Varisin Tedavisi

Varis Tedavisi

Varisin Tedavisi

Varis tedavisi, öncelikle Varis; vücudumuzda kanın geri dönüşünü sağlayan toplardamarın hastalığıdır.

Kanın geri dönüşünü yerçekimine karşı etkili biçimde yapabilmek için toplardamarların içinde tek yönlü çalışan (yukarı doğru) kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklardaki yetersizlik sonucu kan bacaklarımızda birikir.

Zaman içinde bu biriken kanın oluşturduğu basınç cilt altındaki toplardamarların genişleyip görünür hale gelmesine neden olur.Varis tedavisi

Özellikle bacağımızın iç yüzünde ayak bileğinden kasığa kadar seyreden ana toplardamarda (büyük safen damarı) oluşan geri kaçış daha küçük yüzeyel damarları etkileyerek bacaklarda diz altı ve üstünde varisler yapar.Varis tedavisi

Varislerin bacaklarımızdaki görüntüyü çirkinleştirmesi dışında bacaklarda ağrı, şişlik ve dolgunluk hissine neden olur. Bazen gece krampları görülebilir. Eğer tedavi edilmezse zaman içinde egzama, cilt lekeleri hatta iyileşmeyen bacak yaraları gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Varis tedavisi

Varis kimlerde olur?

Dünya üzerinde milyonlarca insan varis şikayeti ile doktora başvuruyor. Çoğunlukla kalıtımsal nedenler ön planda. Kadınların %40’ı erkeklerin %25’inde varis görülüyor.

Varis Neden Olur ;

– Hamilelik, doğum kontrol hapı alınması.

– Uzun süre ayakta kalmayı ya da oturmayı gerektiren meslekler.
– Hareket azlığı, şişmanlık.

– İleri yaş.

– Bacak enfeksiyon ve travmaları, jartiyer yada sıkı lastikli çorap kullanımı eğilimi olanlarda varise neden olabilir.

EVLT (Damar içi Lazer Tedavisi) nedir?
EVLT varise neden olan toplardamarın, iz bırakmadan ve ameliyatsız lazer ışınları kullanarak içten yakılması yöntemidir. Lokal anestezi ile basit bir müdahale odasında yapılabilmesi ve kısa ve büyük ölçüde ağrısız bir iyileşme dönemi olması gibi avantajları bulunuyor.Varis tedavisi

Tedavi genellikle 1 saatten az bir sürede yapılıyor ve hasta müdahele odasından yürüyerek çıkıp aynı gün evine dönebiliyor. Günlük normal aktivitelerini hemen yapabilen hastalar eğer çalışıyorlarsa 1–2 gün içinde işlerine başlayabiliyor.Varis tedavisi

EVLT nasıl yapılır?

Varis tedavisi / İşlem öncesi

Tedaviden birkaç saat veya hemen önce yapılan muayene ve tetkikler bulunuyor. Bacağın ultrasonik doppler ile değerlendirilmesi ve fizik muayene bulguları ile problemin nedeni ve ciddiyeti anlaşılıyor.

Bu bilgiler ışığında hastaya hastalığı ve girişimin ne şekilde yapılacağı ayrıntısı ile anlatılıyor ve hastanın soruları cevaplanıyor. Girişimin olası riskleri konusunda hasta aydınlatılıyor ve onayı isteniyor.

Varis tedavisi

Varis tedavisi / İşlem sırasında

– Müdahale odasında yatırılan hasta steril örtülerle örtülür.

– İşlemin yapılacağı bacakta kateterin giriş noktasına lokal anestezi yapılır.

– Ultrason rehberliğinde işlem yapılacak damar bulunur.

– Lazer kateteri kasığa kadar yine ultrason rehberliğinde ilerletilir.

– Damarın seyri boyunca yine özel karışım bir lokal anestezi (tümesan anestezi) yapılır.

– Lazer kateteri yavaş bir şekilde kasıktan giriş yapılan yere kadar çekilerek damar içten lazer ışınları ile tahrip edilir.

Varis tedavisi / İşlem sonrası

– EVLT işleminin hemen sonrasında elastik bandaj veya basınçlı varis çorapları ile işlem yapılan bacağa kompresyon uygulanır.

– Bandaj ya da çorabın ne kadar kalması gerektiği (en az 24 saat) ve hangi durumlar olmadıkça gevşetilmemesi konusunda hastaya ayrıntılı bilgi verilir.

– Hasta aynı gün evine gönderilir eve giderken yürüyebilir ve eve döndükten sonrada kısa yürüyüşler yapması önerilir.

– 2 gün sonra kontrole çağrılan hasta, artık günlük işlerine dönebilir sadece sıcak banyo ve ağır egzersizler yapmaması önerilir.

– EVLT işlemi sonrası rahatsızlık hissi minimumdur hastayı çok rahatsız etmeyen, işlem bölgesindeki hassasiyet ve kızarıklıklar 7–14 gün içinde iyileşmektedir.

– Hasta 1 hafta sonra kontrole çağrılır. Daha sonraki kontrollerinin nasıl ve ne zaman olması gerektiği konusunda bilgilendirme yapılır.

Varis tedavisi / EVLT cihazı ne şekilde çalışıyor?

Lazer enerjisi fiber kateter içinden geçerek hastalıklı toplardamarı içten yakıyor ve damarın büzülüp kapanmasına neden oluyor böylece damar içinden artık kan geçemiyor.

Bu damarın kapatılması sorun oluşturur mu?

Hayır. Bacaklarımızda toplardamarlar bir ağ gibidir, diğer damarlar kanın yukarı dönüşünü rahatlıkla sağlayabilir.Varis tedavisi

İşlemin olası riskleri nelerdir?

Her türlü tıbbi işlemin birtakım komplikasyonları olabilmektedir, ancak EVLT eğer usulüne uygun yapılırsa ciddi problemlere neden olmamaktadır. Sadece bazı hastalarda bacaklarda hassasiyet, kızarıklık nadiren geçici uyuşmalar olabilmektedir.

EVLT’ye alternatif tedaviler nelerdir?

