Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri

Spor Sakatlanmalarına Karşı Önleminizi Alın

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri
Ortopedi ve Travmatoloji

Spor, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Ancak bilinçsiz yapılan sporlar sakatlanmalara yol açarak yaşam kalitenizi düşürebilir. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi Bölümü uzmanları, sağlıkla spor için dikkat edilmesi gereken noktalar ve spor sakatlanmalarında uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Spora yeni başlayanlar bunlara dikkat etmeli!

Spor yapanların yeterli ısınma, germe hareketlerini yapmaması, spora uygun ekipman seçilmemesi, sporun yanlış mekanda yapılması sakatlanma riskini artırmaktadır. Hangi spor yapılırsa yapılsın, öncesinde mutlaka 5-10 dakika ısınma ve germe hareketleri uygulanmalıdır.

Asla tok karnına spor yapılmamalıdır. Yapılacak spora uygun olan kıyafetler ve ayakkabılar tercih edilmelidir. Sportif aktivite sırasında terleme ile sıvı ve elektrolit kaybı olacaktır. Özellikle sıcak havalarda bu durum sıklıkla görülür ve mutlaka su takviyesi gereklidir.

Bunun için spora başlamadan 15 dakika önce azar azar su ya da sportif içeceklerden alınmalı ve spor sırasında da belirli aralıklarla devam edilmelidir. Spor yaparken adalelerde meydana gelecek kramp ya da ağrı sonrası, yapılan spora o an hemen ara verilmelidir.

Dinlendikten sonra kişinin şikayetleri devam ettiği takdirde, sporun o sırada tamamen kesilmesi gerekmektedir.

Halı saha maçlarında daha seçici olun!

Halı sahada spor yapacak kişilerin öncelikle, o sahanın zemininin spor yapmaya elverişli olup olmadığına dikkat etmesi gerekmektedir. Halı sahanın direkt beton üstüne yerleştirilip yerleştirilmediği, halı liflerinin uzunluğu, üzerine dökülen kumun cinsi ve miktarı çok önemlidir.

Çoğu saha zemin şartları zaman içersinde deforme olmasına rağmen yenileme yapmadığı için sakatlıklar için ciddi risk oluşturabilmektedir. Bununla birlikte zemine uygun ayakkabı ve giysiler kullanılmalıdır.

Halı sahaya uygun giyilecek bir ayakkabı ile zeminle ayakkabı arasında kayma sağlanabilir ve buna bağlı sakatlıklar en aza indirilebilir. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir nokta da, sahanın olası bir sakatlık anında en azından ilk müdahalenin yapılabileceği asgari ilk yardım şartlarına sahip olmasıdır.

Pek çok halı sahada sakatlık sonrası uygulanacak buz kompresi olmadığı için genellikle sakatlanan kişide daha fazla kanama olmakta ve iyileşme gecikmektedir. Yapılacak buz kompresi ve sakatlanan kısmın bandajlanması, iyileşme süresinin kısalmasına neden olacaktır.

Bu tür maçlarda sakatlık oluştuğunda, ayağınızın burkulması, dizinizin sakatlanması, ya da adalelerinizde bıçak batma tarzında yanma olması durumunda meydana gelecek ikincil bir zedelenme, ciddi sakatlanmalara yol açabilir.

Geçmeyen ağrılarda mutlaka bir ortopediste başvurulmalı

Kısa sürede iyileşebileceğiniz bir durum yerine, menisküs yırtığı, ön çapraz bağ kopması, ayak bileğinizde bağ kopuğu ya da kırık nedeni ile ameliyata kadar uzanan önemli sakatlıklar açığa çıkabilir.

Bunların oluşmaması için, herhangi bir zedelenme ya da sakatlık anında sporun bırakılması ve o bölgeye buz kompresi uygulanması gerekir. Bu uygulamaya saat başı 15-20 dakika olarak 24 saat devam etmelidir. Bu arada sakatlanan bölge bandajlanmalı ve istirahate alınmalıdır.

Bu uygulamaların sonunda şikayetler artan hızda devam ediyorsa mutlaka bir ortopediste başvurulmalıdır.

