Sünnet nedir?

Bu sayfada Sünnet nedir Sünnet ne demek Sünnet ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Sünnet anlamı tanımı açılımı Sünnet hakkında bilgiler resimleri Sünnet sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz.
Sünnet; bir din b. terimidir. kökeni arapça dilinden gelmektedir.
Yerel Türkçe anlamı:
Su borularının birbirine geçmeye yarayan dar bölümü.
Bilimsel terim anlamı:
Genellikle erkek çocuklara, seyrek olarak da kızlara (Doğu Afrika, Arabistan ve benzeri) uygulanan ve Arap, İbrani halklarında, Avustralya'da, Afrika ve Amerika'nın birçok bölgelerinde erkek cinsel örgeninin ucundaki kabuğu kesme (circumcicion) ya da siyeğin alt tarafını yarma (subincision) işlemi.
İngilizce'de Sünnet ne demek? Sünnet ingilizcesi nedir?:
circumcision
Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:
Bolu ili, Göynük ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.
Sünnet anlamı, kısaca tanımı:
Sünnet etmek : Erkek çocukta erkeklik organının ucundaki deriyi çepeçevre kesmek.
Sünnet olmak : Sünnet edilmek.
Sünnet çocuğu : Sünnet edilmiş veya edilecek çocuk.
Sünnet düğünü : Erkek çocukların sünneti sırasında yapılmış olan eğlence.
Sünnet ehli : Müslümanlıkta Hz. Muhammed'in koyduğu kuralları olduğu gibi uygulayan, onun izinden giden (kimse), ehlisünnet.
Ehlisünnet : Sünnet ehli.
Sünnetçi : Çocukları sünnet eden kimse.
Sünnetçilik : Sünnetçinin yaptığı iş.
Sünnetleme : Sünnetlemek işi.
Sünnetlemek : Tabaktaki yemeği sıyırıp bitirmek.
Sünnetli : Sünnet edilmiş olan.
Sünnetlik : Sünnet için hazırlanmış olan.
Sünnetsiz : Sünnet edilmemiş olan.
Sünnetsizlik : Sünnetsiz olma durumu.
Müslüman : İslam dininden olan kimse, Muhammedî, Müslim, Müselman, mümin. Doğru, haktan ayrılmaz kimse. İslam dininin kurallarını yerine getiren kimse.
Gerek : İcap. Gerçekleşmesi zorunlu olarak beklenen, lazım.
Davranış : Organizmanın uyaranlar karşısındaki tepkilerinin bütünü. Davranma işi, tutum, davranım, muamele, hareket. Dıştan gözlemlenebilecek tepkilerin toplamı.
Söylem : Kalıplaşmış, klişeleşmiş söz, ifade. Bir veya birçok cümleden oluşan, başı ve sonu olan bildiri, tez. Söyleyiş, söyleniş, sesletim, telaffuz.
Erkek : Koca. Sperma oluşturan organizma. Sözüne güvenilir, mert. Girintili ve çıkıntılı olarak bir çift oluşturan nesnelerden çıkıntılı olanı. İnsan, hayvan ve bitkilerin dişiyi dölleyecek cinsten olanı. Yetişkin adam, bay, er kişi. Sert, kolay bükülmez.
Çocuk : Soy bakımından oğul veya kız, evlat. Belli bir işte yeteri kadar deneyimi ve yeteneği olmayan kimse. Büyüklere yakışmayacak, daha çok küçüklerin yapabileceği gibi davranan kimse. Genç erkek. Küçük yaştaki erkek veya kız. Bebeklik ile erginlik arasındaki gelişme döneminde bulunan oğlan veya kız, uşak. Büyükler arasında daha az yaşlı olan kişi.
Erkeklik : Bir erkeğin fizyolojik görevini yerine getirme gücü. Erkekçe davranış, yiğitlik, mertlik. Erkek olma durumu.
Sünnet : Hz. Muhammed'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğu söz. Erkek çocukta, erkeklik organının ucundaki derinin çepeçevre kesilmesi. Sünnet düğünü.
Sünnet derisi : İstirahat durumundaki penisin glansını tamamen saran deriden kın, prepusyum.
