Verem Nasıl Bulaşır?

içerik

Verem tekrar yaygınlaşıyor mu?

Verem Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem, kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olarak biliniyor. Ülkemizde “İnce hastalık” adıyla da bilinen tüberküloz, solunum yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Tüberküloz bakterisi kişinin bağışıklığının en zayıf anını kolluyor ve hastalık ortaya çıkıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, tüberküloz hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Tüberküloz (Verem) nedir?

Tüberküloz “ Mycobacterium tuberculosis” ismi verilen ve solunum yoluyla bulaşan bir basilin (mikrop) neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sadece damlacık enfeksiyonuyla bulaşır, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak, ya da yiyeceklerle bulaşmamaktadır.

Hasta olan kişi normal konuşurken, öksürürken ve ya hapşırdığında ortama yayılan damlacıkların, solunum yoluyla karşı taraftaki kişi tarafından alınması sonucunda o kişi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmaktadır. Fakat enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez.

Aslında toplum içerisinde her insan bir şekilde tüberküloz bakterisine maruz kalmaktadır ama herkes hasta olmamaktadır. Enfeksiyonun vücutta olması ve hasta olmak farkı durumlardır.

Enfekte olmak tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla almak, hasta olmaksa o solunum yoluyla alınan mikrobun vücutta hastalık yapmasıdır.

Tüberküloz (Verem) nedenleri nelerdir?

Tüberküloz hastalığının ortaya çıkması için kişinin vücut direncinin düşmesi gerekmektedir. Eğer vücut direnci yeterliyse vücut o enfeksiyonu alır, kendi bağışıklık sistemiyle o mikrobu sınırlandırmaktadır. Vücutta bulunur ama hastalığa neden olmaz. Fakat kişinin vücut direnci düşükse o zaman organlara saldırır ve hastalık ortaya çıkmaktadır.

Yaşlılar ve çocuklar vücut dirençleri daha düşük olduğu için hastalığa açıktır. Uykusuzluk, beslenme bozukluğu, stres, içki ve sigara gibi etkenlerde vücut direncini düşürmektedir.

Bunların dışında operasyon geçirenler, böbrek, karaciğer, kalp hastaları ve diyabetliler, KOAH, astım gibi rahatsızlıkları olan hastalar ayrıca kortizon ve kanser ilaçları kullanan kişilerde tüberküloza yakalanma riski bulunmaktadır.

Tüberküloz (Verem) belirtileri nelerdir?

Tüberküloz çok sinsi bir şekilde ilerleyebilir, aylar boyunca belirtileri anlaşılmayabilir. Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir.

Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir.

En belirgin belirtiler şöyledir:

  • Uzun süren kuru öksürük
  • Göğüs ağrıları
  • İştahsızlık
  • Akşamları yükselen ateş
  • Halsizlik
  • Kilo kaybı
  • İleri vakalarda nefes darlığı
  • Öksürükle ağızdan kan gelmesi

Tüberküloz (Verem) tanısı nasıl konulur?

Tüberkülozun teşhisi kolay koyulamamaktadır. İlerlemesi sinsi olduğu gibi tetkiklerde de çok önemli bir bulgu vermeyebilmektedir. Tüberküloz olduğunu düşünülen bir hastaya önce sedimantasyon başta olmak üzere bir takım kan tetkikleri istenmektedir.

Daha sonra akciğer grafisi ve akciğer tomografisi çekilmektedir. Fakat aslında tüberkülozun yüzde yüz teşhisini koyduran şey balgam da mikrop saptanmasıdır.

Eğer hasta balgam çıkaramıyorsa ve diğer testlerle de sonuç alınamıyorsa bronkoskopiyle girilip hastalık düşünülen alanlardan örnekler alınmakta ve mikrop bu örneklerde aranmaktadır. PPD testi ise tüberküloz testi olarak bilinir ancak tüberküloz teşhisi konulmasını sağlamaz.

Yalnızca kişinin tüberküloz mikrobuyla karşılaşıldığını göstermektedir. Ülkemiz koşullarında birçok insanda bu testin sonucu pozitiftir.

Sadece akciğeri değil bütün organları etkileyebilir

Tüberküloz solunum yoluyla alındığı için en sık akciğerlerde hastalık yapar, ama bunun dışında vücudun diğer bütün organlarında tüberküloz hastalığına yol açabilmektedir. Böbrek karaciğer, dalak, göz, beyin zarında yani bütün organlarda görülebilmektedir. Çocuklarda ise özellikle tüberküloz menenjitler şekline ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca mediasten adı verilen akciğer ve kalbin bulunduğu boşluk içerisindeki lenf bezlerini ya da bütün vücuttaki lenf bezlerini de tutabilmektedir. Boğaz bölgesine yerleşen Larenks tüberkülozu da hastalığın en sık bulaşan türlerindendir.

Akciğer zarında sıvı toplaması, iltihap ya da yine akciğerde kavite de denilen yara şeklinde olabilmektedir.

Tüberküloz (Verem) tedavisi nasıldır?

Tüberküloz tedavisi özel antibiyotiklerle yapılmaktadır. Bu antibiyotikler zatürre ve ya da normal üşütmeler için kullanılan antibiyotikler değildir.

Tüberküloz mikrobuna etki eden 4 çeşit antibiyotik bulunmaktadır ve bu ilaçlar uygun doz ve sürede kullanılmak zorundadır. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay sürmektedir, doktorun yönlendirmesi ile bu süre daha da uzayabilmektedir.

Kullanılan ilaçların takibi çok önemlidir. Verem savaş dispanserlerinde tedavi takibi yapılmaktadır.

Tüberküloz (Verem) hastalığından nasıl korunulur?

Tüberkülozun ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşmesinde en önemlisi istirahattir. Doğru beslenme ve uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Bol sıvı tüketilmelidir. Sigaradan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir.