Hastalıklı damarın tedavisinde geleneksel yöntem cerrahi olarak damarın çıkarılması ve bağlanmasıdır (Stripping ve ligasyon). Bu yöntemde kasıkta ve diz ya da bilek seviyesinde en az iki kesi yapılması gerekir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Bütün bunlar hastanede kalış ve iyileşme süresini uzatır, ameliyat izleri daha büyüktür.Varis tedavisi

EVLT sonrası varisler tekrar oluşabilir mi?

EVLT ile tedavi edilen bu damardaki hastalık varislerin en önemli nedenidir bu yüzden yeniden varis oluşumu çok nadir olmakla birlikte garantisi yoktur.Varis tedavisi

EVLT’nin başarı oranı nedir?

Yeni bir yöntem olması ile birlikte, elimizde 5 yıllık takip sonuçları vardır ve araştırmalar başarı oranının yüzde 98’in üzerinde olduğunu belirtmektedirler.Varis tedavisi

Источник: //www.akilat.com/varis-tedavisi/

Varis TedavisiEstetik International

Varisin Tedavisi

Özellikle bayanların bacak estetiğine gölge düşüren varis sorunu, alınacak bazı tedbirler ve etkili varis tedavisi seçenekleriyle, bacak güzelliğinin tekrar eski formuna kavuşmasına fayda sağlıyor.

Varis neden oluşur?

Atardamarla toplardamarları birleştirme özelliğine sahip, vücudumuzdaki en küçük kan damarları kılcal damarlardır. Kılcal damar hastalıkları ise, bu tek bir hücre tabakasından oluşan yapının duvarlarında meydana gelen kalınlaşma veya dokularda oluşan iltihaplanmalar olarak nitelendirilirler.

Toplardamar yetmezliği özellikle yüz ve bacak bölgesinde oluşan kılcal damar genişlemelerine neden olmaktadır. Kılcal damarlarda meydana gelen genişleme hem sağlık açısından, hem de estetik görüntü açısından sorun teşkil eder. Kılcal damar rahatsızlığı çoğu zaman bacaklarda görülür ve bu durum halk arasında kılcal varis olarak bilinir.

Varis hastalığı, bacaklarda kılcal damarların, kan akışını engelleyen bir nedenden dolayı genişlemesi durumunda gelişir.

Varis belirtileri

Varis belirtileri çok iyi gözlemlenmeli ve tedavi yöntemi ona göre belirlenmelidir. Bacaklarda, mavi veya mor renkte damarların, şekilsiz bir biçimde toplanmış görünümü varisin en bilinen belirtisidir.

Bunun yanı sıra bacaklarda oluşan varis; ağrı, karıncalanma, uyuşma ve yorgunluk gibi şikâyetlere de yol açmaktadır.

Varis hastalığının giderilmesi için; skleroterapi, varis bitkisel tedavi, varis çorabı tedavisi ve ileri safhalar için varis ameliyatı gibi uygulanan birçok tedavi yöntemi vardır.

Varis tedavileri

Bacaklarda oluşan varisi tedavi etmek için Estetik International Sağlık Grubu bünyesinde farklı teknikler kullanıyoruz. Bunlardan bir tanesi skleroterapi işlemidir.

Varis hastalığı için etkili bir çözüm olan skleroterepi işlemi, damarların içerisine kurutucu ilaç enjekte edilerek gerçekleştirilir. Damarlara doğrudan yapılan enjeksiyon ile amaçlanan; toplardamarlarda bir reaksiyon oluşturmak ve tıkanmaya neden olmaktır.

Damar duvarlarında iltihabi rekasiyon meydana getirilerek, varislerin birkaç hafta içerisinde ortadan kaldırılması hedeflenir. Skleroterapi tedavisinde kullanılan iğneler oldukça incedir ve bu sebeple işlem esnasında fazla acı duyulmaz.

İşlem sonrasında, enjeksiyon yapılan bölge bandajlanır. Tedavi sonrası kişi, günlük rutin işlerini yapmaya devam edebilir. Skleroterapi tedavisinde ciddi yan etkilere nadir rastlanır.

Köpük skleroterapisi ise sunduğu avantajlarla son yıllarda giderek artan bir kullanıma sahiptir. Köpük skleroterapisi tedavisinde, hava ile damar kurutucu ilacın karıştırılmasıyla elde edilerek özel bir şekilde hazırlanan sklerozan maddesi damara enjekte edilir.

Doppler ultrason kullanılarak gerçekleştirilen uygulama, uzun vadede varis hastalığı için oldukça etkili bir çözümdür. İşlem sonrası komplikasyon oluşma olasılığının oldukça düşük olması sebebiyle de sıkça tercih edilen kolay bir oparasyondur.

Köpük skleroterapisi ile tahrip edilen damarlar zamanla vücut metabolizması tarafından onarılırlar. Uzun yıllardan bu yana süregelen skleroterapi tedavisinde temel prensip budur.

Lazer tedavisinin etkili olmadığı durumlarda en ideal çözüm olan ve yaygın olarak kullanılan köpük skleroterapisi, yüksek bir başarı oranına sahip olmasının yanı sıra, hastalığın nüksetmemesi açısından da son derece avantajlıdır.

Skleroterapi uygulaması sonrası nadir de olsa ciltte renk değişimi, damarların sertleşmesi, morarma, enjekte edilen maddeye karşı alerji gibi bazı yan etkiler görülebilir ancak işlem sonrası tüm bu sorunlar bir ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Geçici morarma ise en sık görülen yan etkiler arasındadır. Bu durumun normal olduğu ve 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçeceği unutulmamalıdır.

Varis Tedavi Sonrası

Varis tedavisi için etkili bir yöntem olan Skleroterapi işlemi 30 ila 60 dakika arası sürmektedir. Skleroterapi ile damarlara enjeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra, işlem yapılan bölge bandajlanır. Sonrasında hasta dilediği gibi günlük aktivitelerine devam edebilir.

İnce uçlu iğnelerle sklerozan maddesi damarlara enjekte edildikten sonra, işlem yapılan bölge, kompresyon yapan bir bandaj ile sarılır. Bandajları, uygulama sonrası 7 ila 10 gün süreyle kullanılmaya devam etmek gerekir.

Tedavi sonrası iyileşme süreci, damarların sıkıştırılmasına yardımcı olan varis çorapları kullanılarak da desteklenebilir.

