Varis ve Tedavi Yöntemleri
Varis Nasıl Tedavi Edilir? Varis Hastalığı Tanı Yöntemleri – Sağlık Ocağım .NET
Varis tanısını koymak aslında çok zor değildir. Varisin tanısı normal doktor muayenesinde bile konulabilir.
Normalde de görsel olarak görünen varisler, damarlarda mavi mor, kırmızımsı ağ görünümlü ve şişlikler göz ile görülebilir.
Fakat varisin yaygınlığının ve yüzeyel mi derin mi olup olmadığının anlaşılması için kalp damar cerrahisi uzmanı muayenesine ve daha derin tetkiklere ihtiyaç duyulur.
Venöz yetmezlik ve varis hastalarında, seçilmesi gereken tanı yönteminin tedavi açısından oldukça önemli olan sorulara cevap vermesi gereklidir. Hastada yüzeyel veya perforan venlerde yetmezlik olduğu eğer var ise hangi damarda veya damarlarda olduğudur.
Varislere neden olan damarları saptamak amacı ile hastada cilt dışından görünen varisler dışında, cilt altında başka variköz venlerde varis olup olmadığı veya çaplarının ne kadar olduğunu, saptamak için günümüzde renkli doblerkullanılmaktadır.
Renkli dobler tanı yöntemi ile cilt altındaki toplardamarlar ultrasonografik olarak incelenir ve bu yöntem ile ses dalgaları aracılığı ile toplardamarın yapısı içinde pıhtılaşma olupolmadığı ile akım hızları ve yönleri tespit edilir. Damarlardaki kapak yetersizliği ve kaçak değerlendirilir.
Varis tedavisi öncesi altta yatan diğer sorunları incelemek için renkli dobler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Renkli doblerin herhangi bir yan etkisi veya acı veren bir durumu yoktur.
Hatta bazı ciddi durumlarda venografi damar içine ilaç verilerek damarları radyolojik olarak görüntülemeye yarayan tanı yöntemi de kullanılır.
Tedavi edilecek varislerin yerini ve hangi yöntem ile tedavi edileceğini belirlemek için, hastada derin venöz yetmezlik olup olmadığı var ise yüzeyel ven yetmezliğine mi ya da geçirilmiş derin ven trambozuna mı bağlı bir durum bunun incelenmesi gerekir. Birinci tipteki yüzeyel venler tedavi edilebilir iken, ikinci tipteki venlerin tedavi edilmesi tavsiye edilebilir. Hastada derin venlerde tıkanma olup olmadığına bakılır ve şiddetli arteryel tıkanma var ise öncelikle onun tedavisi yapılır.
Varis hastalığı ve tedavi yöntemleri
Varis hastalığı tedavi yöntemleri
Varis hastalığının tedavisinde hangi damarlarda görüldüğüne yüzeyel , derin veya kılcal hangi derecede reflü kaçak miktarı bulunduğuna ve hastanın şikayetlerine, ağrı, şişme gibigörünüme göre tedavi seçeneği belirlenir. İlaç tedavisi, genellikle derin venöz yetmezlikte tedavinin temeli düzenli ilaç kullanımı ve varis çorabının düzenli giyilmesidir. Düşük dereceli yüzeyel varislerde en başta ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Cerrahi tedavivenöz yetmezlikli olgularda, yüksek dereceli kaçak veya venöz damarlarda ileri seviyede genişleme var ise varis tedavisi yapılabilir.
Lazer veya radyofrekans tedavisi, ileri dereceli yüzeyel varislerde damar içine ultrason eşliğinde girilen bir kateter ile lazer ya da radyofrekans enerjisi uygulanarak damarın içeriden yakılması işlemidir. Bu işlem ile damar büzülür veya tamamen kapatılır.
Lazer ya da radyofrekans enerjisi yüzeyel kılcal damarlardaki varislerde de kullanılmaktadır. Bu yöntem 1 mm’den küçük çaptaki yüzeyel kılcal damarlardaki varisler için en uygun ve en faydalı tedavi yöntemidir. İşlem yapılırken veya öncesindeskleroterapi işlemi gerekebilir.
Skleroterapiilaç veya köpük tedavisi olarak adlandırılır. Çapı 1-4 mm arası olan yüzeyel damar varisleri için en ideal tedavi yöntemidir. Bu büyüklükteki damarların içine köpük ya da ilaç verilerek o damarın iç duvar yapısını bozulur ve damarların büzüşmesi sağlanır.
Varis hastalığına yeni tedavi yöntemi
Varisin yeni bir tedavi yöntemi olan mechanochemical(mekanik ve kimyasal) kısacası
MOCA adı verilen hastanın konforunu daha iyi sağlayan, özel hareket ve ilaç verme sistemi toplardamar içine yerleştirilen ve sürekli olarak titreşim sağlayan kateter problemli damarı büzerek ortadan kaldırır.
Bu işlemde hasta acı hissetmediği gibi, hasta bir saatte varislerinden kurtulup işine geri dönebilir.
Bu işlem termal etki olmadan mekanik ve kimyasal ajanlar ile toplardamar yetmezliğini ortadan kaldıran bu yöntemde özel hareket ve ilaç verme sistemi olan çok ince bir kateter sorunlu olan damarda tek bir yoldan ilerletilir ve bu işlem ek anestezi veya iğne girişleri yapılmadan yetmezlik olan damar bu şekilde tedavi edilebilir.
Bacaktaki sorunlu olan yani kaçak yapan ana toplardamara kateter ile girilip, kateterin titreşimle birlikte rotasyonu yani damar içinde 360 derece döner. Bu işlem sırasında özel bir kimyasal verilir. Bu özel ilaç damarın hemen büzülmesini ve ortadan kalkmasını sağlar ve bu durumda hasta yetmezliğe sebep olan damardan kurtulmuş olur.
