Yeni yıla yenilenmiş girmenin formülleri nelerdir?

Temel Analiz: Likidite Oranları

Yeni yıla yenilenmiş girmenin formülleri nelerdir?

Cari oran, likidite oranları içerisinde en yaygın olarak kullanılan oran. Dönen varlıkların kısa vadeli yükümlülüklere bölünmesi ile bulunuyor.

Yani şunu ifade ediyor: şirketin 1 yıl içerisinde ödemesi gereken borç tutarı, bir yıl içerisinde nakde dönüştürülebilecek olan varlıklardan az mı çok mu? E haliyle borç varlıktan fazlaysa bu bir problem oluyor. Bu problem var diye şirket batacak değil elbette ama büyük ihtimalle bu problemin çözümü için yeni borçlanma ihtiyacı doğuyor.

Yeni borç alınca hem yükümlülükler hem de şirketin finansman gideri artıyor, bunun sonucunda da net kârı azalıyor. Her şey birbirine bağlı aslında finansal tablolarda, mantığını bir defa anladık mı gerisi kolay.

Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yükümlülükler

Cari oranımızın yorumuna gelirsek burada olay biraz karışıyor. Genelde 2 şirket için güvenlik sınırı olarak kabul edilir. Oranın 1'den aşağıda olmaması ise kesin tercihimiz olmalı. Halka açık şirketler içerisinde sadece 128 tanesinin cari oranı 2'nin üzerinde. Kalan yüzlerce şirket güvensiz mi diye sorarsanız hayır elbette değil.

Oranları yorumlarken de tek başlarına değerlendirmemek lazım. Cari oranı hesaplarken kullandığımız dönen varlıklara şirketin stokları da dahil. Eğer şirketin stok devir hızı yüksekse yani stoklarını kısa sürede elden çıkarabiliyorsa o zaman cari oranımızın 2 olmasına gerek yok ama 1'in altında olması iyiye işaret değil bu yüzden minimum değer olarak hep 1'i kabul edin.

Aşağıda bir örnekle kafa karışıklığını azaltayım.

Grafikte Vestel Beyaz Eşya’nın cari oranını 1,61 olarak görüyoruz. Dayanıklı tüketim malları sektöründe ise bu oran 2,10. Şirketin oranı 2 olarak bahsettiğim güvenlik sınırının ve sektör ortalamasının altında ama sadece buna bakarak yorum yapmak doğru değil. Bir de stok devir süresine bakalım.

Gördüğünüz üzere Vestel Beyaz Eşya’nın stok devir süresi 48 gün, sektörde ise bu oran 92 gün civarında. Yani Vestel Beyaz Eşya elindeki stokları diğer şirketlere göre neredeyse 2 kat daha hızlı eritiyor.

Bu yüzden şirketin cari oranının 2'nin altında olması önemli değil zira her 48 günde bir Vestel Beyaz Eşya elindeki stok kadar yeni satış yapabiliyor. Rakipleri ise her 92 günde ellerindeki stokları bitirebiliyor.

Sadece cari orana bakarak verilen bir kararın yanlış olduğunu görmüş olduk.

2-) Likidite(Asit-Test) Oranı

Cari oranda kafanızı stokları dahil ederek karıştırdım biraz. Ben stok devir hızı falan bilmem diyorsanız likidite oranı tam size göre ama burada da işin içerisine alacaklar giriyor.

Çünkü likidite oranı hesaplarken stokları dönen varlıklara dahil etmiyoruz ama ticari alacaklar hala hesabımızda mevcut.

Şirketin elindeki nakit ve nakit benzerlerini, ticari alacakları ve kısa vadeli yatırımları toplayıp kısa vadeli yükümlülüklere bölüyoruz.

Likidite Oranı = (Dönen Varlıklar — Stoklar) / Kısa Vadeli Yükümlülükler

Likidite oranında güvenlik sınırı 1 olarak kabul ediliyor yani eğer bu oran 1'in üzerindeyse şirket kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamakta problem yaşamayacaktır. Eğer 1'in altındaysa bir sorun mu var sorusu canlanmış olabilir kafanızda.

