Vajinismus nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus hastalığı; ilişki sırasında ön sevişmede hiç bir sorun yaşamayan, hatta ze dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda penisin vajina içine girememesi veya son derece ağrılı, zor şekilde girmesi ile karakterize bir cinsel sorundur. Son zamanlardaki yeni bir görüşe göre de vajinismus, istenilse bile vajina içerisine parmak veya her hangi bir yabancı cismin girememesi, cinsel birleşmenin yapılamaması halidir.
İstemsiz vajinal kasılmalar sonucunda cinsel birleşme (penetrasyon) ya hiç olamamakta veya son derece ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bazen de vajinaya penisin yalnızca uç kısmı girebilmektedir. Hatta bu şekilde çok nadir de olsa gebe kalan hastalar da olabilir.
Cinsel ilişkide kasılmalar farklı düzeylerde olabilir
Cinsel ilişkide özellikle vajinanın alt 1/3 kısmındaki kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılmakla birlikte bu kasılmaya bacaklar, kalça, bel, sırt ve hatta vajinismus probleminin derecesine de bağlı olarak çene, ayak parmaklarındaki kaslar bile katılabilmektedir. Kasılmaların şiddeti vajinismusun da derecesini göstermektedir. Bazı vajinismus hastalarında kasılmalar kendilerinin bile fark edemeyeceği düzeydedir.
Vajinismus hastalığı bir cinsel ilişki fobisi ve kaygı bozukluğu olarak da bilinir!
Vajinismus hastalığında kişinin ilişki sırasında kendisini kasması kendisini tehden korumak için yaptığı refleksif bir harekettir.
Diğer bir tabir ile penisin vajinaya girme anında kişi kendisini istemsiz bir şekilde (refleks olarak) kasmaktadır. Bu nedenle vajinismus hastalığı psikolojide bir “kaygı bozukluğu” veya “cinsel ilişki fobisi”olarak da tanımlanmaktadır.
Vajinismus hastalığında cinsel ilişkide ağrı şartı aranmaz
Bir kişinin vajinismus hastalığı tanısı alabilmesi için cinsel ilişki sırasında ağrı olması da şart değildir. Bazı hastalar penisin ucunun girmesine izin verebilirken bazı hastalar o safhaya bile gelememektedir.
Yine bazı durumlarda vajinismus problemini yaşayan hastalar cinsel ilişki sırasında kendilerini kastıklarının farkında bile olamayabilirler. Ancak Hera Kadın Sağlığı Merkezi’nde vajinismus eşleri ile görüştüğümüzde eşler,” vajina girişinde sanki bir duvar varmış gibi direnç ile karşılaştıklarını” bize ifade etmektedirler.
Vajinismus hastalığı yaşayan kadınlarda ilişki sırasındaki kasılmalar tamamen kişinin kontrolü dışındadır; yani “istemsiz” olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle vajinismus problemini yaşayan kadınların pek çoğu halen bakiredir.
İlk gecenin ağrılı olması, vajinismus hastalığı sebebidir!
Bazı durumlarda kişi ilk gece yaşadıkları cinsel ilişki sırasında kendisini aşırı derece kastığından ötürü kızlık zarı yırtılmakta ve daha sonra bilinçaltına yerleşen korkularında ötürü bir daha cinsel ilişkiye girememektedir.
Vajinismus hastalığı % 90 oranında psikolojik nedenlere, % 10 oranında ise organik nedenlere (doğuştan gelen veya sonradan kazanılan yapısal problemlere) bağlıdır.
Psikolojik nedenler arasında cinsellik ve cinsel ilişki ile ilgili bilinçdışına yerleşen kaygılar bulunmaktadır.
Vajinismusu genel olarak tanımladığımız zaman fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlıyoruz.
Vajina (kadın cinsel organı) ilişki sırasında penisin büyüklüğü yada küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler.
Korku ve kaygı ile kadın erkeği ve erkeğin penisini vajen bölgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar.Vajinismusun oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösterir.
Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum diye bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişlemedir).
Korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Bu kasılmalar kadının kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali olur ve kadın bacaklarını sıkıca kapatır.