Bu işlem sayesinde hasta hemen günlük hayatına dönebildiği gibi herhangi bir ağrı veya acı hissetmediği için oldukça rahat bir girişimdir. Bu işlem çok hızlı ve etkin bir yöntem olup, ortalama lazer ile aynı oranlarda başarı sağlar.
Lazer veya radyofrekans ablasyon tedavisindeçevre dokuların ısı nedeniyle etkilenmesi, hastanın ağrı hissetmesi, iyileşme süresinin uzaması gibi bazı etkilerin, bu işlemde ortadan kalkması ve işlemde hem hastalar hemde doktorlar açısından kolaylık vardır. Ayrıca bu işlem uygulanan bölgede yara izi bırakmaz.
Varis tedavisinde henüz yeni bir yöntem olmasına rağmen, başarılı sonuçlarından dolayı yurt dışında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu işlem aynı zamanda kısa sürede tamamlanır ve bir saat içinde biter. Bu işlemden sonra hastalar hemen taburcu olabilir.
Varis hastalığı neden olur?Hamilelerde varis hastalığı nedenleri
Источник: //www.saglikocagim.net/varis-hastalg-tans-ve-tedavisi/
Evde Uygulanacak Varis Tedavisi Yöntemleri ve Çözümler
Varis tedavisi konusunda köpüklü tedavi, mikro cerrahi uygulamaları gibi masraflı yöntemlerin yanı sıra ev ortamında hazırlanan kürler de başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Evde Varis Tedavisi
Varis hastalıkları gerek kadın gerekse erkek olmak üzere pek çok insan için korkulu rüya olmaktadır. Erkeklerde bilhassa testislerde oluşan varisin son evresi kısırlığa kadar gidebilirken, bayanlarda gebelik döneminde vulvalarda oluşmuşsa erken doğuma hatta anne ve bebek sağlığının riske girmesine sebebiyet verebilmektedir.
Evde Varis Tedavisi
Ağrılı olan ve günlük hayat akışını engelleyen varislerin tedavisinde hastaların kendi kendilerine ev ortamlarında hem istenmeyen görüntülerden kurtulmak, hem ağrılara çözüm bulmak hem de varislerin tedavisine yardımcı olmak adına yapmaları gereken bir takım şeyler bulunmaktadır. Tıbbı tedaviye ve bitkisel tedaviye destek olarak hastanın evde yapmaları gereken şeylere örnek olarak şunları verebiliriz:
- Düzenli olarak neredeyse her gün varisli damarların üzerinde bulunan ortama soğuk suyla yumuşak hareketlerle masaj yapma
- Sıcak varisli damarların düşmanıdır. Bu nedenle çok sıcak suyla yıkanmamalı ve sıcak ortamlardan uzak durmalı güneşten de korunmalı
- Belli aralıklarla düzenli olarak yürüyüşler yapmak hem kan dolaşımını hareketlendirecek hem de damarlar üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır.
- Stresli ortamlardan ve sorunlardan mümkün olduğunda uzak kalmalı
- Ayakta çok fazla hareketsiz bir şekilde kalmamaya özen göstermeli, ayakta çalışmak zorunda olanların arada oturarak ayaklarını dinlendirmeleri
- Kiloya dikkat etmeli fazla olan kiloları bir an önce vermeli
- Sigara ve alkol kullananların bu alışkanlıklarını terk etmeleri
- Topuklu ayakkabılar giymemeli rahat ortopedik ayakkabıları tercih etmeleri
- Dar ve sıkan pantolonları giyim tarzlarının dışına çıkarmaları
- Uygun şekilde beslenme hazır gıdalardan doymuş yağlardan kızartmalardan uzak bir beslenme alışkanlıkları edinmeleri
- Doktor tarafından önerilmesi halinde varis çorapları giymeleri
- Tıbbı tedavilerini aksatmamaları ilaçlarını zamanında almaları gerekmektedir.
Varisten Kurtulmak İçin Ev Tedavisi
Varis oluşumunun hastaya göre pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Bazı varis damarları hasta açısından sıkıntı yaratmadan uzun seneler kendi kendilerine olabileceği gibi bazıları ise hem ağrılara hem de ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Varisin evde tedavisinde uygulanan birçok yöntem bulunmaktadır. Köpüklü varis tedavisi, radyo frekans tedavisi, mikro cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlar, sülük tedavisi, skleroterapi, açık ameliyatlar da varis sorununa kesin çözüm olabilmektedir.
Ama masraflı olan bu tedaviler hasta açısından farklı sıkıntılara da yol açabilmektedir.
Bu tedavilerin yanında tamamen doğal ve ekonomik olarak ev ortamında hastanın uygulayabileceği tedavi yöntemleri, bitkisel kürler ve gıda düzenlemeleri de olabilmektedir.
Evde yapılacak varis tedavisine örnek olarak şunları verebiliriz:
- Pamuklu bir bez, bir havlu veya bir tülbent elma sirkesine batırılarak varisli olan damarların bulunduğu bölüme sarılır. Bu halde hasta yatar pozisyonda ayaklarını kalp seviyesinden daha yukarda tutarak yarım saat bekler. Daha sonra bez çıkarılır ve varisli olan alan durulanmadan o şekilde bir süre daha beklemeye devam edilir. Bu işlem her gün düzenli olarak iki kere uygulanıldığı takdirde beş hafta sonunda varisler tamamen kaybolur.
- Elma sirkesi varisli damarların tedavisinde etkin bir rol oynamaktadır. Her gün aksatmadan varis olan alanlara masaj yapıldığı takdirde bacaklardaki ödem ve şişkinlik azalacak bir süre sonra varisli olan damarlar kaybolacaktır.
- Zeytinyağıyla varisli bölgeye yapılan masajlarda oldukça işe yaramaktadır. Bu uygulama aksatılmadan günde iki kez düzenli bir şekilde yapıldığında birkaç hafta içinde varislerin azaldığını hatta yok olmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.
