Yarık Damak Ve Yarık Dudak
Bebeklerde Görülen Dudak Damak Yarığı ve Tedavisi
Haber güncelleme tarihi 18.05.2017 16:27
Dudak damak yarığı bebeğin henüz anne karnındayken ve bazı nedenlerden dolayı bebeğin yüzünde ki bazı yapıların birleşmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Halk arasında bilinen ismi tavşan dudaklılıktır. Günümüzde her 1000 doğumdan birinde dudak damak yarığı görülür.
Bebeklerde dudak damak yarığının her ikisi de görülebilir ya da sadece dudak yarığı veya damak yarığı görülebilir. Bebeğin anne karnında dudak ve damak gelişimini tamamlayamamasından kaynaklanan bu durum, hem ebeveynler hem de bebek için çok sıkıntılı bir durumdur.
Damak Yarığı
Bebeklerde sadece damak yarığı da görülebilir. Damak yarığı anne karnında 8. ya da 12. haftalarda ortaya çıkan gelişim bozukluğudur.
Damak yarığı bulunan bebeklerin en büyük sıkıntısı beslenme zorluğu yaşamalarıdır.
Bebekler beslenme zorluğu yaşadığı için gelişimlerinde sıkıntı olup, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu da yaşarlar.
Yarık Damak;
– Yumuşak damak yarığı
– Sert damak yarığı
– Submukoz yarıklar
– Bifid uvula yani küçük dilin ikiye ayrılması gibi şekillerde oluşabilir.
Damak Yarığı Nedenleri
Damak yarığı nedenleri çok araştırılan bir konu olmuştur. Ailelerin de en çok merak ettikleri konulardan birisidir. Damak yarığı neden oluşur? Damak yarığının nedenleri arasında hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler yer alır. Damak yarığında genetik faöktörlerin rolü % 5, % 10' dur.
Bunun haricinde ailede damak yarığı hikayesi olan varsa, bebekte de olma olasılığı yüksektir. Damak yarığının nedenlerinde çevresel faktörlerin rolü büyüktür. Hamilelikte annenin 3. ayında geçireceği kızamıkçık da bebekte yarık olumuna neden olabilir.
Hamilelikte alınmayan bazı vitaminlerin eksikliği, annenin sigara içmesi gibi etkenler de yarık oluşumunun nedenleri arasında olabilir.
Damak Yarığı Tedavisi
Damak yarığı, ağız ve burun boşluklarının birbirine açıldığı noktanın birleşmemesi, yumuşak damakta olan yarık, küçük dilde olan yarık gibi pek çok şekilde görüldüğünden sadece plastik cerrah tarafından teşhis konulabilir. Yarık damak tedavisinde önemli olan bebeğin ileriki dönemlerde düzgün bir şekilde konuşabilmesi ve konuşma merkezinin zarar görmemesi için ameliyatın özenle yapılmasıdır.
Damak yarığı tedavisindeki amaçlar;
– İşitmenin korunması esas alınır
– Orta yüz büyümesinin engellenmesi
– Estetik açıdan üst diş arkının oluşturulması
– İleriki dönemde düzgün konuşmanın oluşması
Damak Yarığında Ameliyat Yaşı
Bu konuda iki farklı açıklama bulunmaktadır. Bir kısım uzmanlar damak yarığı ameliyatı için 6. ayın uygun olduğunu söylemektedirler. Diğer kısım da 12 ve 18 ay arasını ameliyat için uygun görür.
Damak Yarığı Ameliyatı Sonrası Bakım
Damak yarığı ameliyatı sonrası bebeklerin bakımı oldukça zordur. Özellikle de ameliyattan sonra damak yarığı bakımı, sadece dudak yarığına göre çok daha zordur.
Damak yarığı ameliyatından sonra ağız içinde kanamalar oluşabilir. Ameliyattan sonra bebek sıvı gıdalarla beslenmelidir. İlk başlarda zor olsa da ağzın içindeki kesikler 3- 4 günde iyileşir.
Damak yarığını plastik cerrahlar gerçekleştirir.
Dudak Yarığı
Yarık dudak bebeklerde 8. ve 12. haftalarda oluşan beslenme zorluğuna yol açan ve görsel anlamda da kötü bir görünüme sahip olan rahatsızlıktır. Dudak yarığı bebeğin anne karnında ultroson ile tespit edilmesiyle kendini belli edebilir.
Yarık Dudak;
– Tek taraflı yarım dudak yarığı
– Tek taraflı tam dudak yarığı
– İki taraflı ve yarım dudak yarığı
– Bir tarafı tam, bir tarafı yarım dudak yarığı
– İki tarafı da tam dudak yarığı
– Orta hat dudak yarığı (çok sık görülmez) şekillerinde oluşabilir.
Yarık Dudak Nedenleri
Yarık dudağın nedenleri arasında, damak yarığındaki gibi çevresel ve genetik faktörler rol oynayabilir. Ailesinde dudak yarığı hikayesi bulunan kimselerin bebeklerinde de dudak yarığı görülmesi olasıdır. Damak yarığında da bahsettiğimiz yine çevresel faktörlerde dudak yarığının nedenleri arasında sayılabilir.
Yarık Dudak Tedavisi
Yarık dudak ameliyatında asıl amaç yüz anatomisinin normalleşmesini sağlamaktır. Yarık dudak ameliyatında burun da çok önemli bir rol oynar. Dudak estetik açıdan da düzeltilmeye çalışılırken burun da estetik açıdan düzeltilmeye çalışılır. Yani yarık dudak ameliyatında hem dudak hem de burun düzeltilmeye çalışılır.
Dudak Yarığında Ameliyat Yaşı
Dudak yarığı ameliyatında bazı cerrahlar ameliyatı bebek doğar doğmaz uygun görüp yaparlar, bazı cerrahlar ise çocuğun gelişimine de önem vererek ameliyatı 2. veya 6. ayda yapmayı uygun görürler. Yine de ameliyatın bebek doğar doğmaz yapılması çok kolay ve çok da tercih edilen bir şey değildir.
Yarık Dudak Ameliyatı Sonrası Bakım
Yarık dudak ameliyatından sonra hasta bir gece hastanede tutulur, daha sonra taburcu edilir. Bebeğin beslenmesi ise kaşıkla olup oturur vaziyette olmalıdır. Ameliyat yarasının kuru tutulması son derece önemlidir. Yaraya her gün düzenli olarak pansuman yapılması gereklidir.
UYARI !
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
NeOldu.com / Özel Haber
Источник: //www.neoldu.com/bebeklerde-gorulen-dudak-damak-yarigi-ve-tedavisi-9039h.htm
Damak ve Dudak Yarıkları
Yeni doğan bebeklerde ise görülen bu hastalıklardan biri de dudak ve damaklar ile ilgili yarık sorunlarıdır.
Damak – Dudak Yarığı Nedir?