Vajinusmuslu kadınların bazıları ise kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanırlar ve de eşlerini de inandırırlar, sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çift bir kadın doğum uzmanına giderek ve anestezi ile bayıltılarak kızlık zarlarını ameliyatla açtırırlar, ama bu da çözüm getirmez ve bunun da işe yaramadığını gören çift iyice umutsuzluğa, karamsarlığa kapılıp ilişkilerini yıpratmaya ve birbirlerini suçlamaya başlarlar.
Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girerler.Bir kısmı rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.
Vajinismus Belirtileri
Vajinismus çok seyrek olarak iç ve dış cinsel organların yara ve enfeksiyon gibi sebeplere bağlı oluşmak dışında tamamiyle psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır.
Her insan özeldir.
İnsanın ruhsal (psikolojik) yapısının oluşumunda genetik mirasının, geçirdiği hastalıkların, annesinin karakter yapısının, annesinin varlığının ya da yokluğunun , babasının karakter yapısının, babasının varlığı ya da yokluğunun, kardeşlerin, aile içi ilişkilerin, sosyal ve kültürel çevrenin etkisi, akraba ilişkileri, ekonomik koşullar, eğitim, hayatın içinde yaşanmış kişisel travmalar, sosyal felaketler gibi bir çok faktörün vajinismus problemine sebebiyet verdiği gözlenmektedir.
Vajinismusun Nedenleri
Esas olarak; vajinismusun, nedenleri tamamiyla psikolojiktir. Ve de tedavi edilebilir. Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır.
Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.
Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için seksüel terapi merkezlerine baş vurmaktır.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalıklar ve tedavi yöntemleri genel isimler altında toplansa bile kişiye özel farklılık gösterir vede kişiye özel tedavi verilir, ve de hastayı görmeden bazı yorumlar yapılamaz, fikir söylenemez.
Özellikle de, vajinismus gibi yoğun kaygı ve endişenin olduğu ve tedavinin hastanın kişilik özelliklerine, ona ait kaygı ve korkularına göre düzenlendiği bir problemde, zaman çok değişkenlik gösterecektir, işin mali kısmıda hastaya ayrılan zamanda verilen tedaviye göre belirlenecektir, bu yüzden kesin zaman ve mali portre verilemez zaten bunu söyeleyen biriside olsa inandırıcı olmaz (Aynı şekilde vajinismus tedavisinin başarısı da hekimin yetenek, tecrübe, ve bilgi birikimine bağlı olduğu kadar hastanın çözüm isteği, içinde bulunduğu sosyal ve kültürel koşullar kadar eş desteği ve de bir çok şeye bağlıdır)
Bu yüzden kesinlerle konuşmak gerçekçi değildir ve vajinisimus tedavi yöntemi hastanın ihtiyacına göre belirlenir,
Bazı hastalarda sadece bilgi yeterli olurken;
- Davranışsal tedavi uygulanır;
- Çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik denilen tedavi yöntemi uygulanır;
- Hipnoz ve telkin yeterli olabilmektedir;
- Bazı hastalarda ise karma bir tedavi yöntemi uygulanır;
Yani vajinismus tedavi yöntemi hastaya göre belirlenilir ve şekillendirilir. Kesin olan bir şey varsa tedavide hastaya duygularına göre yaklaşılmalı ve korktuğu birşeyi yapması duygusal olarak hazırlanılmadan istenilmemelidir, yoksa hasta kırılır ve tedaviyi bırakabilir.
Vajinismus türleri nelerdir?
Primer Vajinismus: Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir.
Sekonder Vajinismus: Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
Aparoni: Bir takım fiziksel nedenlerden dolayı, bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.
Disparoni: Disparöni; “cinsel ilişkide ağrı, acı, batma veya yanma hissetmek” dir. Bazen sekonder vajinismusun altında yatan neden de disparoni olabilmektedir.
Eğer cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, yanma veya batma hissediyorsanız her zaman için neden vajinismus olmayabilir. Disparoninin her zaman için % 100 tedavisi mümkündür.