- E vitamini toplardamar sorunlarında olumlu ve iyileştirici özelliklere sahip olmaktadır. Evde yapılacak varis tedavisinde E vitamini direk olarak varisli damarların bulunduğu yüzeye yedirerek uyguladığında iyileşmede göze çarpan hıza şaşıracaksınız.
- İngiliz tuzunu ılık su dolu kaba karıştırıp bacakları veya sorunlu olan bölgeyi bu suyun içinde bir süre bekletin.
Bitkisel Kürler
Evde bitkisel varis tedavisinde; bitki kürleri başarılı bir çözüm yolu oluşturmaktadır. Hem ağrılardan kurtulup hem de tedavi edici özelliğe sahip olan bu kürler arasından bazılarına şu şekilde örnek verebiliriz:
Sarımsak Kürü
- İki kaşık saf zeytinyağı,
- altı diş kabukları soyulmuş sarımsak,
- üç tane portakalın suyu
Hazırlanışı; Bütün malzemeler karıştırılarak cam bir kavanoza koyulup yaklaşık on iki saat bekletilir.
Uygulanışı; hazırlanan kürden her gün aksatmadan düzenli olarak birkaç damla sorunlu olan bölgeye damlatarak masaj yapılır. Bu özel kür hem iltihabı kurutur hem de varisi yok eder.
Maydanoz Kürü
- maydanoz,
- gül çiçeğinin yağı,
- kadife çiçeğinin yağı,
Kaynar suyun içinde bir avuç kadar doğranarak hazırlanmış maydanozu yaklaşık beş dakika boyunca kaynatmaya devam edin.
Bu karışım soğuyunca cam bir kavanoza alın ve içerisine birkaç damla kadife çiçeğinin yağını ve gül çiçeğinin yağını damlatarak karıştırın. Uygulanışı; elde edilen karışımı soğuyana kadar buzdolabında tutun. Pamuk yardımıyla bu losyonu veya kremi varisli olan damarın üzerine her gün sürün.
En fazla iki ay içinde istenmeyen ve sıkıntı veren damarlardan kurtulacaksınız.
Kullanıcı Yorumları ve Oyları (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading…
Источник: //damarlari.com/evde-varis-tedavisi.html
Varis Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis genellikle mavi, yeşil, kırmızı veya mor renkte ki genişlemiş, büzülmüş veya şişmiş damarlardır. Damarların içerisinde bulunan ve çekvalf görevi gören kapakçıklar hasar görerek kanın ters yöne akmasına sebep olur ve böylece varis hastalığı ortaya çıkar.
Varis, cilt yüzeyinin hemen altında yer alıp şişen, büzülen ve genişleyen yani yapısı bozulan damarlara verilen isimdir.
Çoğunlukla bacaklarda görülüyor olsa da vücudun bir çok bölgesinde oluşabilir. Kılcal, orta ve büyük olmak üzere 3’e ayrılan bu rahatsızlığın tedavisi günümüzde ameliyatsız yöntemlerle mevcuttur.
Varis hakkında ki tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Varis günümüzde özellikle teknolojinin artış göstermesiyle yaygın olarak karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bazı insanlarda belirti ve şikayetler çok az görülebilirken, bazı insanlarda varis ülseri problemine yol açacak düzeyde oldukça şiddetli şekilde gözlemlenebilir.
Varis Neden Olur?
İnsan vücudunda çeşitli özelliklerde ve kilometrelerce uzunlukta damar bulunmaktadır. Kirli kanın temizlenmesi amacıyla kalbe taşımakla görevli olan toplardamarlar bulunur. Bacaklarda oluşan varisler de kılcal ve toplardamarlar da görülürler.
Kirli kan temizlenmesi için kalbe gitmelidir dedik, kalp bacaklardan yukarı seviyede olduğundan dolayı damarın içinde kanı yukarı pompalama görevi olan kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar çek valf görevi görürler. Yani yukarı doğru çıkan kanın aşağı dönmesine engel olurlar.
Fakat çeşitli nedenlerle kapakçıklar hasar görebilirler. Hasar gördüklerinde ise tüm kanı yukarı pompalayamaz bir kısmını geri kaçırırlar. Geri kaçan kan aşağıda biriktikçe göllenme söz konusu olur. Bu göllenme zamanla damarların genişlemesine, büzülmesine ve cilt üzerinden bariz şekilde belli olmasına neden olurlar.
Bu duruma da varis ismi verilmektedir.
Varis riskini artıran bir çok neden bulunur. Bunlara örnek olarak, genetik durumlar, ilerleyen yaş, cinsiyet, gebelik, fazla kilolar, hareketsizlik ve bacaklarda oluşan travma verilebilir.Varislerin iyileşmesi için kişilerin yaşam tarzlarında değişikliğe gitmeleri gerekebilir ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Kılcal damarlar:
Küçük kan damarları gruplarına kılcal damar ismi verilmektedir. Çoğunlukla bacaklarda ve yüzde görülürler.
Bu kan damarları kırmızı renktedir ve genellikle şu durumlardan dolayı görülmektedir;
– Gebelik– Genetik durumlar– Viral enfeksiyon
– Karaciğer hastalığı
Vücudunuzda gözlemlediğiniz kılcallar farklı ve daha ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Örümcek Damarlar:
Bir kılcal damar çeşidi olan örümcek damarlar daha küçük boyutta ve daha az ciddi durum içeren damar türüdür. Bu damar tipi vücutta ki en küçük kan damarlarını içermektedir.
Sıklıkla bacaklarda ve yüzde görülen bu damar tipi kırmızı ve mavi renklerdedir. Şekli örümcek ağı ve ağaç dalına benzemektedir. Kozmetik bakımdan kötü gözükmesinin dışında herhangi bir şikayeti ve tıbbi bir endişe içermezler.
Bacaklarda Meydana Gelen Varis Çeşitleri
Varisler en çok bacaklarda görülür demiştik. IDEA Klinik olarakta bacaklarda ki varislerin tedavisi üzerine çalışmaktayız.