Cilt kuruluğu damarlanmayı artırarak, tedavinin başarısını gölgede bırakabilir. Bu sebeple, varis çorabı çıkarıldıktan sonra bacaklar mutlaka nemlendirici krem yardımıyla düzenli olarak nemlendirilmelidir. Uygulanan varis tedavisi sonrasında nemlendirici krem olarak, ozon yağı veya doktorunuzun önerdiği bir ürün kullanılabilir.

Источник: //www.estetikinternational.com.tr/varis-tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nedir?

Varisin Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nedir?

Son dönemlerde varis tedavisinde ameliyatsız varis tedavisi artan ilgi odağı durumunda. Bu yazımın konusu; ameliyatsız varis tedavisi. Yöntem ile ilgili merak ettikleriniz bu yazıda.

Ameliyat kelimesi Arapça bir kelime olup; işlem, ameliye anlamına gelmektedir. 1876’da, Ahmet Vefik Paşa’nın Lugat-ı Osmani’sinde kullanıldığı saptanmıştır. O tarihten, bu yana ameliyat tekniklerinde olan değişikliklerin aksine, değişmeyen iki şey kelimenin kendisi ve kelimenin ifadesine bağlı olarak gelişen içimizdeki korku veya endişe hali.

Ameliyat endişesi; kişinin kalp çarpıntısı, bulantı ve göğüs ağrısı gibi belirgin fiziksel belirtilerin ortaya çıktığı önemli bir psikolojik sorundur.

Günümüzde, biz cerrahların sık olarak karşılaştıkları bir durum olmasına karşın; maruz kalanların pek az yaşadığı ve aslında yaşamak istedikleri bir durumdur.

Eğer kişide, anksiyete (kaygı) bozukluğu mevcutsa, ameliyat korkusunun gelişimi daha yüksek oranda gözlenebilmektedir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi: Mümkün Mü?

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nedir? Gerçekten Mümkün Mü?

Günümüzde gelişen teknolojik imkanlarla artık bir çok ameliyat, ameliyatsız şekilde yapılabilir hale gelmektedir. Evet, yanlış duymadınız; artık geçmişte ameliyat ettiğimiz hastalıkların bazılarını, ameliyatsız tedavi edebilme şansına sahip oluyoruz. Yakın gelecekte de bu hastalıkların sayısının daha da artacağına hiç şüphe yok.

İşte, ameliyatsız varis tedavisi de bunlardan nasibini alan varis hastalığının tedavisi için günümüzde uygulanmaya başlamıştır. Ameliyatsız varis tedavisi deyince, aslında anlaşılan durum; varisin klasik stripping ameliyatının tersine, minimal invaziv adı verilen diğer tabiri ile endovenöz varis tedavi yöntemlerini kast etmektedir.

Varis tedavisi, veya varis için ilk müdahalenin 7. yüzyıl civarında (660 AD) yapılmıştır.

1861 yılında, ilk cerrahi bağlamanın ardından vücudumuz da ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerin anlaşılmaya başlanmıştır. Bu yıllarda, basit ligasyon tekniğini de ilk olarak Trendelenburg yapmıştır.

Bu yöntemlerden sonra, 1905 yılında Keller; bir klasik varis ameliyatı olan stripping’i ilk yapan kişi olarak tıp tarihine geçmiştir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nedir? Günümüzde Uygulanan, Ameliyatsız Varis Yöntemleri Nelerdir?

Bu tekniklere aslında, minimal invaziv veya doğrudan endovenöz teknikler adı verilmektedir. Tanımlamalarından da anlaşılacağı gibi; bu yöntemler (farkında iseniz artık ameliyat kelimesini kullanmıyorum) minimal invaziv yani kişiye daha az zarar veren yöntemlerdir.

Burada, kritik nokta zarar kelimesidir. Zarar kelimesinden ifade edilmek istenen; uygulama bölgesi, uygulama tekniğine göre hastada ortaya çıkan istenmeyen durumlardır.

Varis ameliyatlarından (klasik) sonra karşımıza çıkan en önemli sorunlar; ameliyat bölgesinde olan ağrı, morarma, kanama, enfeksiyon ve hissizlik olarak karşımıza çıkar.

Son yıllarda farkındalıkların da artması ve medikal endüstri’nin karşı konulamaz baskısı sonucunda yeni teknolojik cihaz ve ürünlerin gelişmesi kaçınılmaz olmuştur.

Varisin ameliyatsız tedavisi için, günümüzde uygulanan yöntemler arasında endovenöz radyofrekans, endovenöz lazer, endovenöz buhar, endovenöz mekanokimyasal ablasyon bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerine son zamanlarda eklenen, endovenöz tıbbi yapıştırıcı (medikal yapıştırıcı) ise bu alanda bir dönüm noktası olmaya adaydır.

Neden Ameliyat Yerine Yöntem Adı Verildi?

Bunun en temel iki nedeni, varisin ameliyatsız tedavisi için uygulanan yöntemlerin artık ameliyathane ortamında yapılmasının gerekliliğinin nerede ise kalmaması ve bununla bağlantılı olarak genel anestezinin verilmesindeki oranın giderek azalmasıdır.

Minimal invaziv tedavi yöntemlerinin belki de sağladığı en önemli avantaj; işlem veya yöntemlerin ameliyathane dışına, benzer steril ortamların yaratılabildiği klinik veya muayenehane gibi ortamlara taşınması ile olmuştur.

Ayrıca anestezi gerekliliğinin nerede ise kalmaması ile de; hem yöntem süreleri kısalmış hem de anesteziye bağlı olarak gelişebilecek ciddi sorunların belirgin olarak azaldığı saptanmıştır.

Hastanede işlemden sonra kalış süresinin kısalması sadece hastalar için değil aynı zamanda da özel sağlık sigortaları veya sağlık hizmetini sunan kurumlarca da büyük bir avantaj olarak değerlendirilmiştir.

İşte, bu avantajlı durumlar ameliyatın, yönteme doğru değişmesinde çok etkili olmuştur. Bunun ispatı ise, günümüzde ameliyatsız varis tedavi yöntemlerinin, klasik stripping’e göre daha fazla kullanıldığıdır.

Endovenöz Varis Tedavi Yöntemleri Ne Zaman Ameliyat Olmaktan Çıktı?