Dudak yarığı (Cleft lip) halk dilinde “Tavşan dudak”, “Kurt ağızı“ olarak bilinen doğumsal bir anomalidir. Damak-dudak yarığı; anne karnında yüzün gelişimi sırasında birleşmesi gereken parçaların eksik birleşmesi veya hiç birleşememesi sonucu oluşan hastalıklardır.
Türkiye'de yaklaşık her 1000 doğumda 1 sıklığında görülen bu hastalık, sıklıkla dudakta, damakta ve burun deliklerinde ayrışma şeklinde (tavşan dudağı görünümü) kendini gösterir. Hafif tipte olabileceği gibi tüm yüzü etkileyen ağır tipleri de görülebilir.
Damak – Dudak Yarığı Oluşmasının Nedenleri
- Genetik faktörler,
- Gelişimi etkileyen çevresel faktörler,
- Yakın akraba evlilikleri,
- Sigara,
- Epilepsi ilaçları,
- Vitamin eksiklikleri ön planda olmakta iken bilinen bir neden olmadan da görülebilir.
Damak – Dudak Yarıkları Kaç Yaşında Ameliyat Edilir ?
Damak ve dudak yarığının ve beraberindeki burun yapısı bozukluklarının derecesine göre cerrahi tedaviler, çocuğun gelişimi sürecinde 3 aylık iken başlar 18 yaşına kadar birkaç seansta tamamlanmaktadır.
Damak – Dudak Yarığı Tipleri Nelerdir ?
- Sadece dudak yarığı,
- Sadece damak yarığı,
- Hem dudak hem damak yarığı şeklinde olabilir.
Damak – dudak yarıkları hafif bir şekilde olabildiği gibi yüzün bir kısmını etkileyen damak ve dudağın tamamen ayrık kaldığı ağır tiplere kadar çeşitli formlarda görülebilir.
Dudağın aşırı etkilendiği durumlarda genellikle burun yapısı da etkilenir. Damağın etkilenme özelliğine göre dişlerin gelişiminde sorunlar sıklıkla görülmektedir.
Yarık Damak & Dudak Ameliyat Öncesi Hazırlık
Dudak yarığı için genellikle 3 aylık olması, damak yarığı onarımı için 9 aylık olması beklenir; ancak bu aşamada diş hekimliğinin desteği ile hazırlanan damak apareyleri ile bebeğin beslenmesi ve yarığın bir miktar küçültülmesi sağlanabilir. Bu apereylerin burun gelişimine de destek olması sağlanabilir.
Damak – Dudak Yarıklarında Ameliyat Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bebekler genellikle düşük ağırlıkta olsalar da anne sütü ve uygun standart formülle mamalarda ağızdan beslenerek ameliyat için uygun kilolara ulaştırılmaları gerekir.
Dudak yarıklarında beslenme daha kolay olduğu halde, damak yarıklarında gıdanın burun boşluğuna kolay geçmesi ve reflülerin sık görülmesi nedeniyle bebeği beslenme sırasında düz yatırmak önerilmez, 45 derecelik bir eğimle başın yüksekte tutulması önerilir. 30 dakikadan uzun sürmeyen küçük miktarlarda ve sık sık beslenme önerilir.
Bu bebeklerde daha fazla hava görüldüğünden sık sık gaz çıkartma ve ılık beslenme önerilidir. Bu bebeklerde emme yeterince yapılamadığından geniş ağızlı biberon veya kaşıkla beslenme önerilir.
Damak – Dudak Yarıklarının Tedavisinde Ekipte Hangi Bölümler Yer Alır?
Dudak ve damak yarıklı hastaların tedavisi uzun ve yoğun bir süreçtir. Bu süreçte;
- Plastik cerrahlar,
- Konuşma terapistleri,
- Diş hekimleri,
- Kulak burun boğaz uzmanları.
Gerekirse sosyal danışman veya psikologlardan yararlanılır. Damak yarığı olan bebeklerde genellikle orta kulakta sıvı birikimi sık olduğundan işitme problemi oluşmaması için belirli aralıklarda kulak muayenesi yapılması önerilir.
Dudak ve Damak Yarığı Ameliyatı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Dudak yarıklarında bebek genellikle yara izinin daha iyi iyileşmesi nedeniyle 3 ay civarında, Damak yarıklarında ise 9 ay civarında yeterli kiloya ulaşıldıktan sonra genel anestezi altında ameliyat edilir.
Yapılış aşamaları ise;
- Ameliyat öncesinde bebeğin tahlilleri yapılır,
- Anestezi konsültasyonu ve gerekirse pediatri konsültasyonu yapılarak ameliyat öncesi olası riskleriniz gözden geçirilerek güvenli bir şekilde anestezi alması sağlanır.
- Ameliyattan önce güvenli anestezi için bebek en az 4 saat aç bırakılır.
- Ameliyat öncesi operasyonun planlanması amacıyla çeşitli çizimler ve fotoğraf çekimleri yapılır.
- Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve dudak yarığının özelliğine bağlı olarak 1-2 saat sürer.
- Ameliyat sırasında, yarığın iki kenarında dokular yaklaştırılarak ve dudak ve dudak bütünlüğü sağlanmaktadır.
- Bu onarım sırasında yumuşak damak kasları da onarılmakta, bu şekilde çocuğun doğru konuşması amaçlanmaktadır.
- Ayrıca başka yerinden kemik veya doku almak gerekir ise başka bir yerden kesi yapmak gerekebilir.
Ameliyat Sonrasında Bakım & Beslenme
Operasyon sonrası bebeği rahatlatan, hafif uyku veren ilaçlardan yararlanılır. Genellikle operasyon sonrası hemen sıvı ve gıda verilmez, 2 saat kadar sonra başlanır. Önce su daha sonra anne sütü sağılarak dikkatlice ağzına damla damla kaşık veya şırınga ile verilir.
Emme yapması dikişleri gerebileceğinden istenmez engellenmelidir. Hastanın dikiş alanları temiz tutulmaya çalışılır. Bazen bebeklerin dudaklarını ve dikiş alanlarını oynamasını engellemek için kolluk tarzı aparatlar kullanılabilir. Dudak yarığı onarımında, dudak dikişleri üzerine gerginliği azaltan bantlar uygulanır.
Ameliyat esnasında eğer emilmeyen dikişler kullanılmışsa 7 gün sonunda dikişler alınır. Dikiş alma işlemi genellikle ameliyathanede kısa süreli sakinleştirici altında yapılır.
Ameliyat bölgesi iyileştikten sonra yara izini ve nedbe dokusunu azaltmak için uygun masajlar önerilir. Genellikle bebek ameliyattan 1 gün sonra taburcu edilir ve sonrasında 3. gün, 7. gün, 14. gün, 30.gün kontrollere çağrılır.
Damak Yarığı Ameliyatında ise yukarıdakilerden farklı olarak, damak yarığı onarımında emilen dikişler kullanılır, alınmasına ihtiyaç yoktur. Damak yarığında operasyon bölgesinde ilk günlerde ödem, hafif kanama ve kaşıntı beklenen bir bulgudur.
