Tiroit Hastalıkları

içerik

Özellikle yutkunmayla çok artıyorsa…

Tiroit Hastalıkları

Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Aktaran, tiroid tedavisinde erken teşhisin önemine ve tedavinin zamanında başlanmasının önemine dikkati çekti.

Prof. Dr. Şebnem Aktaran, “Boynun ön bölümünde yer alan ve yaklaşık 15-20 gram ağırlığındaki tiroid bezinde üretilen tiroid hormonlarının bebeğin anne karnında gelişiminde, doğum sonrası zihinsel-bedensel gelişim ve büyümesinde ayrıca yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisi büyüktür” dedi.

Prof. Dr. Aktaran, tiroid hormonlarının vücudumuzdaki hücreler üzerinde etkileri olduğunu, bu nedenle tiroid hormonlarının dengesiz üretiminin diğer organ ve sistemlerin de çalışmasını olumsuz etkileyebileceğinden yaşamın her döneminde, özellikle gebelik döneminde bebek ve anne sağlığı için normal düzeylerde tutulması gerektiğini belirtti.

Tiroid bezinin az çalışarak yeterli miktarda tiroid hormonu salgılamamasına hipotiroidi, aşırı çalışmasına ise hipertroidi denir” diyen Prof. Dr.

Aktaran, tiroid hastalıklarının birçok belirtiyle ortaya çıkabileceğini, bu nedenle söz konusu belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden hormon seviyelerini ölçtürmelerini ve gerektiğinde tedavi altına alınmalarını söyledi.

Tiroit bezi hastalıklarının nedenleri nelerdir?

Tiroid hastalıkları hakkında genel bilgiler de veren Prof. Dr.

Şebnem Aktaran, “Tiroid bezi hastalıkları; tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), aşırı çalışması (hipertiroidi), tiroid bezi iltihabı (tiroiditler) ve guatr (tiroid bezinin büyümesi nodüllü veya nodülsüz) olarak ortaya çıkar.

Tiroid bezi hastalıklarının genellikle iyot eksikliği, genetik ve çevresel nedenlere bağlı olabileceği düşünülmektedir. İyot eksikliği ülkemizde guatrın en önemli nedenlerindendir ” diyor.

“Tiroid bezi hastalıklarının belirtileri görülen kişilerde kanda tiroid hormonları değerlendirilir ve tiroid bezi ultrasonografi (USG) ile görüntülenir.

Tiroid hastalıklarında tedavi; tiroid hormonlarının düzeyine, tiroid bezinin özelliklerine (büyüme, nodül özellikleri, tiroit) göre belirlenir. Tedavide; takip, ilaç, radyoaktif iyot veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar verilir” diyen Prof. Dr.

Aktaran, ilaç tedavisi kararı verilen hastalarda tedavinin süresinin ve ilacın dozunun hastalığın seyrine göre düzenlendiğini anlattı.

Guatrda, tiroid bezinin tümünün yaygın şekilde büyüyebileceğini (diffüz) ya da bezde tek veya çok sayıda nodüller (yuvarlak, oval kitleler) olabileceğini belirten Prof. Dr.

Aktaran, “Son yıllarda boyun muayenesi ile birlikte USG de yapıldığı için küçük tiroit nodülleri de tespit edilebilmekte ve bu nedenle tiroid nodülü tanısına da sıklıkla rastlanmaktadır.

Tiroid nodüllerinde hastanın özgeçmişi (özellikle boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması), aile öyküsü ve USG bulguları önemlidir” diyerek nodüllerin mutlaka takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Tiroidin az çalışması (Hipotiroidi) durumunda görülen belirtiler nelerdir?

  • Yorgunluk
  • Deride kuruma
  • Kilo alma
  • Saçlarda kuruma
  • Soğuğa tahammülsüzlük
  • Reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama
  • Kas ve kemiklerde ağrı
  • Uyuşma
  • Tansiyon yüksekliği
  • Kolesterolde yükselme
  • Adet düzensizliği
  • Kabızlık, şişkinlik
  • Hafıza problemleri
  • Depresyon belirtileri (İsteksizlik, mutsuzluk)

Tiroidin aşırı çalışması (Hipertiroidi) durumunda görülen belirtiler nelerdir?

  • Çarpıntı
  • Terleme
  • Sinirlilik
  • Huzursuzluk
  • Sıcak ve nemli deri
  • Sıcağa tahammülsüzlük
  • Kilo kaybı (İştahın iyi olmasına rağmen zayıflama)
  • Ellerde titreme
  • Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme
  • İshal
  • Göz bulguları (Canlı bakış)
  • Adet düzensizliği

TİROİT NODÜLÜ NEDİR?

Tiroit belirtileri nelerdir?

Tiroid bezi insan vücudunda çok önemli rol oynar, bedendeki birçok aktiviteyi kontrol eder ve hormonların yapımını sağlar. Bu bezin çalışmasının normal bir şekilde devam ettirememesi sonucunda bir çok belirti karşımıza çıkar.

Toplumun yaklaşık üçte birini etkileyen, çok sayıda sistemde önemli şikayetlere ve belirtilere sebep olan tiroid hastalığının teşhisi basittir. Hastalığın geç fark edilmesi veya teşhis edilememesi can sıkan belirtilere sebep olabilir.

Medicana International İstanbul Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan tiroid hastalığının erken teşhis ve tedavisi için belirtilerini anlattı.

Kilo alımı ve kilo verememe: Hipotiroidi kilo alımına sebep olurken hipertiroidi kilo vermeye sebep olabilir.

Boyunda şişlik ve ağrı: Guatr, tiroid nodülünün veya kistinin habercisi olabilir.

Çarpıntı, ellerde titreme: Tiroidin bezinin fazla çalıştığı hipertiroidi durumunda olabilir.

Aşırı terleme: Tiroidin fazla çalışması aşırı terlemenin önemli sebeplerindendir.

Ciltte kalınlaşma: Hipotiroidinin belirtisi olabilir.

Kansızlık: Hipotiroidide genelde eşlik eden kansızlıkta bulunur

Kaslarda seyirme ve ağrılar: Tiroid rahatsızlıkları, kas ağrıları ve kas güçsüzlüğü yapabilir.

Saç dökülmesi: Tiroid bezinin az veya çok çalışması yapabilir,bazen eşlik eden kaş dökülmeleri de olabilir.

Tansiyon yükselmesi: Tiroid bozukluklarına tansiyon dengesizliği eşlik edebilir.

Kabızlık: Özelikle tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda olabilir.

Adet dengesizlikleri: Tiroid hastalıklarının çoğu adet düensizliği yapabilir, bazen ilk belirti de olabilir.

Kısırlık: Tiroid hormon dengesizlikleri gebe kalmada zorluklara sebep olur.

Ses kısıklığı: Tiroid hastalıklarında ses tınısında değişiklikler olabildiği gibi bazen ses kısıklıkları da olabilir.

Kaş dökülmesi: Tiroid hastalıkları saç dökülmesi ile beraber veya bağımsız olarak kaşların dış kısmında dökülmelere sebep olabilir.