Menisküs yırtıkları tedavisi 

En sık görülen belirti ağrıdır. Ağrı eklem hattı boyunca ya da tüm dizde olabilir. Eğer yırtık menisküs kısmı çok büyükse kilitlenme olur. Dizinizi tam olarak düzeltemezsiniz. Menteşe arasına girmiş bir parça gibidir. Bir kalemi kapı menteşesine koyunca kapının tam olarak açılmaması gibi düşünün.

Yırtık menisküs çıkartılmazsa uzun süren etkileri oluşur.  Eklem yüzeyindeki kıkırdak yırtılabilir ya da zedelenir ve bu eklemi kireçlenmeye(osteoartrıtıs) götürür. Diz şişebilir, sert ve gergin hale gelebilir. Sıvı eklem içinde dolaşır ve hasta dizimde su var der. Bunlar her menisküs yırtığında aynı değildir.

Tanı hastanın hikayesi ve fizik muayene ile konulur. Muayenede ağrının yeri saptanır, dizin kilitli olup olmadığına bakılır ve Manyetik rezonans görüntüleme filmi ile kesin tanı konulur. Bu ağrısız ve radyasyonsuz bir incelemedir.

Bu muayene ve tetkikler sonrası yırtık varsa artroskopi yapılarak yırtık kısım dikilir ya da çıkartılır. Ameliyat sonrası aynı gün yürüyerek evinize dönebilir, 2-3 gün sonra işinize başlayabilirsiniz.

Bu işlemler öncesi ve sonrası ağrı ve şişliğin giderilmesi için günde 3-4 kez 10-15 dakika buz kompresi uygulanmalıdır. Aynı zamanda adalelerin zayıflamaması için derhal egzersizlere başlanmalıdır.

Spor sakatlanmalarını önlemek için;

    • Öncelikle fiziksel kondisyonumuzun yapılan spora uygun olması gerekir. Eğer bir spora başlayacaksanız yeterli oranda antrenman yapmalısınız. Seçtiğiniz spora uygun belirli aralıklarla yapılan antrenmanlar, sizi yaptığınız spora daha uygun hale getirecek ve sakatlık olasılığı da bu oranda azalacaktır.
    • Yaptığınız sporun kurallarını çok iyi bilmelisiniz. Özellikle temas sporlarında bu daha çok önem kazanır. Kurallara uyulmadan yapılan sporlarda sakatlık oranı artmaktadır. Bunun yanı sıra yaptığımız spora uygun giyinmeli ve uygun ekipman kullanmalıyız. Yaptığımız spora göre dizlerimizi, ellerimizi, gözümüzü, dişlerimizi ve başımızı koruyucu araçlar kullanmalıyız. Giydiğimiz ayakkabıların içlerindeki destekler daima gözden geçirilmeli ve mutlaka topuk rampası aşil tendonunu korumak için konulmalıdır.
    • Sakatlıkların önlenmesinde dinlenmenin ayrı bir önemi vardır. Yorgun olarak yapılan spor sonrası sakatlık oranlarında önemli derecede artma gözlemekteyiz. Aynı şekilde sporun uzun süre yapılması (tenis maçının birkaç ayrı kişi ile yapılıp 3-4 saat sürmesi, ya da arka arkaya 2 kere halı saha maçı oynamak gibi) vücudumuz için zararlı olacaktır ve sakatlığa davetiye çıkaracaktır. Vücudumuzun önce dinlenmesi gerektiğini ve daha sonra spor yapmamız gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız.
    • Yapılacak her sporun öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. İyi ve doğru bir şekilde yapılacak ısınma ve germeler, sizi yapacağınız spora daha uygun hale getirir ve sakatlık riskini azaltır.
    • Yorgun olduğunuzda ya da ağrınız olduğunda asla spor yapmamalısınız. Ağrı size bir problem olduğunu göstermektedir. Üzerine gitmekle daha sonra ciddi sorunlar yaratacak sakatlıklarla yüz yüze kalabilirsiniz. Ne yazık ki bu gibi yanlış ayakkabı giyme, destek kullanmama ve ağrısı olmasına rağmen spora devam etme sonrası onlarca ayak, bilek, diz zedelenmeleri ve aşil tendon rüptürü görülektedir. Bunun yanında bilhassa kış mevsiminde sakatlık sonrası kayak yapmaya devam etmek dizde bağ ve menisküslerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Sağlık Rehberi Yazıları

Источник: //www.hizmethastanesi.com/saglik-rehberi/spor-sakatlanmalarina-karsi-onleminizi-alin/

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri – Genius Steps Dahi Adımlar

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri

Sıcakların kendini iyice hissettirdiği günlerde yüzme, plaj voleybolu, bisiklete binme gibi daha çok yaz aylarında yapılan sporlar sakatlanmalara da zemin hazırlayabiliyor.