Aslında tedavide esas olan kişinin ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Temiz hava da çok önemlidir. Tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları da tüberküloz mikrobunu öldürmektedir.

Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır.

Eksik tedavi tüberküloz hastalığını dirençli hale getirir

Bazen ilaca dirençli tüberküloz enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Yanlış ya da eksik ilaçlarla ve yetersiz sürede tedavi gören kişi tam iyileşemez ve mikrop tekrar etkinleşir, böylelikle hastalık ilaçlara dirençli hale gelmektedir. Dirençli hale gelen mikroplar başkalarına bulaşarak bu hastalığı yaymaktadırlar.

Eğer kişi ilaca direnç gösteren bir mikropla hastalandıysa o zaman normal tedavide kullanılan temel 4 ilaç yetmeyebilir. İlaca dirençli mikroplar için etkili ilave birtakım ilaçlara ihtiyaç olmaktadır.

Normal tedaviyle geçmeyen tüberküloz hastalığında ilaç direnç testleri yapılarak mikrobun ilaçlara direncini görüp ona göre uygun ilaç değişimleri yapmak gerekmektedir.

İNATÇI ÖKSÜRÜĞÜN 12 ÖNEMLİ NEDENİ!

 

Central Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mübeccel Akman, tüberküloz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Tüberküloz (verem), son derece ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında da dünyada 2. sırada yer alır.

Dünyada yaklaşık 1 yılda 7-8 milyon kişi verem mikrobu yüzünden hastalanıyor ve bu hastaların yaklaşık 2 milyon kadarı verem yüzünden hayatını kaybediyor. Vereme sebep olan en önemli faktör mycobacterium tuberculosis olarak adlandırılan mikroptur.

Bu mikrop solunum yoluyla akciğere girdikten sonra, kan ve lenf yardımıyla tüm vücuda kolaylıkla yayılabilir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sağlık sorunu olan veremin geçmişi insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır.

Yapılan araştırmalarda geçmişten günümüze kadar gelen süre içerisinde verem vakalarında kimi zaman artışlar kimi zaman da azalmalar olduğu tespit edilmiştir. Ancak kalıcı bir global tehdit olma özelliğini de her zaman korumuştur.

Modern yaşam şartları veremi tetikleyebilir

Verem hastalığının tarihine bakıldığında çoğunlukla ekonomik seviyesi düşük ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görüldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.

Mübeccel Akman, “Ancak günümüzde giderek yaygınlaşmasının sebepleri tam olarak bilinemese de modern hayatın getirdiği hızlı yaşam koşulları, kalabalık ortamlarda bulunma, hijyenik olmayan çalışma şartları, çok fazla dış etkene maruz kalma, kişisel temizliğe önem vermeme, hatalı beslenme, spordan uzak bir yaşam ve stres gibi faktörler bu hastalığa zemin hazırlayabilir. Bunların yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, diyabet ve kanser gibi hastalıklar da vereme yakalanma riskini artırabilir. Ayrıca uzun süre kortizon tedavisi görenler, bağışıklık sistemi problemi olanlar, akciğer, kalp, böbrek gibi kronik bir rahatsızlığı olanlar, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, 0-5 yaş arası çocukların vereme yakalanma oranı daha yüksektir.” dedi.

Yaşam tarzı düzenli olanlarda da görülebilir

Son dönemlerde düzenli bir yaşam tarzını benimseyen, sağlıklı beslenen ve fiziksel aktivitelerini yapan kişilerde de verem hastalığı görülmeye başlanmıştır.

Özellikle bu hastalığa yakalanan kişilerin yaşça daha genç olmaları ve yaşam şartları göz önüne alındığında; bu hastalık hakkında daha titizlikle araştırılıp çalışılması gerektiği tekrar gündeme gelmektedir.

Tabi bu tarz vakalarda hastalığa sebep olan tüm etkenler haricinde çocukluk çağında verem aşısının yaptırılmamış olması da büyük bir etken olabilir. Çünkü tüberküloz hastalığından korunmak için yapılan BCG aşısı, çocukluk çağında tüberkülozun ağır formlarının oluşmasını büyük oranda önler.

Sinsi ilerler ve bulaşıcıdır

Verem sinsi ilerleyen ve bulaşıcı bir hastalıktır diyen Dr. Mübeccel Akman, “Verem mikrobu sağlıklı bir kişiye öksürme, hapşırma, nefes alma ve konuşma yoluyla bulaşır. Çatal, kaşık, kıyafet gibi nesnelerle, cinsel yolla ve kan ile bulaşması mümkün değildir.

Verem mikrobunun sağlıklı bir kişiye bulaşabilmesi için veremli kişi ile uzun süre etkileşim halinde olunması gerekir. Bu nedenle aile bireylerinden ya da ofis çalışanlarından birinin veremli olması diğer sağlıklı kişiler için oldukça risklidir.

Kişide yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, terleme, göğüste ağrı, kuru ya da balgamlı öksürük, kilo kaybı gibi semptomlar görülüyorsa tüberkülozdan şüphelenilebilir. Tüberküloz çoğunlukla zatürre hastalığı ile de karıştırılabilir.

Ancak zatürre hastalığının vereme sebep olabileceğine dair kesin bir bilgi yoktur.” diyor.

Tanı belirlemek zordur

Verem tanısını belirlemek hastalık sinsi ilerlediğinden çok kolay olmayabilir. Bu nedenle hastalık ile ilgili birçok tetkikin yapılması ve tedavi süreci için doğru adımların atılması şarttır.

Hastaya tüberküloz tanısı konduysa ve hasta aktif verem mikrobu taşıyıcısıysa diğer insanlara bulaşma riskine karşı tedbirler alınmalıdır. Daha sonra mide suyu, balgam ve idrar gibi vücut sıvılarını incelemeye alınır.