Sünnetçiler : Kütahya şehrinde, Dağardı bucağına bağlı bir bölge. Manisa ili, Akhisar ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.
Sünnetköy : Kahramanmaraş şehrinde, Gücük bucağına bağlı bir yerleşim yeri.
Sünnetyenice : Kütahya kenti, Köprüören nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.
Sünnet ile ilgili Cümleler
- Sekiz yaşına ulaştığında, çocuk sünnet edilecek.
- Kadın sünneti olarak böyle bir şey var.
- Çocukları nasıl sünnet edeceğini bilir.
- Sünnet partisi ne zaman düzenlenecek.
- Onları nerede sünnet ettin?
Diğer dillerde Sünnet anlamı nedir?
İngilizce'de Sünnet ne demek? : n. circumcision, tradition
Fransızca'da Sünnet : circoncision [la]
Almanca'da Sünnet : n. Sunna
Rusça'da Sünnet : n. сунна (F), обрезание (N)
Источник: //nedir.ileilgili.org/s%C3%BCnnet
Sünnet nedir, Kaç Yaşında Nasıl Yapılmalı?

İdrar yolu iltihabı geçiren 1 sünnet olmuş çocuğa karşın, 10 sünnet olmamış çocuk saptanmıştır. Sünnetin faydalarını pratik olarak şöyle sıralayabiliriz. Eğer bebeğinize mutlaka sünnet yaptıracaksanız; bebeğinizin sağlığı sizin için önemli ise, 2 yaşından sonra sünnet yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Sünnet kıyafetinin yakışması, çocuğun sünnet merasimlerinden ze alması, tüm ilginin odağında olduğunu hissetmesi ve hatta azıcık acı çekmek (ilerde torunlarına anlatacak bir şeyler olması), hediye almak, çocuk için ve hatta tüm aile için önemli olabilir. Bu sebeple, bazen, hekiminizin kararı ile de sünnet geciktirilebilir.
Sünnet kaç yaşında yapılmalı?
- Klasik görüş sünnetin erken yaşlarda yapılmasıdır.
- Pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz.
- Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir.
- Sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum önlenmiş olur
- Yeni doğanda kişilik gelişmediği için sünnet sonrası psikolojik olumsuz etki önlenmiş olur.
Sünneti kim yapmalı?
Sağlıklı bir sünneti uzman doktorun yapması gerekmektedir. Böylece birçok sünnet hatasının önüne geçmiş olunur. Sünnetin bir uzman doktorun yapmasındaki faydalar şunlardır:
- Çocukta kan durmaması gibi bir hastalık varsa (hemofili) bu hastalıktaki yan etkiler verilecek ilaçlar ile önlenir.
- Uzman doktor tarafından yapılmışsa hatalı sünnet olasılığı azalır. Cerrahi aletler çok iyi streril edildiği için çocuğun hepatit b, hepatit c kapma olasılığı azalır.
- Sünnet derisinin gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur.
- Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz.
- Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur.
- Köy sünnetçilerinin yapacağı sünnette çocuk ağrı duyacağı için çok huzursuz ve hırçın olur ve zapt edilmesi daha zordur. Bu nedenle çocuğun psikolojisi bozulur.
Sünnet nasıl yapılmalı?
Yıllar boyunca sünnet çeşitli şekillerde yapılmıştır. Yahudiler ortası yarık madeni bir levha (Barzel) kullanırken Osmanlı devrinde her doktorun kendi ismi ile anılan kıskaçları kullanmayı tercih etmişlerdir.
Sünnet hataları?
- Sünneti ehli olmayanlar yapınca sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Acele ile yapılan hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde yan etkiler ve hatalar çoktur. Hatalı sünnetler peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olurlar.
- Uygun olmayan sterilizasyon şartlarında hepatit ( sarılık ) ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklardır. Ülkemizde hepatit b sıklığı yaklaşık % 10 dur. Çok iyi arınık edilmemiş cerrahi aletlerle yapılacak sünnette çocuğun hepatit b, hepatit c ile hastalık kapma olasılığı % 10 dur. Bu nedenle cerrahi aletlerin çok iyi arınık edildiği, güvenilir bir kişiye sünnet yaptırılması gerekir.
- Sünnetlilerde penis başı hassasiyeti olmayanlara göre daha azdır.