Ödem: Tiroidin az çalışması vücutta su tutulumunu artırır ve ödem gelişir.

Duygudurumunda değişiklikler: Tiroid hastalıkları stres, panik atak ve depresyona yol açabilmektedir.

TİROİT HASTALIKLARI YAŞ İLERLEDİKÇE ARTIYOR

 Kalıcı tiroit bezi yetmezliği nedir?

Havaların soğumasıyla birlikte virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonları kapımızı çalmaya başladı.

Bizi iş, sosyal ve günlük hayatımızdan alıkoyacak şekilde şiddetli seyredebilen bu hastalıklar tedavi edilseler bile boynun ön kısmında yer alan tiroitlere sıçrayarak “subakut tiroidit”, bir başka deyişle ağrılı tiroit iltihabına neden olabiliyorlar.

Bu hastalığın tanısı aslında kolay konulmakla birlikte benzer belirtileri nedeniyle farenjit, grip, kulak iltihabı ile diş iltihabı gibi boğaz ağrısı yapan ve daha sık görülen diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor.

Acıbadem International Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek tanının gecikmesi sonucunda ağrılı sürecin 2-3 ay boyunca devam edebileceği, hatta bazı hastalarda kalıcı tiroit bezi yetmezliği (hipotiroidi) gelişebileceği uyarısında bulunuyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr.

Bilge Ceydilek bu nedenle son 1-2 ay içinde grip veya nezlenin ardından aniden, özellikle yutkunmayla çok artan, boynun ön kısmına dokundurtmayacak kadar ağrı gelişmesi ve bunun beraberinde yoğun halsizlik olması durumunda endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirterek, “Erken tanı sayesinde gereksiz yere kutu kutu antibiyotik kullanımının önüne geçilebiliyor. Ayrıca hastanın kötü bir hastalık şüphesiyle günlerini panik halde geçirmesi de önlenmiş oluyor” diyor.

Kadınlarda 3-4 kat daha sık görülüyor

Ağrılı tiroit iltihabında boynun ön kısmında yer alan ve görevi tiroit hormonu üretmek olan tiroit bezinde virüs ya da bakteri olmuyor. Aksine vücut, ağrının ortaya çıkmasından 2-8 hafta önce farenjit-grip-nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında virüsle karşılaşmış ve daha sonra enfeksiyon gerilemiş oluyor.

Bu enfeksiyon sırasında aktifleşen bağışıklık sistemi hücrelerinin durdurulamaması ve tiroit bezini işgal ederek tiroit hücrelerine karşı da bir reaksiyon oluşturması sonucunda subakut tiroidit (ağrılı tiroit iltihabı) gelişiyor. Genellikle 20-50 yaş aralığında görülen ağrılı tiroit iltihabı kadınlarda 3-4 kat daha sık görülüyor.

Ancak hastalığın kadınlarda neden daha sık görüldüğüne dair belirgin bir neden bilinmiyor.

En tipik belirtisi aniden başlayan ağrı

Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrının çiğneme ve yutkunmayla şiddetlendiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek, “Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor.

Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor” diyor. Genellikle tek tarafta başlayan ağrı zamanla azalırken aynı şiddetle boynun diğer yarısında da görülmeye başlıyor.

Hastanın çoğunlukla günlük işlerini yapmasını önleyecek kadar şiddetli gelişen halsizlik veya yorgunluk da tiroit iltihabının diğer belirtilerinden. Bunlara eklem ağrıları ve kas ağrıları eşlik edebiliyor. Grip ya da nezle oluyormuş gibi bir kırgınlık hali ve 37-38 derece civarında hafif ateş yüksekliği görülebiliyor.

Beraberinde burun akıntısı ve öksürük gibi şikayetler oluşmuyor. Boyun ön bölgesindeki ağrı nedeniyle yutma güçlüğü de gelişebiliyor. Kalıcı tiroit kitlelerinin aksine hastalık iyileştikçe bu büyüme ve sertlik de düzeliyor.

Metabolizmadaki dengesizlik sinirleri harap ediyor

Tiroit bezi iltihabında tiroit bezi birkaç hafta hızlı, ardından normal ve daha sonra birkaç hafta da tam aksine yavaş çalışmaya başlıyor. Dr.

Bilge Ceydilek bu döngünün metabolizmayı yorduğuna ve bunun sonucunda kişiyi endişeye sürükleyen bir dizi sağlık problemleri geliştiğine dikkat çekerek şu bilgileri veriyor: “Tiroit hormonlarının fazla salgılanması nedeniyle metabolizma hızlanınca ani kilo kayıpları olurken, kalp ritminin hızlanmasıyla birlikte de kalpte çarpıntı gelişebiliyor. Bu durumda sıcak ortamlara tahammülsüzlük, terleme, ellerde titreme ve sinirlilik-kaygı hali oluşuyor. Uykusuzluk ile dikkat eksikliği de görülebiliyor. Tiroit hücrelerinin hasarı nedeniyle artan tiroit hormonları gün geçtikçe normal seviyeye geriliyor. Bunun sonucunda da ilk tablonun tam tersi bir durum ortaya çıkabiliyor. Metabolizma yavaşlamaya başlayınca kilo alımı oluşabiliyor. Vücutta özellikle göz çevresi ve bacaklarda şişlikler gelişebiliyor. Tabloya; uyku hali, unutkanlık ve konsantrasyon problemleri, ciltti kuruluk ile saç dökülmesi eşlik edebiliyor. Tanısı çok geciken hastaların yüzde 50'sinde tiroit hormon azlığı (hipotiroidi) ortaya çıkabiliyor. Uygun tedaviye rağmen hastaların yüzde 10’unda hipotiroidi kalıcı hale dönüşebiliyor”

İstirahat etmek şart

Başlangıç döneminde günlük hayatı devam ettiremeyecek ve istirahat gerektirecek kadar problem yaratabilen bu hastalık çoğu zaman 2-3 ay içinde kendi kendini sınırlıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr.

Bilge Ceydilek istirahat etmenin tedavinin en önemli kısmını oluşturduğuna işaret ederek “Hastaların büyük çoğunluğu istirahat ve uygun ilaç tedavisiyle kalıcı olarak iyileşiyor. Küçük bir kısmında ise tedavi kesildikçe tekrar eden bir durum görülebiliyor.

Bu hastalarda tedavi 1-2 aydan daha uzun sürebiliyor. Çok nadiren de olsa tiroit ameliyatı gerekebiliyor” diyor.

İNATÇI ÖKSÜRÜĞÜN 12 ÖNEMLİ NEDENİ!

Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1034013-tiroit-hastaliklari-nelerdir

Tiroid Hastalıkları Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroit Hastalıkları

Ülkemizde özellikle tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonlarının seviyesini etkileyen karalahana bitkisinin yoğun olarak tüketilmesinden dolayı Doğu Karadeniz bölgesinde daha yaygın olarak görülen tiroid hastalıklarının önüne geçmek mümkün. Doğru beslenme ve ilaç takviyesinin yanı sıra bitkisel tedaviyle de önlenebilen tiroid hastalıkları artık kabus olmaktan uzak.