Bacaklarda meydana gelen varisler 3 şekilde incelenmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
1- Kılcal Varisler
– Cilt üzerinden herhangi bir şekilde çıkıntı yapmazlar.– Çok ince yapıdadırlar.– Kırmızı ve mor renklerde bulunurlar.– Çoğunlukla varis değil,kılcal damar genişlemesi olarak adlandırılırlar.– İlerleyerek orta veya kalın varis şeklinde olmazlar.– İnsanlarda çok yaygın şekilde görülürler.
– Bölgesel kılcal damarlar pek şikayete sebep olmazlar. Sadece kozmetik açıdan çirkin gözükebilirler.– Küçük bir bölgede olabildiği gibi, çok daha yaygın bulunabilirler.– Yaygın varisler kaşıntı, aürı ve sızlama gibi yakınmalara neden olabilmektedir.
– Doğru uygulanacak tedavi ile kolay bir şekilde yok edilebilirler.
2- Orta Varisler
– Cilt üzerinden hafif çıkıntı yaptığı görülen varis tipidir.– Koyu yeşil ve mor renklere sahiptir.– 2-3mm boyutundadır.
– Çoğunlukla dizin arka bölümünde gözlemlenirler.
3- Büyük Varisler:
– Cilt üzerinden net bir şekilde çıkıntı yaptığı görülür.– En net varisler bunlardır.– Boyutları 3mm’den fazladır.– Büyük olmasına rağmen bir çok hastada herhangi bir şikayet gözlemlenmez.
– Bazı kişilerde de tam aksine yoğun şikayetler oluşur.
Kimler Risk Altında?
– Ailesinde varis bulunan kişiler risk altındadır yani varisler genetik durumlardan dolayı anne ve babadan çocuğa geçebilir. Her ailesinde varis olan kişi bu hastalıkla karşılaşacak anlamına gelmez. Bunun dışında ailesinde hiç varis olmayan kişilerde varise maruz kalabilir. Gözlemlenene göre damar genişlemesi sorunu olan kişilerin %50’sinin ailesinde de damar genişlemesi görülmüştür.
– İlerleyen yaş, damar içinde bulunan kapakçıkların zayıflamasına ve fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesine neden olabilir.
– Kadınlarda erkeklere nazaran daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Ergenlik, gebelik ve menopoz gibi dönemlerde ortaya çıkan hormonal değişiklikler kadınların damar genişlemesi ile karşılaşmalarına neden olabilirler.
– Gebelik döneminde büyüyen anne karnı, hareketsizlik ve artan kilo damarlara baskı olmasına neden olur. Bu dönemde meydana gelen varisler çoğunlukla doğum sonrasında kendileri kaybolmaktadır.
– Fazla kilolar bacaklarda ki damaraların aşırı baskı altında kalmasına neden olduğundan varisleri tetiklemektedir.
– Özellikle meslek icabı veya çeşitli nedenlerden dolayı uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta durmanız ya da oturmanız gerekiyorsa siz de varis hastalığı için adayı olabilirsiniz. Hareketsiz bir şekilde uzun süre durmak bacaklarda ki kanın pompalanması için zor olabilir. Dolaşımı kolaylaştırmak için belli aralıklarla yürümek ve hareket etmek iyi gelecektir.
– Bacaklarda daha önce meydana gelen kan pıhtıları ve travmatik hasarlar kanın kalbe doğru pompalanma kabiliyetine engel olarak varis riskinin artmasına sebep olabilirler.
Varis Belirtileri
(varis çeşidine göre değişiklik göstermektedir.)– Cilt üzerinden belli olan çıkıntı, büzülme ve çirkin görüntü.– Gün içinde artan ağırlık ve yorgunluk hissi ile ağrı.– Bacaklarda titreme, sızlama, yanma ve özellikle geceleri artan kramp.
– Ayak bileği bölgesinde kaşıntı.
Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?
– İş gereği ya da farklı sebeplerden dolayı uzun süre hareketsiz olarak ayakta ya da oturarak durulmamalıdır. Belli zaman aralıklarıyla mutlaka hareket edilmeli, yürünmelidir.
Otururken bacak bacak üstüne atmak kaçınılmalı, bacakların üzerine oturulmamalıdır. Müsait ortam mevcut ise oturduğunuz veya uzandığnız esnada bacaklarınızı yukarı doğru tutarak dinlendirebilir, kan dolaşımının rahat olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bacaklarınızın yukarıda durması için altına minder tarzı bir obje koyabilirsiniz.
– Günlük olarak en az 30 dakika yürüyebilir. Evde egzersiz yaparak bacaklarınızı hareket ettirebilrisiniz. Bu gibi faaliyetler bacaklarda ki kan dolaşımının rahat olmasını sağlayacaktır.
– Fazla kilolarınız varsa vermeye çalışın. Verilen her kiloda kan akışı biraz daha rahatlayacak ve bacaklarda ki baskıyı azaltacaktır.
– Dar kıyafetler giymemeye özen gösterin. Özellikle bel, kasık ve bacakları sıkmayan kıyafet tercih etmeye çalışın. Dar kıyafet seçildiğinde kan dolaşımı yavaşlayarak varisli damarların kötüleşmesine sebep olunabilir.
– Çok fazla topuklu ayakkabı kullanımından kaçınmalısınız. Özellikle uzun süreli ayakkabı giymek durumunda kalıyorsanız daha küçük topuklar tercih etmelisiniz.
– Doktorunuz size varislerinizin durumuna uygun çorap önerebilir. Bu çorap bacaklarınıza baskı yapar ve kan birikmesini engeller. Ayrıca bacaklarda ki şişliklerin de azalmasına yardımcı olmaktadır.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis tipi, boyutu ve yaygınlığına göre değişik yöntemlerle tedavi edilir. Tedavide ki amaç şikayetleri hafifletmek, komplikasyonları önlemek ve kötü görünümün düzeltilmesidir.