Cevaplayayım, hayır bir sorun yok çünkü eğer pazarda büyük bir talep düşüklüğü yoksa, ciddi bir ekonomik kriz söz konusu değilse şirketler stoklarını satarak nakit yaratabilir. Likidite oranını da tek başına yorumlamak pek doğru değil. Formüle dahil ettiğimiz ticari alacaklar konusu muallak çünkü.

Ya alacaklılarımız borçlarını ödemezse? Bu soruya cevap veremiyoruz ama ortalama kaç günde borçlarımızı toplayabiliyoruz diye sormak gerekir. Bunu anlamak içinde ticari alacak devir hızına bakmak lazım. Eğer ticari alacak devir hızımız yüksekse, alacaklarımızı tahsil etme süremiz o kadar düşüktür.

Bu oranları ben nasıl hesaplayayım, bu süreyi nereden bileyim diye soruyorsanız eğer fintables.com edinme vaktiniz gelmiştir. Bu oranların hepsini hazır olarak sunuyoruz hem de sektör ortalamaları ile birlikte. Fintables’tan aldığımız bir görsel ile likidite oranının yorumunu da açıklığa kavuşturalım.

Grafikte Ford Otosan’ın likidite oranı mevcut. Oran güvenlik sınırımız olan 1'in ve sektör ortalaması olan 0,86'nın altında kalmış. Vaz mı geçiyoruz? Elbette hayır. Ford Otosan’ın ticari alacak tahsil süresine bakalım.

Ford Otosan alacaklarını 32 günde tahsil edebiliyor. Bu süre sektör ortalaması olan 70'in yarısından daha az. Yani rakiplerine göre çok daha hızlı tahsilat yapabiliyor. Likidite oranında sektörün altında kalması bir handikaptı ama alacak tahsil süresiyle bu handikapı bir avantaja çevirdi Ford Otosan. Tekrar etmek de fayda var: Tek başına bir oranı değerlendirmek doğru değil!

3-) Nakit Oran

Nakit oran, kriz zamanları dışında çok pimpirikli analistler haricinde piyasada pek kullanılan bir oran değil. Nakit ve nakit benzerlerinin kısa vadeli yükümlülüklere bölünmesi ile bulunuyor.

“Stoklarımı satabilir miyim?” “Alacaklarımı tahsil edebilir miyim?” gibi belirsizlikleri ortadan kaldırmak isteyenler nakit oran kullanabilir. Şirket yıl boyunca satış yapamazsa ve alacaklarının hiçbirini tahsil edemezse kısa vadeli yükümlülüklerinin ne kadarını karşılayabilir? İşte bu sorunun cevabı nakit oran.

Eğer oran 1'in üzerindeyse şirket ekonomik bir krize karşı dahi çok dayanıklıdır diyebilirsiniz. Hatırlatmak da fayda var kriz harici zamanlarda pek kullanılan bir oran değil o yüzden şirket seçerken çok muhafazakar davranmıyorsanız nakit oran üzerinde pek durmanıza gerek yok.

Ben pimpirikliyim, kriz bekliyorum diyenler Fintables’ın detaylı aramasında nakit oran > 1 seçip arama yapabilir ve borç ödeme sorunu yaşamayacak şirketleri bulabilir.

Nakit Oran = Nakit ve Nakit Benzerleri / Kısa Vadeli Yükümlülükler

Bu güvenli şirketlerden birinin örneği çok yakından tanıdığımız Ege Endüstri.

Ege Endüstri sahip olduğu kısa vadeli yükümlülüklerin 3 katından fazla nakit ve nakit benzeri varlığa sahip yani kısa vadede bir borç ödeme problemi yaşaması imkansız diyebiliriz. Otomotiv yan sanayi sektöründe ise bu oran ortalama olarak 0,90.

Bu yazıda likidite oranlarını işlemeye çalıştım. Sorularınız varsa bana adresimden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazı “Finansal Yapı Oranları” hakkında olacak. Oranları takip etmek, portföyünüzdeki şirketlerin oranlarını incelemek isterseniz sitemize bekleriz.