Tiroid Nedir?

Tiroid, soluk borusunu üç taraflı olarak kaplayan bir bezdir.

Tiroid bezinin salgıladığı T4 (tiroksin ya da kalkanbezi hormonu)ve T3 (triiyodotironin) hormonları vücudun adrenalin ve dopamin hormonlarını salgılamasına ve hormonların dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Adrenalin ve dopamin, korku, heyecan ve ze gibi duygusal tepkilerde aktif rol oynarlar. Tiroid bezinin salgıladığı diğer hormonlar, kalori ve oksijenin enerjiye dönüştürülmesini sağlayan metabolizmanın düzenli olarak çalışmasına destek olurlar.

Tiroid bezi düzgün çalışmazsa vücut proteinleri yakamaz, bu da karbonhidratların ve proteinlerin işlenmesini engeller. Bu nedenle tiroid hastalıkları kontrolsüz biçimde kilo alımına sebep olur. Çoğu vakada, tiroid bezindeki düzensizliğin ilaç tedavisi ya da beslenme düzeninde değişiklikle kontrol altına alındığı görülmüştür.

Tiroid bezinin büyümesine denilen guatr, değişik şekillerde olabilir. Bunlardan nodülsüz guatrda her iki tiroid bezi simetrik olarak büyür, yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatr da ise tiroidin yüzü boğum ve tümseklerden oluşur. Bunun sebebi de tiroid bezi büyümesi ile birlikte bir veya daha nodül içermesidir.

Tiroid Hastalıkları Neden Olur?

Tiroid beziyle ilgili hastalıklarda belirleyici bir etken vardır. Tiroid, kendi kendine hormon üretemez, bir uyarıcıya ihtiyacı vardır. Bu durumda tiroid bezi çalışmazsa ne olur? Tiroid bezi vücudun ihtiyaç duyduğu hormonları üretebilmek için, tiroid uyarıcı hormon (TSH) salgılayan hipofiz bezinin yardımına muhtaçtır.

Hipofiz bezinin TSH salgılayamayacak durumda olması da tiroid bezi hastalıklarına sebep olur. Tiroksin ya da triiyodotironin salgılanmasını tetikleyen TSH hormonunun yeterli seviyede olmaması, bu hormonların çok az ya da çok fazla üretilmesine neden olarak tiroid hastalıklarındaki baş aktör konumuna gelmelerine sebep olur.

Örneğin, tiroid bezinin az çalışması ne tür hastalıklara yol açar sorusunun birincil yanıtı hipotiroididir.

Tiroid hastalıklarının tedavisini tek bir başlık altında aktarabilmek mümkün değildir. Tedavi yöntemini aktarabilmek için önce hastalığın türü tespit edilmelidir. Tiroid bezinin az ya da fazla miktarda hormon üretmesine bağlı olarak hastalığın tedavi yöntemi de farklılık gösterir.

Hipofiz bezinin fonksiyonuna bağlı olarak pek çok farklı tiroid bezi rahatsızlığı meydana gelir. En yaygın görülen tiroid hastalıkları, aşırı miktarda hormon üretilmesi sonucu oluşan hipertiroidi ve yetersiz oranda hormon üretilmesinden kaynaklanan hipotiroididir.

1. Hipertiroidi
Pek çok farklı durum hipertroidiye sebep olabilir. Otoimmun bozukluğundan kaynaklanan graves hastalığı, hipertiroidinin en yaygın nedenidir.

Tiroid bezi nasıl hızlı çalışır sorusunun yanıtı otoimmun sistemindeki bir bozukluktur. söz konusu bozukluk, tiroid bezinin çok fazla hormon üretmesine neden olur. Hipertroidi kadınlarda daha sık görülür.

Genetik olarak kan bağı olan kişilerde birbirine aktarılabilen hipertiroidin diğer nedenleri,

  • T4 ve T3 hormonlarının üretimi için ana madde olan iyotun fazlalığı,
  • T4 ve T3 hormonlarının kontrolsüz sızmasına neden olan tiroid bezi iltihabı,
  • Yumurtalık ya da testis tümörü,
  • Hipofiz ya da tiroid bezi tümörleri,
  • Beslenme ya da ilaç yoluyla çok fazla miktarda tetraiyodotironin almak şeklinde sıralanabilir.

Hipertiroidi hastalığında gırtlakta özellikle başın geriye yaslanmasında belirginleşen ve fiziksel muayenede ele gelen bir ya da birden fazla tiroid nodülü oluşur. Hastada ayrıca,

  • İştah artışı,
  • Gerginlik,
  • Huzursuzluk,
  • Konstantrasyon eksikliği,
  • Kalp atışlarında düzensizlik,
  • Kaşıntı,
  • Saç dökülmesi,
  • Bulantı ve kusma gibi belirtiler gözlemlenir.

Eğer hastada,

  • Nefes darlığı,
  • Bilinç kaybı,
  • Geçmeyen baş dönmesi,
  • Hızlı ve düzensiz kalp atışı gibi belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekir. Kişide hipertiroidi şüphesi varsa tiroid testi olarak adlandırılan kolesterol ve hormon testleri uygulanarak hastalık teşhis edilmeye çalışılır.Hipertiroidi tedavisinde yaygın olarak uygulanan üç yöntem vardır.
  • Eğer hastalık yaşamı tehdit eder boyuta gelmemişse tapazol etken maddeli ilaçların kullanımıyla tiroid bezi aktivitesi kontrol altına alınır.
  • Hastalık ilaçla tedavi evresini geçmişse, radyoaktif iyot yöntemine başvurulur. Bu yöntemle aşırı hormon üreten hücreler yok edilir. Bu yöntemin, ağızda ve gözlerde kuruluk, boğazda ağrı gibi yan etkileri olabilir.
  • Son tercih olarak doktor tiroid bezinizin bir kısmını ya da tamamını almayı tercih edebilir. Bu durumda hipotiroididen korunmak için T4 ve T3 hormonlarının takviyesine ihtiyaç duyulur.

2. Hipotiroidi
Hipertiroidinin aksine hipotiroidi, T4 ve T3 hormonlarının yeterli düzeyde üretilmemesinden kaynaklanır. Vücutta bulunan neredeyse tüm organlara enerji sağlamakla yükümlü olan tiroid bezinin düzgün çalışmaması bu hormonların az üretilmesine neden olur ve kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok eylemi etkiler.

Tiroid bezinin az çalışması durumunda ortaya çıkan hipotiroidi bağışıklık sistemindeki bozukluktan kaynaklanır. Antikorlar, vücuda giren zararlı bakteriler yerine sağlıklı doku hücrelerini hedef alır.

Bu saldırıda hasar alan tiroid bezi vücudun ihtiyaç duyduğu oranda hormon üretemez. Ayrıca, hipertiroidiye bağlı olarak hastanın tiroid bezinin alınması da hipotiroidiye neden olabilir.

Hipotiroidi olduğundan şüphelenilen kişide,

  • Halsizlik,
  • Üşüme,
  • Depresyon,
  • Ciltte kuruluk,
  • Kaslarda zayıflık,
  • Kilo alımı,
  • Düşük kalp ritmi,
  • Yüksek kolesterol,
  • Adette düzensizlik gibi belirtiler gözlemlenir.