Eğer çok fazla rahatsızlık vermiyor ve belirtileri çok az ise, doktorunuz yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanızı önerebilir. Fakat aşırı şikayet, kan pıhtısı ve cilt bozukluğu söz konusuysa en uygun yöntem ile tedavi önerecektir.
Özellikle kadınlar ağrı, sızlama ya da benzer şikayetleri söz konusu değilse bile kötü görünümden dolayı varislerinin tıbbi olarak tedavi olmasını isterler.
Mevcut varisler tedavi edildiğinde, yaşam tarzında değişikliklere gidilmezse yeni varisler söz konusu olabilir. Buna engel olmak adına aşağıda ki faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Cerrahi yöntemlerle varis tedavisinde ki amaç sorunlu damarın tahrip edilmesidir. Damarların yok edilmesi ya da kapatılması herhangi bir soruna neden olmaz. Kan başka damarlardan akışına devam eder.
Tedavi yöntemlerini kısaca açıklamak gerekirse,
Skleroterapi
Varisli damarların tahrip edilmesi için damar içine ince uçlu bir iğne aracılığıyla madde enjekte edilir. Bu madde damarın tahrip olmasını sağlar ve dolayısıyla varisler yok olur. Çoğunlukla kılcal ve orta varislerin tedavisinde tercih edilir.
Mikro Skleroterapi
Çok küçük varis tipleri için tercih edilir. Az miktarda ki madde, çok ince uçlu bir iğne kullanılarak damara enjekte edilir. Damar bu şekilde zedelenir ve sorun ortadan kalkar.
Köpük
Skleroterapi ile aynı yöntemdir. Fakat skleroterapi ve mikro skleroterapi yöntemlerinde saf halde enjekte edilen madde bu yöntemde hava ile reaksiyona sokulur. Madde hava ile reaksiyona girdiğinde köpüğe benzer bir hal aldığından dolayı köpük yöntemi denilir. Orta ve büyük varislerin tedavisinde oldukça etkili olup, yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Lazer
Bu işlem lazerin ışık enerjisinden elde edilen ısı enerjisi ile varisleri tahrip etmeye dayanır. Lazer ışığı ile kılcal varisler gayet kolay bir şekilde yok edilir.
Radyo Frekans
Lazer ile aynı yöntem denilebilir. Isı enerjisiyle sorun çıkaran damarlar yok edilerek varisler ortadan kaldırılır.
Üstte tanıttığımız ameliyatsız tedavi yöntemleri oldukça avantajlıdır. Herhangi bir kesi, dikiş, istirahat, narkoz ya da iş ve güç kaybı gibi dezavantajlar yaşanmaz. Kişi tedavinin ardından kendi imkanlarıyla günlük hayatına kolayca devam eder.
Ücretsiz Muayene Olabilirsiniz
Idea Kliniklerinin her altı şubesinde de konusunda tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da bulunan kliniklerimizden size en yakın şubemize iletişim bilgilerinden ulaşarak randevu alabilir, ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Uzman doktorlarımız varislerinizin tipi, yoğunluğu, boyutu ve uygulanması gereken tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirecek, kabul ettiğiniz taktirde tedavisine hemen başlayacaktır.
Varis Nedenleri ve Belirtileri
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Orhan COŞKUN 1999 yılından bu yana kalp damar cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Varis ve hemanjiom gibi hastalıkların tedavilerinde ameliyatsız yöntemler uygulamaktadır.Источник: //www.ideaklinik.com.tr/varis/
Varis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler
Gün içinde ayakta fazla kalanların hastalığı olarak bilinen varisler şiddetli ağrı, kaşıntı gibi şikayetlerin yanında estetik görünüm açısından da sorunlara neden oluyor.
Varis tedavisinde son yıllarda ön plana çıkan damar içi lazer uygulaması sayesinde bu sorundan ağrı ve iz olmadan kurtulmak mümkün olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr.
Mert Köroğlu, varis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kadınlar daha fazla risk altında
Kalp her atımında bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara göndermektedir. Vücuttaki kirli kan toplardamarlar aracılığı ile kalbe taşınmaktadır.
Toplardamar duvarında oluşan yapısal bozukluklar, kirli kanın yer çekimi etkisiyle geri akmasını engelleyen kapakların hasarlanması gibi nedenlerle damarların genişleyerek büyümesi ve kıvrımlı bir şekil almasıyla varisler oluşabilmektedir.
Toplumda %15-25 oranında görülen varisler, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme oranı artan varisler, cilt yerleşimli olabildiği gibi cilt altı derin yerleşimli de oluşabilmektedir.
İşiniz ayakta durmanızı gerektiriyorsa daha dikkatli olun
Varis oluşumunda ailesel yatkınlık söz konusu olmakla birlikte öğretmenler, kuaförler, diş hekimleri, garsonlar gibi uzun süre sabit olarak ayakta durmak zorunda olan meslekleri olanlar risk grubundadır. Uzun süre ayakta kalmak gerekiyorsa arada dinlenmek, bacak kaslarını güçlendirecek egzersizler ve kilo vermek uzun vadede varis oluşumunun önüne geçebilmektedir.
Varisler yaşamı tehdit edecek boyutlara gelebilir
Uzun süre ayakta kalınan günlerde özellikle gün sonunda ağrı, kaşıntı, yanma, karıncalanma, seğirme, gece krampları ve ödemlere neden olabilen varisler kozmetik bakımdan da hastaları rahatsız etmektedir.
Ağrılar ve kozmetik endişenin yanında özellikle geç dönem varis hastalarında renk değişikliği, geniş ancak derin olmayan yaralar oluşabilmektedir.
Ayrıca, şiş, koyu renkli ve düz olacağı yerde sıklıkla kıvrımlı, büküntülü ve anormal derecede genişlemiş varislerde iltihap ve pıhtı oluşması, akciğere pıhtı atması gibi sorunlara neden olabilmektedir. Varis kanamaları çok ender de olsa yaşamı tehdit edici boyutlara varabilmektedir.