Bol kazançlı günler.

fintables.com

“,”author”:”Yunus Şahin”,”date_published”:”2017-02-04T20:03:45.583Z”,”lead_image_url”:”//miro.medium.com/max/1200/1*i3R8Y_z-5GBj3TRZG4rQ.png”,”dek”:null,”next_page_url”:null,”url”:”//medium.com/fintables/temel-analiz-oran-analizleri-1-31cf3d2e5b36″,”domain”:”medium.com”,”excerpt”:”Cari Oran, Likidite Oranı ve Nakit Oran”,”word_count”:839,”direction”:”ltr”,”total_pages”:1,”rendered_pages”:1}

Источник: //medium.com/fintables/temel-analiz-oran-analizleri-1-31cf3d2e5b36

Yeni yılda yenilenmenin 8 formülü

Yeni yıla yenilenmiş girmenin formülleri nelerdir?

Yeni yıl hemen hepimiz için yeni başlangıçlar, yeni umutlar demek… Her yıl sona erdiğinde yaşadıklarımızı gözden geçiriyor; kimilerinde pişmanlık duyuyor, hüzne kapılıyoruz… Kimilerinde ise doğru kararlar vermenin mutluluğunu, hazzını yaşıyoruz.

Her yıl tekrarladığımız bu sorgulamaların tek bir nedeni var; daha mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek. Ancak kimi zaman beklentilerimizi çok yüksek tutmak, kimi zaman yaşanılan olumsuzluklara fazla odaklanmak veya her şeye yetişmeye çalışmak gibi hatalı alışkanlıklar veya düşüncelerimiz nedeniyle kendimizi mutsuzluğa sürükleyebiliyoruz.

Bazen de mutluluğu kendimiz değil başkalarının davranış ve sözlerine bağlayarak elde etme hatasına düşüyoruz. Kendi algımız, düşüncelerimiz, hayallerimizi başkaları üzerinden tanımladığımızda aradığımız mutluluktan uzak bir noktaya düşüyoruz.

Aslında mutluluğu yakalamak çok da zor değil! Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri mutlu olmak için sadece yeni yılda değil ömür boyu uzak kalmamız gereken alışkanlıklarımızı ve hayatımızda neleri ön plana almamız gerektiğini anlattı.

1 – Mükemmellik kaygısından uzaklaşın

Mükemmel olma kaygısı çağın getirdikleriyle beraber ortak bir kaygı halini almaya başladı.

Her şeye yetişmeye ve bunları en iyi şekilde yapmaya çalışmak, beklentileri çok yüksek tutmak, zamana meydan okumaya çalışmak gibi durumlar kişilerde yoğun kaygıya ve beraberinde sorunlara yol açıyor.

Tükenmişlikte büyük rol oynayan bu kaygıdan uzaklaşmak, mükemmel olma arzusundan uzaklaşıp “yeteri kadar iyi” olabilmek kişinin kaygısını azaltıp, elde ettikleri başarılar ve gündelik hayattaki rutinlerinde daha mutlu olmasını sağlıyor.

2 – Mutluluğu hayatınızın tek bir alanına endekslemeyin

Kimi insan için mutluluğun tek şartı işteki başarısı, kimi için ailedeki rolü, kimi için de sosyal konumu halini alabiliyor.

Tüm yatırımın yapıldığı o tek alanda işler istenildiği gibi olmadığında motivasyonsuzluk, çaresizlik hisleri ve mutsuzluk gelişebiliyor.

Hayata geniş pencereden bakıp her alanın ayrı ayrı kıymetini bilmek ve bunlara odaklanmak, negatif duygu ile düşüncelerden uzaklaştırarak kişiyi mutlu kılıyor ve herhangi birinde gelişebilecek olan aksiliklerin etkisini azaltıyor.

İŞYERİNDE MUTLU OLMANIN İPUÇLARI!

3 – Bitmekte olan yılı / geçmişi acımasızca değerlendirmeyin

Hayat iniş çıkışlarıyla dolu bir yolculuk. Her yılın bitimiyle beraber geçmiş zaman muhasebesi yapılmaya başlanıyor. Ancak yaşanılan olumsuzluklara gereğinden fazla odaklanmak, olan iyi şeylerin üstünü örtmeye ve kişiyi geleceğe dair umutsuz bakmaya itiyor. Gerçekçi değerlendirmeler ise geleceğe dair her zaman daha pozitif bakmayı sağlıyor.