Hipotiroidinin tedavisinde yaygın olarak hormon takviyesi uygulanır. Yapılan kan testleriyle hastanın ihtiyaç duyduğu hormon miktarı belirlenir ve ilaçlar aracılığıyla bu oran yeterli seviyeye yükseltilir. Hipotiroidi hastası için tiroid tedavisi ne kadar sürer sorusunun yanıtı ömür boyudur.

Bu hastalık, tam olarak tedavi edilemez ve yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekir. Levoksil etken maddeli ilaçlar T4 hormonunun sentetik bir kopyasını üreterek organların ihtiyaç duyduğu hormon takviyesini sağlar.

Yaşam boyu süren ilaç tedavisinde her yıl düzenli olarak yapılan TSH ölçümleriyle hastanın ihtiyaç duyduğu hormon miktarı belirlenir. Her yıl aynı oranda hormon takviyesi yapılmaz.

Tiroid Hastalıklarına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Tiroid hastalıklarının tedavisinde en etkin yöntem doktor kontrolünde yapılacak testler neticesinde uygulanacak ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahaledir. Ancak bazı şifali bitkileri tüketerek tiroid bezindeki sorundan dolayı oluşan hormonal dengeyi sağlamak da mümkündür.

1. Dereotu
Üç ay boyunca her öğünden önce bir yemek kaşığı dolusu dereotunu çiğnemek tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlayarak hastalığa bağlı oluşan hormonal dengesizliği kontrol altına alır.

2. CevizTiroid bitkisel tedavisinde en etkili doğal kaynaklardan biri de ceviz kürüdür. 1 litre alkali su içerisine 21 adet cevizi parçalamadan bütün olarak atın.

Karışımı barındıran kabınızı alüminyum folyoya sararak bir hafta ışık görmeyen bir yerde bekletin. 7 günün sonunda karışımdan bir bardak için ve ardından karışımın içerisindeki cevizlerden birini yiyin.

Karışım tükenene kadar bu kürü uygulamaya devam edin.

İstanbul'da bu sabah! Gökyüzü turuncuya boyandıBu problem geçene kadar öpüşmeyin hatta cinsel ilişkiye bile girmeyin!Reflüsü olanlar bu habere dikkat!

Источник: //www.mynet.com/tiroid-hastaliklari-neden-olur-nasil-tedavi-edilir-1221839-mykadin

TİROİD HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tiroit Hastalıkları

Tiroid bezi, vücudun en büyük endokrin bezlerinden biridir ve iki bağlı lobdan oluşmaktadır. Tiroid bezi, boğaz bölümünde adem elmasının alt kısmında bulunmaktadır. Tiroid bezi, vücudun kullandığı enerjinin hızını kontrol eder ve protein yapımında rol oynar.

Diğer hormonların vücuttaki hassasiyetini kontrol eden tiroid bezi, özellikle tiroid hormonu üretilmesi için gerekli olan süreçleri kontrol eder. Tiroid bezi, kontrolünde üretilen triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) hormonlarını düzenler.

Bu hormonlar, büyümeyi düzenleyen hormon olmalarının yanı sıra, vücudun diğer bir çok sistemin fonksiyonlarını da kontrol ederler. T3 ve T4 tiroid hormonları, iyot ve tirosin sentezlenmesini sağlamaktadırlar.

Tiroid ayrıca, kalsiyum dengesini düzenleyen kalsitonin üretilmesini sağlar. Tiroidin hormon üretimi, ön hipofiz tarafından üretilen tiroit uyarıcı hormon (TSH) tarafından düzenlenir. TSH ise, tirotropin salgılayan hormon (TRH), hipotalamus tarafından üretilir.

Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması, bazı tiroid hastalıklarının oluşmasına sebep olabilmektedir. Tiroid bezinin fazla çalışması sonucu hipertiroidi meydana gelir ve bu durumun genellikle sebep olduğu hastalığın adı ise, Graves hastalığıdır. Bu tiroid hastalığı bağışıklık ile ilgili olan doğuştan gelen bir hastalıktır.

Tiroid bezinin az çalışması sonucu ise, hipotiroidizm meydana gelir ve bu durumun sebep olduğu en yaygın durum ise iyot eksikliğidir. İyot eksikliği, önlenebilir zihinsel yetersizliğin (engelin) en başta gelen sebebini oluşturmaktadır.

Hipotiroidizmin sebep olduğu en yaygın olarak gözlenen hastalık, Hashimoto tiroiditi adı verilen hastalıktır ve bu hastalık, bağışıklık ile ilgili doğuştan gelen bir hastalıktır. Bunlara ek olarak tiroid bezinde nodüller ve kanser oluşumu da gözlenebilmektedir.

Ayrıca, tiroid bezinde meydana gelebilecek olan diğer bazı hastalıklar ise, tiroidit, toksik adenom, zararsız guatr, subakut tiroidit ve konjenital anomaliler şeklindedir.

Bazı kişiler, mevcut olan birtakım hastalıklarından ya da herhangi başka özelliklerinden dolayı, tiroid bezi hastalıklarına, diğer kişilere göre daha fazla yatkın olmaktadırlar. En fazla da, kadınlar tiroid bezi hastalıklarına yatkınlık göstermektedirler.

Buna göre; geçmişte tiroid problemi yaşamış olan kişiler, tiroid bezi tedavisinde ameliyat olmuş ya da radyoterapi görmüş olan kişiler, guatr, anemi ya da diyabet 1 hastası olan kişiler, özellikle kadınlar risk grubunu oluşturmaktadırlar.

 Buna ek olarak; özellikle çocukluk döneminde, baş ve boyun kısmından radyoterapi tedavisi geçirmiş olan kadınlar, ailerinde tiroid kanseri bireylerin bulunduğu kadınlar, guatr geçmişi olan kadınlar ve son olarak, 25-65 yaş aralığındaki kadınlar, tiroid kanseri risk grubunu oluşturmaktadırlar. Ayrıca, tiroid taraması çoğu kadın için tavsiye edilmemektedir.

Öte yandan, aşağıda verilen şu tiroid hastalıklarından, kadınlar erkeklerden daha fazla etkilenirler; hipotiroidi bozuklukları, hipertiroidi bozuklukları, tiroidit (özellikle doğum sonrası), guatr, tiroid nodülleri ve tiroid kanseri.

Tanısı

Tiroid hastalığının tanısını koymak biraz zor olabilmektedir. Çünkü, tiroid hastalıklarının belirtileri, birçok hastalığın belirtisi ile büyük benzerlikler göstermektedir. Doktor, öncelikle, ailede tiroid problemi olup olmadığını soracaktır.

Daha sonradan fiziksel muayene ile, boyun bölgesinde bulunan tiroid nodüllerini kontrol edecektir.

Eğer, bu aşamada bir sıkıntı fark ederse, ya da şikayet edilen belirtiler çok yoğun ise, bu defa fiziksel muayeneye ek olarak, birtakım test ve analiz isteyecektir.