Bu sporlardan uzak durun
Bacak kaslarını çalıştırıp damar elastikiyetini artıran egzersizler varis şikayetlerinin azalmasına neden olurken, hastalığın da ilerlemesini yavaşlatabilmektedir.
Kan dolaşımını düzenleyen, özellikle aynı ritimde devam eden yürüyüş, yüzme, koşu, dans, ip atlamak, bisiklete binmek gibi aktiviteler varis hastalarına özellikle önerilmektedir.
Ancak karın içi ve varisli bölgedeki basıncı artıran;
Ağırlık kaldırmak
Halter
Ikınma hareketini çok fazla tetikleyen zorlayıcı karın hareketleri
Karın içi basıncı çok arttıran plates egzersizleri
Ani deparların gerektiği voleybol, futbol, basketbol gibi sporlardan uzak durulması gerekmektedir.
İşlemden 2 saat sonra yürüyerek evinize dönebilirsiniz
Varis tedavisinde son yıllarda damar içinden uygulanan lazer uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Doppler ile hastalıklı damarın belirlenmesini ardından ultrason eşliğinde iğne ile damarın içine girilmektedir.
Damar içinde uygun yere yerleştirilen fiber yardımıyla uygulanan lazer işlemi, kontrollü olarak damarın içten tıkanmasını sağlamaktadır.
Lokal anestezi altında 30-60 dakika süren uygulamanın ardından 1-2 saat dinlendirilen hastalar yürüyerek taburcu edilebilmektedir.
Ameliyat izi olmadan yaza girebilirsiniz
İşlemin herhangi bir kesi olmadan ince bir iğne girişiyle yapılması hastalara kozmetik yönden büyük avantaj sağlamaktadır.
Ağrısız ve issiz gerçekleştirilen damar içi lazer uygulaması, sağlam dokuların korunması bakımından da tercih edilmektedir.
İşlem sonrası herhangi bir hareket kısıtlamasına gerek olmayan damar içi lazer uygulamasında hastalığın tekrar etme ihtimali son derece düşüktür.
Varislere köpük dokunuşu
Varisleri besleyen damarlar lazer ile ortadan kaldırdıktan sonra aynı seansta kalan tüm varislerin içine de damar yoluyla girilerek köpük haline getirilen ilaçlar verilmektedir. Köpük haline getirilen ilacın damara girişi ve ilacın damarda yayılımı ultrason ile takip edilmektedir. Bu işlemle damar için lazer uygulamasının etkinliği en üst seviyeye çıkartılmaktadır.
kaynak//www.kadinvekadin.net/varis_ve_tedavi_yontemleri.html
Источник: //haberegider.com/varis-ve-tedavi-yontemleri-hakkinda-bilgiler/
Ameliyatsız Varis Tedavisi
İnsan sağlığı en çok ilgi gösterilmesi gereken hususlardan biri olmalıdır. Özellikle yaşadığımız toplumda en sık görülen hastalıkların nedenleri, belirtileri ve herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmanız halinde çözüm yöntemleri yani tedavisine dair temel bilgileri öğrenmelisiniz.
Örnek toplumda en sık görülen damarsal hastalıklardan biride Varis (Toplardamar Genişlemesi) olup, ergenlik dönemi sonrası başlayan risk yaşın ilerlemesi ile birlikte hızla artmaktadır. Türkiye’de bile sayısı milyonları bulan hastalar özellikle tedavinin nasıl yapıldığına dair bilgileri araştırmalıdır.
Bu sayfada özellikle ameliyatsız tedavi uygulamalarına yer verilecektir.
Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri (Önerilir)
Yukarıda yer alan bilgilerde hastalığın bilimsel olarak ameliyat ve ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebileceği aktarıldı. Medicalart klinikleri olarak yenilikçi bir anlayış yanı sıra hastalarımızın avantajına olan yöntemleri uyguluyoruz.
Bu nedenle 2004 yılından beri neredeyse hiç ameliyata gerek duymadan tüm damar genişlemesi hastalarında ameliyatsız yöntemlerle sağlığına kavuşturuyoruz. Bunu yaparken alanında tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları ve teknolojik alt yapıdan yararlanıyoruz.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan kliniklerimizde ameliyatsız tedavi yöntemleri olarak Lazer, Radyo Frekans, Skleroterapi ve Köpük yöntemleri uyguluyoruz. Dilerseniz bu yöntemleri, yapılışı ve avantajlarına bir göz atalım.
Lazerle Varis Tedavisi
Sağlık alanında kullanımı hızla yaygınlaşan bir cihaz denilebilir. Daha çok cilt üzerinden uygulanan bir yöntem olmasına karşın ilk olarak 2000 yılında damar içinden uygulanan uygulaması geliştirilmiştir.
Kısmen ameliyat olarak kabul edilen bu uygulamada cilt üzerinden yarım santim gibi bir alanda kesi yapılarak tedavi edilecek damara girilir ve 0,3 mm çapında bir parça sokularak lazer enerjisi verilmektedir. Ameliyatsız uygulamalarda ise cilt üzerinden dokundurma şeklinde uygulanır. 90 Dereceye ulaşan ısı ile kılcal damarlar tahrip edilmektedir.
Dediğim gibi çok sık kullanılan bir yöntem olmayıp, özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan kılcal damar tedavilerinde işe yaramaktadır.
Radyo frekansla varislerin ameliyatsız tedavisi; ince ve orta kalınlıkta kılcal damar tedavisinde kullanılır.Deri üzerinden direk damara dokunularak uygulanır,cihazın ucu damara değdiği an yok olur. Çok pratiktir ve etkindir.
Uygulama genellikle tek seansta tamamlanır ancak çok yaygın vakalarda seans gerekebilir.Kliniklerin yaklaşımları farklılık gösterebilir ancak kliniğimizde radyo frekans uygulamalarının seanslarından artı ücret alınmamaktadır.