Ayrıca hastadan doku örnekleri alınarak biyopsi gibi testlerden geçirilir.

Tedavide yüzde yüz iyileşme sağlanabiliyor

Tüberküloz tedavisinde hastanın en az 6 ay boyunca ilaç kullanması planlandığını söyleyen Dr. Mübeccel Akman, “Neyse ki tıp alanında yapılan yenilik ve gelişmeler sayesinde veremin tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar da bulunmaktadır.

İlaçlar düzenli olarak kullanıldığında hastalığın tamamen iyileşmesi mümkündür. Tabi ilaç tedavisi kişiden kişiye göre farklılıklar da gösterebilir. Eğer kullanılan ilaçlar yüzünden veremli kişinin bağışıklık sisteminde problemler yaşanıyorsa bu durum tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu durumda yan etkilere sebep olan ilaçlar hemen kesilmelidir. Yaşça küçük olan kişilerde vereme karşı direncin sağlanabilmesi için BCG aşısı yapılır. Bu aşı yalnızca küçük yaşlarda etkili olduğundan yetişkin hastalarda sonuç vermez.

Tarihte milyonlarca insanın ölümüne neden olan verem mikrobu, günümüzün tıbbi imkânları sayesinde yüzde 100’e yakın oranda tedavi edilebilir hale gelmiştir.” diyor.

15 yaş altındaki kişilere koruyucu tedavi

İlaç tedavisi dışında beslenme, dinlenme ve hava değişimi gibi faktörler de tedavide büyük rol oynar. Özellikle ağır işlerde çalışan, günün büyük bölümünü dışarıda ya da çok kalabalık ortamlarda geçiren kişilerin mümkün olduğunca istirahat etmesi gerekir. Tüberküloz tedavisinde koruyucu tedavi de uygulanmaktadır.

Koruyucu tedavi genellikle enfeksiyona yeni yakalanmış ancak henüz hasta olmayan kişilerin hastalanmasını önlemek için uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavi çoğunlukla 15 yaş altındaki kişilere yapılır. Koruyucu tedavi 6-12 ay süreyle ilaçla gerçekleştirilir. Verem olmayan ve risk taşıyan kişilere de koruyucu tedavi uygulanır.

Koruyucu tedavi düzenli olarak yapıldığında, verem mikrobu almış kişilerin hastalanmasını yüzde 90'a varan oranda önlediği bilinmektedir.

Düzenli akciğer filmi çektirin

Tüberküloz hastalığında en önemli konu verem mikrobuna karşı gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Bu nedenle toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi oldukça önem taşır.

Verem mikrobundan korunabilmek için öncelikle çocukluk çağında verem aşısı olunmalıdır. Daha sonra sağlıklı beslenilmeli, düzenli spor yapılmalı ve genel vücut temizliğine dikkat edilmelidir.

Aşırı yorulmaktan kaçınılmalı, uyku düzenini bozacak etkenlerden de kaçınılmalıdır. Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar mutlaka bırakılmalı, her yıl düzenli olarak akciğer filmi çektirilmelidir.

Tüm bu önlemlerin yanı sıra veremli hastalarla aynı ortamda bulunulmamalı ve güneş görmeyen rutubetli yerlerde olabildiğince az zaman geçirilmelidir. Ofis ortamındaki havalandırma sistemlerinin de düzenli olarak bakımının yaptırılması gerekir.

İlaç tedavisine başlayan hastalar risk yaratmaz

Tüberküloz hastaları ilaç tedavisine başladıklarında verem mikrobunu sağlıklı kişilere bulaştırmazlar. Düzenli kontrol ve gözetim altında ilaç kullanan hastaların sosyal yaşamları ve günlük işleri sırasında tedavilerinin yapılması mümkündür.

Bu nedenle verem tedavisi gören kişilerle olan ilişkilerde dışlayıcı tutumlarda bulunulmamalıdır. Ayrıca verem hastasının ailesindeki tüm bireylerin de bu konuda destekleyici bir tavırda olması tedavinin düzenli ve yeterli sürede tamamlanmasında büyük rol oynar.

Her hastalıkta olduğu gibi veremle mücadelede de psikolojik olarak güçlü olunmasının ve manevi desteğin fayda sağladığı unutulmamalıdır.

UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK NEYİN HABERCİSİ?

Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1033709-verem-nedir-nasil-onlenir

Verem Hastalığı Nasıl Bulaşır? Verem Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Verem Nasıl Bulaşır?

Verem, günümüzde aşılama çalışmalarına rağmen hala görülebilen bir rahatsızlıktır. Vereme neden olan Mycobacterium tuberculosis bakterisi, mikrobu taşıyan akciğerden solunum yoluyla bağışıklığı olmayan kişiye rahatlıkla bulaşır.

Tüberküloz halk arasında verem, ince hastalık olarak bilinen bakteriyel akciğer enfeksiyonudur. Hastalık Mycobacterium tuberculosis mikrobu solunum yolu ile insandan insana, bireyde bağışıklık yok ise kolaylıkla bulaşır. 

Tüberküloz dünyada, erişkin kişilerde, bulaşıcı hastalıklarda ölümün HIV/AIDS’ den sonra en büyük ikinci nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) ilk kez bir hastalık için 1993 yılında küresel acil durum ilan etmiştir ve 1994 yılında ve veremle savaş için yeni strateji yöntemleri geliştirmiştir. 

Tüberküloz Etkeni ve Tüberküloz Bulaşma Yolları

Tüberküloz ”Mycobacterium tuberculosis” adlı aside ve alkole dayanıklı bakteri basilidir. Bakterinin üremesi yani hastalık oluşturması uzun sürdüğü için alınan örneklerde görünmeyebilir fakat bakterinin olmayışından söz edemeyiz. Bunun için mikrobu besi yerine ekmek ve çoğalmasını beklemek gerekebilir. 