- Sünnet derisinin gereğinden çok alınması penisin ileri yaşlarda büyümesi ve normal gelişimine olumsuz etki edebilir.
- Glans penis ile shaft penis arasında oluşabilen cilt köprüleri: ereksiyon esnasında ağrıya ve şekil bozukluğuna yol açar. Cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
- Kist: düzgün dikiş atılmamasına bağlı oluşurlar. Enfekte olabilirler ve cerrahi olarak düzeltilmelidirler.
- Fistul: idrar kanalı ile cilt arasında oluşan bir kanaldır. Cerrahi olarak düzeltilebilir.
- Meatit: % 30 sıklıkla görülür. Bezin az değiştirilmesine bağlı, amonyak irritasyonu sonucu oluşur. Meatus ülseri ve darlığına yol açabilir.
- Tam veya tama yakın penis kaybı
- His kusurları
- Sünnet derisinin az kesilmesi: çok sık görülür. Mahsuru yoktur. Gerekirse 2 cif bir işlem ile fazlalık kesilir.
- Penis başının kesilmesi: dikkatsizlik sonrası oluşur. Tamiri çok güçtür. Tam kesiklerde protezden başka çare yoktur.
- Penis başı altındaki derinin fazla kesilmesi ile buradaki dış idrar yolunun da beraber kesilmesi. Çocuk idrarını penis başı alt yüzünden yapmaya başlar.
- Kanama: sık görülür. Tedavide sünnet yarası açılır kanayan damarlar tutulur.
- Penis kangreni: sık olmamakla beraber penisin sıkı bağlanması sonucu oluşur.
- İdrar dış deliği penisin alt kısmında olduğu durumlarda (hypospadias = yarım sünnetli doğma) sünnet yapmamalıdır. Çünkü bu çocuklara bir ameliyat gerekmektedir. Bu ameliyat ile idrar dış deliği penisin uç kısmına alınır. İşte ameliyat esnasında sünnet derisi kullanılacağı için bu çocuklar sünnet edilmezler. Bunu bilmeyen sünnetçi yanlışlıkla sünnet ederse çocuğun ameliyat başarı şansını kaybettirir.
- Temizliğe ve hijyene dikkat edilmezse iltihaplanma meydana gelir. Cerahat toplar bu da çocukta ateşin yükselmesine sebebe olur. Titreme, bulantı ve kusmalar meydana gelir.Penis başı aşırı duyarlığı: sünnetten sonra 3 ay kadar sünnet başında aşırı duyarlılık oluşabilirse de bu zaman içerisinde kaybolur.
- Sünnet sonrası sıkı bandaja bağlı olarak idrar yapamama durumu olabilir.
Ne kadar basit görünürse görünsün hiçbir cerrahi işlem basit değildir ve zaman çok komp hale gelebilir. Küçümsenmeden ve temel cerrahi ilkeden ödün vermeden yapılmalıdır. Dolayısıyla en ideal olanı sünnetin deneyimli cerrahlar tarafından yapılmasıdır. Ancak bu uygulamayı pratiğe taşımak mümkün değildir.
Bu durumda bu konuda eğitim almış, cerrahi ilkeler konusunda deneyimli, yardımcı sağlık personeli tarafından da sünnet yapılır hale gelmiştir. Bu kişilerin bu konuda eğitim ve deneyimleri olduğu sürece sorun yoktur ancak bu kişilerin kesinlikle eğitimleri onaylanmalı ve denetlenmelidir. Ülkemiz için önemli sorunlardan biri de toplu sünnetlerdir. Toplu sünnet uygulamalarında cerrahi ilkelerden ve asepsiden ödün verilmekte, önemli komplikasyonlara neden olunabilmektedir.
Sünnet sonrası dikkat edilecek hususlar
Baticon ile pipi boyandıktan sonra Furacin el değmeden pipi merhemlenmelidir. Hastanede sarılan sargılar ilk idrar ile atılmalıdır. Atılamaz ise yapışabileceğinden çıkarmak zor olabilir. Çevresindeki yapıştırıcılara alkollü pamuk dokundurulması gevşemesini sağlayacaktır.