Vulvar Vestibulitis Sendrom: “Vulvar vestibuitis” veya “vulvodinia” olarak da bilinen bu durum, kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık oluşu sonucunda vajinismus, disparoni, anorgazmi (orgazm olamama) ve cinsel isteksizlik gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.
Vestibulit sendromda teşhis hastanın ifadesindeki ilişkinin ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında, yapılan bir jinekolojik muayenede bu bölgenin dokunmakla hassaslığı ve kızarık oluşu ile kolaylıkla konulabilmektedir. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Vestibulit sendromun tedavisinde basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin (vestibulm) çıkarılması problemi tamamen ortadan kaldırabilir.
Vajinismus Sonrası Cinsel İsteksizlik
Vajinismus hastalarında başlangıçta cinsel isteksizlik sorunu yoktur. Hatta özellikle evliliğin ilk zamanlarında tam bir cinsel ilişki yaşanamasa da renkli sayılabilecek bir cinsel yaşam vardır.
Çiftler birbirlerini farklı yöntemlerle tatmin etme yollarına gidebilirler. Ancak zamanla cinsel ilişkide yaşanan olumsuz denemeler cinsel isteksizlik problemine neden olabilir. Bu yüzden, tedaviyi ertelememek ve erken tedavi olmak gerekir.
Vajinismus sorunu uygun şekilde çözüme kavuşturulmadığı takdirde:
– Cinsel isteksizlik,– Depresyon,– Anksiyete artışı,– Konsantrasyon güçlüğü,
– Özgüven eksikliği gibi sorunlara yol açar.
Источник: //www.jinekolojivedogum.com/vajinismus-nedir-nasil-tedavi-edilir/
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlışlar

Vajinismusta doğru bilinen yanlış bilgilerden biri, ilk cinsel deneyimde kızlık zarının yırtılacağı ve bunun çok ağrılı bir durum olacağı endişesidir.
Doğrusu:
Kızlık zarı ya da hymen dediğimiz yapı orta bölümünde bir açıklık bulunan ve oldukça esnek bir mukoza yapısıdır. Bu yapının ilk cinsel ilişkide kanayıp kanamaması yapısı ile alakalıdır.
Eğer hymen çok esnekse ya da ortadaki boşluk genişse ilişkide hiç kanama olmayabilir.
Ayrıca ilişki sırasında cinsel istekle beraber vajinal kayganlık oluşacağından bu hem birleşmeden kaynaklanacak ağrıyı azaltacak hem de zarın yırtılmasını zorlaştıracaktır.
Vajinismus’ta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 2:
Kızlık zarının bir cerrahi operasyonla alınması ilişkiyi kolaylaştırır
Doğrusu:
Eğer kızlık zarında anatomik bir farklılık varsa ancak bu ilişkiyi zor hale getirebilir ve bu durumun bir ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Şayet vajinanın ve zarın anatomisi normalse zarın alınması, vajinismus tedavisi olmaksızın, vajinismustan kaynaklanan ağrıyı ve birleşme zorluğunu rahatlatmayacaktır.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 3:
Cinsel ilişki öncesi vajinal bölge bir krem ya da ağrı kesici ile uyuşturulursa cinsel birleşme kolaylaşır.
Doğrusu:
Vajinismusta ağrı tamamen istek dışı kasılmalardan kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile böyle bir tedbir sorunu çözmeyecek ya da kolaylaştırmayacaktır. Sorun ancak kadın,bir vajinismus uzmanı ‘ndan vajeni saran pelvik kasları kontrol etmeyi öğrendiğinde çözülecek ve ağrı sorunu da olmayacaktır.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 4:
Vajina adeta kapalı bir duvar gibi ve/veya çok dar bir organdır. Penis gibi bir organın buraya girmesi adeta imkânsız olmalı.
Doğrusu:
Vajina doğum sırasında bebeğin başının çapı kadar genişleyebilen oldukça esnek bir organdır. Vajinismusta birleşmeye izin vermeyen vajinanın darlığı değil pelvik kasların istemsiz kasılmalarıdır. Bu bölgenin adeta kapalı gibi hissedilmesinin sebebi ilişki sırasında hissedilen kasılmalardır.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 5:
Endişe etmeye gerek olmadığı ve vajinismusun zamanla düzeleceği inancı.