Tüberküloz Bulaşıcı Mı? Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

Bulaşma, bulaştırıcı akciğerden aksırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya yayılan mikrobu tüberküloz bağışıklığı olmayan kişinin solunum yoluyla alması sonucu oluşur.

Tedavi olmayan akciğer tüberkülozu her yıl 10-15 kişiyi verem hastası yapabilir.

Verem bulaşma yolları, hastayla yakın ve uzun süreli temas hastalık riskini arttırmakta ve ayrıca hastanın kullandığı eşyalardan da hastalık mikrobu vücuda girebilmektedir. 

Tüberküloz Belirtileri

  1. Öksürük: Verem ilk belirtilerinden öksürük ilk başlarda kuru öksürük varken sonraları balgam öksürüğe eşlik eder.

     

  2. Balgam çıkarma
  3. Hemoptizi (Kanlı balgam)
  4. Göğüs ağrısı, sırt-yan ağrısı
  5. Nefes darlığı
  6. Ses kısıklığı
  7. Ateş
  8. Gece terlemesi
  9. Halsizlik
  10. İştahsızlık, kilo kaybı, kilo alamama

Tüberküloz belirtileri genelde hafif başlamakta ve yavaş ilerlemektedir. Hastalar yakınmalarını sigaraya ya da üşütme gibi nedenlere bağlamakta, doktora başvurmakta gecikmektedirler. 

Verem Bulaşıcı Mı?

Tüberküloz mikrobu hangi organa giderse o organ tüberkülozu yapmaktadır. Örneğin; lenf tüberkülozu, larenks tüberkülozu vb. Verem bulaştırıcılığı yüksek olan kişiler, tedavi görmemiş verem hastaları, balgam incelemesinde tüberküloz bakterisinin bulunması,akciğer ve larenks (Yutak) tüberküloz hastalığı olan kişilerdir. Lenf bezi tüberkülozu bulaşıcı değildir.  

Verem Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz insandan insana solunum yolu, verem hastasının kullandığı kişisel eşyalarla temasta kolaylıkla bulaşır.

Sağlam kişilere hastalık bulaştıktan sonra hayat boyu hastalığın etkin hale gelme ihtimali %5-10 arasındadır.

Verem bulaşan kişide, hastalık belirtilerinin çıkması için bağışıklık sisteminin zayıflaması, hastayla aynı ortamda uzun süre vakit geçirip bakteriye uzun süre maruz kalması gerekir. 

Verem Hastalığı Tedavisi İçin Yapılan İşlemler

Akciğer, larenks vereminden şüphelenilen hastanın 3 gün art arda sabah balgamının incelenmesi gerekmektedir. Balgam veremeyen hastalarda, uyarılmış balgam, açlık mide suyu, bronşlardan yıkama ile balgamın alınma işlemi sağlanabilir.

Örnekler laboratuvar ortamında incelenir, gerekirse besi yerine ekilerek kültür bakılır. Çünkü bakteriler ilk başlarda balgamda görülmeyebilir. Besi yerine ekilen örnekte hızla büyüyüp çoğalan bakterileri görmek daha kolay olacaktır.

 

”Verem bulaşıcımı?” sorusundan çok veremde kimler risk altında, en çok kimlerde görülür soruları sorulmalıdır. Verem bulaşıcı mıdır, evet, fakat bulaştığı kişinin ömrü boyunca hasta olma ihtimali %5-10’dur, mikrobu aktif halde hastalığa çeviren yine insan vücudunun kendisidir.

Sosyo-ekonimisi düşük olan bireyler, vücuda gerekli besinleri alamadıkları için bağışıklık sistemi zayıflar ve bakteri vücudu ele geçirir. Yine bireyde var olan bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar (AIDS-HIV-Kanser vb.) ve bağışıklık sistemini zayıflatan tedaviler (Kemoterapi vb.) hastalık için uygun zemin hazırlayacaktır.

 Yoğun stres altında yaşayan bireyler, sigara içicileri, düşük vücut ağırlığı (patolojik) ve uzun süre kortikosteroid kullanan bireyler hastalık için uygun kişilerdir.

Hastaneye başvurduktan sonra hastalar için Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Diyetisyen kontrolü sağlanmalı, hastalığın temel nedeni ortadan kaldırılıp, taburculuk sonrasında bireyin aynı yaşam kalitesine dönmesi engellenebilir. 

Tüberküloz tedavisi ülkemizde Verem Savaş Dispanseri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Hastaya en az 6 ay süreyle, gerekli görülürse 9,12, 24 aya kadar tedavi verilebilmektedir. Verilen ilaçların eksik kullanılması ya da zamanında alınmaması, bakterinin ilaca karşı diren kazanmasına, tedavinin başarılı sonuçlanmamasına neden olur. 

Verem Teşhis Yöntemleri

Veremli hastayla temas ettikten sonra kendisinin de verem olduğunu düşünen kişiler vakit kaybetmeden hastaneye, Göğüs Hastalıkları Polikliniği ya da varsa Tüberküloz Polikliniğine başvurmaları gerekmektedir. Doktorun hastalığa teşhis koymak için uygulayacağı testlerde teşhis rahatlıkla koyulabilir. 

Tüberkülozlu hastayla temas eden kişi hastaneye başvurduğunda, öncelikle PPD testi yapılır. Deri altına Tbc bakterisi verilir. Eğer test Aktif (+) çıkarsa bu sizin bakteriyi taşıdığınızı gösterir. Hastalık yönünden (+)’sa araştırılmaya başlanır. 