Spor öncesi yapılan egzersiz, su tüketimi hatta spor saatinin seçimi bile yaşanabilecek sakatlıkların önüne geçebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z.

Uğur Işıklar, yaz sporlarında yaşanabilecek sakatlanmalar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Çocuğunuzu uygun spora yönlendirin

Yaz aylarında çocuklarının bu dönemi sporla geçirmesini isteyen ebeveynler çeşitli arayışlara girmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da spora başlamadan önce sağlık ve fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Spor aktivitelerine bağlı yaralanmalar nedeniyle çocuk ve gençlerin 15 yıl içinde sporu bırakma oranının yüzde 70-80’lere ulaştığı unutulmamalıdır. Bununla beraber çocukların eklem, kas ve tendon yapısı ile genetik özellikleri değerlendirildikten sonra uygun spor dalına yönlendirilmeleri daha uygundur. Her uzun boylu çocuk basketbol için uygun aday değildir.

Spor aktivitesi için asgari sağlık şartlarının sağlanmadığı çocuklarda sakatlanma oranı çok daha fazla görülmektedir.

Spordan önce ve sonra egzersizleri unutmayın

Genellikle tüm kış boyunca hareketsiz kalan kişilerin yaz aylarında aniden spora başlaması sakatlanmalara davetiye çıkarmaktadır. Özellikle ağır sporlar sonrasında kas yırtıkları ve kas içinde kanamalar sık olarak yaşanan sorunların başında gelmektedir.

Spor öncesi esneme-germe- ısınma spor sonrasında ise soğuma egzersizleri sakatlanmaların önüne geçebilecek önlemlerin başında gelmektedir. Isınma hareketleri, kalp ve dolaşım sistemini hızlandırarak kaslara ulaşan oksijen miktarını artırır.

Kasların esnekliğinin artması ve verimli çalışmasına olanak sağlayan ısınma ve esneme egzersizleri gibi spor sonrası soğuma hareketleri de kalp atım hızının sağlıklı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmaktadır.

Zorlayan stillerde yüzmeyin

Vücuttaki bütün kasları koordineli olarak çalıştıran yüzme; diz, bel, sırt, eklem ve kemik hastalıklarında tavsiye edilen sporların başında gelmektedir. Bununla birlikte ısınma ve germe hareketleri yapılmadan yüzülmesi farklı sakatlıklara yol açabilmektedir.

Yüzmede omuz bölgesi çok kullanıldığında bu bölgede daha fazla sakatlık yaşanmaktadır. Menüsküs sorunu olanlar kurbağalama stili, omuz rahatsızlığı olanlar ise serbest stil yüzmeden zarar görebilmektedir.

Yüzerken yaşanabilecek sakatlanmaların önüne geçebilmek için kelebek gibi kasları aşırı zorlayan stillerden uzak durarak yüzme öncesi ısınma –  germe egzersizlerinin yapılması önemlidir.

Suya atlayarak girmeyin

Yazın deniz ve havuzlarda en sık yaşanan sıkıntılardan biri de balıklama veya çivileme olarak tabir edilen atlayışlardan kaynaklanmaktadır.

Özellikle derinliği 2 metrenin altında olan sularda balıklama ya da çivileme atlayışlar farklı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Zemine çarpılan bölgeye göre ayak bileği, omuz, baş ve omurgada travmalara bağlı yaralanmalar yaşanabilmektedir. Suya atlamadan girmek atlanacaksa da 2 metreden derin suların tercih edilmesi gerekmektedir.

Voleybol keyfi omzunuzu sakatlayabilir

Plaj etkinliklerinin en keyiflilerinden biri olan voleybol özellikle omuz sakatlanmalarına yol açabilmektedir. Top seviyesinin genelde baş üzerinde olması omuz eklemlerini zorlayabilmektedir.

Kumda hareket etmenin zorluğu fazladan efor sarf edilmesine neden olacağından kaslarda zedelenmeler yaşanabilmektedir.