Buna göre, tiroid tanısı için; hormon testi özellikle TSH, yani tiroid düzenleyici hormon için kan testi yapılabilmektedir. Ayrıca, radyoaktif iyot alımı testi, tiroid taraması (sıcak nodüller, ılık nodüller ve soğuk nodüller), tiroid ultrasonu ve tiroid ince iğne biyopsisi gibi testler yapılmaktadır.

Tedavisi

6 temel tiroid hastalığının tedavisi şu şekilde yapılmaktadır. Buna göre, hipotiroidi tedavisi, hormon içerikli ilaçlar yardımı ile yapılabilmektedir. Hipertiroidi tedavisi, ilaç (antitiroit ilaçlar, ve beta-blokerler ile), radyoaktif iyot ve ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır.

Postpartum (hamilelik sonrası) tiroidit tedavisi için, ilaç kullanılmaktadır. Guatr tedavisi için, ilaç tedavisi ve eğer ihtiyaç duyulursa ameliyat yapılmaktadır. Tiroid nodüllerinin tedavisi için birkaç farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; hastayı takip etme, ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisi şeklindedir.

Tiroid kanserinin tedavisi ise, ameliyat, ameliyat sonrası radyoterapi ve ilaç ile yapılmaktadır.

1.Hipotiroidi Hastalığının Belirtileri

Tiroid bezinin oldukça az çalışması sonucu ortaya çıkan bir tiroid hastalığı olan hipotiroidi, metabolizmayı ve birçok vücut mekanizmasını yavaşlatmaya sebep olmaktadır. Hipertiroidi tedavisi (radyoaktif iyot) görmek, radyasyon yöntemi ile kanser tedavisi görmek ve tiroid bezinin alınması gibi durumlar, hipotiroidizm hastalığına sebep olabilmektedir.

Hipotiroidi hastalığının belirtileri ise şu şekilde kendini göstermektedir;

Bu hastalığın semptomları kendini yavaş gösterebilmektedir, hatta yıllarca anlaşılamama durumu da söz konusudur. Hipotiroidinin en belirgin semptomu, halsizlik ve yorgunluk halidir. Daha sonradan, metabolizma yavaşlamaya başlar ve diğer belirtiler de kendini gösterir.

Bu belirtiler; aşırı üşüme, kabızlık, kaslarda güçsüzlük, zayıflık, fazla yemek yenilmemesine rağmen kilo alınması, eklem ve kemiklerde gelişen ağrılar, üzgün ve depresif ruh hali, çok yorgun hissetmek, ciltte solgunluk ve kuruluk oluşması, saçların kuruması ve zayıflaması, yavaş kalp ritmi, normalden çok daha az terleme, yüzde şişkinlik, seste boğukluk, normalden daha fazla miktarda gelen regl kanamaları şeklindeki belirtilerdir.

2.Hipertiroidi Hastalığının Belirtileri

Tiroid bezinin çok fazla çalışması ve vücudun ihtiyacı olan miktardan çok daha fazla oranda tiroid hormonu üretmesi sonucu ortaya çıkan hastalığa hipertiroidi adı verilmektedir. Bu durum, metabolizmayı ve kalp ritimlerini etkilemektedir. Hipertiroidi hastalığının belirtileri kendini oldukça yavaş şekilde göstermektedir. Ama en belirgin semptomu, hızlı metabolizmadır.

Hipertiroidi hastalığının diğer belirtileri; çok fazla yemek yenilmesine rağmen yaşanan kilo kaybı, normalden çok daha fazla iştahın açık olması, hızlı ya da düzensiz kalp ritimleri ya da çarpıntı, sinirli ve endişeli ruh hali, hırçınlık ve asabiyet, uyku problemleri, el ve parmaklarda titreme, artan terleme, diğer insanlara göre daha fazla sıcak basması yaşamak, kaslarda güçsüzlük, ishal ya da bağırsakların çok çalışması, regl döneminde normalden az miktarda kanama yaşanması, gözlerde şişkinlik, kızarma ve tahriş yaşanması gibi belirtilerdir.

3.Tiroidit Hastalığının Belirtileri

Tiroidlerin iltihaplanması sonucu oluşan hastalığa tiroidit adı verilmektedir. Bu hastalık direkt olarak bağışıklık sistemini etkilemektedir.

Diyabet 1 ve romatizmal eklem iltihabı gibi hastalıklar, genetik faktörler, virüs ya da bakterilere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar ve bazı ilaç türleri tiroidit hastalığa sebep olmaktadır.

Tiroidit hastalığının en yaygın olarak gözlenen türü, Hashimoto hastalığı ve postpartum tiroidit hastalığı şeklindedir.

Özellikle postpartum tiroiditi yani hamilelik sonrası tiroiditi hastalığının belirtileri şu şekildedir; bu hastalıkta kadınlar, oldukça yorgun ve ruhsal olarak da güçsüz hissederler.

Postpartum tiroiditi ya da tiroiditi hastalığı, doğumdan 1 ile 4 ay arası özellikle ilk 2 ay, hipertiroiditi belirtilerini gösterebilmektedir. Daha sonraki 4 ile 8 ay sonrası dönemde, özellikle 6 ile 12 ay sonrasında, hipotiroiditi belirtileri gözlenebilmektedir.

Ayrıca, diyabet 1 hastaları, viral ve bakterili hepatit hastaları risk grubunu oluşturmaktadır.

4.Guatr Hastalığının Belirtileri

Tiroid bezinin olağandışı şekilde büyümesine bağlı olarak gelişen guatr hastalığı, sadece kısa bir süreliğine ortaya çıkabilir ve tedavi edilmeden devam edebilir.

Guatr hastalığı kadınlarda daha yaygın olarak gözlenir ve özellikle menopoz öncesi kadınlarda daha sık rastlanır.

Hashimoto hastalığı, Grave hastalığı, tiroid nodülleri, tiroidit ve tiroid kanseri guatr hastalığının oluşmasına sebep olabilmektedir.

Guatr hastalığının belirtileri ise; boyunda şişkinlik, ellerde yumru oluşması, boğazda gerginlik hissi, öksürük, yutkunma ve nefes alıp vermede sıkıntı yaşanması gibi belirtilerdir.

5.Tiroid Nodüllerinin Belirtileri

Tiroid nodülleri, tiroid bezinin şişmesi sonucu oluşmaktadır. Nodüler, katı olabilir ya da içi sıvı veya kan dolu olabilir. Tiroid nodülleri, hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlenebilmektedir.

Ayna karşısına geçilip, hafifçe çene kaldırdığında, tiroid nodülleri belirgin olarak görülebilmektedir. Tiroid nodüleri, zararsız iyi huylu olabileceği gibi kanserli de olabilmektedir.

En belirgin semptomu, adem elmasının altında şişkinlik oluşturması ve yorgunluktur.

6.Tiroid Kanserinin Belirtileri

Tiroid kanseri, tiroid bezinde kanser oluşması sonucu gelişen bir hastalıktır. 25 ile 65 yaş arasındaki kadınlar, çocukluğunda radyoterapi görmüş olan kadınlar, guatr geçmişi olan kadınlar, aile bireylerinde tiroid kanseri geçirmiş kişilerin olması gibi etkenler, tiroid kanseri risk grubunu oluşturmaktadır.