PPD testi aktif ise aşağıdaki tanı yöntemleri kullanılır:

  • Hastanın öyküsü ayrıntılı bir şekilde alınır. Burada hastaya, verem geçmişi olan akrabalar var mı, veremli hasta ile ne kadar süre temas etti, bilinen başka hastalıkları var mı, herhangi bir hastalık nedeniyle tedavi kullanıyor mu ayrıntılı şekilde sorulması gerekmektedir. 
  • Fizik muayene yapılmalıdır. Akciğer tüberkülozunda hastalık ilk evrelerindeyse fazla bulguya rastlanmaz. İleri evrede aşırı zayıflık, nefes darlığı ve genel durum bozukluğu saptanabilir. Fakat diğer organ tutunumlu veremde fizik muayene yardımcı olacaktır. 
  • Akciğer grafisi, akciğer tüberkülozunda mutlaka sonucu vermektedir. Ancak HIV hastası kişilerde görülen verem ve bronş içine yerleşmiş hastalıkta akciğer grafisi temiz çıkabilir. Radyolojik incelemede akciğerler üzerinde beyaz lekeler görülmektedir. 
  • 3 günlük sabah balgamı incelemesi yapılarak hastalık saptanabilir. Balgam veremeyen hastalarda balgamı alabilmek için başka yöntemler uygulanması gerekmektedir. 

Kaynaklar

(1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading…

Источник: //akciger.info/verem-nasil-bulasir.html

Verem (Tüberküloz) Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Verem Nasıl Bulaşır?

Verem (Tüberküloz) mikrobunu, yapılan araştırmalar sonucunda dünya nüfusunun çeyreğinin taşıdığını belirlenmiştir.

Ülkemizde de “ince hastalık” olarak Verem (Tüberküloz) hastalığı ile bir dönem yapılan ciddi mücadele sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen hafif alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır.

Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?

Verem (Tüberküloz) Nedir?

Tüberküloz ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla bilinen verem, akciğerleri etkileyen ve işlevlerini yapamaz hale getiren bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada ölüm sebepleri sırasında ilk 10’da yer alan verem, 2016 yılında 1.7 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Bu hastalık daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülse de 2016 yılında tüberküloza bağlı 9000 vaka bildirilmiştir. Doğru koşullar altında verem, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tüberkülöz mikrobu, vücuda girmesinden sonra uzun bir zaman hastalık yapmadan durabilir. Vücut, bu durumda tüberkülöz mikrobuna karşı savunmaya geçer ve onu bir nevi hapseder. Bu duruma tüberkülöz enfeksiyonu denir. Ve böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişinin enfekte olduğu, ancak tiberkülin testi ile cilt testi yapılırsa ortaya çıkar.

Verem hastalığı “mikobakterium tüberküloz” adlı bir bakteriden kaynaklanır. Bu hastalığın farklı çeşitleri vardır ve bazıları ilaca karşı direnç geliştirebilir. Tüberküloz bakterisi, havadaki damlacıklar içerisinde taşınır. Havaya karıştığı andan itibaren başka bir insan bu bakterileri soluyabilir. Verem nasıl bulaşır sorusuna yanıt vermek gerekirse hastalık;

  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Konuşma
  • Şarkı söylemeyollarıyla bulaştırılabilir. Bağışıklık sistemi güçlü kişilerde, bakteri taşıyıcısı olsalar bile hastalığın semptomları görülmeyebilir. Bu duruma potansiyel ya da inaktif enfeksiyon denir. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre dünya nüfusunun çeyreği tüberküloz bakterisi taşıyıcısıdır. İnaktif taşıyıcılarda görülen bakteri bulaşıcı değildir ancak zaman içerisinde aktif hale gelebilir ve hem taşıyıcıyı hem de çevresindeki kişileri hasta edebilir.

Verem Belirtileri Nelerdir?

Latent tüberküloz adı verilen vakada, bakteri taşıyıcıları hastalığın belirtilerini göstermez. Bu vakalarda vereme neden olan bakteriler uyku durumundadırlar ve uyanarak kişiyi hasta etmeleri yıllar sürebilir.

Aktif verem hastalığı, kanlı öksürük ve balgam gibi solunum sistemi rahatsızlıkları şeklinde semptomlar gösterir. Tüberküloz durumunda hasta, üç hafta süren ve normal nefes almayı zorlaştıran ağrılı öksürük nöbetleri yaşayabilir.

Bununla birlikte;

  • Sebepsiz halsizlik
  • Ateş
  • Gece terlemesi
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı gibi belirtiler de verem hastalığına işaret edebilir.

Verem yaygın olarak akciğerleri etkilese de, böbrekler, omuga, kemik iliği ve beyin gibi vücudun diğer organlarını da etkileyebilir. Semptomlar, bakteriden etkilenen organa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin, böbreklerde oluşan tüberküloz, kanlı idrara neden olur. Bu nedenle bakterinin sıçrayıp enfekte ettiği organa göre tüberküloz çeşitleri de farklılık gösterir.

Hastaya tüberküloz testi koyabilmek için belirtiler pek çok hastalıkta görülebildiği için tek başına yeterli değildir. Doktorun inisiyatifine göre farklı testler uygulanabildiğinden, tüberküloz testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı da test türüne göre değişiklik gösterir.

1. Tüberkülin deri testi
Genelde Verem Savaş Dispanseri’nde uygulanan bu test, kişide verem hastalığı olup olmadığını tespit etmek için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bu testte, hastaya derinin hemen altından 0.1 mililitre PPD enjekte edilir.

Sonuçlar iki üç gün içerisinde belli olur. Eğer enjeksiyonun yapıldığı bölgede 5 milimetrelik bir çizgi oluşmuşsa test sonucu pozitif olarak değerlendirilir.

Ancak bu test yalnızca kişinin bakteriden etkilenip etkilenmediğini tespit eder, bakterinin aktif mi yoksa uykuda mı olduğuna dair bir sonuç sunmaz.