Bu halde de pansuman kendini bırakmaz ise, steril izotonik solüsyon ile ıslatılması faydalı olabilir. Pansumanın ilk çıkma anlarında hafif kanama ve ağrı olabilir. 5?10 dakikada geçecektir. Sünnet kilotu yara yerinin kurumasından sonra faydalı olabilir.
Ancak yara tam kurumadan ortamın nem oranını artırmasından dolayı iltihabi durumları artırdığı bilinir. Kanama:İlk 24 saatte sızıntı tarzında kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan kanama müdahaleyi gerektirebilir.Ikınma ile kanama dozu artabilir. Bu durumda 30 dakika kadar beklenmelidir.
Kanama buna rağmen durmaz ise hastaneye başvurmalıdır. Banyo:Aksi söylenmemiş ise 4-5. gün banyo yapılabilir. Her gün banyo yapmak pipinin hızla toparlamasına yardım eder. Banyo öncesi vücut silinebilir. Ilık banyo pansuman işlevi görür. Ayakta duş alma tarzında yapılmalı ve pipiye fazladan işlem yapılmamalıdır. Dikişler banyoda kendi düşer.
Almak gerekmez. Yara iyileşmesi: Her türlü yaranın iyileşmesinin tamamlanması 4 haftayı bulur. Ancak istenen güzellikte yara iyileşmesi 7. gün civarında gerçekleşir. 48 saati geçen dönemde ağrı ve kızarıklık varlığı iltihaplanmadan dolayı olabilir.Yapışık sünnet derisine bağlı olarak pipi ucunda kabuk oluşabilir. Banyo ile geçer.
Minik şişlik, kızarıklık ve morluklar cerrahi işleme bağlı olup, 7 gün kadar sürebilir. Sünnet sonrası pipi ucunu koruyucu rolü olan deriyi kaybetmek, pipinin hassasiyetini artırabilir. Bu durumun 4 ay sürdüğü gözlenebilmektedir. Sünnet sonrası ateş olmaz. 37.2 0C den fazla ateş bu pipinin iltihap kaptığını gösterebilir.
Sünnet sonrası rutin antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak iltihabi durum varsa doktorunuz reçete edecektir. Sünnet sonrası kontrol yoktur. Ancak istenen hergün hastanemize başvurulabilir.
Evde Yapılacaklar
- Aynı gün : ağrı kesici ve 4-5 kez pansuman(furacin ve baticon ile)
- Ertesi gün : ağrı kesici ve 4-5 kez pansuman
- İkinci gün : 3-4 kez pansuman ve gerekirse tek tip ağrı kesici
- 3. günden itibaren hergün Banyo. Belki son kez pansuman
- 4. günden itibaren Mersol uygulaması ile pipinin kurutulması
Источник: //www.meltemhastanesi.com/makale/sunnet-nedir-kac-yasinda-nasil-yapilmali_36.html
Sünnet Nedir ?

Sünnet denilen olay, erkek çocukların cinsel organlarına yapılan tıbbi bir müdahaledir. Çok eski zamanlardan beri bir çok farklı toplumda uygulanan ve günümüzde hala uygulanmaya devam eden, bunun dışında İslam dininde de Müslüman erkek çocuklarına mutlaka uygulanması gereken bir operasyon olarak gösterilmektedir.
Sünnet geçiren erkeğin, cinsel organının uç kısmında yer alan ve idrarın çıktığı deliği kapatarak yersiz bir boşluk oluşmasını sağlayan fazla deri kesilerek alınmaktadır.
Bu işlemin insalık tarihinde çok uzun yıllar öncesinden beri yapıldığı göz önünde bulundurulursa, ilkel dönem diye tabir edebileceğimiz dönemlerde dahi insanlar bu işlemin faydalı olduğu gerçeğini kabullenip daha sağlıklı bir yaşam için işlemi hiç vazgeçmeden uygulamaya devam etmişlerdir.
Normal şartlarda doğumdan sonra penisin orijinal halindeki deri, idrarın boşaldığı deliği ve penisin kendi ucunu tamamen örtmektedir.