Çocuğun ağzının içine sokabileceği ve operasyon bölgesini kaşıyarak zarar verebileceği biçim ve incelikte, eşya ve oyuncakları ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Ayrıca çocuğun dilinin geri kaçmasını önlemek için diline bir dikiş konulmuş olabilir.
Bu acil durumlarda dili öne çekmek için uygulanır ve genelde ertesi gün alınır.
Olası Riskler ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Yarık dudak ve damak ameliyatlarından sonra nadiren bazı komplikasyonlar (istenmeyen ancak ortaya çıkması olası sorunlar) görülebilir. En sık görülen komplikasyonlar;
Yara enfeksiyonu, | Ameliyat bölgesinden kanama |
Yara ayrışması, | Yara enfeksiyonu, |
Alerjik durumlardır. | Ağız içinden hafif sızıntı. |
Bu ameliyatlardan sonra enfeksiyon nadiren gelişebilir ve bunun oluşmaması için hastaya uygun antibiyotikli şuruplar reçete edilir. Dudak yarığı ameliyatlarından sonra nadiren yara gerginliğine, enfeksiyona veya bebeğin elleri ile dikişleri oynamasına bağlı dikiş ayrışması görülebilir, bu durumda gerekirse yeniden dikiş atılması uygulanabilir.
Dudak onarımlarından sonra daima yara izi kalır. Bu yara izleri genellikle kabul edilebilir düzeyde olur, ancak bazen anormal yara izleri oluşursa düzeltme müdahaleleri gerekebilir.
Damak yarığı ameliyatı sonrası nadiren ağız içinden hafif sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir, bunun miktarı artarsa kan verilmesi gerektiği gibi kanamayı durdurmak için çok nadir olarak tekrar cerrahi müdahale gerekebilir.
Bu ameliyatlardan sonra enfeksiyon oluşmaması için hastaya uygun antibiyotikli şuruplar reçete edilir. Damak ameliyatları sonrasında bazı vakalarda damak fistülü denen küçük delikler kalıcı olabilir, bu durum kalıcı olursa 2.
bir cerrahi işlem genellikle gerekli olur.
Damak Yarığı Sonrasında Konuşma Terapisi Gerekir mi?
Yarık damaklı hastalarda başarılı cerrahi sonuca rağmen damak kaslarının yeterince çalışmamasına bağlı konuşma bozuklukları sık görülür.
Onarım sırasında yumuşak damak kaslarının olması gereken şekle getirilmesi bu konuşma bozukluğunun azaltılmasına yardımcıdır; ancak tek başına ameliyat çoğu zaman yeterli olmaz, ek olarak bir takım konuşma egzersizleri ve terapileri gerekebilir. Bu nedenle çocuğa, hem ailenin desteği, hem de 4-5. yaşta yapılması gereken bir konuşma terapisi desteği gerekir.
Damak Yarığı Hastalarında İlave Uygulamalar Nelerdir ?
Damak yarığının çok kubbeli ve yumuşak damak boyunun kısa olması, damak yarığı ameliyatlarının tek başına iyi netice vermesine imkan sağlamaz.
Bu durumda farengeal fleb veya arka duvar augmentasyonu adı verilen ilave girişimlerle, havanın ağız boşluğuna kilitlenerek buruna kaçmasını engelleyen ve dolayısıyla çocuğun daha normal ve sağlıklı sesler çıkarmasını kolaylaştıracak müdahaleler uygulanır.
Damak yarığı hastalarında yumuşak damak sorunları, burun ve diş gelişim sorunları görülebildiğinden ilave işlemlerin uygun zamanda ve doğru şekilde yapılabilmesi için doktorunuzun takiplerini hiçbir zaman kesmemeniz gerekir.
Damak ve Dudak Yarıkları Süreci
İyileşme Süreci
–
Operasyon Süresi
1 Buçuk – 2 Saat
İşe Dönme
–
Hastanede Kalma Süresi
1-5 gün
Hassasiyet Süresi
7-14 gün
Antestezi Türü
Genel anestezi
“Belirtilen ameliyat süreçleri ortalama bilgilerdir. Hastanın genel durumuna, ameliyatın türüne ve uygulanacak operasyonun sayısına göre değişiklik gösterebilir.”
Источник: //www.fbm.com.tr/plastik-cerrahi-uygulamalari/damak-ve-dudak-yariklari
Yarık Damak ve Dudak
Bir bebeğin henüz anne karnındaki ilk zamanlarında (6-10. haftalar arası), yüz gelişimi esnasında üst dudak ile damağın düzgün bir şekilde kapanamaması sonucunda meydana gelen doğumsal bir kusurdur. Yarık damak ve dudak en sık görülen doğum kusurları arasında yer alır.
Yarık dudak genellikle üst dudağın fiziksel olarak ikiye bölünmesi ya da ayrılması sonucu oluşur ve dışarıdan bakıldığında üst dudağın derisinde dar bir açıklık veya boşluk şeklinde görülür. Bu açıklık genelde üst dudağın bir kenarından başlayıp, burun tabanından üst çene ve/veya üst diş etlerine kadar uzanır.
Yarık damak ise genellikle üst damakta açıklık ya da bir bölünme şeklinde görülür. Bebeklerde yarık damak iki şekilde görülebilir. Birincisi, sert damakta olan yani üst damağın kemikli ön kısmı, ikincisi ise yumuşak damakta olan; yani üst damağın arka kısmında görülen yarıklardır.
Özellikle yarık damak, ancak bebek doğduktan sonra dikkatli bir şekilde incelendiğinde fark edilir, yarık dudak ise bebek henüz doğmadan ultrason izlemelerinde görülebilir.
Bebek doğduktan sonra kolay kolay fark edilemeyen yarık damak, bebeğin beslenme ve yutma güçlüğü çekmesi, yediklerinin burnundan geri çıkması ve kronik kulak enfeksiyonu geçirmesi gibi belirtilerle kendini belli edebilir.
Bir bebekte yarık damak ve yarık dudak ayrı ayrı görülebileceği gibi, her ikisi birden de görülebilir. Bununla birlikte yarık dudak çoğunlukla erkek bebeklerde, yarık damak ise çoğunlukla kız bebeklerde görülür. Aynı anda hem dudak hemde damak yarıklarının olduğu durumlar ise yine çoğunlukla erkek bebeklerde görülmektedir.
Damak ve Dudaktaki Yarıklar Neden Olur?
Bunun nedeni henüz tam olarak bilinmese de, doktorlar iki ana unsurun neden olabileceğini düşünmektedirler. Bunlar:
- Genetik faktörler,
- Çevresel faktörler (bazı ilaçlar, alkol ve/veya vitamin eksiklikleri gibi.)
Anne ve babanın kendinden önceki nesillerinde yarık damak ve yarık dudak ile doğmuş birilerinin olması da, kendi bebekleri için bir risk oluşturur, bunun yanında bir anne adayının hamilelik esnasında kanser ve epilepsi nöbetleri, nöropatik ağrı, bipolar bozukluk, gibi durumların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan ilaç gurubunda yer alan ilaçlardan kullanması, yetersiz beslenmesi ve folik asit gibi vitaminlerin vücudunda eksik olması ile bir takım kimyasallara maruz kalması da bebeğinin yarık damak ve/veya yarık dudaklı olarak doğmasına neden olabilir.