Tiroid bezinde kanserli hücrelerin çoğalması sonucu ortaya çıkan tiroid kanserinin belirtileri, oldukça sinsi ve gizli olabilmektedir.

Fakat, boğazda şişkinlik ve yumru oluşması, yutkunma problemlerinin yaşanması ve boğuk ses tiroid kanseri belirtilerinden olabilmektedir. Şişkinlik ve yumru oluşması, aynı zamanda iyi huylu nodül belirtisi de olabilmektedir.

Bundan dolayı, boğaz bölgesinde nodül oluşması durumunda bir doktora gidilmesinde fayda olacaktır.

Источник: //evdesifa.com/tiroid-hastaliginin-belirtileri-nelerdir/

Tiroid hastalıklarının belirtileri nelerdir? Tiroid olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Tiroit Hastalıkları

  • Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali
  • Üşüme
  • Kas ağrıları ve krampları
  • Kabızlık
  • Kilo alımı veya kilo vermede zorluk
  • İştahsızlık
  • Guatr (genişlemiş tiroid bezi)
  • Ciltte kuruluk ve hassaslaşma
  • Saçlarda kuruluk ve dökülme
  • Göz ve yüz şişmesi
  • Daha derin ve / veya boğuk ses
  • Dilde büyüme
  • Düzensiz veya ağır adet dönemleri
  • Depresyon
  • Hafıza ve konsantrasyon problemleri
  • Ellerde uyuşma
  • Yüksek tansiyon ve kalp hızının artması
  • Kolesterol seviyesinde artış

Hipotiroidi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Hipertiroidi belirtileri

Hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid, Graves hastalığı, tiroid iltihaplanması veya tiroit hormonu salgılayan tümörler nedeniyle olabilir. Hipertirodi belirtileri şunlardır:

  • Yetişkin belirtilerine benzer belirtiler
  • Düşen okul performansı
  • Davranış sorunları
  • Kaygı
  • Hiperkinesis (her zaman hareket etme ihtiyacı)

Graves hastalığı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Yetişkinlerde hipertiroid belirtileri

  • Uykusuzluk hastalığı
  • Ellerde titreme
  • Sinirlilik
  • Normal veya serin havalarda aşırı sıcak hissetmek
  • Bağırsak hareketlerinde hızlanma
  • Normal veya artan iştaha rağmen kilo vermek
  • Aşırı terleme
  • Kadınlarda adet kanamalarının azalması
  • Eklem ağrıları
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Gözlerde büyüme ve dışarı doğru fırlayan bir görüntü

Yaşlılarda hipertiroid belirtileri

  • Kalp hastalığı olan kişilerde kötüye giden göğüs ağrısı
  • Kalp yetersizliği olan kişilerde kötüye giden nefes darlığı
  • Özellikle omuz ve kalçalarda kas zayıflığı
  • Osteoporoz (kemik erimesi)
  • Atriyal fibrilasyon (anormal hızlı kalp hızı)

Tiroid bozukluğunun en önemli 13 belirtisi: Hipotiroidizm ve Hipertiroidizm

Sinirli ve tahammülsüz bireylerde tiroid bezleri fazla çalışıyor olabilir

Tiroid bezinin az çalışması kadar fazla çalışması da sorunlara neden olmaktadır.

Hipertiroidi yani tiroid bezinin fazla çalışması sinirlilik, aşırı heyecan ve duygusallık, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük ve aşırı terleme, titreme, çarpıntı, cilt ve tırnaklarda değişiklik, kuvvet azalması göz kapağının yukarı doğru çekilmesi ile gözlerin öne doğru fırlaması gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir.

Guatr, tiroid bezinin normalin üstünde şişmesi sonucunda boynun ön kısmında bir yumru oluşması ile gerçekleşen bir sorundur. Hasta yutkunduğu zaman bu yumru, aşağı ve yukarı doğru hareket eder ve ciddi bir rahatsızlık yaratır.

Guatr, genellikle ağrısızdır ve ileri aşamalara kadar belirti göstermez. Guatr içerisinde büyüyen yumrular “nodül” olarak adlandırılır.

Guatrın başlıca belirtileri; boyunda şişlik, bası hissi, dar ve kısa boyunlu kişilerde horlama ve nefes darlığı olarak sıralanabilir.

Guatr nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Guatr hastalığının, farklı pek çok sebepleri olabilir, vücudunda iyot eksikliği olanların hastalığa yakalanma riski yüksektir. Guatr tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Tedavi sürecinde doktorun yönlendirmesine göre ilaçla tedavi, ameliyatla tiroid bezinin alınması, radyoaktif iyot alımı gibi farklı yöntemlerden yararlanılabilir.

Başlıca Guatr belirtileri şunlardır:

  • Boynun ön tarafındaki şişlik
  • Boğazda yumru hissi
  • Nefes almada ve yutkunmada zorlanma
  • Ses kısıklığı veya boğukluğu
  • Öksürme

Tiroidin az çalışması durumu ‘’hipotiroidi’’ olarak adlandırılmaktadır.

Hipotiroidinin belirtileri; halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, ciltte kuruluk, kabalaşma, turuncuya yaklaşan renk değişiklikleri, artan saç dökülmesi, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlüktür. Tiroidin az çalışması durumunda verilen ilaçlar tablet şeklinde kullanılmaktadır. Bu tabletler mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.

Haşimato nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Sabah aç karnına, kahvaltıdan en az 30 dakika önce ve tek başına içilmelidir. Bu ilaçların; demir ilaçları, mide ilaçları, kalsiyum tabletleri ile birlikte veya yemekle alınması sonucu bağırsaklardan emilimi bozulur ve etki gösteremezler.

Tiroid hastası anne adayları gebelik boyunca takip edilmeli

Tiroid ilaçlarının çoğu gebelikte de kullanılabilmektedir. Gebelik öncesi bu ilaçların dozlarının ayarlaması ve bazı durumlarda ilaç değişikliği yapılması gerekir.

Tiroid hastası anne adaylarının bu dönemde hem gebelik ihtimalinin daha yüksek olması hem de gebeliğin doğuma kadar sağlıklı devam etmesi için endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerekir.

Bebeğin sağlıklı vücut ve zeka gelişimi için gerekli ideal tiroid hormon değerleri gebelerde farklıdır. Bu nedenle gebelik boyunca tetkiklerle tiroid ilaçlarının doz ayarının yapılması önemlidir.

Aşırı terleme hipertiroidi belirtisidir

Tiroidin normalden fazla çalışması ve kanda fazla tiroid hormonu bulunması durumu ise halk arasında “zehirli guatr” olarak bilinen ‘’hipertiroidi’’ye neden olmaktadır.

Hipertiroidinin belirtileri; aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme, ishal olarak sıralanabilir.

Hipertiroidi hastalığında tiroid bezi içinde fazla tiroid hormonu üreten bölgeyi değerlendirmek veya guatrda bulunan nodüllerin çalışmasını görmek amaçlarıyla tiroid sintigrafisi istenebilmektedir.