Örtülen kısmın içerisi çeşitli pisliklerle dolmakta, idrar kalıntılarıyla birlikte gayet bakteri ve mikrop dolu salgılar bu boş kısmın içerisinde birikmekte, havasızlıktan dolayı hem sağlık açısından teh oluşturduğu gibi hem de nahoş bir koku yaratabilmektedir.
Sünnet yaptırmayan erkeklerin cinsel organ bakımına çok özen göstermeleri, bu alanı sürekli temizleyip bakterilerden ve mikroplardan arındırmaları gerekmektedir.
Eğer bu temizleme işlemi ihmal edilir ve önemsenmezse, kişinin cinsel organında enfeksiyon oluşma riski çok yüksektir.
Bunun dışında daha da vahim bir tablo olarak, sünnetsiz cinsel organlarda biriken virüslü atıklar cinsel yolla bulaşan hastalıkların çok hızlı bir şekilde yayılmasına ve taşıyıcı konumunda bulunulmasına sebep olabilmektedir
Tıbbi olarak başka hastalıklara da yol açan bu deri, verilecek en başlıca örnek olan “parafimozis” durumunu ortaya çıkarmaktadır.
Bahsedilen bu hastalık, sünnet edilmesi gereken bu derinin bir şekilde sıkışarak cinsel organdaki kan akışı durumunu bozabilmektedir.
Bu nedenle bu tip hastalıkların önüne geçebilmek ve daha temiz bir cinsel bölgeye sahip olmak adına sünnet olmak verilebilecek en doğru karardır.
Sünnet hangi süreçlerde yapılmalıdır?
Halk arasında da uzmanlar arasında da pek çok fikir ayrılığına yol açan bu durum, genellikle sünnet olacak çocuğun psikolojisi göz önünde bulundurularak gerçekleştirilirse en doğru karar verilmiş olunur.
Çünkü sünnet olacak çocuğun bedenen olmaktan öte ruhsal olarak bu duruma hazır olması ilk koşul olarak alınmalıdır.
Bu durum sebebiyle sünnet operasyonunun yapılmasının kesinlikle 2 yaşla 7 yaş arasında yapılması önerilmemektedir.
Genel olarak her yaşta psikolojik olarak etki yaratabilecek sünnetin özel olarak bu yaşlar arasında önerilmemesinin sebebi, çocukların bu yaştan itibaren psikolojik karakterlerinin oturmaya başladığı ilk dönemler olmasıdır. Bu yaşlarda yaşayacakları sünnet gibi operasyonların travmaları, hayatları boyunca kalıcı olabilecek ruhsal problemlere zemin oluşturabilmektedir.
Eğer ki bu yaşlar arasında yapılması gereken çok gerekli bir durum varsa (başka hastalıkların bu durumu tetiklemesi gibi), çocuğu mümkün olduğunca korkutmadan genel anestezi altında uyutarak (tıp dilinde bu duruma “sedasyon” adı verilmektedir) cerrahi müdahale gerçekleştirilmelidir. Operasyondan sonra iyileşme sürecine bireyin hangi yaşta olduğunun hiç bir pozitif etkisi olmamaktadır. Vücut kendi doğal seleksiyonunun gidişatında iyileşme göstermektedir.
Sünnet konusunda uzmanların vardığı ortak bir görüş ise, sünnet işleminin yenidoğan bebeklere anında yaptırılıp işlemden çok çabuk kurtulunmasıdır. Bunun tıbbi olarak daha tercih edilen bir yöntem olmasının sebebi de yenidoğan bebeklerde, dünyaya geldikleri yeni süreçlerde metabolizmalarında hücre çoğaltma ve hücre yenileme durumları maksimum seviyededir.
Böylelikle sünnet işlemi gerçekleştirildikten sonra çok çabuk iyileşme durumu gözlenebilmektedir. Yani hem psikolojik olarak hem de metabolizma olarak yıpranmadan sağlıklı bir şekilde sünnet operasyonu geçirilip işlem tamamlanmaktadır.
Sünnetin aşamaları nelerdir?
Sünnet müdahalesi geçiren çocuk için durumun getirdiği şartlara göre lokal (bölgesel anlamını taşımaktadır) anestesi ya da sedasyon denilen genel anestezi uygulanabilmektedir.
Bu kararın alınma aşamasında sünnet olacak bireyin yaşı ve psikolojik durumu ön plandadır. Eğer sünnet yenidoğan bebeğe yapılacaksa herhangi bir psikolojik farkındalık daha oluşmadığı için sedasyon yapılmasına gerek duyulmamaktadır.
Yeni doğan bebek sünnetleri genellikle lokal anestezi uygulanarak yapılabilmektedir.
Bunun dışında eğer sünnet yapılacak çocuk 2 yaşından büyükse ve yapılacak olan müdahalenin bilincine varabilecek durumdaysa, bu şartlarda çocuğun psikolojisinin etkilenmemesi için; kaygı, korku ya da panik duygularının esareti altına gidip bu olayın travmasını yaşamaması için genel anestezi uygulanarak hem müdahalenin daha kolaylıkla yapılması hem de daha profesyonel bir kalitede cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.
Sünnet işlemine başlandığı andan itibaren, önce cinsel organ dezenfekte edilir ve ardından uyuşturma işlemi gerçekleştirilir. Kesilmesi gereken deri fazlalığı havaya kaldırılarak yapışık olan kısımları ayrıştırılarak kesme hattı bir çizgi halinde belirlenir.
Bistüri ya da cerrahi makas gibi aletlerle bu kesim hattı üzerinden deri kesilir. Penis ucu ortaya çıkartılır ve meydana gelen kanamalar hassas koter denilen tıbbi müdahale ürünleriyle kontrol altına alınır.
Kesikler yaralar iyileştikten sonra kendi kendini yok eden ince tıbbi ipliklerle dikildikten sonra müdahale sonlandırılır.
Hastanelerde yapılması en doğru yöntem olan sünnet işleminde, müdahalenin gerçekleştirildiği hastanenin teknolojik durumuna bağlı olarak müdahale şeklinde değişiklikler olabilir.
Normal şartlarda her türlü hastane sünnetinde mutlaka sünnet materyallerinde de, anestezi materyallerinde de hijyeniklik ve kalite ön planda tutulmaktadır.
Öte yandan dikişlerde kullanılan ameliyat iplikleri de hem iz bırakmayacak malzemelerden hem de deride herhangi bir alerjik reaksiyon bırakmayacak malzemelerden seçilmektedir.
Bistüri ya da makasla yapılan müdahalelerin haricinde bir de yeni teknolojiyle birlikte yaygınlaşmaya başlayan “çan” ya da “sünnet klambi” denilen aletler de sünnet müdahalelerinde kullanılmaktadır.
Bu tip ürünlerin kullanıldıkları operasyonlarda herhangi bir dikiş durumu yapılmaksızın sünnet operasyonu gerçekleştirilir, 48 saatlik bir sürenin ardından da bu ürünler cinsel organdan çıkartılmaktadır.
İşlem bitirildikten sonra iyileşme sürecinde çok yaygın olmasa da gerekli görüldüğü durumlarda penise minik bir sargı yerleştirilebilmektedir.
İki gün geçtikten sonra bu sargı cinsel organdan çıkartıldıktan sonra banyo yapmaya başlanılabilmektedir.
Cinsel organın uç kısmında şişmeler olsa da bu durum bireyi ve ailesini korkutmamalı, şişliğin iki gün sonrasında ineceği durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Источник: //www.mailce.com/sunnet-nedir.html
Sünnet Nedir? – Nukteler.com

Sünnet Arapça kökenli bir kelime olup sözlük anlamı olarak “tarz, yol, prensip” anlamlarına gelmektedir.
İslam dinine göre Sünnet kelimesinin anlamı ise Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)’in söz, fiil ve davranışlarının tümü anlamına gelir.
Sünnet veya Sünnet-i Seniyye, Hz. Peygamber (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)’in söz, fiil ve yaşantısının genel bir ifadesi olup fıkıh usulünde Kur’an-ı Kerim ile birlikte İslâm dininin Kur’ân-ı Kerîm’den sonraki ikinci ana kaynağını teşkil eder.
Fıkıh dilinde, özellikle de ilmihal literatüründe sünnet ise, Hz.Peygamber’in yolunu izleyerek yapılan fakat farz ve vâcip kapsamında olmayan fiiller anlamındadır.