Ayrıca hamilelik esnasında uyuşturucu kullanmak, aşırı alkol tüketmek ve sigara içmek de erken ve ileri hamilelik dönemlerinde bebeğin sağlığı açısından ciddi risk oluşturur. Yapılan araştırmalar özellikle hamileliğin ilk haftalarında ciddi anlamda alkol tüketen annelerin bebeklerinde yarık damak ve yarık dudak gibi doğum kusurlarının görüldüğünü ifade etmektedir.
Araştırmalar kronik şeker hastalığı ile obezitenin de bu doğumsal kusurlara neden olabileceğini ifade ediyor…
Yarık Damak ve Dudak Başka Sağlık Problemlerine Neden Olabilir Mi?
Maalesef evet. Özellikle beslenme, işitme, ağız ve diş ile konuşma problemlerine neden olabilir.
Beslenme güçlüğü: Doğum sonrası ilk olarak karşılaşılan güçlüktür. Hem anneyi hem de bebeği ciddi anlamda zora sokabilir. Yarık dudaklı bebekler beslenme güçlüğünü çok yaşamazken, yarık damaklı bebekler daha ciddi beslenme sorunları yaşarlar.
Yarık dudaklı bebeklerin beslenmesini kolaylaştırmak için üretilen biberonlara buradan bakabilirsiniz.
İşitme azlığı ve kulak enfeksiyonları: Özellikle yarık damaklı bebeklerin işitme güçlüğü çekmesi, orta kulak sıvısından dolayı işitme yetisinin kaybolması gibi ciddi riskler vardır. Bunun yanında bu bebeklerde sürekli tekrar eden kulak enfeksiyonları görülebilir.
Diş problemleri: Söz konusu yarık ya da yarıklar üst diş etinden geçerse, bebeğin diş gelişimi olumsuz etkilenir.
Konuşma problemleri: Konuşma dudak, dil ve damak aracılığı ile gerçekleştiğinden dudağı ve damağı yarık olan bebek ve çocuklar konuşma güçlüğü çekerler. Yarık dudaklılar, yarık damaklılara göre daha az konuşma güçlüğü çekerler.
Sosyal yaşantıda karşılaşılabilecek problemler: Çocuğun görünüşündeki farklılık ve tedavi süreci boyunca yaşadığı stres, üzüntü ve yorgunluk çocuğun duygu durumunu olumsuz etkiler. Bu nedenle, aile bireylerinin onun yanında olduklarını ve onu sevdiklerini hissettirmeleri çocuğun ruhsal durumu açısından hayati öneme sahiptir.
Yarıkların Tedavisi Nasıl Olur?
Yarıkların tedavisine başlanmadan önce, çocuğun tedavi sonrası başka sağlık sorunları yaşamaması adına pek çok bölümün uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu bölümler:
- Kulak, burun, boğaz,
- Plastik cerrahi,
- Ağız ve diş sağlığı,
- İşitme uzmanı,
- Psikolog ve terapist
Ameliyat ile tedavi: Yarık dudak ameliyatları genelde 3-6 aylık bebeklerde genel anestezi ile yapılır. Eğer yarık çok genişse, dudak parçalarını bir araya getirecek özel yöntemler kullanılır. Ameliyat edilen bölgede iz kalabilir.
Yarık damak ameliyatları ise bebeklerin 9-12. aylarında yine genel anestezi ile yapılır. Bu ameliyatta plastik cerrah damaktaki yumuşak dokuları birbirine bağlar. Bu ameliyatın ana amaçlarından biri konuşma için uygun bir damak oluşturmaktır. Bebek büyüdükçe büyüyen yüzü, ağız ve damak yapısı ilerleyen yaşlarda ameliyat tekrarı gerektirebilir.
Yarık damak ve dudak ameliyatı öncesi ve sonrası
Sağlıklı günler.
Yarık damak ve dudak makalesi için yararlandığım kaynaklar:
//kidshealth.org/en/parents/cleft-lip-palate.html#
//www.webmd.com/oral-health/cleft-lip-cleft-palate#1
//www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cleft-palate/basics/symptoms/con-20024619
Источник: //yenianneyim.com/yarik-damak-ve-dudak/
Yarık dudak ve yarık damak
Yarık dudak ve yarık damak, bir bebek doğmadan önce ortaya çıkan yüzün konjenital deformiteleridir. Bir yarık oldukça görünür olabilir ve tıbbi, davranışsal ve sosyal zorluklara yol açabilir, ancak günümüzde, bu ameliyatla rutin olarak düzeltilir.
Doğumdan önce, vücutta doğal yapılar oluşur ve bir araya gelirler veya birleşirler. Sigorta yapmazlarsa, yarık sonuçlanır. Yarık bir çatlak veya boşluktur.
Yarık dudakta boşluk üst dudakta ve yarık damakda meydana gelir, ağız çatısı etkilenir. Birlikte de olabilirler. Dudak sadece bir tarafı yarık veya her iki taraf olabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Amerika Birleşik Devletleri’nde, yaklaşık 2.650 bebeğin yarık damak ile doğduğunu ve yarık damaklı olsun olmasın 4,440 bebeğin yarık damak ile doğduğunu tahmin etmektedir.
Yarık ABD’de en sık görülen doğum kusurlarından biridir. Ağız ve yüze etki eden orofasiyal yarıklanma olarak bilinen bazı 15 yarık tipinde yarık dudak ve yarık damak, tipine bağlı olarak, yaşanan deformitelerin yüzde 50 ila 80’i arasındadır.
Bu ne?
Dudaktaki yarık, küçük veya kısmi olabilir ve dudakta bir girinti gibi görünebilir. Tam bir yarık burun kadar uzağa gider. Tek taraflı bir yarık, dudağın bir tarafını, üst dudağın ortasındaki “cupid ‘yayının” sağ veya solunu etkiler. İki taraflı bir yarık her iki tarafı da etkiler.
Yarık damağı oluşturan kafatasının iki parçası birbirine kaynaşmazsa, yarık damak oluşur. Yumuşak damak ayrıca bir boşluğa veya yarığa sahiptir. Tamamen yarık damağı olan bir kişi çenede de bir boşluğa sahip olabilirken, tamamlanmamış yarık damak ağzın ağzında bir delik gibi görünür.
ABD’de yarık damak yarıklı veya yarıksız damak yarığının en yüksek insidansı, Amerikan yerlileri ve Asyalı Amerikalılar arasındadır. Bu grup için, oran her 1000 canlı doğumda yaklaşık 2 vakadır. Avrupalı iniş insanlarında bu oran her 1000’de 1’dir ve Afrikalı Amerikalılar için her 2.500’de 1’dir. Yarık damak oranı etnisiteye bakılmaksızın 2,000’de 1’dir.