Aşırı hareketlerden kaçınarak, güneşin ve sıcağın yoğun hissedilmediği saatlerde plaj voleybolunun oynanması daha sağlıklı bir seçenektir.

Bisikleti boyunuza uydurun

Yaz aylarında yapılan bisiklet gezileri yanlış kullanım nedeniyle özellikle dizlerde rahatsızlıklara zemin hazırlayabilmektedir. En çok yapılan yanlışların başında ise başkasının boyuna göre ayarlanmış bisikleti kullanmak gelir.

Özellikle düşme korkusu yüzünden selenin alçak tutulması dizlerin gereğinden fazla kırılmasına neden olmaktadır. Uzun süre bu pozisyonda bisiklet kullanmak dizlere aşırı yük binmesine yol açarak ağrılara yol açabilmektedir.

Pedala basarken dizlerin düz konumda olması da önemli ayrıntılar arasındadır.

Tenisi uygun raketle oynayın

Yazın açık havada sık oynanan sporlar arasında yer alan tenis, özellikle yeni başlayan acemiler için sakatlanma riski taşıyabilmektedir.

Raketi yanlış tutmak, gereğinden fazla sıkmak veya uygun olmayan raketle oynamak dirseğin dışında ve ön kolda şiddetli ağrılara neden olan “tenisçi dirseği” rahatsızlığına neden olabilmektedir. Özellikle tenise yeni başlayan çocukların ilerde dirsek rahatsızlığı yaşamaması adına anne babaların dikkatli olması gerekmektedir.

Daha çok aktivite sırasında ağrıya neden olan tenisçi dirseğinin tedavisinde dirseği yoran aktivitelerden uzak durarak ağrı sırasında buz uygulaması olumlu sonuçlar vermektedir.

Spor yaparken sakatlanmamak için;

  1. Spora başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırın. Doktorunuzun uyarısını dikkate alarak kendinize uygun sporu seçin.
  2. Yapılacak sporla ilgili ayakkabı ve ekipmanları bir uzmana danıştıktan sonra belirleyin.
  3. Spordan önce ısınma ve germe, spordan sonra ise soğuma egzersizlerini ihmal etmeyin.
  4. Yorgun ve ağrınız varken spora ara verin. Ağrının önemli bir sorunun işareti olabileceğini unutmayın.
  5. Antrenmanların çok sık yapılmamasına özen gösterin.
  6. Beslenme düzeninize dikkat edin. Kalori ihtiyacı karşılanmadan yapılan sporlarda doku onarım için yeterli enerjiyi tenim edemeyebilir. Bu da kasların çökmesine neden olabilir.
  7. Spor sırasında sıvı ve elektrolit kaybını yaşanacağından su başta olmak üzere bol sıvı tüketin.
  8. Rutin yaptığınız sporu kademe kademe artırın. Vücudunuza birden yüklenmeyin ve ulaşamayacağınız hedefler seçmeyin.

Источник: //genius.istanbul/yazin-spor-sakatlanmalarini-onleyen-8-oneri/

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z. Uğur Işıklar, yaz sporlarında yaşanabilecek sakatlanmalar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Çocuğunuzu uygun spora yönlendirin

Yaz aylarında çocuklarının bu dönemi sporla geçirmesini isteyen ebeveynler çeşitli arayışlara girmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da spora başlamadan önce sağlık ve fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Spor aktivitelerine bağlı yaralanmalar nedeniyle çocuk ve gençlerin 15 yıl içinde sporu bırakma oranının yüzde 70-80’lere ulaştığı unutulmamalıdır. Bununla beraber çocukların eklem, kas ve tendon yapısı ile genetik özellikleri değerlendirildikten sonra uygun spor dalına yönlendirilmeleri daha uygundur. Her uzun boylu çocuk basketbol için uygun aday değildir.

Spor aktivitesi için asgari sağlık şartlarının sağlanmadığı çocuklarda sakatlanma oranı çok daha fazla görülmektedir.

Spordan önce ve sonra egzersizleri unutmayın

Genellikle tüm kış boyunca hareketsiz kalan kişilerin yaz aylarında aniden spora başlaması sakatlanmalara davetiye çıkarmaktadır. Özellikle ağır sporlar sonrasında kas yırtıkları ve kas içinde kanamalar sık olarak yaşanan sorunların başında gelmektedir.