2000’li yıllarında başında endovenöz ablasyon (endovenöz tedavi yöntemleri) yöntemlerinden, endovenöz radyofrekans ablasyonu ve lazer tedavilerinin arka arkaya uygulamaya girmesi ile; ameliyatsız varis tedavisinde büyük bir adım atılmış oldu.

O dönemde, her iki yöntemin klasik varis ameliyatı olan stripping ve/veya büyük Safen ven ligasyonuna göre en büyük avantajları; yöntemlerin artık ameliyat olarak algılanmasından çıkması, yöntemlerin klasik varis ameliyatına göre daha kısa sürelerde yapılabilmesi, yöntemler için anestezi gerekliliğinin en alt düzeye inmesi, yine yöntemlerden sonra gözlenen yan etki ve komplikasyonların klasik varis ameliyatına göre belirgin olarak daha az oranlarda gözlenmesi idi.

Artık; tedavinin ameliyathaneden klinik veya muayenehaneye doğru geçişi başlamıştı. Radyofrekans ve lazer yöntemlerinden hemen sonra ortaya çıkan buhar ve mekanokimyasal tedavi yöntemleri ile de bu geçiş pekiştirilmiş oldu.

Özellikle, mekanokimyasal ablasyon yönteminde; endovenöz ablasyon yöntemleri (endovenöz tedavi yöntemleri) için gerekli olan tümesan anestezinin gerekliliğinin ortadan kalkması ek bir avantaj idi.

Ancak, yöntemin uygulanması ve kullanılan ilaçın bazı istenmeyen etkileri yöntemin hızlı yayılımını kısmen engelledi.

Venaseal Tıbbi Yapıştırıcısı – SuperGlue (Süper Zamk)

Endovenöz tıbbi yapıştırıcı (medikal yapıştırıcı, zamk tedavisi, süper yapıştırıcı) nın gelmesi ile bu tedavi yönteminde ikinci önemli bir döneme daha girildi. Tıbbi yapıştırıcıların tıpta farklı disiplinlerde kullanımı ile elde edilen tecrübeler birleştirilince; endovenöz tedaviye bu yöntemin girişi oldukça hızlı oldu.

Günümüzde, ameliyatsız varis tedavisinde kullanılan en son teknoloji olan endovenöz tıbbi yapıştırıcı (medikal yapıştırıcı); aslında medikal yapıştırıcının toplardamar içerisine özel ince bir kateter (plastik borucuk) ile verilmesi ve damarın eş zamanlı olarak geri dönüşümsüz olarak kapatılması prensibine dayanmaktadır. Anestezi gerektirmemesi nedeniyle, kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Ameliyatsız varis tedavisi nedir sorusuna verdiğim yanıtlardan sonra, sanırım bu yöntemin avantajları konusunda bir fikir sahibi oldunuz. Size, ameliyatsız varis tedavisi yönteminin avantajlarını sıralayayım;

  • Hastanede uzun süreli yatış gerektirmez, genellikle işlemden sonra 6 – 8 saat içerisinde taburcu edilirsiniz,
  • Anestezi gerektirmeden yapılan bir yöntemdir. Hasta ve cerrah konforu açısından sedasyon veya hafif bir anestezi de verilebilmektedir,
  • Ameliyatsız varis tedavisi, klasik varis ameliyatlarına oranla daha kısa sürede yapılmaktadır,
  • Taburcu olduklarında, günlük aktivitelerini ve ev işlerini rahatlıkla yapabilmektedirler,
  • Ameliyat sonrası gözlenen ağrı, şişlik, morarma gibi yakınmalar klasik varis ameliyatına kıyasla çok daha az oranda gözlenmektedir,
  • Klasik varis ameliyatına göre, ameliyatsız varis tedavisi sonrası hastalar; kısa sürede işlerine dönmektedir,
  • Klasik varis ameliyatı tedavisine göre; ameliyatsız varis tedavisi olanlarda daha az oranda dikiş izi veya ameliyat kesisi olmaktadır,
  • Klasik varis ameliyatına göre, ameliyatsız varis tedavisi uygulanan hastalarda tedavi sonrası bandaj ve varis çorabı kullanım süreleri daha kısadır,
  • Ameliyatsız varis tedavi yöntemleri, SGK (sosyal güvenlik kurumu) tarafından karşılanmaktadır.

Sonuç olarak, ameliyatsız varis tedavisi bir gerçek. Teknolojinin gelişmesi ile de bu konuda, yakın zamanda farklı, daha avantajlı, etkin tedavi yöntemlerini göreceğimizden benim şüphem yok. Zaman, bize bunları sırası ile gösterecek.

Eğer sizinde, bu konu ile ilgili olarak veya aklınıza takılan herhangi bir konu ile ilgili sormak istedikleriniz varsa, bana buradan ulaşabilirsiniz. Ancak, konu ile ilgili olarak lütfen önemli açıklama başlıklı bu yazımı okuyunuz.

Sağlıkla kalın…

Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu

Источник: //mehmetergenoglu.com/ameliyatsiz-varis-tedavisi-nedir/

Varis Neden Olur,Belirtileri ve Tedavisi

Varisin Tedavisi

varis neden olur,belirtileri ve tedavisi

Daha çok kadınlarda görülen bir hastalık olan varis uzun süre ayakta kalarak ya da oturarak çalışılan meslekte çalışan kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Varisin daha çok kadınlarda görülmesinin nedeni hormonların etkisi ve gebeliktir.

Özellikle hamilelik dönemlerinde meydana gelen hormonal değişimler, bebeğin karın içine baskısı ve artan sıvı miktarı toplardamarlarda basıncı yükselterek varis oluşmasına neden olur. Ayrıca kullanılan kadın doğum hapları da toplardamarlarda pıhtı oluşmasına neden olabilmektedir.

Varis bacaklarda derinin altında gözle görülebilen ya da parmakla hissedilebilen kıvrıntılı toplardamar genişlemesinin oluşmasıdır. Ülkemizde her 5 kişiden biri varis problemi yaşamaktadır.

Varisler bacaklarda ağrı, kramp, yorgunluk, kaşıntı ve şişlik gibi rahatsızlıklara da yol açar ve bu rahatsızlıklar kişinin yaşama kalitesini düşürür.

Varis Neden Olur

varis neden olur

Varis; kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarların genişlemesi, uzaması ve kanın geçişini zorlaştıracak derecede kıvrılmasıyla oluşan rahatsızlıktır.