Doğrusu:
Vajinismus probleminin altında yatan şartlı koşullanmışlık çözülmedikçe ve pelvik kaslar kontrol altına alınmadıkça vajinismus zamanla kendiliğinden çözülebilecek bir problem değildir. Ayrıca zamanla çözülecek yaklaşımı problemi çözümsüzlüğe itmekte ve bu sefer erkekte vajinismustan kaynaklı erken boşalma, sertleşememe gibi problemler baş gösterebilmektedir.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 6:
Mademki vajinismus psikolojik temelli bir rahatsızlık o halde vajinal muayeneye neden ihtiyaç olsun. Yalnızca psikolojik tedavi ile durumu aşabilirim.
Doğrusu:
Vajinismus çoğunlukla psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bir durum olmakla birlikte, hastaların bir kısmında cinsel birleşememenin sebebi vajina ve/veya kızlık zarındaki anormalliklerdir. Dolayısıyla vajinismus tedavisine başlamadan önce altta yatan sebep doğru tespit edilmelidir.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 7:
Vajinismuslu kadınlar asla gebe kalamazlar.
Doğrusu:
Cinsel ilişki sırasında vajinanın dış kısmındaki spermler buradan ve kızlık zarının ortasındaki boşluktan ilerleyerek rahime ve tüplere ulaşabilir ve yumurtayı dölleyebilirler. Dolayısı gebe kalmak için her zaman tam bir cinsel birleşme gerekmez.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış Bilgi 8:
Vajinismus problemi yaşamış kadınlar tedavi görseler dahi normal doğum yapamazlar.
Doğrusu:
Vajinismusun sebebi vajenin darlığı değil pelvik kasların istemsiz kasılmalarıdır. Yani normal bir kadında doğum kanalı ne kadar genişleyebiliyorsa bu Vajinismuslu kadınlarda da aynıdır. Sonuç olarak eğer tıbbi bir gereklilik yoksa tedavi olmuş Vajinismuslu kadınlar rahatlıkla vajinal doğum yapabilirler.
Vajinismusta Doğru Bilinen Yanlış bilgi 9:
Vajinismuslu bir hasta gebe kalıp normal bir doğum yaparsa artık vajinismus problemi çekmez.
Doğrusu:
Daha önce de belirtildiği gibi Vajinismuslu hastalar bir şekilde gebe kalabilir hatta normal bir doğumda yapabilirler ancak vajinismus tedavi edilmemişse cinsel birleşme konusunda yaşanan sıkıntılar doğumdan sonra da devam edecektir. Dolayısıyla vajinismus ancak tedavi edilip sağlıklı bir cinsel ilişki kurulmaya başlandığında tamamen çözülmüş sayılır.
İletişim Bilgileri:
Vajinismus Teşhis ve Tedavisi İçin bize Ulaşın:
//sukrancakmak.com.tr/bize-ulasin/
Op Dr Şükran Çakmak, Kadın Hastalıkları Uzmanı & Kadın Doğum Uzmanı
Tel: 0 312-285 50 10
Adres: Söğütözü Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı (Eskişehir Yolu) No:7, Platin Tower İş Merkezi (Medicana Hastanesi Yanı), Kat:3/No:12, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Vajinismusla Daha Geniş ve Kapsamlı Bilgi İçin:
Vajinismus
Vajinismus Dahil Diğer Güncel Makalelerimiz İçin:
//sukrancakmak.com.tr/blogumuz/
Bizi İnstagram Hesabımızdan da takip edin:
//www.instagram.com/vajinismus06/
Konu ile İlgili Detaylı Bilgi İçin Ayrıca Videomuzu izleyebilirsiniz,
//www..com/vajinismus-ankara
Источник: //sukrancakmak.com.tr/vajinismusta-dogru-bilinen-yanlislar/
Vajinismus Nedir? | Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi

Vajinismus, vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak, cinsel birleşmenin çok ağrılı veya imkansız hale gelmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu tanının konması için bu durumun sürekli veya yineleyici biçimde görülmesi gereklidir. Bir kaçınma ve erteleme hastalığıdır. Vajinismus kadının kusuru değil, çiftin cinsel uyum sorunudur.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
En temel belirti, ilişki anı geldiğinde kişide panik atak benzeri bir durumun oluşmasıdır. Sadece vajina dış kısmındaki kaslar kasılmaz, bütün bedende bir kasılma, korku, endişe, panik hali gelişir, hasta ilişkiyi engelleyecek ölçüde bacaklarını kapatmaya çalışır ve elleriyle eşini iter, bilinci açık olsa da otokontrolünü yitirir.