Hipertiroidi (zehirli guatr) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Sintigrafi, çok düşük doz radyoaktif iyot verilerek yapılmaktadır. Tiroid sintigrafisinde fazla iyot tutan nodüller “sıcak nodül”, az iyot tutan nodüller “soğuk nodül” olarak değerlendirilmektedir. Sıcak nodüllerin kötü huylu hücre içerme ihtimalleri daha düşüktür.

Tiroid bezi hastalıklarında düzenli takip şart

Tiroid bezinden kaynaklanan rahatsızlıkların doğru teşhisi için aile öyküsünün yanı sıra hastanın şikayetlerinin belirlenmesi çok önemlidir Tiroid bezinin yol açtığı bazı rahatsızlarda ilaç ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Tiroid bezinin yetersiz çalışmasının tedavisinde vücutta eksik olan tiroksin (T4) hormonu hastaya ağızdan verilerek yapılır. Bu tedavinin sürekli ve düzenli kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Fazla çalışması durumlarında da ağızdan alınan ilaçlarla fazla salgılanan tiroid hormonlarının etkilerinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra Radyoaktif iyot (atom) tedavisi ile fazla çalışan tiroid dokusunun harap edilmesi ve salgılanan hormon miktarında azalma oluşturulabilmektedir. Tiroidin iyi ve kötü huylu hastalıkları cerrahi olarak da tedavi edilmektedir.

Tiroid nodüllerinin bir kısmında tiroid kanseri gelişme riski vardır.

Bu nedenle özellikle ülkemiz gibi tiroid hastalıklarının yaygın olduğu bölgelerde tiroid muayene ve taramaların yapılması hayati önem taşımaktadır.

Bu nodüllerin varlığı durumunda vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Muayenede detaylı hasta öyküsünün dinlenmesinin ardından riskli bulunan nodüllerden biyopsi istenmektedir.

Kanser riskini belirlemede ultrason eşliğinde kullanılan ‘tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi’ yöntemi, hastalığın tanısının konulmasını ve ameliyata gerek kalmadan nodül hakkında bilgi edinilmesini sağlamaktadır.

Anestezi gerektirmeyen bu yöntemde; kan almada kullanılan enjektörle nodülün içerisinden çok az miktarda sıvı alınır ve alınan örnekteki hücreler mikroskop altında incelenir.

Biyopsi öncesi aç kalmaya gerek yoktur.

Biyopsi nedir, nasıl yapılır? Biyopsinin riski var mıdır?

Biyopsiden hemen sonra kişi iş ve sosyal hayatına dönebilir. Tiroid kanserleri, erken dönemde yakalandıklarında kemoterapi ve radyoterapiye gerek kalmadan tedavi edilebilen hastalıklar oldukları için erken tanı büyük önem taşımaktadır.

Özellikle birinci derece yakınlarında tiroid kanseri öyküsü olan kişilerin mutlaka tiroid testlerini ve muayenesini düzenli aralıklarla yaptırmaları gerekmektedir. Bu kişiler ayrıca tiroid nodülleri varsa bunların takibini de aksatmamalıdır.

Tiroid hastalıklarında ailevi yatkınlık sık görülmektedir. Ailesinde tiroid kanseri öyküsü olanlarda, tiroid kanseri yatkınlığı olan genetik hastalıklarda, radyasyona maruz kalmış kişilerde ve ayrıca nodülün büyük olduğu veya şüpheli özellikler gösterdiği durumlarda nodüllerin kanser hücreleri içerip içermediği mutlaka araştırılmalıdır.

Tiroid kanseri nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Источник: //www.medikalakademi.com.tr/tiroid-hastaligi-belirtileri/

Tiroid Nedir? Tedavisi ve Tiroit Hastalığı? | Cilt Bakımı

Tiroit Hastalıkları

Tiroit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Vücudumuz tarafından harcanan kalori miktarını ayarlamak yani enerji üretimini sağlamak gibi son derece önemli bir görevi bulunan tiroid hormonunun eksik ya da aşırı salgılanmasının pek çok sağlık sorununa yol açtığını biliyor muydunuz?

Vücut ısısının açığa çıkmasından sorumlu olan bu hormonun az salgılanması, vücut ısımızın düşmesine ve üşümemize neden olmanın yanı sıra metabolizma hızının yavaşlaması, kilo alımı, kabızlık, bağırsak sorunları, kalbin yavaş çalışması, kolesterol gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

Bu hormonun gereğinden fazla miktarda salgılanması ise zayıflama, aşırı terleme, sık sık dışkılama gibi semptomlara neden oluyor.

Çocuklarda tiroit hormonunun az salgılanması ise büyüme geriliği, zeka geriliği, kısa boy gibi ciddi komplikasyonları tetikliyor.

Kısacası tiroid hormonunun hem az hem de fazla salgılanması, ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamızı kaçınılmaz kılıyor.

Tiroid belirtileri ile ilgili olarak sizleri kısaca bilgilendirmek istediğimiz bu yazımızda aynı zamanda tedavi yöntemlerine de değinmek istiyoruz.

İşte, tiroide dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Tiroid Nedir?

Tiroid bezi tarafından salgılanan bu hormonun aşırı miktarda salgılanması hipertiroidzm; az miktarda üretilmesi ise hipotiroidzm olarak isimlendiriliyor.

Tiroid kanseri, aşırı terleme, halsizlik gibi belirtilerle seyreden tiroid hastalıklarının zamanında teşhis edilmemesi, hastalığın daha da ilerlemesine yol açıyor.

Tiroid hastalıklarını hipotroidzm ve hipertiroidzm olacak şekilde iki sınıfta ele almak istiyoruz:

Troid hormonunun az miktarda üretilmesi ve salgılanması anlamına gelen hipotiroidi; kronik kabızlık, saçlarda kuruluk ve dökülme gibi semptomlarla hipertiroididen ayrılıyor.

Hastalık belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte bu hastalık, kadınlarda erkeklere nazaran daha sıklıkla görülüyor.

Tiroid hormonun aşırı salgılanması yani aşırı aktif bir şekilde çalışmasının ardında birtakım tümörler, tiroid iltihaplanması ve Graves hastalığı gibi ciddi sorunlar yer alabiliyor.

Aşırı terleme, ellerde titreme, sinirlilik, uykusuzluk ile belirgin olan bu rahatsızlık, aynı zamanda kişide birtakım ruhsal değişiklikleri de tetikliyor.

Sinirlilik, gerginlik, aşırı endişe hali, aşırı heyecan, duygusallık; hipertiriodinin neden olduğu ruhsal değişiklikler arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Tiroit Belirtileri Nelerdir?

Tiroit belirtilerini kendi içinde hipotiroidi ve hipertiroidi belirtileri olacak şekilde iki sınıflandırmada ele alabiliriz:

Çocuklarda ve bebeklerde görüldüğünde zeka ve büyüme geriliğine neden olan bu rahatsızlık; gebe kadınlarda düşük riskini yükseltiyor.