Damarların çok fazla genişlemesi ve kıvrılması damarların düzgün çalışmamasına neden olur ve kan damarların içinde birikir. Kanın damarların içinde birikmesi sonucunda damarlar şişer ve deri üzerinde de görülür.

Varis genellikle bacak damarlarında daha sık görülür ancak vücudun diğer bölgelerinde de görülme olasılığı vardır. Varis kadınlarda ve erkeklerde görülür ama en sık kadınlarda görülür.

Varisin neden olmasına bazı risk faktörleri etkilidir. Çok fazla ayakta durmak damarların kıvrılmasına ve şişmesine neden olur. Varisin nedenlerinden birisi de genetik olmasıdır.

Toplardamarlardaki kapakçıkların genetik sebeplerden dolayı düzgün çalışmadığı zamanlarda, hamilelik, menopoz gibi dönemlerde bacak ağrılarına ve damar şişkinliklerine neden olabilir. Ayrıca aşırı kilo, varisin risk faktörleri arasındadır. Ancak kilo verince varisin tamamen geçeceği garanti edilmez.

Kilo vermek varis gelişimini durdurur ancak var olan varis düzelmez. Bunun için varis tedavisi gereklidir.

Varis Belirtileri Nelerdir

Toplardamarının genişlemesi ve aşırı kıvrımlaşması sonucu oluşan varis en sık bacaklarda kendini gösterir ve çeşitli belirtileri vardır. Varis Belirtileri;

  • Kıvrılmış, mavi ve mor, şişmiş damarların gözle görülür hale gelmesi. Ancak bazı durumlarda varisler bu şekilde cilt yüzeyinde görülmeyebilir.
  • Damarlı varislerin ilk belirtisi donuk ve uzun ağrılar meydana getirmesi.
  • Varisli bölgede yanma hissi oluşabilir. Özellikle gece saatlerinde yanma hissi artarak kramplara neden olabilir.
  • Varisli bacaklarda ayak bileklerinde ve ayaklarda şişkinlikler görülebilir. Eğer varis ileri seviyede ise bacaklarda şişlik ve ödem de oluşabilir.
  • Varisler bacaklarda kaşıntıya da neden olabilir. Kaşıntıların yanında ciltte pullanma ve kuruluklar da görülebilir.

Varis Tedavisi

Ülkemizde de sık görülen bir hastalık olan varis 20 ile 70 yaş arası insanların en az % 50’sinde görülen çağımızın hastalıklarından birisidir. Halk arasında öğretmen hastalığı denilen varis, kişileri sert damarlı bacak görüntüsüyle  hem görünüş olarak olumsuz etkiler hem de vermiş olduğu ağrı ve acılarla yaşam kalitesini düşürür.

Varis şikayeti olan kişiler öncelikle vakit kaybetmeden kalp ve damar cerrahisine başvurarak varis tanısı yaptırıp tedavi sürecini başlatmalıdır. Varis tedavisinde öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta varisin derecesidir. Doktor muayenesinde varisin derecesi belirlenir ve tedavi şekli de bu yönde yapılır.

Varisin türüne göre tedavi kararı verilir.

Varisin derecesine göre varis tedavi şekli cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi şeklinde yapılır. Varis Türleri : 

Kılcal Varis: Kılcal varisler cilt üzerinden çıkıntı yapmayan saç kılı gibi ince mor-kırmızı renkteki varislerdir. Kılcal varisler diğer büyük çağlı varisler gibi deri tabakası altında bulunmaz deri içinde bulunur. Her 10 kişiden 7’sinde görülen kılcal varisler büyük bir alanda oluşabileceği gibi daha  küçük alanlarda da oluşabilir.

kılcal varis

Orta Boy Varis: Cilt üzerinden hafif çıkıntı yapan daha koyu yeşil mor renkte çapları 2-3 mm olan daha kıvrıntılı varislerdir. Ağ şeklide ya da tek tek görünen bir yapıdadır. Orta boy varislerin yakınmaları da genellikle yanma sızlama şeklindedir. Orta boy varisler daha kısa sürede tedavi edilebilir ve tekrar etme şansı çok azdır.

orta boy varis

Büyük Boy Varis: Cilt dışında belirgin bir çıkıntı yapan çapları 3 mm’den daha büyük varislerdir. Büyük olmalarına bazı kişilerde şikayet oluşturmazken bazı kişilerde kramp, sızı, şişkinlik, sıcaklık hissi ve ağrı gibi şikayetler oluşturur.

Büyük varisler kapak yetmezliği olan damarlardan kaynaklanmaktadır. Büyük boy varislerin çağımızda tedavi edilebilir bir türdür.

Büyük boy varis türünü oluşturan toplardamar yetersizliği damarın tedavi edilmesi ile varisin tekrarlama derecesi yok denecek kadar azdır.

büyük boy varis

İlerlemiş varislerin tedavisi için yüzeysel lazer ve iğne tedavisi (skleroterapi) damar için lazer uygulaması ve son aşama varis ameliyatı yapılmaktadır. Varis Tedavisi farklı şekillerde yapılmaktadır:

Yüzeysel Lazer Tedavisi: Kılcal varislerin tedavisi için uygulanır. Cilt yüzeyinden verilen lazer ışınları kılcal damarları yakar.

İğne Tedavisi: Bacak varislerinin içine iğne ile verilen maddenin toplardamarı tıkamasıdır. Varis çapları 1-3 mm arasında olan varis tedavisinde uygulanır.

Damar İçi lazer : Lazer tedavisinde önce damarın içine iğne ile girilir, daha sonra lazer ışınları damar duvarlarına tutularak damarın içten tıkanması sağlanır. Lokal anestezi uygulanarak yapılan işlem yaklaşık 1 saat sürer.

Varis Ameliyatı: Büyük boy varislerin çıkarılması için ameliyat işlemi uygulanır. Ameliyatta hem var olan varisler çıkarılır hem de toplardamara basınca yol açan kasık bölgesinde bulunan kapakçıkların neden olduğu yetersizlik giderilir. Eğer bu işlem yapılmazsa ameliyat olduktan sonra da varis tekrarlayabilir.