2. Kan testi
Deri testinden istenilen sonuç alınamadıysa hastaya kan testi uygulanır.

Bu kan testi ayrıca deri testinde ortaya çıkma ihtimali olmayan başka enfeksiyonların da tespit edilebilmesi için tercih edilir. Kan testinin sonuçları pozitif, negatif ya da belirsiz şeklinde çıkabilir.

Ancak deri testinde olduğu gibi kan testinde de bakterinin aktif olup olmadığı belirlenemez.

3. Göğüs röntgeni
Eğer deri ve kan testlerinizin sonucu pozitifse dokturunuz sizden göğüs röntgeni çektirmenizi isteyecektir. Bu röntgende akciğerlerde küçük ama belirgin noktacıklar aranır.

Bu noktalar verem enfeksiyonunun işaretidir ve bağışıklık sisteminin bakteriyi izole edip edemediğini gösterir. Eğer göğüs filminizin sonucu negatifse latent tüberkülöz olduğunuz sonucuna varılır. Ancak noktacıklar görünmüyorsa tüm testlerinizin sonucu hatalı olabilir ve hepsinin baştan yapılması gerekir.

Diğer testlerden farklı olarak röntgen, bakterinin uykuda mı yoksa aktif mi olduğunu gösterir.

4. Diğer testler
Diğer testlerinizin sonucuna bağlı olarak doktorunuz sizden balgam ya da mukus testi isteyebilir. Bu maddeler, akciğerlerinizin içinden alınarak verem bakterisinin tespiti için kullanılır.

Eğer balgam testinin sonucu pozitifse aktif tüberküloz bakterisinden söz edilir ve bulaşmasını önlemek için hastanın maske takması istenir. Hastanın sonuçlarının negatif hale gelene kadar maskeyi çıkarmaması hem kendisi hem de çevresindekiler için önemlidir.

Verem mikrobunu tespit edebilmek için ayrıca,

  • Bilgisayarlı tomografi
  • Bronkoskopi
  • Akciğer biyopsisi yöntemleri uygulanabilir.

Tüberküloz hastalığında, diğer bakteriyel enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi birkaç haftalık antibiyotik tedavisi yeterli değildir. Aktif tüberküloz hastaları 6 ile 9 ay arasında pek çok farklı ilaç almak zorundadırlar.

Test sonuçları negatife dönene kadar ilaç tedavisi ve rutin kontroller aksatılmamalıdır aksi halde enfeksiyon yeniden nükseder. Eğer tedavi ve kontroller aksatılmamasına rağmen hastalık yeniden oluştuysa, bakteriler ilaçlara direnç kazanmış olabilir ve değiştirilmeleri gerekir.

Verem mikrobu birçok ilacın etken maddesine karşı dirençli olduğundan pek çok farklı ilaç bir arada alınmalıdır. Hastalığın tedavisinde kullanılan en yaygın etken maddeler,

  • İzoniyazid
  • Etambutol
  • Pirazinamid
  • Rifampin
  • Rifapentinolarak sıralanabilir ancak bu etken maddeye sahip ilaçların karaciğeri etkilemeleri mümkündür. Bu nedenle verem tedavisi gören hastaların, belli başlı karaciğer rahatsızlığı semptomlarına dikkat etmeleri gerekir. Bu semptomlar:
  • İştahsızlık
  • İdrarda koyuluk
  • Üç günden uzun süren ateş
  • Sebepsiz bulantı ve kusma
  • Sarılık ya da ciltte sarılaşma
  • Batın ağrısı şeklinde kendilerini belli eder.Tüberküloz tedavisi görüyorsanız ve bu belirtilerden bir ya da birkaçı oluştuysa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu belirtilerin önüne geçebilmek için düzenli kan testiyle birlikte karaciğerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını da kontrol ettirmeniz gerekir.

İlaç tedavisinin yanı sıra verem tedavisinde beslenme de çok önemlidir. Hasta için sağlıklı bir diyet yaparak ideal kilosunu koruması ya da kiloluysa zayıflaması vücut direncini muhafaza etmesi için önemlidir. Ayrıca rafine un ve şeker tüketimini azaltmak, alkolden uzak durmak ve mineral yönünden zengin gıdalar almak hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlar.

Verem Öldürür Mü?

Eğer hastalık kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmezse tüberküloz ölümcül bir hastalıktır. Enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerde verem, Hepatit’ten sonra ikinci sırada yer alır. Ancak ilaç sektörünün gün geçtikçe daha etkili ilaçlar üretmeleri ve hastanın bu ilaçlarla birlikte rutin kontrollerini aksatmaması bu riski ortadan kaldırır.

İstanbul'da bu sabah! Gökyüzü turuncuya boyandıZatürre Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?Zona Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Источник: //www.mynet.com/verem-tuberkuloz-neden-olur-nasil-tedavi-edilir-1221899-mykadin

Verem Belirtileri – Verem Bulaşıcımıdır?

Verem Nasıl Bulaşır?

Verem Belirtileri Nelerdir.

Verem Nedir? Verem (tüberküloz) solunan havayla akciğerlere giren Tbc basilinin neden olduğu, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, ancak kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalıktır. Hastalığa Mycobacterium tuberculosis adlı bakteri yol açar. Verem mikrobunu Alman doktor Robert Koch bulduğu için Koch Basili de denir.

Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adıyla anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, deri veremi gibi. En yaygın olanı akciğer veremidir.

Kişinin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse vereme yakalanma riski de o kadar azdır. Özellikle AIDS gibi hastalıklarda bağışıklık sistemi çöktüğü için bu hastalığa yakalanma olasılığı da oldukça fazlalaşır.