Hastalığın en yaygın belirtilerini aşağıdaki şekilde sınıflandırabilmemiz mümkün:

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Sürekli uyuma isteği
  • Bıkkınlık
  • Kronik kas ağrıları
  • Kramplar
  • Düzenli olarak kilo alma
  • Kilo vermede zorluk çekme
  • Kronik kabızlık
  • İştahsızlık
  • Ciltte kuruluk
  • Ciltte hassaslaşma
  • Saç dökülmesi ve saçlarda kopma
  • Düzensiz ve ağır geçen bir adet dönemi
  • Odaklanamama
  • Hatırlayamama gibi hafıza problemleri
  • Ellerde sürekli uyuşma
  • Depresyon
  • Yüksek kolesterol
  • Yüksek tansiyon
  • Kalbin hızlı bir şekilde atması
  • Guatr

Hipertiriodi Belirtileri:

Aşırı terleme ve sürekli kilo kaybı ile karakterize olan hipertiriodi belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Uykusuzluk
  • Sinirlilik
  • Gerginlik
  • Anksiyete
  • Hava serin olmasına rağmen aşırı terleme ve sıcaklık hissi
  • Bağırsak hareketlerinde hızlanma, ishal
  • İştaha rağmen sürekli olarak kilo kaybı
  • Eklem ağrıları
  • Konsantre olmakta zorluk çekme
  • Kadınlarda adet kanaması miktarında azalma
  • Ellerde titreme
  • Yaşlılarda kemik erimesi
  • Yaşlı ve kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda görülen nefes darlığı ve şiddetli göğüs ağrıları
  • Yaşlılarda omuz ve kalçalarda daha şiddetli görülen kas zayıflığı
  • Çocuklarda okul performansında düşüklük
  • Çocuklarda sürekli hareket etme isteği
  • Çocuklarda görülen bazı davranış sorunları

Tiroid Hastalığı Nedenleri:

Tiroid nedenlerini e tiroid hormonunun aşırı ya da yetersiz salgılanmasına göre iki sınıfta ele alabiliriz:

  • Hipotiroidi Nedenleri ve Risk Faktörleri:

Genellikle genetik geçişli bir rahatsızlık olan hipotiroidi bazen de iyot açısından eksik beslenme, ameliyatla tiroidin tamamının ya da bir kısmının alınması gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor.

Hipotiriodi bir diğer deyişle tiroid yetmezliği; daha çok doğuştan tiroid bezine sahip olmayan ya da tiroid bezinin yapısında doğuştan anormallikler bulunan kişilerde sıklıkla görülüyor.

Aynı zamanda şeker hastaları, kansızlık problemi olan hastalar, 60 yaş üstü kadınlar, depresyona yatkınlığı bulunan kişiler, düzensiz adet kanaması gören kadınlar, kanındaki yağ oranı yüksek olan kişiler; hipotiroidi risk faktörleri arasında bulunuyor. Yani bu hastalar, tiroid yetmezliğine daha kolay bir şekilde yakalanabiliyor.

  • Hipertiriodi Nedenleri ve Risk Faktörleri:

Genetik etmenler, tiroid bezinin iltihaplanması, aşırı iyot tüketimi, Graves hastalığı gibi farklı nedenleri olabilen hipertiriodi; bazen de tiroid kanseri gibi daha ciddi bir sorundan kaynaklanabiliyor.

Kadınlarda erkeklere göre daha yaygın bir şekilde görülen hipertiriodi; otoimmün bir rahatsızlık olma özelliği taşıyor. Yani vücut hücreleri tiroid bezini yanlışlıkla tehdit olarak algılayarak, tiroid bezine karşı antikorlar üretmeye başlıyor. Tiroid bezi de bu antikorlarla savaşmak adına aşırı miktarda tiroid hormonu salgılamaya başlıyor.

Tiroid Hastalığı Tedavisi:

Hastalığın tedavisi hastalığın çeşidine ve şiddetine göre farklılık gösterebiliyor.

Kanda tespit edilen yüksek tiroit hormonunu azaltmak ve dengelemek adına doktorlar genellikle anti-tiroidi ilaçlar reçete ediyorlar.

Geçici hastalığı bulunan kişilere ise daha çok antienflamatuvar ilaçlar ya da betablokerlar öneriliyor.

Atom tedavisi olarak da isimlendirilen iyot tedavisi dahilinde hastalara ağız yoluyla alınan ve düzenli olarak kullanılmaları gereken iyot içerikli ilaçlar reçete ediliyor. Tiroid bezi tarafından tutulan iyot; tiroit hücrelerini tahrip ederek, bezin daha da büyümesinin önüne geçiyor.

İyot tedavisi herhangi bir cerrahi işlemi yani ameliyatı içermediğinden hastalar, tedaviye evlerinde devam edebiliyor. Aynı zamanda iyot tedavisinin herhangi bir ciddi yan etkisi de bulunmuyor.

Bazen de doktorlar, radyoaktif iyot tedavisine başvurabiliyor.

Hipertiroidi; düşük ihtimalini arttırdığından daha önce tedavi gören hastaların gebelikleri boyunca mutlaka uzman kontrolünde tiroid hormonlarını takip ettirmeleri bebeklerinin sağlıklı gelişimi adına hayati önem taşıyor.

Hipertiriodi hastalarının doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmaları, bununla birlikte beslenme alışkanlıklarında da bazı değişikliklere gitmeleri gerekiyor.

Tedavi boyunca hipertiriodi hastalarının sigara tüketiminden kaçınmaları, iyot içeren besinler tüketmemeleri, bol bol yoğurt ve probiyotik içeren gıdalar tüketmeleri, çay ve kahve gibi asitli içecek tüketiminden uzak durmaları, glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri, balık gibi Omega 3 içeren besinlerin tüketimine ağırlık vermeleri gerekiyor.

Tiroid hormonunun yeterli miktarda salgılanmasını sağlamak adına başlatılan tedavi; bazen bir ömür boyu gerekli olabiliyor.

Tedavide genellikle tiroid hormonunu içeren tablet şeklindeki haplar reçete ediliyor.

Bu hastalarda kilo alımı sıklıkla rastlanan bir durum olduğundan hastaların kilo verebilmeleri için öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor.

Bazı minerallerin eksikliği de kilo vermeyi zorlaştırdığından tedavi boyunca kalsiyum, magnezyum, krom, çinko, manganez takviyelerinin kullanımı zorunlu olabiliyor.

Aynı zamanda doktorlar; çinko, demir, bakır, selenyum minerallerini içeren takviye ilaçlar reçete edebiliyor.

Hastaların karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınmaları, şeker, makarna, beyaz ekmek, tatlı ve çikolata tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmaları, tam buğday unundan yapılmış makarna, mercimek, kuru fasülye tüketmeleri, sebze ve meyve çeşitlerine öğünlerinde sıklıkla yer vermeleri gerekiyor.

Bu yazımda tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? sorularını kısaca yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın faydalı olması dileğimizle…

Источник: //www.ciltguzellik.com/tiroid-nedir-tedavisi-ve-tiroit-hastaligi/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.