Varis Bitkisel Tedavi

Varis tedavisi için tıbbı tedaviler mümkünken evde dikkat edeceğimiz basit önlem ve bitkisel  tedaviler ile de varisten korunabiliriz. Varisten korunmak ve varis rahatsızlığı için dikkat etmemiz gerekenlerin başında egzersiz gelmektedir. Bacaklarda kan dolaşımının artması için kısa yürüyüşler yapılabilir.

Varisten korunmak için fazla kiloya dikkat edilmelidir. Fazla kilo bacaklara binen yükü arttırır ve varis oluşumunu tetikler kilonuza dikkat etmeli ve özellikle çok tuzlu yemeyerek ödem oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Yüksek topuklu ayakkabılar ve  dar kıyafetler  bacaklarda kan dolaşımını engeller. Ayağınızın bedeninizin rahat edebileceği giysiler tercih edebilirsiniz.

Varis Çorabı: Varis tedavisi için bir diğer yöntem ise varis çorabı giymektir. Varis çorapları bacaktaki kan dolaşımını hızlandırır. Varis çoraplarının bir diğer etkisi varisin neden olduğu ağrıyı ve sızıyı hafifletmesidir. Varis çorabı mevcut varisi geçirmez ya da yeni varis oluşumunu engellemez.

Varis için bitkisel tedaviye başlamadan önce doktorunuza başvurmalı ve varisin türünü öğrenmelisiniz. Çünkü ilerlemiş varisler ameliyat ile tedavi edilmektedir. Ancak bazı basit bitkisel kürlerle varisin neden olduğu ağrıyı ve şişliği hafifletebilirsiniz.

Varis İçin Bitkisel Kür :

1 Litre beyaz ispirto

4 adet kafurun

Hazırlanışı: ispirto ve 4 adet kafurun karıştırılır ve gece yatmadan önce varisli bölgelere sürülür ardından streç film ile sarılır. Gece bu şekilde uyunur. Ertesi sabah aynı işlem tekrarlanır.

Источник: //www.faydaloji.com/varis-neden-olur-belirtileri-ve-tedavisi/

Varis Tedavisi, Nasıl Geçer?

Varisin Tedavisi

Varis genişlemiş ve boğumlanmış damarlar ile meydana gelir. Herhangi bir damarda varis meydana gelebilir. Ancak varis olan damarların çoğu bacaklarda ve ayaklarda bulunur. Bu yüzden dik bir yerde yürümek ve ayakta durmak alt vücut üzerindeki baskıyı arttırmaktadır.

Pek çok insanda varisli damarlar ve örümcek damarlar yaygın olarak basit bir varisli damar barındırır ve kozmetik bir problemdir. Diğer insanlar için varisli damarlar ağrılı acılara ve rahatsızlığa sebep olur. Bazı zamanlar varisli damarlar çok daha ciddi sorunlar doğurmaktadır.

Varis ayrıca dolaşım problemi bulunan diğer damarlara işaret etmektedir.

Tedavi yöntemi ise varisin nerede veya sebep olduğu sorunlara göre kendi başınıza alacağınız önlemleri ve doktorunuzun önerdiği prosedürleri içerecektir.

Yemek borusu ile alakalı olan varis ise ciddi karaciğer sorunlarına neden olmakta ve ciddi kanamalar gerçekleşebilmektedir. Bu tip bir varis tedavi gerektirmekte ve tehli kanamanın durdurulması gerekmektedir.

Arterler kalpten vücuttaki diğer dokulara kan taşırlar. Damarlar ise diğer dokulardaki kanı kalbe geri taşımaktadır. Böylece kan sirküle olur. Kanı bacaklardan alıp kalbe taşıyan damarlar ise yer çekimine karşı iş yaparlar.

Alt bacaktaki kas kasılmaları pompalama ve elastik damar duvarları ile kanı kalbe geri göndermekle görevlidir. Damarlarda bulunan kapakçıklar ise tek yönlüdür. Yani kan yukarı aktığında kapanır ve aşağı yönde kan akışını engeller.

Ancak bu kapakçıklar da bozulma meydana geldiğinde varis oluşumu gözlenir. Varisin sebeplerini maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Yaş: Siz yaşlandıkça damarlarınız elastikliğini kaybeder ve bu durum uzamalarına neden olur. Damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar ve kalbe doğru gitmesi gereken kanın yer çekimi etkisinde aşağıya doğru gitmesine sebep olur. Böylece damarlarınızda kan birikir ve damarlarınız genişleyerek varis oluşur. Damarlar mavi renge bürünür çünkü bu kan kirli kan olduğu için içerisinde oksijen bulunmamaktadır.
  • Hamilelik: Bazı hamile bayanlarda varis oluşumu gözlenir. Hamilelik vücuttaki kanın hacmini arttırır fakat bacaklardan pelvise giden kanın akış hızında düşüşler yaşanır. Bu dolaşım değişimi fetüsün büyümesine destek vermektedir, fakat bu durum bacaklardaki damarların genişlemesine sebep olarak olumsuz etki yaratmaktadır.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Varisli damarlar herhangi bir ağrıya sebep olmadıkları gibi ağrılı olanları da vardır. Varis belirtileri ise;

  • Damarlar koyu mor veya mavi renktedir.
  • Bacaklarda kablo varmış gibi bükülmüş ve şişkin görünürler.
  • Bacaklarda ağrı veya ağırlık hissi oluşur.
  • Kas krampları, yanma, zonklama ve şişlik oluşumu gözlenir.
  • Uzun süre oturma veya ayakta kalma süresinde kötüleşen bir ağrı oluşur.
  • Varisli damarların bulunduğu kısımlarda kaşıntı meydana gelir.
  • Varisli damarlarda kanama oluşumu vardır.
  • Renk değişimi, damarlarda sertleşme, ciltte tahriş, bilek yakınında cilt ülseri meydana gelmektedir. Bunun anlamı ise medikal bir dikkat gerektiren ciddi bir damar hastalığına sahip olduğunuzdur.

Örümcek damarlar, varisli damarlara benzemektedir ancak daha küçüktürler. Örümcek damarlar cildin yüzeyine yakın yerlerde bulunurlar ve genellikle kırmızı veya mavi renktedirler. Bacaklarda oluşurlar fakat yüzde de bulunabilir.

Birazdan bahsedeceğimiz faktörler, varis oluşumu için riski arttırıcı etkiler yapmaktadır.