Vajinismus Görülme Sıklığı
Cinsel Sağlık Derneği tarafından Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre her 10 kadından 1'inin bu sorunu yaşadığı görülmüştür.
Bu oranın aslında çok daha yüksek olduğu tahmin edilmekte, çünkü kliniklere gelmeyen veya gelemeyen çok sayıda vajinismus hastası olduğu tahmin edilmektedir.
Bu sorununu kabul etmeyen, ya da bu durumu ayıp, günah, utanç verici olarak görüp yardım için başvurmayan çok sayıda hasta olduğu düşünülmektedir.
Vajinismusun Nedenleri 1-Psikolojik – % 90
2-Organik – % 10
Psikolojik kaygılar en sık görülen nedenlerdir.
Çocukluk çağından itibaren öğretilen ve bilinçaltımıza otomatik olarak kodlanan yanlış öğretiler ilk cinsel deneyimle beraber korku, kaygı, suçluluk duygusu, günahkarlık hissi, utanma gibi negatif duygular yaratmaktadır.
' Cinsellik kötü, ayıp, günahtır, kızlık zarı en değerli hazinendir ve korunması gereken birşeydir' şeklinde yapılan telkinler bu problemin açığa çıkmasında önemli bir yer tutar.
Bazen de cinsel bilgi eksiklikleri, cinsel mitler- tabular, ilk geceye dair abartılı, korkutucu hikayeler (aşırı kanama olacağı, kızlık zarının patlayacağı, parçalanacağı ve çok acı çekeceğine inanmak), cinselliği kötüleyen, değresizleştiren, aşağılayan bir ortamda ve bu öğretilerle büyüme, çocuklukta ' bacaklarını kapat, eteğini ört ' gibi uyarılar, olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanmalar, yaşanılan travmatik cinsel deneyimler (örneğin ilk cinsel ilişkide vajinanın kuru olması sonucu ağrı yaşanması gibi), çocuklukta yaşanan cinsel travmalar (taciz, tecavüz vb) de vajinismusa zemin hazırlayabilir.
Organik nedenler ise vajinada yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar, vulvar vestibılit, vajinal kuruluk, genital bölge tümörleri, endometriosis.. gibi bazı jinekolojik rahatsızlıklar olabilir. O sebepten dolayı, vajinismus sebepleri araştırılıken mutlaka öncesinde jinekolog tarafından jinekolojik muayene yapılması gerekmektedir.
Vajinismus Erkekleri
Vajinismus tedavisinde eş desteği şarttır. Vajinismusun kadının elinde olamayan, ama tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmeyen, kabullenmeyen eşler bu tedaviyi aylar, yıllarca geciktirebilir. Bu durumun geçici olduğunu, kendiliğinden düzelebileceğini düşünürler, ama vajinismus bir hastalıktır ve tedavi almadan düzelmez.
Eşlerin hissettiği, tariflediği duygular: Umutsuzluk, hayal kırıklığı, eşine öfkelenme (eşinin kendini bilerek kastığını söyleyebilirler), reddedilmiş hissetme, eşinin kendisini istemediğini, sevmediğini düşünme, sorgulama ve zamanla da uzaklaşma…
Kadın tedavi olduktan sonra da erkeklerde de zaman içinde bazı cinsel fonksiyon sorunları olmaya başlar, çünkü vajinismusu olan eşiyle cinsel ilişkiye hazırlanan erkekte heyecan, tedirginlik, başarılı olup olamayacağı kaygısı da gelişir. Kadın iyileştiğine göre erkek kendini ispatlamak zorunda hissedip, yoğun stres altında erken boşalma, sertleşme sorunu gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu da erkekte cinsellikten uzaklaşmaya yol açabilir.