İslam dinine göre Hazreti Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)’in farz olarak tanımlanan Kuran emirleri dışındaki davranışları, sözleri, takrirleri yani susarak onaylama gibi fiillerine verilen addır. Fıkıh’ta Ef’ali mükellefin yani mükellef çağına giren yani buluğ olan her aklı başında Müslümanın yapabileceği fiiller anlamına gelir.
Fıkhî yönden Sünnet bir yandan Kur’ân-ı Kerîm’in açıklanma gereği olan âyetlerini açıklarken diğer yandan yapılması gereken davranış ve fiileri açıklayarak ayrıyeten Kur’ân-ı Kerîm’de açıkça belirlenmemiş olan hükümleri belirler.
İslam’da Sünnet Nedir?
Sünnet kelimesi İslam dininde yerine ve zamanına göre farklı anlamlarda kullanılır.
Kitap ve Sünnet ifadesindeki sünnet; Peygamber Efendimiz’in hadis-i şerifleri demektir.
Farz ve Sünnet ifadesindeki sünnet; Peygamber Efendimiz’in farz olmayıp ama yaptığı fiiller ve davranışlar demektir.
Tek olarak kullanılan sünnet ifadesi; İslamiyet anlamını taşır. Peygamber Efendimiz’in yaptığı her iş, fiil, davranış ve söz sünnet olduğundan dolayı İslamî esaslar da sünnet anlamına gelmektedir.
Farz namazlarda kılınan sünnet namazlar yine Peygamber Efendimiz’in sünnetindendir. Ayrıca Peygamber Efendimiz’in kıldığı ve tavsiye ettiği nafile namazlar da (Teheccüd namazı, işrak namazı, evvabin namazı gibi..) sünnet olarak kılınır.
Ehli sünnet kurtuluş fırkası, cemaati anlamına gelir. İmam-ı Rabbani hazretleri’nin buyurduğu bir hadis-i şerifte “Ümmetim 73 fırkaya ayrılır, 72’si Cehenneme gider, yalnız bir fırka kurtulur. Bu fırka, benim ve Ashabımın yolunda gidenlerdir” buyurur (Tirmizi). Bu fırkaya Ehl-i sünnet vel cemaat denir.
Ehl-i sünnet dinî literatürde, dini anlama ve yaşamada Allah’ın kitabını ve Hz. Peygamber’in sünnetini rehber edinen ve sahâbenin yolunu izleyen ümmet çoğunluğu anlamında kullanılan bir terim olarak kullanılmaktadır.
Bu grup mensupları sünnete bağlı oldukları ve cemaat ruhundan ayrılmadıkları düşüncesiyle kendilerini “Ehl-i sünnet ve’l-cemâat” adıyla da anmış, “ehl-i hak” terimini de çoğunlukla Ehl-i sünnet anlamına kullanmıştır.
Ehl-i sünnet de, hadiste geçen “kurtuluşa erenler” ifadesinden hareketle kendisini “fırka-i nâciye” olarak nitelendirmiştir
- Müslüman çocukların Sünnet olması
Sünnet Kaça Ayrılır?
Sünnet kendi içinde üç kısma ayrılır:
- Müekked Sünnet
- Gayr-i Müekked Sünnet
- Zevâid Sünnet
Müekked Sünnet
Hz. Peygamber (s.a.v)’in devamlı yaptığı ve yapmaya devam ettiği, sırf bağlayıcı ve kesin bir emir olmadığını göstermek için nâdiren terkettiği fiillere müekked sünnet denir.
Bunlar bir bakıma dinî vecîbeler için koruyucu ve tamamlayıcı bir nitelik de taşımakta olup önem yönüyle farz ve vacipten sonra üçüncü sırada sayılır.
Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri, ezan, cemaatle namaz gibi sünnetler müekked sünnetlerdendir.
Bu nevi sünneti yerine getiren Allah katında hoş karşılanır, övgüye lâyık görülür, sevap kazanır. Terkeden cezaya ve günaha çarptırılmasa da dinen azarlanmayı ve kınanmayı hak eder.
Öte yandan farz namazların cemaatle kılınması, ezan gibi dinî şiârlardan olan sünnetin fert planında terki câiz olmakla birlikte toplum olarak terk ve ihmali câiz görülmez.