  • Yaş: Damarlarda varis oluşma riski yaş artışı ile birlikte artmaktadır. Yaşlanma damarlarda bulunan kanı düzenlemeye yardımcı olan kapakçıkların aşınmasına ve yıpranmasına neden olacaktır. Böylece oluşan yıpranmalar kapakçıkların, kanın kalbe doğru değil, yer çekimi etkisi ile aşağı yönde gitmesine izin verecektir.
  • Cinsiyet: Kadınlarda bu durum daha fazla oluşmaktadır. Hamilelik, menopoz ve menstrüel döngü sırasında hormonlarda meydana gelen değişimler damar duvarlarının gevşemesine neden olmaktadır. Ayrıca hormon yerleştirme tedavisi veya doğum kontrol hapı kullanmak varis riskini arttırmaktadır.
  • Aile geçmişi: Diğer aile üyelerinde varis bulunması, sizde de varis olma şansını arttırmaktadır.
  • Obezite: Aşırı kilolu insanlarda damarlara binen yükte artacağından varis riski de artar.

Varis Komplikasyonları Nelerdir?

Nadir olarak meydana geliyor olsa da varisin birtakım komplikasyonları vardır. Bunlar;

  • Ülser: Oldukça ağrılı olarak meydana gelen ülser özellikle bileklere yakın olan cilt üzerindeki varisli damarlarda oluşum gösterir. Ülser, bu dokularda uzun zamanlı sıvı birikmesi, etkilenen damarların kan basıncının artması ile oluşur. Eğer cilt üzerinde renksiz bir kısım bulunmakta ise burada ülser oluşumu gözlenecektir. Ülser gelişiminden şüpheleniyorsanız, acilen doktorunuz ile görüşün.
  • Kan pıhtısı: Bazen bacakların büyümesi ile birlikte damarlar derinleşir. Böyle durumlarda etkilenen bacak önemli ölçüde şişer. Herhangi bir ani bacak şişmesi acil bir duruma sebep olabilir çünkü bu kan pıhtısı demektir.
  • Kanama: Bazen cilde çok yakın damarlar patlayabilir. Bu genellikle küçük çaplı bir kanamaya neden olur. Ancak kanamanın olması büyük bir riske işarettir. Çünkü bu kanama kendini tekrarlayabilir.

Varis Teşhisi Nasıl Yapılır?

Varis teşhisi yapabilmek için doktor tarafından bacaklarınızdaki şişmeyi kontrol etmek üzere fiziksel bir test yapılır.

Ayrıca bacaklarınızdaki ağrıları ve acıları tanımlamak için birtakım sorular sorulur. Bacaklarınızdaki damarlarda bulunan kapakçıkların sağlamlığını kontrol etmek üzere bir ultrason testi yapılır.

Ek olarak varis için kullanılan birtakım teşhis yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Endoskopi: Varislerin varlığını görüntülemek için yapılan bir testtir. Doktorunuz tarafından ince, esnek ve ışıklı bir tüp, yemek borunuzdan içeriye ince bağırsağa doğru sokulur. Böylece kanamaya işaret eden belirtiler tespit edilir. Tedavi işlemi ise teşhis sırasında yapılabilir.
  • Görüntüleme testi: CT ve MR görüntüleme işlemleri varis teşhisinde kullanılmaktadır. Bu testler ile karaciğer ve damarlarınızdaki dolaşımın incelenme imkanı oluşur.
  • Kapsül endoskopi: Bu test sırasında üzerinde kamera bulunan, vitamin boyutunda bir hap yutulur. Bu kamera yemek borusundan geçtiği sırada fotoğraflar çeker. Bu teşhis yöntemi bazı insanların istememesinden dolayı opsiyonel bir teşhis yöntemidir.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi sanıldığı üzere hastaneye yatırılarak yapılan bir tedavi değildir. Daha az riskli işlemlerde varis tedavisi ayakta yapılır. Kullanılan tedavi yöntemleri ise;

1.Kişisel Bakım

Egzersiz, kilo verme, sıkı kıyafetler giymeme, bacakları kaldırma ve sürekli ayakta durmak veya oturmak eylemlerinden kaçınma gibi kişisel bakım ağrılarınızı hafifletir ve varisin kötüleşmesini önler.

2.Basınç Çorapları

Tüm gün boyunca basınç çorapları kullanmak, diğer tedavi yöntemlerini denemeden önce yapılması gereken ilk yaklaşımdır. Bu çoraplar bacaklarınızı sıkıştırarak damarlara yardımcı olur ve bacak kaslarının kanı daha etkili bir şekilde taşımasını sağlamaktadır. Varisin tipine ve durumuna göre basınç miktarı çeşitlilik göstermektedir.

3.Skleroterapi

Bu prosedürde doktorunuz varisli damarların kapanması için bir sıvı enjekte eder. Birkaç hafta içerisinde tedavi edilmiş varisler solgun bir hale gelir. Skleroterapi herhangi bir anestezi işlemine gerek duyulmaksızın yapılır ve doktorunuzun ofisinde gerçekleştirilebilen bir işlemdir.

4.Lazer Ameliyatları

Varisli damarları ve örümcek damarları küçültmek için doktorlar tarafından lazer tedavisinde yeni teknolojiler kullanılmaktadır. Lazer ameliyatı güçlü ışık patlamalarının damarlara gönderilmesi ile yapılır. Bu da varisli damarın zaman içerisinde sönmesini ve gözden kaybolmasını sağlar. Operasyon sonrası herhangi bir yarık kalmamakta ve iğne kullanılmamaktadır.

5.Diğer Tedavi Yöntemleri

Varis tedavisinde yaygın olarak kullanılmayan birtakım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar yüksek bağlanma ve damar sökme, ayakta flebektomi, endoskopik damar ameliyatı ve radyo frekansı veya lazer enerji kullanılarak yapılan katerer destekli prosedürlerdir.

Источник: //evdesifa.com/varis-tedavisi/

Varis Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Varisin Tedavisi

Haber güncelleme tarihi 05.01.2019 16:10

 Dünya üzerinde genellikle kadınlar üzerinde gözüken ve hastalık olarak karşımıza çıkan varis nedir? Varis belirtileri nelerdir? Varis çeşitleri nelerdir?, İşte, tüm detaylarıyla varis tedavisi… Varis, toplumda 20-70 yaş arası karşılaşılan sağlık ve estetik açıdan önemli bir problemdir. Toplumda görülme sıklığı %20 ile %40 arasında olduğu belirtilen varis yaşam kalitesini etkileyen bir sorundur. 

