yaşa kadar görülen astım çeşidi geçici olabilmektedir. Hastalık tedavisinde etkili ve güvenilir ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalık çok ileriye gitmediği zamanlarda kontrol altına alınıp tedavi edilebilmektedir. Bilinçsiz ve düzensiz tedavi yöntemleriyle hastalık giderek ilerler ve görülen atak sayısı, şiddeti artabilir. Bu durumda hasta sürekli nefes darlığı şikayeti yaşar.

İlk aşamada hastayı rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Atak durumlarında hemen kullanılmalıdır. Bu ilaçlar sayesinde hastanın nefes darlığı, öksürük ve hırıltı sorunu azalır. İkinci aşamada ise hastalığın tedavi edici aşamasına geçilir. Bu ilaçların da büyük bir kısmı solunum yoluyla alınır. Fakat tablet olarak da kullanılanları vardır.

Sinüzit Nedir?

Sinüs, kafa kemikleri içine yerleşen, ağız ve burun içine açılan, içi hava dolu olan kemik boşlukları olarak adlandırılır. Ses tınısı, ses karakteri, burundan geçen havanın vücut ısısına ayarlanması, kafa ağırlığını azaltıp başın dik durmasını sağlar.

Sinüs boşluklarını kaplamakta olan mukus tabakasının bakteri ve mantarlar yüzünden iltihaplanması durumu ise sinüzit olarak adlandırılır. Genelde kış aylarında görülmektedir.

Sinüzit Belirtileri

  • Göz ve yüz çevresinde şiddetli baş ağrısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun ve genizden gelen sarı-yeşil renkteki akıntı
  • Ağız kokusu
  • Koku ve tat bozukluğu
  • Halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Adaptasyon güçlüğü
  • Çocuklarda bunlarla birlikte iştahsızlık, öksürük, bulantı ve kusma şikayetleri de görülebilir.

Sinüzitin Tedavi Yöntemi

Medikal ve cerrahi tedaviye olumlu yanıt veren bir hastalıktır. En önemli ilaç kullanılan antibiyotiklerdir. Bunun yanında burun açıcı spreyler, alerji hapları, soğuk algınlığı hapları burun ve sinüs yıkama sıvıları da kullanılmaktadır.

Farenjit Nedir?

Burun ve ağız boşluğunda oluşan iltihaplanmadır. Akut ve kronik olmak üzere iki türden oluşur. Aniden gelişen akut, zamanla oluşan kronik farenjittir. Bulaşması öksürük ve ya hapşırıkla olabilir. Virüslerin yanında sigara, alkol kullanımı, tozlu ve kirli hava, geniz akıntısı, çok sıcak ve çok soğuk içecekler de kronik farenjidin ilerlemesine neden olur.

Farenjit Belirtileri

  • Boğaz ağrısı
  • Halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Geniz akıntısı
  • Yutkunma zorluğu
  • Baş ve eklem ağrıları
  • Boğazda kızarıklık
  • Öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi
  • Kulak ağrısı belirti nedenlerinden başlıcalarıdır.

Farenjitin Tedavi Yöntemi

Antibiyotik kullanımı virüslerden kaynaklanan farenjit tedavisinde iyileştirici bir kullanım olmayacaktır. Fakat bağışıklık sistemi zayıfsa antibiyotik kullanmak işe yarayabilir. Ağrı kesici, ökrüsük kesici, burun açıcı spreyler, ağız gargaraları kullanılabilir.

Tüberküloz Nedir?

Bir basil çeşidiyle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Diğer bir adı ise veremdir. Şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı, alkol ve sigara bağımlılığı gibi hastalık yaşayanların vereme yakalanma oranları normal insanlara göre daha yüksektir.

Tüberkülozun Belirtileri

  • İki haftadan uzun süreli öksürük
  • Balgam çıkarma
  • Kan tükürme
  • Gece sürekli terleme hali
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • İştahsızlık ve ani zayıflama bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Tüberkülozun Tedavi Yöntemi

Kullanılması gereken 5 ana ilaçla olumlu sonuç alınabilen bir hastalık türüdür. Tedavisi süresi minimum 6 aydır. İlaçları her gün düzenli olarak kullanmak gerekmektedir. Tedavi süresince hastanın iyi beslenmesi, iyi dinlenmesi ve hava değişiminin artık tedavide pek bir önemi olmadığı belirlenmiştir. Her şey ilaçlarda bitmektedir.

Akut Bronşit Nedir?

Soğuk algınlığının sonrasında görünen bulaşıcı bir hastalıktır. Sebebiyet olarak üst solunum yollarına yerleşen bakteri ve ya virüsler olarak gösterilir. Çocuklarda görülme ihtimali yetişkinlere göre daha fazladır.

Akut Bronşit Belirtileri

  • Öksürük
  • Öksürük sonrası balgam
  • Göğüs bölgesinde ağrı
  • Hırıltılı solunum
  • Halsizlik gibi nedenler akut bronşitin belli belirtileridir.

Akut Bronşit Tedavisi

Genelde tanı konduktan sonra ağrı kesici, ateş düşürücü ve öksürük şurupları kullanılır. Balgamı atmak için de önerilen bazı ilaçları kullanmak gerekmektedir. Ayrıca hastalığın kısa sürede sonlanması için sigara kullanımını minimuma indirmek hatta mümkünse bırakmak gerekmektedir.

Zatürre Nedir?

Akciğerin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalık çeşididir. Akciğer enfeksiyonu sonucu alveoller iltihaplanır ve kan hücrelerindeki plazma sıvı bu alana dolar ve alveoller hava içeriğini kaybederler. Genelde çocuklarda görülür.

Zatürre Belirtileri

  • İştahsızlık
  • Yüksek ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Aşırı susama ve hızlı soluk alıp verme
  • Dudaklarda mavileşme
  • Şuur kaybı, dalgınlık, algı bozukluğu
  • Öksürük
  • Şiddetli göğüs ve baş ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Zatürre Tedavisi

Hastaneye yatma durumunda damardan uygulanan antibiyotik, sıvı takviyesi ve ağrı kesicilerle tedavi sağlanmaya çalışılır. Ev ortamında ise ağızdan antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ve balgam söktürücü ile tedavi tamamlanır.

Источник: //evdesifa.com/solunum-yolu-hastaliklari/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.