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in ibadet ve taat türünden olup bazen yaptığı bazen da terkettiği veya çoğu zaman yaptığı bazen da terkettiği fiil ve davranışlara gayr-i müekked sünnet denir.
Nâfile ve müstehap, hatta mendup tabirleri de çoğu kez bu anlamda kullanılır.
İkindi ve yatsı namazlarının farzlarından önce kılınan dörder rekâtlık ilk sünneti ve vâcip kapsamında olmayan infak ve yardım gibi sünnetler böyledir.
Bu tür sünneti yerine getiren sevap ve övgüye lâyık görülür, terkeden dinen kınanmaz. Bu iki sünnet müekked ve gayr-ı müekked çeşidine “hüdâ sünneti” de denir.
Zevâid Sünnet
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in Allah katından bir tebliğ veya Allah’ın dinini açıklama niteliği taşımaksızın insan olması itibariyle yaptığı normal ve beşerî davranışlara ise zevâid sünnet veya âdet sünneti denir.
Hz. Peygamber’in giyim ve kuşam tarzı, yeme ve içme adabı, zeleri, oturması, kalkması, uyuması, yürümesi, kına ile saç sakal boyayışı ile saç ve sakal şekli gibi insani yaşayış tarzı olan sünnetler böyledir.
Esasen bu fiiller dinî mükellefiyet çerçevesinde değildir. Yapılması dinen tavsiye de edilmiştir.
Bununla birlikte bir Müslüman Hz. Peygamber’in bu tür davranışlarını ona olan sevgi ve bağlılığından dolayı yaparsa sevap ve övgüye lâyık olur. Terkederse kınanmaz ve günah işlemiş olmaz.
Revâtib Sünnet
Ayrıca belirli bir vakti bulunan yani farz namazlardan önce ve sonra kılınması sünnet olan namazlar için, Şâfiî mezhebinde ayrıca vitir namazı ve şevvalde tutulan altı gün oruç için revâtib sünnet tabiri kullanılır. Fakihlerin çoğunluğuna göre teravih namazları da revâtib sünnetler arasındadır. Bunların bazıları müekked, bazıları gayr-i müekked sünnettir.
Sünneti Farz ve Vacipten Ayıran Özellikler
Farz; fıkıh ilminde, Allah ve Resulü’nün mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil demektir. Farz, yapılması kat’i delillerle sabit olan ilahi emirlerdir. Farzı terketmek haramdır. Farzı işlemek sevap, özürsüz olarak terkedilmesinde ise Allah tarafından azap vardır.
Vacip; Farz kadar kesin olmamakla birlikte yapılması zanni delil ile sabit olan ve kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen hükümlerdir.
Vacip olan ibadetlere örnek olarak ise; Bayram Namazları, Vitir Namazı, Kurban Kesmek gibi
Sünnet; Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in kesin ve bağlayıcı olmayan tarzda yapılmasını istediği veya tavsiye ettiği fiillerin tamamını kapsamak üzere farz ve vacip olmayarak yaptığı ve bize de tavsiye ettiği ibadetler ve davranışlardır.
Farzı inkâr, kişiyi dinden çıkarır, tekfir, küfür sebebi olur. Geçerli mazereti bulunmadığı halde farzı terkeden kimse fâsık, günahkar durumuna düşer. Vâcibin inkârı kişiyi dinden çıkarmaz, küfrü gerektirmez ancak günah işlemiş olur. Sünnette ise vacip kadar olmasa da inkar eden kimse günah işlemiş olur.
Namazın vaciplerinden herhangi birinin yapılmaması namazı bozmaz. Ancak namazın vaciplerinden birini unutarak veya yanlışlıkla terk etmek sehiv secdesi yapmayı gerektirir. Eğer kasten terkedilmişse namazın yeniden kılınması gerekir.
Namazda sünnet terkedilirse namazın sevabı azalır. Namaz bozulmaz. Vacibin kasten terkedilmesi namazın yeniden kılınmasını gerektirirken, sünnetlerin kasten terkedilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirmez ancak sevabını azaltır.
İlgili Diğer Konular
Nukteler.com’u ’tan takip etmeyi unutmayın!
Источник: //www.nukteler.com/sunnet-nedir/