Radyo frekansla tedavinin avantajları neler? sorusuna yanıt verecek olursak;
– Tüm kılcal (yüz,burun bacaktaki) varisler tedavi edilebilir.
– Genel anestezi gerektirmez bölgesel uyuşturmayla yapılabilir.
– Ameliyat veya laserden daha az ağrılıdır.
– Ameliyat edilemeyecek kadar ince damarlara çözüm getirir.
– Köpük veya skleroterapi uygulanamayan damarlar yok edilebilir.
– Ekonomiktir.
– Uygulama sonrası bandaj gerekmez.
Radyo frekansla tedavinin dezavantajları ;
Kalın varislerin tedavisinde yetersiz kalır.
Kılcal damarlar genellikle ciddi şikayet yapmazlar ancak özellikle etek veya şort giymek isteyen bayanlara ciddi sosyal sıkıntı verebilmektedir. Öyleki bazı vakalarda bacak o kadar çirkin görünür ki yazın bile çorap giymek zorunda bırakabilir.
EVRFA
Endo Venöz yani damarın içinden bir uygulamadır. Diz veya bilek kısmından küçük bir delik açılır bu delikten ince tel genişlemiş damarın en üst noktasına kadar ilerletilir. En üst geniş kısımdan başlayıp damar içerden yakılarak geri doğru çekilir. Telin ucundaki yüksek frekanslı radyo dalgaları bulunduğu alanı 100-120 dereceye kadar ısıtır.
Köpükle Varis Tedavisi
Ameliyatsız tedavilerde en çok uygulanan yöntemlerden biri olup, çok ince bir iğne ile yapılmaktadır. O nedenle bu iğnenin girebileceği kadar geniş (1 mm ve üzeri) kılcal damar ve toplardamar genişlemelerinde uygulanmaktadır.
İsminin köpük olarak anılmasında Sklerozan Madde ile hava karışımının sonucunda köpük hale getirilmesi etkili olmaktadır. 3’lü musluk adı verilen aletle yapılan bu işlem aynı zamanda ilacın çoğaltılarak daha fazla damarda kullanılması ve daha ekonomik hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Elde edilen köpük çok ince bir enjektör ile tespit edilen varisli damarlara enjekte edilmektedir.
Mikro Skleroterapi Nasıl Yapılır?
Öncelikle uygulamanın ameliyatsız olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Uygulanışına bakacak olursak 2 farklı şekilde yapıldığını görüyoruz. Sıvı ve köpük şeklinde yapılan uygulamaları detaylandıralım. Her ikisi de çok ince yardımıyla damarın içine varisi yok edici ilaç verilmesi şeklinde uygulanır.
Likit Mikro Skleroterapi
Sıvı haldeki ilaç ampulden alındığı şekliyle uygulanır. Çok ince damarlara binde beş oranında kullanılır. Enjektöre çekilen ilaç iğne ile damara verilir. İlaç damarda ilerledikçe kılcal varislerin o anda yok olduğu görülür. Hasta açısından illüzyon gibi algılanır. Hastaların çoğu ‘bu kadar kolay yok oluyormuş da neden bunca senedir bunlarla dolaşmışım ki” demektedir.
Köpük Mikro Skleroterapi
Sıvı halde verilebilen ilacın dört kat kadar hava ile karıştırılıp özel bir alet yardımıyla köpük haline getirilir. Kullanılan madde yaklaşık aynı fakat daha az miktar ilaçla daha fazla varis tedavi edilir.
Çok ince iğne yardımıyla damara verilen köpüğün damarda hızla ilerlediği ve o kırmızı görünümün o anda yok olduğu fark edilir.
Damarın saniyeler içinde yok olması varisleri yok ettiği gibi hastanın endişelerini de yok etmektedir
Mikro Skleroterapi Video İzle
Aşağıda yer alan Video Medicalart kliniklerince hastaları bilgilendirme amaçlı olarak çekilmiştir.
Kimlere Uygulanabilir?
Çok ince ve ince kılcal damar çatlaması sorunu olanlarda kullanılır. İşlemde 30 G veya 33 G iğneler kullanılmalıdır. Bu iğneler üretilmiş ve ilacın içinden geçebileceği en ince varislere yapılabilir.
Kullanımda tek engel hastanın hamile olmasıdır. Çünkü hamile hastalar doğum sonrası tedavi edilmektedir. Bacaktaki varisler dışında yüz bölgesindeki kılcal damar çatlamalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Mikro Skleroterapi Uygulayan Hastane ve Klinikler;
1-2 yıllık uygulama olduğu için bilen doktor sayısı ve uygulanan yerler azdır. Kamu hastaneleri ve üniversitelerde daha çok ameliyat yapıldığı için uygulaması yoktur.
Özel hastanelerde ise hastaya daha pahalı sunulan lazer ameliyatı, buhar tedavisi, zamkla varis tedavisi gibi yöntemler tercih edilmektedir.
Mikroskleroterapi gibi yeni yöntemler varis tedavisine özel çalışan kliniklerde uygulanır.
Mikro Skleroterapi Ücretleri
Ücretler sorunun yaygınlığına ve hastalığın çeşidine göre değişir. Diğer taraftan kalın damarların olması halinde onların da tedavisi gerekeceğinden bunların varlığı da ücreti değiştirir. Genel olarak 400 TL ile 8000 TL arasında ücret alınmaktadır. SGK gibi resmi sağlık güvencesi olan hastalar ücretin yarısını öderler.
Bu ücret karşılığında bir yıllık garanti uygulanır. Hastamızı bir yıl boyunca varislerle ilgili olarak garanti altına almaktayız. Yani bu süre boyunca olabilecek tüm sorunlarını ek ücret almadan çözüyoruz. Klinik şubelerimizden hangisinde başlarsanız başlayın bu garanti tüm şubeleri de kapsar. Bursa’da tedaviye başladınız diyelim ve tayininiz Ankara’ya çıktı.
Tedavinizin devamı Ankara şubemizde ücretsiz devam eder.
Kliniklerin tümünde tüm varisler için geliştirilmiş çağdaş tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tüm teknolojiye sahip olmamız sayesinde her damarın için en ideal yöntem ve yöntemler uygulanır.
Skleroterapi
Köpük uygulamasında hemen hemen aynı yöntem olup, burada ise Sklerozan Madde (varise özel üretilmiş ilaç) köpürtmek, köpük haline getirmek yerine sadece ilaç olarak kullanılmasıdır.
Yani enjektör ilacı direkt olarak çekerek çok ileri derece olan varislere enjekte etmektedir. Yani burada amaç çok çok ileri derece halini almış toplardamarlarda daha fazla etki etmesini amaçlamaktadır.
Çok fazla uygulanan bir yöntem olmayıp, sadece bilmenizi istedim.
EVLA Tedavisi
Endo Venöz Lazer Ablasyonu kelimelerinin baş harfleriyla yazılan bir yöntemdir. Ameliyat sınıfına da sokulsa da ameliyatsız denilebilecek kadar küçültülmüş bir işlemdir. Damarın içine lazerin ucu sokulur ve boylu boyunca yakılır. Ameliyatlardan daha kolaydır ancak ameliyatsız yöntemlere ciddi üstünlüğü yoktur.
Bitkisel Varis Tedavsi
Son yıllarda en çok aranan kelimelerden ikisi Organik ve Bitkisel sağlık alanında daha çok ihtiyaç duyulan bitkisel tedaviler bu hastalıkta iyileştirmek anlamında hiç yoktur.
Çünkü bu hastalık yapısal (kapakçık bozukluğuna) bağlı olduğu için ağızdan alınan yada cilt üzerine uygulanan karışımlar etki etmez.
O nedenle at kestanesi özü gibi ürünler genelde ortaya çıkan şikayetlerin azaltılmasında etkilidir.
Varis Tedavi Ne Kadar Sürer?
Öncelikle her insanda görülen hastalık tipi, durumu ve yoğunluğu farklı olacağı için net bilgi muayene esnasında verilmektedir. Buradan özet bilgi verecek olursak kılcal damar tedavileri genelde tek seans yeterli olmaktadır.
Orta ve kalın varislerin tedavisinde ise genelde 1 ile 6 seans sürmektedir.
Tedavi ücretleri hastalığın durumuna göre muayene esnasında belirlenip, seans sayısı ile alakası yoktur yani hasta seanslarda ücret ödemez, bir defa ücret öder bitene kadar bir daha para vermez.
Kliniklerimizde Feboloji (Kalp Damar Cerrahi Uzmanlığının üst branşı) Görev Yapıyor!
Bu hastalık damarsal hastalıklar arasında yer alması nedeniyle mutlaka kalp damar cerrahi uzmanı tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekir.
Bu kapsamda tüm kliniklerimizde alanında tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Erkek doktora muayene ve tedavi olmaya utanan hastalarımız için ayrıca kadın doktorlarımız görev yapmaktadır. Fleboloji uzmanları toplar damar hastalıkları teşhis ve tedavisine yoğunlaşmış cerrahlardır.
Bu sayede tüm varislerin tedavisi için geliştirilmiş tüm teknoloji ve yöntemleri uygulamaktadırlar.Daha Fazla Bilgi / Randevu İçin Arayın
Konu hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için dilerseniz size en yakın kliniğimize 08:00 ile 00:00 saatleri arayarak danışmanlarımızdan her konuda bilgi alabilirsiniz. Aşağıda yer alan görselde kliniklerimiz ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Ayrıca üzerine tıkladığınızda iletişim sayfasına ulaşabilirsiniz.
Ameliyatsız tedaviler için randevu alabileceğiniz klinik iletişim bilgileri; İletişim bilgilerindeki cep telefonlarından whatsapp ile fotoğraflar göndererek daha ayrıntılı bilgi ve net tedavi ücreti alabilirsiniz.
BakırköyYakut sokak. No: 24 Kat: 3 Bakırköy – İstanbulTelefon: 0212 572 72 65
Cep Tel: 0542 621 08 88
Şişli – NişantaşıHalaskargazi caddesi. Kuran İş Merkezi No:145 5. Kat Şişli – İstanbulTelefon: 0212 246 10 04
Cep tel: 0532 463 96 82
Anadolu Yakası – KadıköyBağdat Caddesi No:201 Akbank Çiftehavuzlar Şubesi Üstü / Kadıköy – İstanbulTelefon: 0216 357 00 02 – 0216 357 00 03
Cep tele.: 0542 231 28 23
İzmir – KonakAtatürk Caddesi No: 174/1 Kat: 4 Cumhuriyet Meydanı KONAK – İZMİRTelefon: 0232 422 10 06
Cep telefonu: 0542 295 52 54
Ankara -KızılayAtatürk Bulvarı No:81/5 Kızılay – ANKARATelefon: 0312 431 75 47 – 0312 431 95 47
Cep: 0532 350 2587
Bursa – NilüferCumhuriyet mahallesi. Yağmur Sokak. Cadde 224 Sitesi. B Blok / Daire: 5Telefon : 0224 247 10 06
Cep : 0532 152 26 75
Yukardaki cep telefonlarına fotğrafla ücret öğrenmek için fotorğaf gönderirken tüm varislerinizi görüntüleyecek sayıda göndermelisiniz. Hastalığınızla ilgili sorular sorup daha ayrıntılı bilgi almak için ücretsiz muayeneye gelebilirsiniz.
Klinik doktorlarımızın uyguladığı EVLA, EVRFA ve zamkla tedavi yöntemleri ayrı sayfalarda ele alınmıştır.
Источник: //www.medicalart.com.tr/ameliyatsiz-varis-tedavisi.html