4 – An'da kalmanın önemini unutmayın

Geçmiş ve gelecek muhasebesinin içine kendinizi hapsedip mevcut zaman dilimini deneyimlemekten mahrum kalmak kendini cezalandırmaktır. “Bu da mutsuzluğu beraberinde getiriyor. “ diyen Psikolog Sena Sivri, “Yaşanılan an’ın tadını çıkarmaya çalışmak ise ödüldür. Geçmişin geçmişte kaldığı, geleceğin daha yaşanmadığı bilinciyle mevcut zamanın tadını çıkarmaya çalışın.” diyor.

5 – Hem kendinizi hem başkalarını takdir etmeyi ve sağlıklı eleştirmeyi öğrenin

Yaşadığımız olumsuzluklarda hem başkalarına hem de kendimize karşı zaman zaman çok acımasız eleştirilerde bulunabiliyoruz.

Bunun aksine başarıları takdir etmeyi unutup kendimizin veya başkalarının değerini göz ardı edebiliyoruz.

Yeni yılda önce kendinize sonra başkalarına karşı yaşadıklarınızda yapıcı / sağlıklı eleştiriler yapmaya ve başarıları, pozitif davranışları övmeye / takdir etmeye özen gösterin.

NASIL MUTLU OLURUM?

6 – Bağışlamayı öğrenin

Yaşadığımız travmalar, aldığımız darbeler bizi acımasız olmaya, kin tutmaya itebiliyor. Bu duygular yaşadıklarımızın etkisini silmemekle beraber bizi içten içe kemirerek tüketme yoluna götürüyor. Hayatta her şeyin yaşanabileceği gerçeğini bilerek bağışlamayı öğrenmenin iyileştirici etkisini deneyimleyin.

7 – Hedeflerinizi gerçekçi belirleyin

Sağlıklı geçen bir yıl değerlendirmesinden sonra hedef belirlemek kişiyi motive ediyor ve geleceğe dair umudunu pekiştiriyor.

Ancak hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi olması gerektiğine dikkat çeken Psikolog Sena Sivri, “Önümüzdeki yıla dair yapabilirliğiniz dahilinde hedefler belirlemeye çalışın.

Aksi halde hedeflediğinizi elde edememenin yanı sıra kendinizi tüketir ve umudunuzu kaybetmiş halde bulabilirsiniz.” diyor.

8 – Aktif olun, hobi edinin, sosyalleşin

Aile ve iş gibi mevcut sorumluluklar hayatın içine başka şeyler katmayı unutturuyor. Mutlu olmak için keyif aldığınız şeyleri hayatınızın içine katın. Bir hobi edinmek, spor yapmak, sevdiklerinize daha fazla zaman ayırmak gündelik yaşam stresinin etkilerini hafifletecektir.

DAHA MUTLU OLMANIN 4 YOLU

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1043603-yeni-yilda-yenilenmenin-8-formulu

2017 Müfredatında Büyük Değişiklik

Yeni yıla yenilenmiş girmenin formülleri nelerdir?

Ücretsiz özel ders videolari için tiklayin

2018 YGS Geri Sayım

YGS LYS Müfredatında Büyük Değişiklik

Birçok dersin müfredatında büyük değişiklik olacak.

Seneye derken zaten 2013 de bu değişiklik olmuştu etkisi bu sene YGS ve LYS de olacak

Источник: //www.universitego.com/mufredat-degisikligi/

1. Mükemmellik kaygısından uzaklaşın

Mükemmel olma kaygısı çağın getirdikleriyle beraber ortak bir kaygı halini almaya başladı.

Her şeye yetişmeye ve bunları en iyi şekilde yapmaya çalışmak, beklentileri çok yüksek tutmak, zamana meydan okumaya çalışmak gibi durumlar kişilerde yoğun kaygıya ve beraberinde sorunlara yol açıyor.

Tükenmişlikte büyük rol oynayan bu kaygıdan uzaklaşmak, mükemmel olma arzusundan uzaklaşıp “yeteri kadar iyi” olabilmek kişinin kaygısını azaltıp, elde ettikleri başarılar ve gündelik hayattaki rutinlerinde daha mutlu olmasını sağlıyor.