Vajinismus Tipleri
Vajinismus çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.
İlk cinsel birleşme girişiminde ortaya çıkan ve devam eden tipi primer vajinismustur, hasta hayatında hiçbir başarılı cinsel birleşme yaşamamıştır. Bunun altında yatan en önemli sebep korkudur.
Daha önce acılı veya acısız bir cinsel yaşamı olmuş ve sonrasında vajinismus ortaya çıkan hastalardakine ise sekonder vajinismus denir. Sekonder vajinismusta neden çoğu zaman geçirilmiş bir ameliyat veya travmadır. Doğum sonrası vajendeki yırtıklar, kürtaj, kötü ve sert yapılan jinekolojik muayeneler bu tip vajinismusa sebep verebilir.
Geçmişte yaşanmış cinsel bir travma yok ise, parmakla vajina girişi ve içi kontrol edilebiliyorsa, ama cinsel ilişki esnasında kasılma oluyorsa bu basit vajinismusken, derinlere bastırılmış geçmişte yaşanan cinsel bir travma öyküsü varsa bu ağır vajinismustur. Bunun da tedavisi mümkündür, fakat tedavi süreci biraz daha uzun ve farklıdır.
Bazı kadınlarda ise partnerleriyle olan bazı problemler nedeniyle istemli kasılmalar olur, ağrı, acı, yanma beklentisi vardır ve korktukları için kendilerini istemli olarak kasarlar, bir başkası ile bu durum olmayabilir, buna da durumsal vajinismus denir.
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalar tam bir iyileşme gösterebileceklerdir. Vajinismus kendiliğinden düzelmez, mutlaka tedavi gerekir. Tedavi de cerrahi müdahale veya diğer girişimsel tedavilere gerek yoktur. Herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz.
Hastaya uygulanacak olan cinsel terapi acısız, ağrı vermeyen, duygusal ve fiziksel teknikler içeren, terapistin sadece rehber olduğu bir tedavidir.
Tedavide uygulanacak adımlar vajinismusun nedeni, şiddeti, süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilse de, genel anlamda tedavide hastayı doğru bilgilendirme ve önereceği aşk oyunları ön planda olacaktır.
Tedavi de en önemli noktalardan biri de; hastanın herşeyi açıkça anlatması, birşey gizlememesi, iyileşmeyi gerçekten istemesi ve eşinin de ona bu konuda destek olmasıdır. Tedaviye bellei aşamalarda eşlerin de katılması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Tedavi planı yapıldıktan sonra terapistin önerilerine uyulması, dediklerinin mutlaka uygulanması ve bu süreçte de sabırlı olunması gerekmektedir. Vajinismus tedavi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir.
Vajinismusun oluşmasına neden olan pelvik taban kaslarının kontrolsüz kasılmasıdır ve tedavide ilk adım bu kasların kasılmasını ve rahatlamasını kontrol edebilmeyi öğrenmektir. 2. adımda cinsellik algısını değiştirmek ve ağrı yerine hazzı odaklamaktır.
Bu noktada da çeşitli aşk oyunları oynatarak aşamalı olarak ilşkiye geçişi sağlamaktır. Korkunun üstesinden gelip, doğru bilgilerle donanıp, ağrının yerine de hazzı getirdiğinizde, vajinismusu geri dönmeyecek şekilde ortadan kaldırmış olacağız.
Vajinismusta Yanlış Tedaviler
- Kızlık zarının ameliyatla çıkarılması
- Genel anestezi altında cinsel birleşme
- Muayenehane de gerdek
- Vajene botoks uygulaması
- İlişki öncesi alkol, sakinleştirici haplar içilmesi
- Vajene lokal ağrı kesici ve uyuşturucu, lokal anestezik ilaçların uygulanması
- Tek seanslık tedaviler
Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.
Benzer Yazılar
Источник: //www.lifemed.com.tr/blog/vajinismus-nedir/