Spor öncesi esneme-germe- ısınma spor sonrasında ise soğuma egzersizleri sakatlanmaların önüne geçebilecek önlemlerin başında gelmektedir. Isınma hareketleri, kalp ve dolaşım sistemini hızlandırarak kaslara ulaşan oksijen miktarını artırır.

Kasların esnekliğinin artması ve verimli çalışmasına olanak sağlayan ısınma ve esneme egzersizleri gibi spor sonrası soğuma hareketleri de kalp atım hızının sağlıklı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmaktadır.

Zorlayan stillerde yüzmeyin

Vücuttaki bütün kasları koordineli olarak çalıştıran yüzme; diz, bel, sırt, eklem ve kemik hastalıklarında tavsiye edilen sporların başında gelmektedir. Bununla birlikte ısınma ve germe hareketleri yapılmadan yüzülmesi farklı sakatlıklara yol açabilmektedir.

Yüzmede omuz bölgesi çok kullanıldığında bu bölgede daha fazla sakatlık yaşanmaktadır. Menüsküs sorunu olanlar kurbağalama stili, omuz rahatsızlığı olanlar ise serbest stil yüzmeden zarar görebilmektedir.

Yüzerken yaşanabilecek sakatlanmaların önüne geçebilmek için kelebek gibi kasları aşırı zorlayan stillerden uzak durarak yüzme öncesi ısınma -germe egzersizlerinin yapılması önemlidir.

 

Yazın deniz ve havuzlarda en sık yaşanan sıkıntılardan biri de balıklama veya çivileme olarak tabir edilen atlayışlardan kaynaklanmaktadır.

Özellikle derinliği 2 metrenin altında olan sularda balıklama ya da çivileme atlayışlar farklı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Zemine çarpılan bölgeye göre ayak bileği, omuz, baş ve omurgada travmalara bağlı yaralanmalar yaşanabilmektedir. Suya atlamadan girmek atlanacaksa da 2 metreden derin suların tercih edilmesi gerekmektedir.

Voleybol keyfi omzunuzu sakatlayabilir

Plaj etkinliklerinin en keyiflilerinden biri olan voleybol özellikle omuz sakatlanmalarına yol açabilmektedir. Top seviyesinin genelde baş üzerinde olması omuz eklemlerini zorlayabilmektedir.

Kumda hareket etmenin zorluğu fazladan efor sarf edilmesine neden olacağından kaslarda zedelenmeler yaşanabilmektedir.

Aşırı hareketlerden kaçınarak, güneşin ve sıcağın yoğun hissedilmediği saatlerde plaj voleybolunun oynanması daha sağlıklı bir seçenektir.

Bisikleti boyunuza uydurun

Yaz aylarında yapılan bisiklet gezileri yanlış kullanım nedeniyle özellikle dizlerde rahatsızlıklara zemin hazırlayabilmektedir. En çok yapılan yanlışların başında ise başkasının boyuna göre ayarlanmış bisikleti kullanmak gelir.

Özellikle düşme korkusu yüzünden selenin alçak tutulması dizlerin gereğinden fazla kırılmasına neden olmaktadır. Uzun süre bu pozisyonda bisiklet kullanmak dizlere aşırı yük binmesine yol açarak ağrılara yol açabilmektedir.

Pedala basarken dizlerin düz konumda olması da önemli ayrıntılar arasındadır.

Tenisi uygun raketle oynayın

Yazın açık havada sık oynanan sporlar arasında yer alan tenis, özellikle yeni başlayan acemiler için sakatlanma riski taşıyabilmektedir.

Raketi yanlış tutmak, gereğinden fazla sıkmak veya uygun olmayan raketle oynamak dirseğin dışında ve ön kolda şiddetli ağrılara neden olan “tenisçi dirseği” rahatsızlığına neden olabilmektedir. Özellikle tenise yeni başlayan çocukların ilerde dirsek rahatsızlığı yaşamaması adına anne babaların dikkatli olması gerekmektedir.

Daha çok aktivite sırasında ağrıya neden olan tenisçi dirseğinin tedavisinde dirseği yoran aktivitelerden uzak durarak ağrı sırasında buz uygulaması olumlu sonuçlar vermektedir.

Spor yaparken sakatlanmamak için;

1.Spora başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırın. Doktorunuzun uyarısını dikkate alarak kendinize uygun sporu seçin.