Erkeklerde, yarık dudak, yarık damak veya her ikisinin de olması kadınlarda iki mislidir. Dişilerin sadece yarık damak yapması daha olasıdır.
Bir çocuk doğduğunda yarık dudak veya yarık damak açık bir şekilde görülür, ancak günümüzde bir ultrason taraması gebeliğin 13. haftasından itibaren yüz yarıklarını tespit edebilir.
Modern cerrahi ile çoğu vaka minimal yara izi ile düzeltilebilir.
Düzeltilmezse, yarık dudak veya damak aşağıdakilere yol açabilir:
- Diş sorunları
- Kulak enfeksiyonları ve olası işitme kaybı
- Besleme zorlukları
- Düşük özgüven
- Konuşma problemleri.
Aile hekiminden bir konuşma terapistine kadar uzmanlardan oluşan bir ekip, bir çocuğa yarık ile yardım etmek için çalışacak, çünkü bu durumun ortaya çıkarabileceği zorluklar.
Nedenler
Hamileliğin ilk 12 haftasında, fetüsün kafatası gelişiyor.
İki ayrı kemik ve doku tabakası. Onlar yavaş yavaş birbirlerine doğru hareket ederler ve kafatasını oluşturmak için ağızda ve burunda birleşirler veya birleşirler.
Bu füzyon eksik ise, bir yarık sonuçlanır.
Bazı genler bazı insanlarda diğerlerinden daha fazla yarılma olasılığını arttırır.
Bir yarık olan ebeveynlerin çoğunun bir bebekleri yoktur, ancak yakın akraba olan kişilerde bir yarık görmek yaygındır.
Risk, annenin sigara içmesi ya da gebelikte ayda 10 ünite alkol tüketmesi, eğer folik asit yetersizse veya obezitesi varsa daha yüksek olabilir. CDC’ye göre, epilepsiyi, örneğin topiramat veya valproik asidi tedavi eden bazı ilaçlar, gebeliğin ilk 3 ayında kullanıldığında, yarılma riskini artırabilir.
tedavi
Yarıkla doğan çocuklar için çeşitli müdahaleler mevcuttur.
Bir ortodontist damağı onarmaya ve dudakları doğumdan sonraki bir hafta içinde bir araya getirmeye başlayabilir. Nasoalveolar kalıplama (NAM) olarak adlandırılan bu tedavi, bebeği gelecekteki ameliyat için hazırlamayı amaçlamaktadır.
Yarık dudakları kapatmak için yapılan cerrahi, bebeğin doğumundan 3 ila 6 ay sonra gerçekleşebilir ve yarık damak için 9 ila 18 ay arasında tamir edilebilir. Bu, çocuğun normal konuşmasını ve yemesini sağlamalıdır.
Yarık damak, çeneyi düzeltmek için ameliyatla tedavi edilebilir.
Bazı doktorlar çocuk ameliyattan önce 10 ila 12 yaşlarına ulaşana kadar beklemeyi tercih ederler. Tüm süt dişleri gidene ve yetişkin olana kadar beklemek, tekrarlayan düzeltici ameliyatlara sahip olmaktan kurtulur.
Diğer uzmanlar, daha yaşlı olduğunda konuşma terapisinin daha az etkili olduğunu savunarak çeneyi daha erken düzeltmeyi tercih ederler.5 çocuktan yaklaşık 1’inde sadece bir cerrahi işlem gerekir, ancak çoğunun büyüdükçe cerrahi yöntemlerin ve ameliyatların bir kombinasyonuna ihtiyacı olacaktır.
Bazen, boşluk veya yarık, üst çenenin kenarı olan ve dişlerle karşılaştığı maksiller alveolar çıkıntıya ulaşır. Bu durumda, cerrah, kalça gibi vücudun başka bir kısmından alınan kemik dokusu ile boşluğu doldurur.
Birçok ülkede, yetişkinler erişene kadar ve bazen de yaşam için bebeğe bir yarık damak ekibi veya kraniyofasiyal ekip tarafından izlenmektedir.
Bu günlerde, ameliyatın bir sonucu olarak, skar, genellikle minimaldir, ancak birey yüzün görünümünü iyileştirmek için daha sonra hayatında daha fazla ameliyat geçirebilir.
Konuşma ve duyma
Yarık dudak ve yarık damak, konuşmayı etkileyebilir, çünkü bir insan konuştuğunda, dudak, damak ve dil kelimeleri oluşturmak için birlikte çalışır.
Yarık dudak ve yarık damak daha yüksek kulak enfeksiyonu riski anlamına gelebilir ve bu durum işitmeyi etkileyebilir.
Çocuğun yarık damaklarından dolayı daha yüksek kulak iltihabı riski varsa, orta kulakta sıvının oluşmasını önlemek için timpanostomi tüpleri yerleştirilebilir.Bir timpanostomi tüpü veya basınç dengeleme (PE) tüpü “grommet” olarak bilinirdi.
Konuşma dili patoloğu konuşma sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Yarık onarımına ek olarak çocuk, çocuk konuştuğunda burun içinden kaçan hava miktarını azaltmak için başka ameliyat türlerine de ihtiyaç duyabilir.Konuşma terapisti, çocuğun onarımdan önce geliştirmiş olabileceği konuşma sorunlarını düzeltmesine yardımcı olabilir. Yarık olan çocuklar konuşma sırasında telafi etmeyi öğrenirler. Onarımdan sonra, sözcük oluşturmanın yeni yollarını öğrenmek zorundalar.
Sosyal hayat
Günümüzde, yarık olan bir çocuğun erken yaşta etkili düzeltici cerrahi geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu okulda alay edilmeye veya zorbalığa uğrama olasılığını azaltır.
Öyle olsa bile, çocuk erken yaşlardan itibaren diğer çocuklarla etkileşime girmeye teşvik edebilir. Diğer çocuklar, yarık dudak veya damak olan kişinin neden farklı göründüğünü sorabilir. Yarık olan çocuk, sorulduğunda arkadaşlarına açıklayabilmelidir.
Yarık işitme ve konuşma sorunlarına neden oluyorsa, ebeveynlerin veya bakıcıların okula konuşmaları önemlidir, böylece öğretmen çocuğun görmesi ve duyması kolay bir yerde oturduğundan emin olabilir.
Diş problemleri?
Yarık dudak veya damak dişi olan çocuklar dişleriyle diğer çocuklardan daha fazla problem yaşarlar, çünkü üst dişleri ve diş etlerini destekleyen kemiğin sırt kısmı olan alveolar sırt düzgün gelişmeyebilir.
Çocuğun diş tellerine ihtiyacı olabilir.
Diş çürüğü, yarık dudak, yarık damak veya her ikisi de olan çocuklarda daha yaygındır. İyi ağız hijyeni, çürüme ve diş problemlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
önleme
Yarık damak, anne-babalar ve çocuklar için zorlayıcı olabilir, ancak günümüzde düzeltici cerrahi ve diğer müdahaleler yaygın olarak mevcuttur.