Akciğere yerleşen verem mikrobu genellikle bağışıklık sistemi tarafından hastalık oluşmadan belirli bölgelerde hapsedilir. Ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda uyur haldeki mikroplar birden harekete geçerek üremeye başlayabilir ve hastalığın meydana gelmesine yol açabilirler.

Nemli ve rutubetli ortamlarda kalanlarda, akciğer sağlığını tehdit eden tozlu işlerde çalışanlarda, sigara ve alkol kullananlar, diyabet, ağır böbrek, karaciğer hastalığı olanlar, uzun süre kortizon kullananlar ve AIDS hastası olan kişilerde veremin görülme riski daha fazladır.

Verem Bulaşıcımıdır – Verem Nasıl Bulaşır?

Bulaşma, damlacık çekirdeği denilen ve hastanın öksürük ve aksırıklarıyla oluşan partiküllerin üzerindeki basillerle olmaktadır. Hastanın hapşırma öksürmesi neticesinde havaya yayılan basiller kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan diğer kişilerce alınır.

Bir verem hastası öksürdüğünde 1-3 mikron çapında 3-10 adet tüberküloz mikrobu içeren 3500 enfeksiyöz parçacığını havaya yayar. Uzun süre havada asılı kalabilen bu damlacıkların üzerindeki basiller, güneş ışığı giren bir ortamda 1 ila 2 saat içinde ölür.

Basiller güneş ışığı olmayan loş yerlerde uzun süre canlı kalabilirler. Hastalık bardak,tabak ya da diğer eşyalarla bulaşmaz.

Hastalığı sadece aktif tüberküloz bulunan hastalar bulaştırabilir. Akciğer dışı organ tüberkülozu olan hastalar, 15 gündür tedavi görenler pratik olarak bulaştırıcı değildir. Öksürmeyen hastaların bulaştırıcı olmadıkları kabul edilir.

Veremin Belirtileri

3 haftadan uzun süren öksürük, verem hastalığının işareti olabilir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kesik kesik öksürme, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ateş de ortaya çıkar. Kilo kaybı ilk 2 ay içinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.

Mikrob vücuda girdikten sonra uzun süre hastalık yapmadan kalabilir ve kişin kendisinin infekte olduğununun farkına varamayabilir. Vücuttaki tüberküloz mikropları aktif hale gelirse hastalık oluşur.

Mikrop vücuda girdikten sonra hastalık yapma süresi farklılıklar gösterir. Vücut direnci düşükse  hastalık hızla gelişir. Tedavi edilmediği sürece tuttuğu organlarda hasara yol açar ve öldürücü olabilir.

Verem Teşhisi Nasıl Konur?

Kesin tanı hastanın balgamında mycobacterium tuberculosis’in gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi ile konulur. Ayrıca  PPD testine de başvurulabilir.

Tüberkülin Testi: 0.1 ml purifiye protein derivesi (PPD), kolun iç yüzüne, deri içine uygulanmasından 72 saat sonra gelişen kızarıklık ve sertliğin çapı ölçülerek değerlendirilir. Çapın, 10 mm’nin üzerinde olması pozitif yani vücudun verem mikrobu ile enfekte olduğunu gösterir.

Deri üzerinden yapılan test, verem bakterisi içindeki 200 kadar proteinin örneklerinden oluşur. Bu proteinler, verem bakterisinin dışında, aşıda ve solunan havada da bulunduğu için deri üzerinden yapılan test, o kişide verem mikrobunun olduğunu gösterebileceği gibi, o kişinin verem aşısı olduğunu veya sadece doğal çevrede mevcut bakteriye maruz kaldığını da gösterebilir.

Verem Tedavisi

Tedavi süresi en az 6 aydır.tedavi hastanın durumuna göre 9,12 bazen 24 aya kadar devam edebilir. Tedavi başlangıcında 4 çeşit ilaç beraber kullanılır. İlaçların düzenli olarak kullanılmaması ilaç direncine neden olarak hastalığın tedavisini zorlaştırır.

Tedavinin yarım kalması, vücutta tamamen temizlenmemiş olan basillerin çoğalmasına ve hastalık tablosunun yeniden oluşmasına neden olur. Ayrıca bu hastalar basil bulaştırmaya devam ederler.

Dünya Sağlık Örgütü, hastanın ilaçlarını kullandığından emin olmak için ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi’ olarak bilinen, her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirme yöntemini önermektedir.

Verem Aşısı

Verem aşısı B.C.G. aşısı olarak adlandırılır. BCG aşısı, çocuklarda kanla yayılan ve beyin zarını tutan tüberküloz gibi tehli hastalıkları önler. Ancak aşı erişkinlerde hastalık için koruyucu değildir.

Aşı, bebeğin 2 ayı dolduktan sonra yapılır. Aşı yerinde birkaç hafta içinde önce şişlik ardından kabuklanma olur. Bazen kabuk kalkıp kanayabilir ya da akıntı olabilir. Aşı yeri, ciltte iz bırakıp iyileşir.

Bebek 2 aylıkken, birinci ve beşinci sınıflarda uygulanan BCG aşısının koruyuculuğu oldukça yüksektir.

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Источник: //www.beslenmedestegi.com/hastaliklar/verem-belirtileri

Verem Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Verem Nasıl Bulaşır?

Verem, halk arasındaki adıyla ince hastalık insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biridir. Büyük oranda akciğerleri tutan bu hastalık, zamanla diğer organları da etkiler. Kendine özgü bir bakterinin, solunum yoluyla bulaşması sonucu oluşur.

Her 3 kişiden biri verem bakterisiyle karşılaşmıştır. Bakteri akciğere yerleşir ve ilk etapta kendini gizler. Daha sonra kişinin bağışıklık sisteminin düşmesiyle ortaya çıkıp, hastalık oluşturabilir.

Çocuklarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olanlarda ve başka bir akciğer rahatsızlığı bulunanlarda hastalık oluşma riski daha yüksektir.

Veremin Görülme Sıklığı Nedir?

Verem, bulaşıcı bir hastalık olduğu için halkı bu konuda bilinçlendirmek gerekir. Bilinçlendirme konusu ise her ülkede aynı seviyede yapılamamaktadır. Bu nedenle ülkelerdeki verem görülme sıklığı birbirinden farklıdır. Örneğin İzlanda gibi eğitim seviyesi yüksek ve nüfus bakımından kalabalık olmayan ülkelerde verem görülme yüzdesi oldukça düşüktür.

Ancak Çin, Endonezya gibi kalabalık ve fakir ülkelerde verem görülme yüzdesi çok yüksektir. Bizim ülkemiz ise pek çok konuda olduğu gibi veremle mücadele ve bilinçlendirme konusunda da orta sıralarda yer alır. Veremin en kolay bulaştığı yerler öğrenci yurtları ve hastanelerdir.

O yüzden bu tür kalabalık yerlerde sürekli bulunan kişilere verem testi yapılmalıdır.

Verem Genetik Midir?

Aynı evin içindeki birkaç kişide verem görülebilmesi insanlara veremin genetik olduğunu düşündürür. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Aynı evdeki birden fazla kişide verem görülmesinin nedeni hastalığın kolayca yayılabilmesidir.

Verem Belirtileri Nelerdir?

  ->  Halsizlik

  ->  Yorgunluk

  ->  Balgamda kan görülmesi

  ->  Bir aydır süren öksürük

  ->  Gece terlemeleri

  ->  Göğüste şiddetli ağrı

  ->  Zor nefes alıp verme

  ->  Kısa zamanda aşırı kilo kaybı

Verem Nasıl Oluşur?

Verem mikrobu öncelikle kişinin vücuduna girer. Bu olay genellikle hava yolundan bulaşma ile gerçekleşir. Daha sonra mikrop, vücudun savunma hücreleri tarafından saldırıya uğrar ve baskılanır. Baskılanan mikroplar hastalık oluşturamaz ama vücuttaki varlığını da kaybetmez.

Zaman içinde kişinin bağışıklık sistemi zayıflar veya AIDS gibi bağışıklığı çökertecek bir hastalık gelişirse verem mikrobu atağa geçer. Atağa geçen verem mikrobu ise kısa süre içinde hastalık oluşturur. Bu evreden sonra tamamen sağlıklı hale dönüş kesinlikle mümkün değildir.

Verem Tanısı Nasıl Koyulur?

Hastadan, ilk muayenede öğrenilen şu bilgiler hekime tüberküloz ihtimalini düşündürür:

  ->  Tüberküloz mikrobu taşıyan bir kişiyle yakın temasta bulunması

  ->  Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullanması

  ->  HIV pozitif olması

  ->  Veremin yüksek oranda görüldüğü bir ülkeye seyahat etmiş olması

  ->  Verem belirtileri göstermesi

Hastadan bu bilgiler alınırsa hastaya aşağıdaki testler yapılır:

  ->  Balgam örneğinin mikroskopta incelenmesi

  ->  Tüberküloz deri testi

  ->  Akciğer filmleri

  ->  Bu testlerin yetersiz görüldüğü gelişmiş ülkelerde, kan testleri yapılır.

Verem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Verem tedavisi 6 aylık bir süreçten oluşur. İlk iki ayda, tüberküloz mikrobunu yok etmeye yönelik yoğun ilaç tedavisi yapılır. Daha sonraki 4 ayda ise pekiştirici tedavi niteliğindeki devam tedavisi yapılır. Bu tedaviler hastalığın durumuna göre ayakta veya yatarak toplumdan izole bir şekilde yapılır.

Verem tedavisindeki en riskli durum tedavinin yarıda bırakılması veya amaca ulaşamamasıdır. Çünkü böyle durumlarda, hastalığın en tehli formu olan ilaca dirençli tüberküloz oluşabilir. Bu durumda ise hastalığın tedavisi çok daha zor olacaktır.

Ayrıca tedavi sürecinde hastaların beslenmesine, uykusuna yani vücut direncini yüksek tutmaya özen göstermesi gerekir.

Verem Tekrarlayabilir Mi?

Verem hastaları uygun şekilde ve yeterli süre ile tedavi edilirse hastalıktan kurtulabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda hastanın vücut direncini düşürecek ekstra bir durum oluşursa hastalık tekrarlayabilir. O yüzden hastalar veremi atlatsa bile ömür boyu sağlıklarına dikkat etmelilerdir.

Verem Belirtileri Geçse Bile Bulaşıcılığı Kalır Mı?

Verem tedavisinde ilaç kullanımı başladıktan 2 hafta sonra bulaşıcılık azalmaya başlar. İlaç kullanıldıkça bulaşma riski azalmaya devam eder. Ancak hasta tamamen tedavi olsa bile bulaşma riskinin sıfıra indiği söylenemez.

İlaca Dirençli Tüberküloz (Verem) Nedir?

Pek çok mikropta olduğu gibi verem mikrobunda da ilaçlara karşı direnç geliştirme yeteneği vardır. Ancak bu direncin sağlanması genellikle yanlış veya eksik tedavilerden kaynaklanır.

Örneğin verem ilacı 6 ay kullandırılması gerekirken 3 ay kullandırılıp kesilirse bir süre sonra belirtiler yeniden ortaya çıkar. Bu sefer aynı ilaca tekrar başlandığında kalan mikropların etkilenmediği görülür.

Hastayı tedavi edebilmek için artık yeni bir ilaç denemekten başka çare kalmaz.

0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
Loading…

Источник: //sabahsaglik.com/verem-nasil-bulasir-belirtileri-nelerdir/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.