2. Mutluluğu hayatınızın tek bir alanına endekslemeyin

Kimi insan için mutluluğun tek şartı işteki başarısı, kimi için ailedeki rolü, kimi için de sosyal konumu halini alabiliyor.

Tüm yatırımın yapıldığı o tek alanda işler istenildiği gibi olmadığında motivasyonsuzluk, çaresizlik hisleri ve mutsuzluk gelişebiliyor.

Hayata geniş pencereden bakıp her alanın ayrı ayrı kıymetini bilmek ve bunlara odaklanmak, negatif duygu ile düşüncelerden uzaklaştırarak kişiyi mutlu kılıyor ve herhangi birinde gelişebilecek olan aksiliklerin etkisini azaltıyor.

3. Bitmekte olan yılı / geçmişi acımasızca değerlendirmeyin

Hayat iniş çıkışlarıyla dolu bir yolculuk. Her yılın bitimiyle beraber geçmiş zaman muhasebesi yapılmaya başlanıyor. Ancak yaşanılan olumsuzluklara gereğinden fazla odaklanmak, olan iyi şeylerin üstünü örtmeye ve kişiyi geleceğe dair umutsuz bakmaya itiyor. Gerçekçi değerlendirmeler ise geleceğe dair her zaman daha pozitif bakmayı sağlıyor.

4. An’da kalmanın önemini unutmayın

Geçmiş ve gelecek muhasebesinin içine kendinizi hapsedip mevcut zaman dilimini deneyimlemekten mahrum kalmak kendini cezalandırmaktır. “Bu da mutsuzluğu beraberinde getiriyor. “ diyen Psikolog Sena Sivri, “Yaşanılan an’ın tadını çıkarmaya çalışmak ise ödüldür. Geçmişin geçmişte kaldığı, geleceğin daha yaşanmadığı bilinciyle mevcut zamanın tadını çıkarmaya çalışın.” diyor.

5. Hem kendinizi hem başkalarını takdir etmeyi ve sağlıklı eleştirmeyi öğrenin

Yaşadığımız olumsuzluklarda hem başkalarına hem de kendimize karşı zaman zaman çok acımasız eleştirilerde bulunabiliyoruz.

Bunun aksine başarıları takdir etmeyi unutup kendimizin veya başkalarının değerini göz ardı edebiliyoruz.

Yeni yılda önce kendinize sonra başkalarına karşı yaşadıklarınızda yapıcı / sağlıklı eleştiriler yapmaya ve başarıları, pozitif davranışları övmeye / takdir etmeye özen gösterin.

6. Bağışlamayı öğrenin

Yaşadığımız travmalar, aldığımız darbeler bizi acımasız olmaya, kin tutmaya itebiliyor. Bu duygular yaşadıklarımızın etkisini silmemekle beraber bizi içten içe kemirerek tüketme yoluna götürüyor. Hayatta her şeyin yaşanabileceği gerçeğini bilerek bağışlamayı öğrenmenin iyileştirici etkisini deneyimleyin.

7. Hedeflerinizi gerçekçi belirleyin

Sağlıklı geçen bir yıl değerlendirmesinden sonra hedef belirlemek kişiyi motive ediyor ve geleceğe dair umudunu pekiştiriyor.

Ancak hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi olması gerektiğine dikkat çeken Psikolog Sena Sivri, “Önümüzdeki yıla dair yapabilirliğiniz dahilinde hedefler belirlemeye çalışın.

Aksi halde hedeflediğinizi elde edememenin yanı sıra kendinizi tüketir ve umudunuzu kaybetmiş halde bulabilirsiniz.” diyor.

8. Aktif olun, hobi edinin, sosyalleşin

Aile ve iş gibi mevcut sorumluluklar hayatın içine başka şeyler katmayı unutturuyor. Mutlu olmak için keyif aldığınız şeyleri hayatınızın içine katın. Bir hobi edinmek, spor yapmak, sevdiklerinize daha fazla zaman ayırmak gündelik yaşam stresinin etkilerini hafifletecektir.

Источник: //www.kidsgourmet.com.tr/yeni-yilda-yenilenmenin-8-formulu/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.