Varis Nedir?

Derinin hemen altındaki toplardamarın şişmesi ve genişlemesine varis denir. Genellikle vücudun alt kısımları basınç altında kaldığı için o bölgeler daha çok etkilenmektedir. Toplardamardaki basınç sebebiyle oluşan varisin büyüklüklerine göre farklılıkları vardır. Bu farklılıklar da çeşitlilik gösterir.

İşte, varis çeşitleri;

1. Kılcal Varis 

Deriden çıkıntı yapmayan, 1-2 mm hatta daha küçük bile olabilen, kırmızı ve mor renkteki varisler kılcal varislerdir.

2. Orta Boy Varis

Deriden hafif çıkıntı yapan, 2-4 mm arasındaki yeşil renkli olan varisler orta boy varislerdir.

3. Büyük Varis

 Deriden hafif çıkıntı yapan, 4-15 mm arasındaki varisler büyük varislerdir.

Varis Neden Oluşur?

Uzun süre ayakta hareketsiz durmak, genetik yatkınlık ve fazla kilolar varis oluşumu için risk yaratan faktörlerdir. Varisin oluşumunda kalıtsal faktörler çok önemli bir yer tutmaktadır. Ailesinde varis olan kişilerde varis görülme olasılığı çok yüksektir. Ayrıca varisin kadınlarda görülme sıklığı daha yüksektir.

Hormonal farklılık, hamilelik, doğum kontrol hapı kullanma gibi etkenler varis görülme olasılığı yükselttiği için kadınlarda daha fazla görüldüğü söylenebilir. Bunlar ın yanı sıra fazla kilolar da varis oluşumuna etkide bulunmaktadır. Sıcak su da toplardamarın pıhtılaşmasına sebep olduğu için varis oluşumunu tetikler.

  Bu yüzden sıcak su ve kaplıcalar varisi olan ya da varis riski taşıyan kişiler için çok zararlıdır. 

Hamilelikte Varis

Gebelik öncesinde görülen varisler gebelik süresince büyüme gösterir ve sorunlara yol açabilir. Hamilelik öncesinde varis görülen kişilerde daha önceden tedavi yapılması gereklidir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan varisler ise doğumdan sonra çoğunlukla görülmemektedir.

Aynı zamanda genetik olarak etkin olan varis eğer anne ve babanızda da var ise gebelik döneminde sizde de olma ihtimali yüksek olabilir. Hamilelik döneminde kan damarlarındaki kan miktarı artar ve toplardamarlara ek yük bindirir. Rahmin büyümesi ile bacak ana toplar damarındaki baskı artarak kalbe kan taşınması güçleşir.

 Bu nedenle ayaklarda toplanan kan toplardamarlarda varis oluşturur.

 Varis Belirtileri Nelerdir? 

Varisin belirtileri birkaç şekilde ortaya çıkmaktadır. Genellikle akşam saatlerinde artan bacak ağrıları, ödem ve şişlikler, geceleri ortaya çıkan kramplar varis belirtisi olarak bilinmektedir. Varis oluşumu ciltte çatlamalara ve kanamalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple bacaklarda oluşacak sıcaklık hissi ve lekeler varis belirtisi olarak görülmektedir. 

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi, varisin ileri boyuta olup olmamasına göre değişmektedir. Son yıllarda gelişen tedavi yöntemleriyle, varis tedavisinin başlangıç safhasından olan varislerden hemen kurtulmak mümkün hale geldi. Eğer başlangıç safhasında ise, lazerle yakma yöntemi kullanarak tedavi edilebilmektedir.

 Başlangıç aşamasında olan varis tedavisindeki bir diğer yöntem ise iğneyle damara ilaç sokup damarı yakma yöntemidir. Bu iki işlem de günü birlik acısız ve ağrısız yöntemlerdir. Bu tür bir tedavi uygulanan hastalar işlemden sonra hemen ayağa kalkarak günlük hayatlarına devam edebilmektedir.

 Eğer ileri boyutta varis sorunu yaşanıyorsa tek yöntem ameliyattır.

Varise Ne İyi Gelir?

Varis hastalığına iyi gelen bazı etkenler vardır. Bu etkenler hem varisin ilerlemesine engel olur hem de varis tedavisinin ortadan kalkmasında etkilidir. İşte, “ varise ne iyi gelir? “ sorusunun cevapları…

  • Varis hastaları günlük 30 ile 60 dakika arasında yürümelidir.
  • Bacaklarınızı uzatıp bir süre yukarıda tutun.
  • Varis yastığı kullanın.
  • İmkan yarattıkça bol bol yüzün.
  • Varis çorabı kullanmaya özen gösterin.
  • Çalışırken olduğunuz yerde sabit kalmayın.
  • Kilolarınızdan kurtulmak için çaba sarf edin.
  • Bacaklarınızı mesaj yoluyla rahatlatın.
  • Varis hastalığı ilerlemeden tedavi olmayı unutmayın.

Varis Çorabı Nedir ve Varis Çorabı Fiyatları

Varis tedavisinde yıllardır kullanılan “Varis Çorabı” doktorlar tarafından varis hastalığı tedavisinde halen daha tavsiye edilmektedir.

 Varis çorapları giyildiğinde, damara uygulanan basınçtan dolayı ağrılar azalmaktadır fakat varis çorapları çıkartıldığında ağrı tekrardan baş göstermektedir. Varis çorapları tedavisi kesin çözüm değil daha çok geçici bir çözümdür.

Doktorunuzdan alacağınız net bilgiler dahilinde muayene sürecini istediğiniz yönde devam ettirebilirsiniz. Varis çorabı fiyatları kendi içerisinde büyük farklılıklar yer almaktadır.

15 TL'den başlayıp 200 TL'ye kadar çıkan fiyatlar yer almaktadır. Bazı varis çorapları ise çok daha yüksek fiyatlarda satılabilmektedir.

Önerilen İçerik: Diz Ağrısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Neoldu.com

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir.

Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Источник: //www.neoldu.com/varis-nedir-tedavisi-nasil-olur-1911h.htm

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.