Yarık damak oluşumunu engellemenin bir yolu yoktur, ancak hamilelik sırasında alkol ve tütün kullanmaktan kaçınmak yarık ve diğer problemleri azaltabilir. Hamilelik sırasında herhangi bir ilaç almadan önce bir doktor ile kontrol etmek de önemlidir.
Ebeveynler ayrıca, riskleri anlamalarına yardımcı olmak için hamilelik öncesi genetik danışmanlık da alabilirler.
Источник: //trmedbook.com/yarik-dudak-ve-yarik-damak/
Bebeklerde Dudak Yarığı
Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı ya da damak, anne adaylarının hamileliğinin ilk aylarında bebeğin gelişim aşamasında yüz bölgesindeki yapıların birleşmesindeki kusur sonucunda dudak yarığı meydana gelmektedir. Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı en sık olarak dudak, sert damak ve yumuşak damak bölgesinde görülmektedir.
Dudak ya da damak yarığı ayrı ayrı görülse de, aynı zamanda bir arada da görülmektedir. Dudak ya da damak yarığı rahatsızlığı, bebeğin anne rahmindeki gelişim süreci içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Bebeğin anne karnındaki sürecinde, anne adayının hamileliğinin beşinci ya da altıncı haftalarında bebeğin dudaklarının birleşmesi ortaya çıkmaktadır.
Anne adayının hamilelik süresi boyunca onuncu haftasında ise bebeğin damağı birleşir. Dudak ya da damakta ortaya çıkan yarığın oluşması durumu, her yeni doğan bebeğin yedi yüz ya da bin bebekten birinde meydana gelmektedir.
Bebeklerde ortaya çıkma ihtimali olan yarık damağın tek başına oluşması çok sık görülen bir durum değildir. Yarık dudak ya da damağın ortaya çıkmasının kesin bir nedeni bulunmamaktadır.
Bunun yanı sıra genetik faktörler, çevresel bazı faktörler, anne adayının hamilelik sırasında annenin birtakım ilaçların kullanımı, anne adayının sahip olduğu hastalıklar, anne adayının hamilelik süresi boyunca sigara ya da alkol kullanması, infeksiyon, folik asit ya da B vitamini eksikliği gibi sebepler yarık dudak ya da damağın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yarık dudak ya da yarık damak rahatsızlığı şeklinde dünyaya gelen bebeklerin bir kısmında yarık dudak ya da yarık damat rahatsızlığının yanı sıra, aynı zamanda bebeklerin vücudunda doğumsal anormallik durumları görülebilir. Bu sebeple bebeklerde ortaya çıkan yarık dudak ya da yarık damak rahatsızlığı şeklinde doğan bebekler, doğduktan hemen sonra bu rahatsızlık nedeniyle ayrıntılı bir muayene olması gerekmektedir.
Anne adayının hamilelik sürecinde bebeğin anne karnında yüzünün oluşma zamanında burun tabanı ile üst dudakların birleşememesi sonucunda ortaya çıkan rahatsızlığa dudak yarığı denir.
Bebeklerin anne karnında hamilelik sürecinde ortaya çıkan bu anormal durum arkada ve ağız içerinde de devam etmesi durumunda bebeğin dudağında yarık meydana gelmektedir. Ağız yarığı rahatsızlığına tıp dilinde ve sağlık alanında kleft adı verilmektedir.
Genel olarak yedi yüz elli bebek arasından birinde görülme ihtimali yüksek olan bir doğumsal anormali ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı tek taraflı olma ihtimali bulunmakta ya da iki taraflı da olma ihtimali olabilir.
Bebeklerde bazen de dudak yarığı meydana gelmeden sadece damak yarığı ortaya çıkabilir.Anne adaylarının hamilelik sürecinde bebeğin yüzünün oluşmaya başladığı aylarda birtakım sebepler sonucu ortaya çıkan dudak yarığı hamilelik sürecinde bazen anlaşılabilir bir durum iken bazen de anlaşılamamaktadır. Anne adayının hamilelik sürecinde karnında yer alan bebeğin var olan birçok anormal durum ultrasonografi tetkiki ile anlaşılabiliyor ama dudak ya da damak yarıklarının sadece yüzde yirmi beşi ultrasonda fark edilebiliyor.
Bebeklerde Dudak Yarığı Neden Olur?
Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı ya da damak yarığının neden oluştuğu, oluşum nedenleri ile ilgili çok ayrıntılı bir şekilde çalışmalar yapılmıştır. Dudak ya da damak yarığının ortaya çıkmasında hem genetik hem de çevresel faktörler oluşumunda çok büyük etkisi vardır.
Dudak yarığının meydana gelmesinde genetik faktörlerin, tüm yarıklara göre yüzde beşi ya da onu etkili bir rol oynamaktadır. Dudak yarığının oluşum nedenleri arasında yer alan genetik faktörlerde, eğer bebeğin ailesinde yarık dudak ya da damak yarığı varsa bebekte de bu rahatsızlığın olma ihtimali çok yüksektir.
Eğer anne adayı hamilelik sürecinin ilk üç ayında kızamıkçık enfeksiyonu geçirmiş ise bebekte dudak yarığı enfeksiyonunun oluşmasına sebep olmaktadır.
Hamilelik sürecinde anne adayının sigara ya da alkol kullanımına devam etmesi sonucunda, birtakım vitaminlerin gerekli oranda olmaması sebebiyle bebekte dudak yarığının oluşmasında çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Sosyoekonomik düzeyin normal sınırların altında olan ülkelerde bebeklerde dudak yarığının oluşma ihtimali daha çok artmaktadır.
Bebeklerde görülen dudak yarığının ortaya çıkmasında anne ya da babanın herhangi bir suçu bulunmamaktadır. Eğer anne adayı hamilelik sürecinde tüm değerlerine dikkat ettiyse, alkol ve sigara tüketimi yapmadıysa, hamilelik süresince sakıncalı olabilecek herhangi bir şey yapmadıysa bu durumda anneyi suçlamak imkansızdır.
Anne hamilelik süreci boyunca elinden gelen her değerin normal değerlerde olmasını sağlamış ve her davranışı olması gerektiği gibi yapmıştır, tüm bu uygulamaları dikkat etmiş anne adayının bebeğinde her şeye rağmen dudak yarığı ortaya çıkmış ise bu durumda anneyi suçlamak yanlıştır.
Bebeğin dudak yarığı rahatsızlığına sahip olması durumunda anne ya da baba birbirlerini ve kendilerini suçlamaktadırlar. Bu durumda suçlama yapmak doğru bir yaklaşım değildir ve bebeğin dudak yarığı tedavisinde herhangi bir olumlu etkisi bulunmamaktadır.Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı yüzde yirmi beş oranında, damak yarığı da yüzde yirmi beş oranında, dudak ve damak yarığının birlikte ortaya çıktıkları durum yüzde elli oranında bebeklerde görülmektedir.
Bebeklerde Dudak Yarığı Belirtisi Nelerdir?
Bebeklerde ortaya çıkan yarık dudak rahatsızlığının birtakım belirtileri görülmektedir. Bu belirtiler, bebeklerin yarık dudağın olması durumunda üst dudağında sadece bir girinti ile hafif bir şekilde oluşabilir.
Yarık dudağın ortaya çıkması durumunda bebeğin üst dudağı burna biraz daha yaklaşır ve dudağın küçük bir kısmı burna doğru biraz yukarı kalkar. Bebeklerde ortaya çıkan tek taraflı yarık olan dudağın ve dudağın her iki yanından biri etkileniyorsa bu duruma ikili yarık dudak denir.
Bebeklerde meydana gelen yarık dudak rahatsızlığı sabit olan dudak ağzının yalnızca bir bölümünü de etkileyebilir. Bebeklerde görülen dudak yarığının belirtileri arasında bebeklerin beslenme zorlukları yaşamaktadır.
Yarık dudak rahatsızlığına sahip olan bebekler yemek yerken daha çok zorlanırlar, çünkü dudak yarığında üst dudağın küçük bir kısmı burna doğru biraz kalktığı için dudak tam olarak kapanmaz, bu durum da yeme zorluğunun ortaya çıkmasına neden olur.
Yarık dudak rahatsızlığına sahip olan bebeklerde konuşma aşamasında zorlanabilir, çünkü bu tür durumda bazı harfleri çıkarmak ya da kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmek zordur. Bu sebeple bebeklerin konuşma aşaması biraz daha gecikebilir. Yarık dudak rahatsızlığı olan bebeklerin bazı harfleri doğru çıkarmaları mümkün değildir.
Doğru çıkarmakta zorlanacakları harfler p, b, t, d, k, g, f, v, s, z gibi harflerdir.
Bebeklerde Dudak Yarığı Tedavisi Nasıl Olur?
Bebeklerde birtakım genetik ya da çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan dudak yarığının kalıcı olarak tedavi edilmesi günümüzde ilerlemiş olan tıp alanında mümkün olmaktadır.
Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığının tedavi edilmesi için doktorlar tarafından belirlenen en uygun zaman ise bebeğin doğum sürecinin ardından hemen ilk üç ay sonrasıdır.
Dudak yarığı tedavisinin yapılacağı yer, tam teşekküllü bir hastanenin ameliyathanesinde olmaktadır ve dudak yarığı ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı ameliyatı genel olarak, normal şartlarda bir buçuk ya da en fazla iki saat sürmektedir. Dudak yarığı ameliyatı sırasında yarık şeklinde olan dudağın her iki tarafındaki deri, yarık hattı boyunca kesilmektedir.Dudak yarığı ameliyatında daha sonra dudaklarda bulunan kaslar ve burun kanatları normal şekline, yani pozisyonuna getirilir. Dudak yarığının ameliyatında, dudaklar normal şekline getirildikten sona dudağın dış kenarları tam simetrik olacak ve tam karşılıklı bir şekilde olacak biçimde birbirine yaklaştırılır.
Bebeklerde ortaya çıkan dudak yarığı ameliyatındaki son aşamada dudak yarığı hem iç yüzeyde hem de dış yüzeyde dikiş atılarak, diş yarığı alanının tamamı dikişlerle kapatılır.
Dudaklara atılan dikişin ardından ameliyat sonlanır ve hasta ameliyattan sonra doktor kontrolünde bir ya da iki gün sonra hastaneden taburcu edilebilir.
Burun da oluşabilecek birtakım şekil bozuklukları da bebeklerin ilerleyen zamanlarında, yani ilerleyen yaşlarında ameliyatla düzeltilmektedir. Dudak yarığı ameliyatı olan bebek ameliyat aşamasında ya da sonrasında birtakım huzursuzluklar yaşayabilir ve biraz acı ortaya çıkabilir.
Bebeğin acıyı hissetmesi durumunda doktorun vermiş olduğu az bir doza sahip olan ilaçlarla acının sonlanması yapılması mümkündür.
Dudak yarığı ameliyatı olan bebek ameliyat sonrasındaki ilk saatlerde sadece serum ile beslenmektedir, daha sonrasında bebek ağız yolu ile beslenmesi mümkün hale gelmektedir. Ameliyat bölgesi olan dudaklarda ameliyat sonrasında oluşabilecek biraz morarma, şişlik ya da sızıntı durumu olabilir.
Dudak yarığı ameliyatının sonrasında oluşabilecek olan sızıntının temizlenerek, yaranın temiz kalması sağlanması gerekmektedir. Ameliyat bölgesi olan dudaklarda ameliyat sonrasında mikrop kapma durumu yaşanabilir, bu tür durumların yaşanmaması için bebeğe antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir.
Dudak yarığı ameliyatının ardından, dudağa atılmış olan dikişler ameliyat sonrasında altı ya da sekiz gün gibi bir sürenin doldurulmasının ardından dikişlerin alınması gerekir. Dudak yarığı ameliyatı olan bebeğin dudağına dokunmaması için bebeğin gözlem altına alınması gerekmektedir, ellerine eldiven giydirilebilir.Dudak yarığı ameliyatı olan bebeğin ameliyat sonrasında dudağında yer alan kırmızı renge sahip ve belirgin olan bir ameliyat izi oluşabilir, bu izin oluşması çok normaldir.
Bebekte oluşan dudak yarığı ameliyatı sonrasında oluşan ameliyat izinin rengi gün geçtikçe azalacak ve belirginliği de zamanla azalacaktır, bir süre sonra ameliyat izi hiçbir şekilde belli olmayarak, yok olacaktır.
Источник: //evdesifa.com/bebeklerde-dudak-yarigi/
Yarık dudak-damak sorunu çözümsüz değil!
Aslında masum hatta sevimli bir benzetme gibi düşünülüyor ‘tavşan dudak’, ‘kurt ağzı’ gibi tanımlamalar; dudak-damak yarıkları sorununu anlatmada.
Oysa bu tür yakıştırmalar özellikle de çocukluk döneminde minik yüreklerde derin yaralar açılmasına neden oluyor! Acıbadem Altunizade Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.
Hakan Ağır, “Bu tür benzetmeler ve alaysı sözcükler çocuklarımızın ruhsal ve sosyal sorunlar yaşamasına neden olurken, okul çağında eğitimde başarı düşüklüğüne de yol açabiliyor. Bu tür benzetmelerden kaçınılması gerekir.
Üstelik dudak-damak yarığı sorunu artık eskisi gibi uzun ve maliyetli tedavi süreçleri gerektirmeden profesyonel ellerde kolayca, hatta nerede ise hiçbir iz bırakmadan da tedavi edilebiliyor. Türkiye bu konuda batılı ülkelerle aynı seviyeye ulaştı. Yeter ki toplumumuzdaki yanlış algılar değişsin” diyor.
Dudak-damak yarığı neden olur?
Yüz gelişimi anne karnında, gebeliğin üçüncü ayı içerisinde tamamlanıyor. Ancak bu gelişim, bebeğin dudağı veya damağında genetik kökeni tam olarak bilinemeyen bir nedenle sekteye uğrayınca dudak-damak yarığı sorunu ortaya çıkıyor.
Ülkemizde her gün ortalama 5 bebek, dudakta, burunda ve diş-çene yapısında estetik bozukluklara neden olan, konuşmanın zor anlaşılmasına yol açan bu sorunla dünyaya geliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.
Hakan Ağır, ülkemizde 100 bine yakın kişinin dudak-damak yarığı sorunu ve çoğunlukla tedavi gerektirmeyen küçük dilde çatallanma ve gizli yarıklar ile yaşadığını belirtirken “Ancak günümüz Türkiyesi'nde deneyimli, eğitimli, bu tedaviyi sık yapan merkezler ve cerrahlarca yapılan tedavide batılı ülkelerle aynı başarı sağlanabiliyor.
Bunda Türk Plastik Cerrahisi, Ortodonti ve Konuşma terapisi alanlarındaki başarıların rolü çok büyük. Dudak yarığı onarımındaki cerrahi teknik ilerlemeler ile artık dudak, burun ve ciltte hiçbir iz bırakmadan tedavi mümkün hale geldi” diyor.
Anne adayına psikolojik destek şart
Bebeğin dudak-damak yarığı sorunu anne karnında ultrasonla tespit edildiğinde, anne adayının moralinin yüksek tutulmasının, eşi ve aile bireyleri tarafından destek verilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hakan Ağır “Ultrason tanısı konar konmaz bir merkezde bu işi yapan plastik cerrah ile konuşmalarını tavsiye ediyoruz.
Zira yanlış bilgilendirmeler gebeliğin sonlandırılması talebine kadar varabiliyor. Dudak damak yarıkları gebeliğin sonlandırılması için tıbbi bir gerekçe sayılmıyor.
Doğum sonrası da aynı şekilde annenin, babanın ve ailenin hatta yakın sosyal çevrenin bilgilendirilmesi sayesinde, depresyon ve toplumsal izolasyon başta olmak üzere birçok psikosoyal sorunun önüne geçilebiliyor” diyor.
ANNE KARNINDA 10 ÖNEMLİ TEŞHİS!
Özgüven eksikliğinden okulda başarısızlığa!
Dudak damak yarıklarının profesyonel kişilerin takibinde olması durumunda tek başına bebeğin hayatını tehdit etmediğini belirten Prof. Dr. Hakan Ağır, bebeğin çocukluk çağına geçtiği dönemde ise akranlarının alaycı ve ötekileştirici tavırları nedeniyle ciddi ruhsal gelişim bozukluklarına yol açabildiğini söylüyor.
Halk arasında bu şekil bozukluklarının ‘tavşan dudak’, ‘kurt ağzı’ gibi yakıştırmalarla ifade edilmesinin, çocuk ve yetişkin hastayı hırçın, içe kapanık yapıp, ciddi özgüven zayıflığına yol açtığını, okulda başarısızlığa ve sosyal uyum problemlerine neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Ağır “Bu tür benzetmelerden kaçınılması gerekir.
Söz konusu olan bizim son derece değerli yavrularımızdır; onların bu sorununa kötü niyetli olmasa da hayvan benzetmesi uygun değildir.Aslında sadece dudak damak yarıklı çocuklar için değil diğer tüm yüzde ve görünür yerlerde böylesi şekil bozukluğu, işlev bozukluğu olan çocuklarda ve yetişkinlerde toplumsal yaklaşım, kültürümüz ve eğitim ortamları henüz ne yazık ki istenen düzeyde değil. Bu sorunları aşmak için hızla önlemler alınması gerekiyor” diyor.
Dudak-damak yarığı tedavisi nasıldır?
Dudak-damak yarıklarının tedavisinde ülkemizde ve dünyada son 10 yılda çok ciddi yol katedildiğinin müjdesini veren Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.
Hakan Ağır, artık gebelikte ultrason ile tanı koyabilmenin dudak yarıkları için yüzde 50’ye yaklaştığını belirtirken, doğum sonrası beslenme eğitimleri ile daha fazla bebeğe ulaşılabildiğini ve geçiş döneminin kolaylaşabildiğini söylüyor.
Sorunun cerrahi tedavisi için tüm dünyanın üzerinde anlaştığı şekilde, 10 haftalık dönem sonrası bebeğin ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Hakan Ağır “Dudak damak yarıklı bir bebek için en önemli, en kritik olan ameliyatlar dudak ve damak yarıklarının kapatıldığı ilk ameliyatlardır. Yani ilk yaştaki ameliyatlardır.
Ancak bunlar kadar önemli diğer estetik düzeltmeler, konuşma düzeltici ameliyatlar, kemik transferi çene ve burun ameliyatları da son derece önemlidir” diyor. Cerrahide artık eskisi gibi burun çatısına ve ucuna dokunmaktan korkmadıklarını, tam düzeltmenin ilk ameliyatta dahi mümkün olabildiğini belirten Prof. Dr.
Hakan Ağır “Dudak yarığı onarımındaki cerrahi teknik ilerlemelerle de artık dudak ve dudak cildinde belirsiz bir ize ulaşmak mümkün. Burun kanat kenarındaki kesilerden artık kurtulduk. Bugün herşeyin doğru zamanda, doğru yerde, doğru ellerde başarı ile uygulanması bu çocukları ve yetişkinleri sağlıklı olanlardan ayırt etmeyi zorlaştırıyor” diyor.
Bugün için ülkemizde ilk ameliyatlarını oldukları halde çeşitli estetik, diş-çene ve konuşma bozuklukları ile yaşamına devam eden birçok dudak- damak yarığı hastası bulunuyor. Oysa yaşanılan bu olumsuz deneyim, artık çare kalmadığı anlamına gelmiyor.
Gerek artık tedavi şansı kalmadığı, gerekse bu ameliyatların çok pahalı olduğu düşüncesi ile çoğu hasta ve hasta yakını tedaviden kaçınırken Prof. Dr. Hakan Ağır “Bu hastalığın tedavisine gönül vermiş bir ekip anlayışı ile çalışan merkezler son sözü söylemediği sürece yapılabilecek bir iyileştirme daima vardır.
Ayrıca bu tedavilerin maliyetleri diğer sıradan ameliyatlardan daha düşük bile olabilmektedir” diyor. Günümüzde artık tüm gelişmiş ülkelerle birlikte Türkiye’de de dudak- damak yarıklarının bu alanda uzman merkezlerde ve takımlarla tedavisinin ve takibinin geçerli olduğunu belirten Prof. Dr.Hakan Ağır, son yıllarda gerek estetik gerekse konuşma bozukluğunun tedavisinde çok başarılı sonuçlar elde edildiğini söylüyor.
ÇOCUKLARDA ESTETİK AMELİYAT GEREKTİREN HASTALIKLAR
Источник: //hthayat.haberturk.com/anne-baba/cocuk-sagligi/haber/1056006-yarik-dudak-damak-neden-olur