2.Yapılacak sporla ilgili ayakkabı ve ekipmanları bir uzmana danıştıktan sonra belirleyin.

3.Spordan önce ısınma ve germe, spordan sonra ise soğuma egzersizlerini ihmal etmeyin.

4.Yorgun ve ağrınız varken spora ara verin. Ağrının önemli bir sorunun işareti olabileceğini unutmayın.

5.Antrenmanların çok sık yapılmamasına özen gösterin.

6.Beslenme düzeninize dikkat edin. Kalori ihtiyacı karşılanmadan yapılan sporlarda doku onarım için yeterli enerjiyi tenim edemeyebilir. Bu da kasların çökmesine neden olabilir.

7.Spor sırasında sıvı ve elektrolit kaybını yaşanacağından su başta olmak üzere bol sıvı tüketin.

8.Rutin yaptığınız sporu kademe kademe artırın. Vücudunuza birden yüklenmeyin ve ulaşamayacağınız hedefler seçmeyin.

Источник: //www.marasanahaber.com/yazin-spor-sakatlanmalarini-onleyen-8-oneri/2624/

Spor yaparken sakatlanmayın!

Yazın Spor Sakatlanmalarını Önleyen 8 Öneri

Sıcakların kendini iyice hissettirdiği günlerde yüzme, plaj voleybolu, bisiklete binme gibi daha çok yaz aylarında yapılan sporlar sakatlanmalara da zemin hazırlayabiliyor.

Spor öncesi yapılan egzersiz, su tüketimi hatta spor saatinin seçimi bile yaşanabilecek sakatlıkların önüne geçebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z.

Uğur Işıklar, yaz sporlarında yaşanabilecek sakatlanmalar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

ÇOCUĞUNUZU UYGUN SPORA YÖNLENDİRİN

Yaz aylarında çocuklarının bu dönemi sporla geçirmesini isteyen ebeveynler çeşitli arayışlara girmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da spora başlamadan önce sağlık ve fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Spor aktivitelerine bağlı yaralanmalar nedeniyle çocuk ve gençlerin 15 yıl içinde sporu bırakma oranının yüzde 70-80’lere ulaştığı unutulmamalıdır. Bununla beraber çocukların eklem, kas ve tendon yapısı ile genetik özellikleri değerlendirildikten sonra uygun spor dalına yönlendirilmeleri daha uygundur. Her uzun boylu çocuk basketbol için uygun aday değildir.

Spor aktivitesi için asgari sağlık şartlarının sağlanmadığı çocuklarda sakatlanma oranı çok daha fazla görülmektedir.

SPORDAN ÖNCE VE SONRA EGZERSİZLERİ UNUTMAYIN

Genellikle tüm kış boyunca hareketsiz kalan kişilerin yaz aylarında aniden spora başlaması sakatlanmalara davetiye çıkarmaktadır. Özellikle ağır sporlar sonrasında kas yırtıkları ve kas içinde kanamalar sık olarak yaşanan sorunların başında gelmektedir.

Spor öncesi esneme-germe- ısınma spor sonrasında ise soğuma egzersizleri sakatlanmaların önüne geçebilecek önlemlerin başında gelmektedir. Isınma hareketleri, kalp ve dolaşım sistemini hızlandırarak kaslara ulaşan oksijen miktarını artırır.

Kasların esnekliğinin artması ve verimli çalışmasına olanak sağlayan ısınma ve esneme egzersizleri gibi spor sonrası soğuma hareketleri de kalp atım hızının sağlıklı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmaktadır.

ZORLAYAN STİLLERDE YÜZMEYİN

Vücuttaki bütün kasları koordineli olarak çalıştıran yüzme; diz, bel, sırt, eklem ve kemik hastalıklarında tavsiye edilen sporların başında gelmektedir. Bununla birlikte ısınma ve germe hareketleri yapılmadan yüzülmesi farklı sakatlıklara yol açabilmektedir.

Yüzmede omuz bölgesi çok kullanıldığında bu bölgede daha fazla sakatlık yaşanmaktadır. Menüsküs sorunu olanlar kurbağalama stili, omuz rahatsızlığı olanlar ise serbest stil yüzmeden zarar görebilmektedir.

Yüzerken yaşanabilecek sakatlanmaların önüne geçebilmek için kelebek gibi kasları aşırı zorlayan stillerden uzak durarak yüzme öncesi ısınma -germe egzersizlerinin yapılması önemlidir.

SUYA ATLAYARAK GİRMEYİN

Yazın deniz ve havuzlarda en sık yaşanan sıkıntılardan biri de balıklama veya çivileme olarak tabir edilen atlayışlardan kaynaklanmaktadır.

Özellikle derinliği 2 metrenin altında olan sularda balıklama ya da çivileme atlayışlar farklı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Zemine çarpılan bölgeye göre ayak bileği, omuz, baş ve omurgada travmalara bağlı yaralanmalar yaşanabilmektedir. Suya atlamadan girmek atlanacaksa da 2 metreden derin suların tercih edilmesi gerekmektedir.

VOLEYBOL KEYFİ OMZUNUZU SAKATLAYABİLİR

Plaj etkinliklerinin en keyiflilerinden biri olan voleybol özellikle omuz sakatlanmalarına yol açabilmektedir. Top seviyesinin genelde baş üzerinde olması omuz eklemlerini zorlayabilmektedir.

Kumda hareket etmenin zorluğu fazladan efor sarf edilmesine neden olacağından kaslarda zedelenmeler yaşanabilmektedir.

Aşırı hareketlerden kaçınarak, güneşin ve sıcağın yoğun hissedilmediği saatlerde plaj voleybolunun oynanması daha sağlıklı bir seçenektir.

BİSİKLETİ BOYUNUZA UYDURUN

Yaz aylarında yapılan bisiklet gezileri yanlış kullanım nedeniyle özellikle dizlerde rahatsızlıklara zemin hazırlayabilmektedir. En çok yapılan yanlışların başında ise başkasının boyuna göre ayarlanmış bisikleti kullanmak gelir.

Özellikle düşme korkusu yüzünden selenin alçak tutulması dizlerin gereğinden fazla kırılmasına neden olmaktadır. Uzun süre bu pozisyonda bisiklet kullanmak dizlere aşırı yük binmesine yol açarak ağrılara yol açabilmektedir.

Pedala basarken dizlerin düz konumda olması da önemli ayrıntılar arasındadır.

TENİSİ UYGUN RAKETLE OYNAYIN

Yazın açık havada sık oynanan sporlar arasında yer alan tenis, özellikle yeni başlayan acemiler için sakatlanma riski taşıyabilmektedir.

Raketi yanlış tutmak, gereğinden fazla sıkmak veya uygun olmayan raketle oynamak dirseğin dışında ve ön kolda şiddetli ağrılara neden olan “tenisçi dirseği” rahatsızlığına neden olabilmektedir. Özellikle tenise yeni başlayan çocukların ilerde dirsek rahatsızlığı yaşamaması adına anne babaların dikkatli olması gerekmektedir.

Daha çok aktivite sırasında ağrıya neden olan tenisçi dirseğinin tedavisinde dirseği yoran aktivitelerden uzak durarak ağrı sırasında buz uygulaması olumlu sonuçlar vermektedir.

SPOR YAPARKEN SAKATLANMAMAK İÇİN;

1.Spora başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırın. Doktorunuzun uyarısını dikkate alarak kendinize uygun sporu seçin.

2.Yapılacak sporla ilgili ayakkabı ve ekipmanları bir uzmana danıştıktan sonra belirleyin.

3.Spordan önce ısınma ve germe, spordan sonra ise soğuma egzersizlerini ihmal etmeyin.

4.Yorgun ve ağrınız varken spora ara verin. Ağrının önemli bir sorunun işareti olabileceğini unutmayın.

5.Antrenmanların çok sık yapılmamasına özen gösterin.

6.Beslenme düzeninize dikkat edin. Kalori ihtiyacı karşılanmadan yapılan sporlarda doku onarım için yeterli enerjiyi tenim edemeyebilir. Bu da kasların çökmesine neden olabilir.

7.Spor sırasında sıvı ve elektrolit kaybını yaşanacağından su başta olmak üzere bol sıvı tüketin.

8.Rutin yaptığınız sporu kademe kademe artırın. Vücudunuza birden yüklenmeyin ve ulaşamayacağınız hedefler seçmeyin.

Источник: //kocaelilife.com/yazin-spor-sakatlanmalarini-onleyen-oneri-h2054.htm

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть